03.1.002.018.00.0120 Energy crisis, electricity crisis, electricity prices …; oil crisis 004; famine; inflation; – News media and globalization

03.1.002.018.00.0120 Energy crisis, electricity crisis, electricity prices …; oil crisis 004; famine; inflation;

—-

TRANSLATE THIS PAGE:
(can also use orange tab – zoom out page)

TITLE

wwr: 82855180

Snapcount: 82854414

Kan bli prekärt detta..

Industriledere frykter at kraftkrevende industri flagges ut fra Norge

Strømkrisen begynner for alvor å få konsekvenser for norsk industri. Både Norsk Hydro og Elkem har stengt ned eller kommer til å stenge ned deler av sin produksjon fordi de høye strømprisene ikke gjør det lønnsomt å fortsette. Daglig leder Nils Gunnar Gjelsten ved Glencore Nikkelverk i Kristiansand frykter det bare er begynnelsen.

– Hvis disse prisene blir varige, vil veldig mye av industrien i Norge og Europa flagges ut, sier Gjelsten til Klassekampen.

– Det Norge bidrar med, er billig kraft og kompetanse. Kan vi ikke levere det, er det liten grunn for å legge industrien hit, sier Gjelsten

msn.com

Samma röster bör det även vara, i hela europa..

—-

Javisst. Nu kommer företagen att antingen fly Europa eller försöka utpressa oss att ge dem ännu mer pengar. Northvolt har redan fått stöd/lån på minst 3 miljarder ur våra pensionsfonder och lika mycket från EU/EIB. Men nu går chefen ut och vill ha mer statsstöd. (Är det bättre i USA borde han stannat där och öppnat sin fabrik, anser jag. Eller kanske åkt till sin förebild Kina där hans tidigare chef Musk öppnat en fabrik, Teslas mest lönsamma fabrik, kanske den enda lönsamma i nuläget, om ens det. Tesla går på REA i USA nu, de som tar ut nya bilar i år får rabatt.)

Northvolts vd Peter Carlsson anser att EU borde införa ”liknande spelregler som USA och Kina har gjort”. I klartext betyder det statsstöd.

—-

etidning.di.se

Efter Corona gav vi 750 miljarder euro (5 hela EU-budgetar) till EU som spred det över företagen och grundlade inflation och energiprisstegringar. Folks pengar rinner redan ner i energibolagens fickor. Nu skall företagen ha mer annars åker de till USA. EU:s taktik att kontrollera de europeiska länderna genom att göra dem svaga fortskrider.

Samma gäller den företagsflykt som den gröna agendan i sin helhet ger. EU vill inför CO2-tullar samt givetvis höja kraven på de europeiska företagen. Då hotar de också att lämna Europa. Men den företagsflykten rubricerar EU som “kodioxidläckage“!

Vi är körda. Med Europa i EU:s händer sänks världsdelen och storföretagen tar över. Nu verkar det ske genom utpressning så att storföretagen skall få göra som de vill, annars drar de till USA.

I botten ligger en falsk grön agenda där man förutspått miljökatastrof sedan mycket länge. Här förutspår FN:s miljöchef katastrof om vi inte agerar inom 10 år, redan 1972, och så har det hållit på. (FN:s miljöchef, Strong, var dessutom en oljeaffärsman som fick avgå efter tveksamma affärer i Costa Rica och även kopplingar till Saddam Hussein)

snowleopard.info

—-

Snapcount: 82888697

NRK har idag en längre artikel om vilka länder som satsar på kärnkraft. Fanns ett land där som jag inte visste om :

Nederland har i dag én operativ, og har nå planlagt å bygge to til ved byen Borssele sør i landet. De skal stå ferdig i 2035. Da skal de stå for opp til 13 prosent av Nederlands strømforbruk, ifølge statsminister Mark Rutte.

nrk.no

—-

Intressant. Fast det är lite skillnad på planerna.

Sveriges nye regjering har gitt lovnader om å gjøre tilgjengelig 400 milliarder svenske kroner i statlige garantier for en storstilt utbygging av kjernekraft.

Frankrike:

Har planer om å bygge 14 nye reaktorer. Byggingen vil starte i 2028, og den første nye reaktoren kan settes i drift innen 2035.

—-

Det 400 miljarderna har jag missat. Vad bra! Vi börjar bygga nästa år, givetvis? Eller är det bara trams och 20 år för att få tillstånd att bygga? Eller i alla fall tills Maggan gör comeback och skrotar allt igen.

Borgarna skrotade ju hennes snabbtåg så vi stängs av från Europa. Inte mer än rätt om hon skrotar kärrnkraften så vi får frysa medan vi går hemma.

wwr: 82896545

Snapcount: 82896441

Man håller på att se på något intressant i Norge :

Både Sp og SV vil utrede toprissystem for strøm

Går det an å innføre et system med én pris på strøm til innenlands bruk og én for eksportstrøm? Både SV og Sp vil utrede saken, mens Høyre sier tja

Jussprofessor og EØS-ekspert Finn Arnesen mener det vil være mulig å opprette en egen prissone for utenlandskabler uten å bryte med EØS-reglene.

– Klarer man først å bestemme seg for modellen, er jeg rimelig sikker på at det er mulig å få til noe som er innenfor EØS-retten, sa Arnesen til Nationen i forrige uke

finansavisen.no

Få se om man vågar..

—-

Norge ligger långt före Sverige. Ni har väl redan ett “pristak” på 80-90% reduktion över 70 öre. Nu ger ni landets invånare billig ström och säljer utomlands till EU-priser.

Möjligen är Sverige förbjudna att genomföra detta eftersom vi är med i EU. EU-länder har inte rätt att själva teckna handelsavtal med andra länder. Men jag är inte alls säker på vad som gäller. Problemet är att våra politiker inte ens försöker.

—-

wwr: 82911408

Kalifornien hade Enronskandalen, oss gav man energiprisvansinnet.

en.wikipedia.org

en.wikipedia.org

Nu kommer företagsflykten. Men i Bryssel räknas det som en svordom. Där måste man säga “koldioxidläckage” istället.

EU-kommissionen förklarar bäst själva.

Carbon leakage refers to the situation that may occur if, for reasons of costs related to climate policies, businesses were to transfer production to other countries with laxer emission constraints.

—-

climate.ec.europa.eu

USA är ett föregångsland och Kallifornien kan kanske bli en kristallkula för Europas framtid, eller kanske “baktid”.

California Losing Tech Grip

—-

bloomberg.com

Businesses Are Fleeing California Along With Its Residents

—-

forbes.com

overnight janitor at Google’s main campus in Mountain View … how empty Silicon Valley’s offices have become. In recent months, while working her 8 p.m.-4 a.m. shift, she sees hardly anyone other than other overnight service workers.

—-

news.yahoo.com

och Google har i alla fall lite verksamhet kvar där. Tesla, Oracle, HP, Palantir etc etc drog

—-

wwr: 82911548

Det är rätt till vissa delar. Men Norge betalar bara kanske 8 miljarder till EU (har inte helt aktuella siffror i huvudet), vi betalar 60. De hundratals miljarderna EU krävde in av oss slapp Norge helt. De sätter själva sina tullar och har rätt att teckna handelsavtal. EU-medlemskapet är delvis ett symptom men även en sjukdom. Orbán införde exportförbud på energi.

Det måste till ett uppvaknande. Men kombinerat så håller politiker och media ett grepp om folket. Att gå ur EU är bara ett steg i rätt riktning, typ Storbritannien. Norrmän och speciellt britter tänker självständigare och det är inte genetiskt, det handlar mycket om påverkan. Att avskärma sig från Bryssels manipulationer är en process som bara kan gå gradvis. Att gå ur EU är ett nödvändigt steg.

—-

wwr: 82917173

infidel: 82915538

Det kommer att öka ännu mer, för iden är att framkalla ett nytt 1929, den här gånger på anabola steroider eftersom man samtidigt har tillverkat en konstgjord resursbrist som trycker upp priset på basala nödvändigheter till stratosfären samtidigt som evighetslånen blir svårare och svårare att veva runt för att räntorna stiger. Har du lån idag så har du fallt i kroksnokarnas fälla. Vår enda chans är den hemske bebisätaren Putin, som såsom den judoexpert han är har gjort ett judokast med WEF-kroksnokarnas Great Reset genom att framkalla en godhetsknarkarblockad av Ryssland. Det var aldrig meningen att de stora mängderna rysk gas, olja, mat och ryskt kol skulle trilla bort från marknaden. Det var meningen att sådant långsamt skulle skattas bort under kontrollerade former istället för att försvinna abrupt. Redan lagda planer som ska ge matbrist och energibrist kommer inte att rivas upp, och nu kommer det att bli en hårdkrasch med direkt matbrist för svensson och mörker och kyla varje vinter. Det har bara börjat än. Ryssland har lovat exportstopp för länder som kräver pristak på ryska resurser, och det betyder att den typiska kringmanövern att lasta över olja från en rysk tanker till en europeisk inte längre är gångbar. Detsamma gäller för gastransfern, där rysk gas hamnar i kinesiska tankers som sedan langar vidare den till Europa med rejält prispåslag, för i Ryssland är gasen nu nästan gratis på grund av massivt produktionsöverskott, de har så mycket gas att de facklar bort den. I januari är det stopp för ryskt kol och i februari för ryska raffinanderiprodukter som diesel och bensin.

På grund av allt detta kombinerat kommer majoriteten av svenskarna befinna sig i skuldsanering om några år. Sedan börjar vaccindöden på allvar när förplackningen gått tillräckligt långt. Den som inte har pengar så att han kan köpa daglig medicin för resten av livet så att han överlever kommer att dö oavsett hur mycket skatt han har betalat i sitt liv. Svenne kommer att radikaliseras först när han är totalt bankrutt och döende för så långt in sitter idiotin och självgodheten hos en svensson. Då är det försent för att rädda något och allt han vill ha kommer att vara hämnd på de som tog hans dästa bekväma övergödda nonsensliv från honom. Själv är han förstås helt oskyldig trots att han i årtionden avfärdat alla varningar om framtiden som rasistnazistiska konspirationsteorier.

—-

Plukke: 82916387

Finns ingen som har dött pga vaccinet.

—-

Ja, hur kan han skriva så om det fina vaccinet.

De extrema elprisstegringarna är konstruerade. Sverige producerar fortfarande mer el än vi konsumerar, men med åren kommer produktionen också att sjunka enligt prognoser från myndigheter, om vi inte bygge kärnkraft.

Det kan kallas economic withholding. Man skapar en konstgjord brist. Precis samma sak skedde i Kalifornien för 20 år sedan under den s.k. Enronskandalen. Numera flyr företagen Kalifornien och den s.k. Kiseldalen avfolkas. Företagsflykten kommer även att tillta i Europa.

SACRAMENTO — It’s an unprecedented exodus. More California company headquarters are relocating out-of-state than ever before, according to a new report published by the Hoover Institution.

In all, 153 California corporations relocated in 2021, which was double the number from a year earlier.

—-

https://www.google.com/amp/s/www.cbsnews.com/amp/sacramento/news/more-california-companies-moving-out-of-state-than-ever/

—-

wwr: 82941288

Snapcount: 82914292

Framtiden ser inte ljus ut :

Sveriges krafteksport ventes å falle frem mot 2027, tror Svenska kraftnät. Utviklingen er den samme i Norge. – Isolert sett betyr det at prisene kommer nærmere opp mot kontinentale priser, sier analytiker.

Det svenske kraftoverskuddet ventes å svinne hen de neste årene, anslår Svenska kraftnät i en fersk kortsiktig markedsanalyse for perioden frem til 2027. Sveriges strømeksport ventes å falle til seks terawattimer (TWh), en drøy femtedel av dagens nivå

e24.no

—-

Ja. Våra egna politiker knäcker våra länder.

Svensk elexport tvärdyker de kommande åren

Sverige har under flera år varit en av Europas största exportörer av el. I en ny analys över utvecklingen av kraftsystemet fram till 2027 minskar överskottet från dagens 28 TWh till 6, men beroende på väderår kan Sverige 2027 till och med få en negativ elenergibalans.

Det framgår av rapporten Kortsiktig Marknadsanalys 2022, KMA 2022, som täcker femårsperioden 2023–2027.

—-

https://www.energinyheter.se/20221229/28183/svensk-elexport-tvardyker-de-kommande-aren

—-

raskens: 82944791

Där håller jag med dig. Vindkraft, kärnkraft, SMR, vätgasteknologi i olika former exploderar. Däremot kommer solpaneler och batterier att förbli en marginell spelare i sammanhanget. Solceller dominerar kineserna för övrigt med 90% av all jordens produktion. Batterilagring är extremt kostsamt, men finns en liten nisch i extrema nät för stabilisering. Så länge vi inte har rullande strömavbrott så är det olönsamt att installera batteripack i enskilda hem. Musk får dock säkert bånge av att man ibland har rullande avbrott i Kalifornien och hans världsbild utgår från detta, då hipster där installerar ett batteripack. Ju instabilare nät desto mer batteripack säljer dom. Skulle inte förvåna mig Musketotten är glad ju mer ryssarna bombar infrastruktur i Ukraina. Infrastruktur är ju kommunism usch och fy att ha utbyggda stabila nät och publika system som man kan lita på. Musk gillar inte sånt, det är ju Woke eller vad alt-right folket brukar kalla det. Musk profiterar på att man inte inverterar i statliga nät.

—-

wwr: 82945192

Vad är skilllnaden i pris och funktion mellan att köpa Teslas förmodligen svindyra batterier. (Som väl fortfarande till 100% innehåller celler från Asien?) och att bara köpa ihop lite billiga bilbatterier och en “inversor” som de kallas i vissa länder, som kopplar över det viktigaste i huset till batteridrift, vid strömavbrott? (Dieselgenerator och en liten UPS till datorn är väl det bästa, men då dör väl hipsters.)

Edit

UPS heter det förstås.

Säljer Tesla förresten några sådana batterier? Det gjorde en skrytanläggning i Australien under stort ståhej. Men solpanelerna ledde till rättegång när 6 olika tak brunnit på Walmart och Tesla tvingades montera bort soltaken efter förlikning (via dotterbolaget SolarCity).

—-

raskens: 82945410

Sak kolla upp senaste konsumentjämförelserna, finns några pack som är riktigt bra. I runda slängar kan man räkna med 500USDper kWh. Om dygnsfluktuationerna är från 4Kr till 1kr på natten. Så kan ett sån system pumpa 3kr per dygn per 500USD investerad enhet. Då har man igen investeringen efter 1600dygn. Det är riktigt bra siffror. Verkligheten är dock att ofta är prisfluktuationerna betydligt mindre. Dom kanske sjunker 30% över natten i genomsnitt och då tar det minst 200-300år innan en investering återbetalar sig.

—-

wwr: 82945752

Varför köpa av världens rikaste person … när man kan köpa av världens näst rikaste 😉

6 pack: 12 Volt 9Amp 20 Hours = 12.96 kWh

$138

amazon.com

Tio dollar och 60 cent per kWh om jag räknat rätt. Något billigare än Musketottens hipsterbatterier?

—-

wwr: 82946748

Jag har bott på en del platser i Sydamerika, Afrika och Asien. Folket brukar vara så imponerade av USA och Europa. Men för dem är det helt naturligt att ha datorn och lite nödbelysning på en konverter med några bilbatterier de hittat billigt. Ofta har de inte råd att köpa laptop så de måste ha UPS till datorn. Datorn skyddas ju också vid spikar. (Är det lokalt strömavbrott kan man ha routern på UPS också.) Sedan hör man hur en symfoni av dieselaggregat startar strax efter det att strömmen gått. En del som inte har dieselaggregat har större banker med bilbatterier. De tänker inte ens på detta. De har bara vuxit upp med det. De undrar nog vad vi håller på med när de läser om våra strömavbrott och Musk och andra med deras $500/kWh elitbatterier och krånglig mjukvara som skickar strömmen fram och tillbaka till olika priser. 😀

—-

wwr: 82946998

Jovisst. I något “högre” utvecklade länder kan man inte dra igång diesel hur som helst.

Men det går alltså att köpa 13 kWh “bilbatterier” på Amazon för 138 dollar.

Om man räknar med en laptop på 50W och lite belysning och övrigt på 50W har man räknat högt för att klara ett kortare strömavbrott. Då räcker batterier för 138 dollar att klara 130 timmar, dvs mer än fem dygn vid användning av allt dygnet runt.

—-

sopabanan: 82947121

Men nu tänkte jag jämföra Teslas MegaPack för 1.250 000kr som har 232kwh

Mot ett bilbatteri som ger ca 1kwh ungefär för att få lite perspektiv kan vi nu skaffa 300 batterier som kommer kunna matcha MegaPacket i överkant. ?

Har vi någon duktig El person i tråden ?

Ge oss den perfekta uträkningen jag är novis inom detta ämne ska erkännas.

Vill ha en rättvis bild om Teslas MegaPack mot annan jämförbar lagring helt enkelt

—-

wwr: 82947167

Kostar Tesla MegaPack en miljon?!

Några mer avancerade uträkningar får andra sköta. Jag vet bara hur enkelt folk i tropikerna löser detta.

Man kan alltså köpa bilbatterier på Amazon för 10 dollar per kWh dvs runt 100 kronor

Men köper man Musks Megapack så kostar det alltså tydligen 5398 kronor och 90 öre per kWh, vad jag förstår. Det låter dyrt, men det har kanske Teslaenblem och full självkörning (och spelar snake jazz)?

Edit: beräkningen korrigerad för kronor/dollar

Lösningen med bilbatterier är i alla fall synnerligen “skalbar”.

—-

wwr: 83049039

Snapcount: 83048066

Norsk kris :

Krever titalls milliarder i strømstøtte til industrien

Norsk Industri krever 30 til 40 milliarder kroner i strømstøtte til bedriftene. De frykter permitteringer og nedstenging som følge av skyhøye strømpriser.

Sedan frågan om Tyskland, och deras subventioner till deras industri :

I Tyskland fyrer de fleste industrianlegg med gass. Før jul vedtok politikerne et pristak på gass som sikrer at staten tar strømkostnadene over 7 cents per kWh (75 øre) for 70 prosent av forbruket. Også husholdningenes gassforbruk er subsidiert og har et pristak på 12 cents per kWh (1,27 kr) for 80 prosent av forbruket.

nrk.no

—-

Norge och Tyskland har effektiva stöd till folket för elprishöjningarna. Men de flesta betraktar Sveriges stöd som dåligt. Sverige sämst igen, vad jag kan förstå.

Precis som i Sverige så har industrin billigare el än folket.

—-

Arnstad: 83163516

Jag ser problemet ungefär så här, jag gör en analogi med vägnätet.

Först bygger man upp ett vägnät finansierat via skattsedeln och vägtrafikskatter. Sen slumpar man ut vägnätet till hundratalet företag för en spottstyver. Företag som sedan sätter upp vägtullar och tar betalt på en massa olika sätt vilket ger en massa krångel. Och brister underhållet någonstans så är det långa entrepenörskedjor som är oöverblickbara.

Från att ha ett system som fungerar så bra att man aldrig behöver fundera över det, har man plötsligt ett rörigt system som skapar problem och osäkerhet i vardagen.

—-

Det är anledningen till att de har kunnat ta ut 346 miljarder kronor från den svenska marknaden – hela 24 miljarder kronor mer än vad tillsynsmyndigheten Ei fastslog vara rimligt. Utslaget på alla mellan 20 och 64 år i Sverige blir det nära 4 200 kronor per svensk.

(ur DN betalväggsartikel)

1972 Sveriges första reaktor för kommersiell drift startas i Oskarshamn.

1978 Den borgerliga trepartiregeringen faller på Centerns kärnkraftsmotstånd.

1979 Olyckan vid kärnkraftverket Three Mile Island i Harrisburg, USA

1980 Folkomröstningen om kärnkraft med tre alternativ som alla syftar till avveckling men i olika takt.

1981 Miljöpartiet bildas med kärnkraftsmotståndet som en drivkraft.

1985 Reaktor 3 startas i Forsmark. Därmed har Sverige 12 reaktorer i drift.

1986 Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl.

1992 Statliga Vattenfall bolagiseras och stamnätet förs över till affärsverket Svenska kraftnät.

1996 Den svenska elmarknaden avregleras och knyts samman med Norden.

1997 EU får en gemensam elmarknad.

1997 S-regeringen slopar slutåret 2010 för kärnkraften.

1999 En reaktor stängs i Barsebäck efter en uppgörelse mellan S, C och V.2000 Produktionsskatten på kärnkraft blir en effektskatt. Motiveras med kraftbolagens stora vinster.

2005 Sista reaktorn i Barsebäck stängs.

2006 Effektskatten höjs under S-regeringen.

2008 Skatten höjs igen av alliansregeringen.

2009 Den borgerliga alliansen gör upp om energipolitiken.

2011 Kärnkraftsolyckan i Fukushima, Japan.

2011 Sverige delas in i fyra elområden efter krav från EU.

2014 Höjda säkerhetskrav på svenska kärnkraftverk

2014 Ägarna aviserar att en reaktor kommer att stängas i Oskarshamn.

2014 S och MP bildar regering. MP vill att reaktorer stängs under mandatperioden.

2015 Effektskatten höjs.

2015 Energikommissionen tillsätts.

2015 Vattenfall meddelar att två reaktorer i Ringhals kommer att stängas i förtid.

2016 S, MP, C, M och KD enas om en långsiktig energipolitik.

2019 M och KD hoppar av energiuppgörelsen.

2019 Ringhals 2 tas ur drift.

2020 Ringhals 1 tas ur drift.

2022 Kriget i Ukraina leder till energikris i Europa och skenande elpriser.

2022 M, KD, SD och L går till val på en ny energipolitik som ska ge ny kärnkraft.

Så skapade politik och marknad en perfekt storm som stängde reaktorerna

dn

fb

Itharor skrev:

Moderaterna avreglerade elmarknaden 1999 då första kärnkraften stängdes ner

Reijo Hervonen skrev:

Elbolagen tar nog ut mycket mer än så i vinst. 346miljarder är antagligen bara vinsten dom lyfter i Sverige. Det har visats många gånger tidigare att elbolagen har systerbolag med samma ägare i utlandet som dom “lånar” stora summor pengar av. Sen låter dom lånen ligga kvar med skyhöga räntor, vi pratar 15-20% för att kunna flytta delar av vinsten till utlandet.

wwr: 84054528

klinkerhofen: 84053498

“Osäkerhet om framtida elanvändning

Svenska kraftnät gör ett antal bedömningar utifrån de senaste analyserna som samstämmigt pekar på en kraftigt försämrad effektbalans inom några år. Möjliga implikationer av höga elpriser och höjda räntor har inte hunnit få fullt genomslag i analyserna. Förutsättningarna kan ändras om tidplanerna för en eller flera aviserade elkrävande industrisatsningar i Sverige försenas eller avbryts.”

svk.se

” Förutsättningarna kan ändras om tidplanerna för en eller flera aviserade elkrävande industrisatsningar i Sverige försenas eller avbryts.”

ja man kan väl alltid hoppas?

—-

EU och deras gröna politik har tagit av oss så mycket energi att vi nu måste hoppas att vi inte kommer att utveckla vår industri?

Vi är så fattiga på energi att vi inte kan satsa på industrin längre. Det låter som ett skämt. Stämmer den tolkningen?

—-

wwr: 84065646

Finländsk kärnkraft stöttar failing Sweden. Massmedia mörklägger. Vi behöver nya politiker. Ut med Magda, Ulf och Jimmie.

Medierna har däremot inte rapporterat om vilka konsekvenser ett Olkiluoto 3 i full drift får för det nordiska elsystemet och elpriserna,

”OL3:s driftsättning kommer få en påverkan på flödena som historiskt nästan enbart varit i exportriktning mot Finland. Finland kommer i högre utsträckning än idag vilja exportera till Sverige”, uppger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät

Det kommer i sin tur få konsekvenser för det svenska elpriset eftersom det nordiska elsystemet då tillförs 1 600 MW i effekt.

”Eftersom det leder till en mindre export till Finland och en större import. Det kommer att förbättra den svenska energibalansen och på det hela ge en lägre prisnivå, även om det är många andra faktorer som också påverkar”, uppger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin& Metis.

Planerat datum för start av kontinuerlig drift av Olkiluoto 3 är satt till den 19 april

—-

naringslivets-medieinstitut.se

—-

Kärnkraft är rekordpopulärt i Finland

Finländska gröna är för kärnkraften

I framtiden kan kärnkraftverk byggas nära städer. Det är idag många som undrar i Finland varför kärnkraft är mer populärt än någonsin. En majoritet av de tillfrågade anser att kärnkraften bör spela en viktig roll i Finlands energimix.

en

Finnarna har även fått upp ett staket som stoppar Putin och säkrar energiproduktionen inom NATO. Säkert vi som betalar. Det är lugnt i Finland.

euronews.com

Snapcount: 84100498

Medans Kina jobbar för att komma ikapp :

Rapport: Kullforbruket øker globalt

I fjor økte brenning av kull globalt med 1 prosent fra året før, og Kina står for mesteparten av det, ifølge en rapport fra GEM.

Kullforbruket økte med 19,5 gigawatt i fjor, som er nok til å forsyne 15 millioner bostander med elektrisitet. Nesten alle nye kullprosjekt i fjor ble startet i Kina. Det kommer det fram i en rapport fra Global Energy Monitor (GEM), som ble publisert onsdag.

Kina står for 92 prosent av alle nye kullprosjekt, ifølge GEM.

e24.no

Men det är ju schysst att vi i europa drar ner, och exporterar våra jobb samtidigt till Kina !

—-

LaurentiusLucidor: 84100760

Tyskarna lajvar “bäst”:

Kol blev den viktigaste energikällan för elproduktion i Tyskland förra året. Den mängd el som genereras från koleldade kraftverk, som anses vara skadliga för klimatet, ökade med 8,4 procentenheter till en tredjedel (33,3 procent) jämfört med 2021, rapporterar den federala tyska statistikbyrån.

https://www.energinyheter.se/20230315/28768/kol-ar-aterigen-tysklands-viktigaste-energikalla

—-

wwr: 84125417

Nu plockar de snart in Syrien också. De har oljan och den moraliska stormakten EU har … de Gröna och flyktingarna

Saudi Arabia is in talks with Syria to reopen its embassy in the war-torn nation for the first time in a decade, state television in the kingdom reported late Thursday, the latest diplomatic reshuffling in the region.

apnews.com

—-

wwr: 84134615

EU stänger ned Sverige och Tyskland. Men Frankrike bygger nya reaktorer. EU styrs från Paris via Bryssel. (25% av tiden sammanträder EU i Frankrike. Belgarna kommer att krossa Europa precis som de gjorde med Kongo.) Sverige ligger i utkanten av Europa och har dömts till att bli en slavstat som skall svältas på energi för att kunna kontrolleras. Vi kommer att få köpa energi från Frankrike som allt mer styrs som en diktatur. Macron kör över parlamentet i viktiga frågor som budget och pensionsålder. (OS ’24 kommer att ge kalla kårar av Berlin ’36, när vi alla hejar på Duplantis. EU-presidenten tillsätts i slutet möte.)

Det är naturligtvis vansinne att stänga ned de tyska reaktorerna, samtidigt som man stryper rysk energiimport och i världen sätter samman Ryssland, Kina, Saudi, Iran, Syrien etc i ett block som kommer att sitta på oljan. EU för en politik där bensin/diesel är långt dyrare i Sverige än i t.ex. det högt utvecklade USA. Man krossar Europa för att kunna ta över världsdelen och Sverige ligger sämst till eftersom vi ligger i utkanten av en diktatur under bildande och måste strypas mest. Vi kommer att få köpa energi av Frankrike medan vår egen produktion till mer än hälften är utlandsägd. Man behöver inte fråga sig varför Sverige går dåligt. (Frankrike nationaliserade elbolaget förra året.)

France to build up to 14 new nuclear reactors by 2050, says Macron

Thu 10 Feb 2022

French president says ‘renaissance’ of atomic energy industry will help end country’s reliance on fossil fuels

—-

theguardian.com

Germany turns its back on nuclear for good despite Europe’s energy crisis

Updated: 11/04/2023

Olaf Scholz’s government, which the Green Party – the most hostile to nuclear power – is part of, finally decided to extend the operation of the reactors to secure the supply until 15 April.

Sixteen reactors have been closed since 2003

—-

euronews.com

EU slår ut Europas energitillgångar för att kunna ta över världsdelen. Det är vad den tyska stängningen handlar om. (Jag har inget emot Frankrike. Jag har pluggat franska där och gillar fransk kultur. Men de europeiska länderna skall inte styras därifrån och i förlängningen från Washington. När så sker betraktas länderna som spelpjäser som offras vid behov under uppbyggande av en större diktaturstat.)

En möjlig utveckling är att Kina anfaller Taiwan. EU bojkottar Kina som fått stöd av Ryssland, Iran, Irak, Syrien, Libyen … Vi kommer att kunna ställas närmast helt utan olja. Vi lever i den moraliska stormakten EU, fast utan energi.

—-


wwr: 84153658

Spoiler:

Onkel Kostia: 84152009

I München ska en stor fest arrangeras för fira atomkraftens avveckling. Vem gör någonting så motbjudande som att fira att miljövänlig atomkraft ersätts med smutsig fossilkraft? Jo, det gör Greenpeace.

Citat från Blekinge Läns Tidning, 12:e april 2023:

Ledare

Anders Gustafsson: Grönt jubel över tysk härdsmälta

Till helgen stänger Tyskland ner sina sista kärnkraftverk och Greenpeace firar det hela med en stor ”kärnkraftsutfasningsfestival” i München.

Man skulle kunna tro att klimatkrisen och energikrisen skulle få kärnkraftsmotståndarna att tänka om. Men ingenting botar, som bekant, fanatiker.

Den 15 april, alltså nu på lördag, stänger Tyskland ner sina sista kärnkraftverk. Det handlar om kärnkraftverken Isar 2, Neckarwestheim 2 och Emsland.

Det är rätt lustigt att något som saluförts som grön omställning i själva verket visade sig vara en brun ”återställare”.

Och den tyska miljörörelsen protesterar inte emot att koldioxidfri och klimatvänlig kärnkraftsel nu tvingas bort – nej, den bjuder i stället in till festival för att fira.

Tyska Greenpeace arrangerar på lördag en stor ”kärnkraftsutfasningsfestival” i München. På sin hemsida skriver ”miljöorganisationen” att ”efter årtionden av hårt arbete av många modiga människor håller Tyskland på att fasa ut kärnkraften. För att denna framgång äntligen ska bli verklighet vill vi demonstrera med er i München.” Värt att notera är att demonstrationsfestivalen också stöds av Fridays for Future Bayern, alltså lokalavdelningen i Greta Thunbergs proteströrelse för klimatet.

Tysklands ”Energiewende”, som helt förlitade sig på fossilgas från Vladimir Putin, har inneburit en katastrof för Europa. Visst, det är mänskligt att fela. Alla kan begå misstag. Men att begå misstag med katastrofala konsekvenser och sedan med berått mod fortsätta på inslagen väg ska inte förlåtas – det ska bannas.

—-

Greenpeace jublar över kolkraftens framgångar. Naturen gråter.

—-

Jag har inte följt BLT. Men tidningarna skrivs samordnat och som helhet har inte pressen försvarat kärnkraften. Pressen hade naturligtvis kunnat ge en mer objektiv bild (som jag ser det) eller i alla fall en annan bild som hade gjort tysk och svensk stängning av kärnkraften omöjlig.

“jubel och härdsmälta” – Tidningarna är extremt falska. Denna artikel använder t.ex. ordet “härdsmälta” som syftar på kärnkraftsolycka för att på något sätt kritisera beslutet om stängning. Man försöker ge en positiv bild av stängningen genom att beskriva hur den leder till en fest och jubel, inte till energisvält.

Nu firar Gretas Fridays 4 Future. Trots att de arbetar mot koldioxiden så har de aldrig stått upp för kärnkraften. Och Greta är lika falsk som pressen. Hon åkte ned till Tyskland och uttalade sig mot stängningen fast hon aldrig tidigare uttalat sig för behållande av kärnkraft. I alla fall inte i några större sammanhang medan hon stod i medias fokus.

EU är en annan aktör som skulle kunna stoppa energisvälten i Europa. EU detaljreglerar mycket i Europa, men kärnkraften har man bara givit en diffus grön stämpel som gör att man kan styra de nationella politikerna i olika riktningar i denna fråga, allt beroende på EU:s maktambitioner. EU sammanträder 25% av tiden i Frankrike och styrs från Paris via Bryssel. I grunden är det storföretagen/storfinansen och Washington som styr EU, bl.a. genom att EU-politikerna sitter på välavlönade styrelseuppdrag i storföretagen.

Eftersom EU styrs från Paris och Bryssel så låter man Frankrike bygga nya reaktorer. Macron har lovar 15 nya reaktorer till 2050. Sverige och Tyskland stänger däremot ned kärnkraft. De falska svenska politikerna talar om kärnkraft i valet men sviker sedan.

snowleopard.info

Sverige och Tyskland försvagas genom nedstängningarna och kommer att bli beroende av Frankrike som kommer att kunna kontrollera EU genom energiförsäljning. Frankrike har även nationaliserat elbolaget.

EU har manipulerat sig till den övergripande makten i Europa och kastat in länderna i en serie kriser. Den senaste är alltså energibrist där EU anser att vi skall svälta Ryssland genom att köpa mindre mängd gas och olja. Det fungerar naturigtvis inte. Kina, Indien och hela det södra halvklotet utom några forna brittiska kolonier, stöder Ryssland som kan sälja sin gas och olja via fartyg till vem de vill. Och skulle vi kunna svälta Ryssland skulle bara det ryska folket också lida. Och våra energiföretag gör hela tiden stora vinster samtidigt som IMF nyligen rapporterade att Rysslands ekonomi går bra.

På senaste tiden har det kommit vissa vaga rapporter där Ryssland själv säger att sanktionerna haft inverkan. Självklart säger Rysland det eftersom det gör att EU får motivation att strypa oss ännu hårdare. I ett riktigt krig skulle aldrig Ryssland medge att det försvagats. Men just nu angrips de europeiska länderna samordnat av USA (som kontrollerar Kiev och inte heller går in i kriget och kastar ut ryssarna ur Ukraina), Ryssland som får ta de två provinserna samt av EU.

Det är naturligtvis en helt felaktig politik att försöka framställa alla ryssar som onda och skall attackeras. EU och USA vill bygga upp kallt krig igen. Skall man få stopp på kriget måste man ha så mycket kontakter som möjligt med Ryssland för att kunna påverka dem att lämna Ukraina. Man löser aldrig problemet i Donbas om man använder det för att splittra hela världen. Det stora felet med Ryssland, som föranlett krig och kris, är att landet har invaderat Ukraina. Man måste förklara för Ryssland att landet måste lämna Ukraina, annars kastar resten av världen ut dem ur Ukraina, precis som man gjorde med Irak ur Kuwait. Men istället skickar vi mer vapen i ett utdraget krig där ukrainarna dör för att “stoppa ryssen” åt oss samtidigt som kallt krig byggs upp igen.

FN-chefen framställs som maktlös. Ryssland leder just nu FN:s arbete för världsfreden i säkerhetsrådet etc. Oberoende av FN:s organisation så måste de andra länderna fokusera på problemet. Dvs att kasta ut Ryssland ur Ukraina. Det går att arbeta inom FN, fast utanför säkerhetsrådet. Invasionen har fördömts i en FN-resolution, men inga åtgärder genomförs. EU föreslår pseudoåtgärder. Förra veckan ville en svensk EU-parlamentariker förbjuda Explorer Vodka! Putin åtalas i ICC, men bara för att ha förflytttat barn ur en krigszon, jämfört med massmord är det ett lindrigt brott som kommer att glömmas bort.

EU utnyttjar detta i grunden lilla problem om två gränsprovinser till att skapa en ny kris i Europa. EU svälter de europeiska länderna genom att skapa en energibrist genom sanktioner. Denna energibrist gör länderna svaga nog att kunna tas över av EU.

Man håller på att skapa en global diktatur. EU-presidenten är inte tilsatt genom val och EU är för stort för att kunna rösta fram en representativ ledning. EU-kommissionen bara utfärdar sina dekret, med stöd av pressen och saknar helt kontakt med folken. Macron blir alltmer en diktator, han kör personligen över det franska parlamentet i stora frågor som pensionsålder och budget. Kina är en diktatur som de senaste åren strypt friheterna i Hong Kong med västmakternas tysta medgivande. Här sammanträdde de tre för någon vecka sedan. Det sker just nu ett uppbyggande av en global diktatur.

Chinese President Xi Jinping holds a trilateral meeting with French President Emmanuel Macron and European Commission President Ursula von der Leyen at the Great Hall of the People in Beijing, capital of China, April 6, 2023. (Xinhua/Zhai Jianlan) – Xi holds trilateral meeting with Macron, von der Leyen – https://english.news.cn/20230407/7a4ed0e0c557443891e69dd8cb0b0e8f/c.html

snowleopard.info

En av de kraftigaste attackerna mot demokratierna är hur de europeiska länderna svälts på energi genom EU:s sanktioner och selektiva nedstängning av kärnkraften. Den förvärras av högskattepolitik på bensin och diesel.

Så det är ingen tillfällighet att kärnkraften stängs ned i Tyskland och de svenska politikerna bara tramsar om kärnkraft men inte bygger någon. Det handlar om att försvaga de europeiska länderna så att de lättare kan tas över av EU.

(FB) Spotpriset på elen nära 2kr/kwh idag, alltså nästa 4kr/kwh. Hur är det ens möjligt?

—-


wwr: 84165664

Inga länder tar själva längre viktiga beslut i Europa. Det hela sker samordnat. EU kontrollerar Europa. EU reglerar det mesta inom Europa men låtsas inte reglera kärnkraften. EU gav bara kärnkraften en diffus grön stämpel förra sommaren.

Frankrike bygger ut kärnkraft medan Sverige och Tyskland stänger.

Det handlar om att centralisera ekonomi och makt till Frankrike samt sätta Sverige och Tyskland i konflikt.

Skall man kunna centralstyra Europa måste de som styr vara starkare än vi som skall bli styrda. Vi skulle ju inte lyda order från kontinenten om vi inte var beroende av deras energi.

—-

wwr: 84165908

För oss i norra Europa tillhör Storbritannien, Frankrike och Tyskland de viktigare. Britterna såg vart det lutade och folket och pressen är starkare än våra. De drog och det hela kantrade till Frankrikes fördel. Nu stänger man kärnenergin i Tyskland och till stor del i Sverige.

Det är Frankrike som går vinnande ur detta. EU kan bara gripa makten om den centraliseras till Paris/Bryssel. Beslut av denna magnitud tas inte av länderna själva, oberoende av vad som påstås.

Lägg till blockaden av rysk energi och vi sitter ännu sämre till. Ryssland, Kina, Iran, Irak, Saudi, Syrien verkar samordna. Lite krig i t.ex. Taiwan och den “moraliska stormakten” EU stänger den kranen också.

Spoiler:
(Är det en tillfällighet att Greta Thunberg förmodligen talar flytande franska, typ Gustav III? Hon har gått på Franska Skolan och har privatlärarinna på Östermalm. Men låtsas staka sig när hon hälsar på franska i Kanada innan hon talar på engelska.)

—-


wwr: 84168334

EU reglerar allt från Corona till gurkornas böjning. Och miljön är EU:s paradgren. Beslut rörande Europas energiförsörjning låter man naturligtvis inte styras av lumpiga gaphalsar. (Aktivister och deras genomslag i pressen är styrda. Gretas tyska handledare Luisa Neubauer har t.ex. jobbat för en Sorosfinansierad organisation.)

Frankrike bygger 15 nya reaktorer men Tyskland gräver ned sin energiförsörjning. Det är EU-samordning! Tyskland är Europas mest produktiva land och de nordiska länderna tillsammans hade varit mycket starka. Men i centralstyrda kolosser som EU måste de som styrs vara svagare än de som utfärdar order. Ett starkt Tyskland eller Norden hade struntat i vad EU säger. Därför måste vi försvagas.

I tillägg kommer nu rysk energiblockad. Räcker inte det har man redan ställt upp Ryssland, Kina, Saudi, Iran, Irak, Syrien i en grupp och om t.ex Kina attackerar Taiwan (eller USA mot Iran …) så kommer EU att stänga oljekranarna därifrån i någon ny missriktad blockad.

Vakna upp! Vi blir blåsta igen. Den franske solkungen kommer att stråla sin dyrbara energi över Europa. Den tyska industrin mals ned i spillror och vi får sälja ut våra sista naturtillgångar för att inte behöva frysa om vintrarna.

Reaktorer tas isär direkt – klart om 15 år

Planen är att det radioaktiva avfallet ska förvaras djupt under jord.

—-

svd.se

—-

wwr: 84169655

Spoiler:

Onkel Kostia: 84169582

Ja, och från ett av dessa länder kom efterlängtade nyheter under natten. Efter 18 års bygge är Olkiluoto 3 nu äntligen färdig.

Citat från YLE:

Historisk dag: Nu producerar Olkiluoto 3 regelbundet el – är Europas största kärnreaktor

Publicerad 16.04.2023 05:52. Uppdaterad 16.04.2023 13:44.

Olkiluoto 3 började byggas år 2005 och tanken var att den regelbundna elproduktionen skulle inledas år 2009. Vi fick ändå vänta till i dag på det, söndag 16 april 2023.

”Olkiluoto 3 är nu klar”, skriver Industrins kraft (TVO) i ett pressmeddelande.

Testperioden är slut och vid klockan två på natten till söndag kom den regelbundna elproduktionen i gång, en dag i förtid. Den ursprungliga planen var att det skulle ske på måndag.

”Det här är en historisk dag. De fördelar som vi utlovat med OL3 för det finländska samhället realiseras”, säger produktionschefen Marjo Mustonen.

”Finlands viktigaste trumfkort”

I och med det här blir Finland mindre beroende av importerad energi, bland annat från Sverige och Norge.

”Produktionen vid Olkiluoto 3 stabiliserar elpriset och är en viktig del av Finlands gröna omställning. Miljövänlig elproduktion är säkert ett av Finlands viktigaste trumfkort”, säger TVO:s vd Jarmo Tanhua.

Nyheten om att Olkiluoto 3 nu regelbundet producerar el kommer efter att Tyskland stängt ner sina tre sista kärnreaktorer.

—-

Nu har reaktorns barnsjukdomar hanterats i Finland. Det kan Sverige utnyttja det till att bygga karbonkopior av Olkiluoto 3.

—-

Finländarna fick väl bygga bara för att kunna dra upp sin tunga försvarslinje mot ryssen. Danmark och Norge har inga kärnkraftverk, Sverige lägger ned och Tyskland är kört.

Vi kommer alla att bli mer eller mindre beroende av Frankrike som just nu ligger på ungefär 70% atomdrivet och planerar 14 nya reaktorer … och Tyskland på 0%. (Sverige 30%) Det måste handla om EU-samordning. Belgien 50%.

2021 kom 10% av finsk el från Ryssland, 17% från Sverige.

Spanien 30% atomdriven el, Italien 6%.

Nu skall vi se. I vilka två länder sammanträder EU …

20 Feb 2023 — France had the highest share of nuclear in its electricity mix (68.9 %), followed by Slovakia (52.4 %) and Belgium (50.6 %).

ec.europa.eu

—-

Possible further energy starvation of Europe

Brics has 80 % of world oil

War US – Iran + Brics

Russia enters Nagorno Karabakh, Artsak, supporrs Armenia, gas from Azerbaijan cut down

wwr: 85674212

Kuppen riskerar försämra Europas gasförsörjning. Europa stryps konsekvent på energi. Det globala systemet har utsett Europa för förstörelse igen.

spglobal.com

Franska Orano drar ned uranproduktionen. Sanktioner mot Niger.

mining.com

Spoiler:
(Svårt att skriva längre text. Samsung förstörde telefonens motherboard vid ett batteribyte och har inte fixat den ännu.)

—-

Spoiler:

4YYX: 84125259

Reinfeldt fd utrikesminister Carl Bildt går denna vecka ut och säger att EU inte bör stödja Taiwans självständighet från kommunist Kina. Carl Bildt har tidigare uttalat och sagt att koranbränningar bör förbjudas i Sverige. Varför skall Ukriana ha stöd men inte Taiwan mot ett kommunistland.

För er som inte känner till det är Taiwan idag självständigt mot Kina.

Vem betalar Calle Bildt? Har han rätt?

expressen.se

—-

French President Emmanuel Macron, pictured last year at a nuclear turbine factory in eastern France, has reversed his predecessor’s pledge to reduce the share of nuclear power in the country’s energy mix. — https://www.france24.com/en/europe/20230313-france-mulls-nuclear-revamp-as-ukraine-war-prompts-an-energy-mix-rethink — Macron sparks anger by saying Europe should not be ‘vassal’ in US-China clash. Alarm on both sides of Atlantic as French president warns against being drawn into any Taiwan conflict — https://www.theguardian.com/world/2023/apr/10/emmanuel-macron-sparks-anger-europe-vassal-us-china-clash — Germany’s foreign minister has described a military conflict in the Taiwan strait as a “horror scenario” that would directly affect her own country, striking a different tone to the French president, Emmanuel Macron, who recently faced criticism for saying Europe must not get involved in US disputes. After meeting the Chinese foreign minister, Qin Gang, in Bejing, Annalena Baerbock said a confrontation between China and Taiwan would send “shock waves” around the world. — https://www.theguardian.com/world/2023/apr/14/germany-annalena-baerbock-warns-horror-scenario-taiwan-strait-china

wwr: 84157935

Den tyske utrikesministern gick hårdare åt Kina än Macron vid sitt besök nyligen.

German foreign minister warns of ‘horror scenario’ in Taiwan strait

War in region would send shock waves around the world, says Annalena Baerbock on visit to China

—-

theguardian.com

Det är möjligt att man kommer att försöka använda Taiwanfrågan för att slå isär inte bara USA och Europa utan även Frankrike och Tyskland. Tyskland kan komma att ställas mer på Taiwans sida i en konflikt. Mycket handlar ju också om energin. Frankrike skall bygga 15 reaktorer till 2050 och Tyskland slog igen sina sista idag. Baerbock tillhör dessutom de Gröna medan Macron är för kärnkraft. Här håller han tal framför en kärnkraftsturbin

French President Emmanuel Macron, pictured last year at a nuclear turbine factory in eastern France, has reversed his predecessor’s pledge to reduce the share of nuclear power in the country’s energy mix.

—-

france24.com

Det kan komma att sluta med att Tyskland och Sverige får köpa energi av Frankrike som försöker ta över ledningen av EU (ännu mer). Tyskland och Sverige slås isär med suddiga regler om “cross-zonal capacity” där vi får slåss om den el som är kvar.

Taiwanfrågan kan komma att placera Tyskland i “USA-lägret” och Frankrike/”EU” i “Kina-lägret”. EU:s Europa faller sönder allt mer. “Söndra och härska”

snowleopard.info

Och Sverige är väl de riktiga EU-slavarna som följer “EU:s” linje och hamnar ännu mer på kant med Tyskland. Calles uttalande tyder på det. Fast några reaktorer verkar vi inte få bygga.

—-

wwr: 84144007

klinkerhofen: 84136506

“Tyska Skyborn Renewables vill bygga Sveriges hittills största vindkraftsparken till havs, cirka sex mil utanför Hudiksvalls kust.”

aftonbladet.se

är det inte bättre att tyskarna bygger vindkraften i närheten av kolkraften?

“FRANKFURT, Dec 16 (Reuters) – Coal has made a comeback in Germany this year, as Europe’s largest economy turns to the dirty fuel to power it through an energy crisis.

More than a third (36.3%) of the electricity fed into the German power grids between July and September came from coal-fired power plants, compared with 31.9 percent in the third quarter of 2021, according to German statistics office Destatis.”

reuters.com

—-

Den kraften går väl direkt till Tyskland på speciella avtal? Sverige kraschar sig självt.

För vem byggs egentligen vindkraftverk?

Den vindkraft som byggs finansieras och ägs huvudsakligen av utländska bolag. Ett kinesiskt kärnkraftsbolag (svartlistat i USA) äger 20 procent av vindkraftverken i Sverige. Ägare av vindkraftsanläggningar säljer sin el med långsiktiga PPA-avtal. För att nämna några av de dominerande elförbrukare i dessa avtal är tre av dem amerikanska; Google, Amazon och Microsoft. Vi har alltså en situation där huvudsakligen utländska vindkraftsägare i Sverige säljer sin el till utländska förbrukare.

—-

nordsverige.se

—-

wwr: 84144026

Tyskland och Sverige svälter sig själva på energi medan Frankrike laddar upp.

France to build up to 14 new nuclear reactors by 2050, says Macron

French president says ‘renaissance’ of atomic energy industry will help end country’s reliance on fossil fuels

—-

theguardian.com (feb 2022)

Macron är redan “diktator” i Frankrike och har kört över parlamentet i stora frågor som pensionsålder och budget. Nu planerar man att hela Europa skall styras från Paris och Bryssel. Vi kan komma att få tigga energi av Frankrike.

EU reglerar allt från gurkornas böjning till ålarna (som hotar svenska kraftverk) 😉 Men om kärnkraften sägs inte så mycket. Till slut fick väl kärnkraft och gas en grön stämpel förra sommaren. Men Sverige och Tyskland lägger ned kärnkraften ändå.

Angela Merkel to press ahead with plans to shut down all of Germany’s remaining nuclear power by 2022. Sixteen reactors have been closed since 2003.

—-

news.sky.com

EU har redan höga bränsleskatter och strypt rysk inport. Nu har Ryssland, Kina, Saudi, Iran, Syrien allt mer hamnat på en sida, och vi på den andra. Om t.ex. USA drar igång mot Iran eller Kina mot Taiwan kan våra oljeleveranser ytterligare hotas om “den moraliska stormakten” EU bestämmer sig för att vi EU skall svälta både Ryssland och Kina (vilket naturligtvis inte fungerar och skulle det fungera så svälts folken, inte ledarna).

Den multipolära världen betyder inte harmoni utan konflikt och sanktioner. Den globala världen fungerar inte utan kallt krig så att misslyckanden kan skyllas på “den onde diktatorn i öster”.

EU styr Europa ned i avgrunden för att kunna ta över spillrorna, precis som stormakterna gör i Ukraina. Tysk och svensk nedläggning av kärnkraft är en viktig del i detta.

En blockad av Taiwan kan redan vara på programmet. Dessa tre har garanterat kokat ihop något sattyg nyligen:

Chinese President Xi Jinping holds a trilateral meeting with French President Emmanuel Macron and European Commission President Ursula von der Leyen at the Great Hall of the People in Beijing, capital of China, April 6, 2023. (Xinhua/Zhai Jianlan) – Xi holds trilateral meeting with Macron, von der Leyen – https://english.news.cn/20230407/7a4ed0e0c557443891e69dd8cb0b0e8f/c.html

snowleopard.info

Sverige är naturligtvis bara en pjäs i ett spel när dessa tre drar upp riktlinjerna.

—-

wwr: 84147502

Snapcount: 84147306

I morgon skall då de tre sista kärnkraftverken i Tyskland tas utav el-nätet, och börja stängas. Inte alla är glada :

CDU-chefen Friedrich Merz beskrev den slutliga kärnkraftsutfasningen på lördagen som en “svart dag för Tyskland”. “I morgon är en dålig dag”, sa Merz till sändaren NDR Info på fredagen. Det kan inte vara så att Tyskland tar bort tre kärnkraftverk från nätet, som är de säkraste i världen.

I detta sammanhang hänvisade Merz till de mer än 400 operativa och 60 kärnkraftverk som byggs över hela världen: “Detta väcker frågan: ‘Vem är egentligen fel förare här?’”

Så kommer CDU att på allvar att börja svänga i frågan tills nästa val ? :unsure:

Sedan :

CSU:s ordförande Markus Söder riktade också skarp kritik mot den förestående nedläggningen av de tre sista kärnkraftverken i Tyskland. “Detta är ett mycket sorgligt kapitel i tysk energipolitik”, sade Söder i programmet “Frühstart” av RTL / ntv.

welt.de

—-

I valet kanske, men inga tyska eller svenska politiker ändrar sig på riktigt. De har order att svälta våra länder på energi. Ebba och de andra ljuger bara, sedan ändrar de sig. Och Åkesson gjorde väl någon pseudomanöver med att sparka någon i Vattenfalls styrelse. Och M vill väl satsa på SMR som ännu inte är färdigutvecklat. Inget genomförs i praktiken, bara snack.

bild från gp

T.o.m. Greta var i Tyskland och kritiserade stängningen. Annars har man inte hört mycket om kärnkraft från henne, vilket ju borde vara lösningen på klimatkrisen.

—-

Snowleopard: splitting up Europe: Germany w/ US and Taiwan, France w/China //– // The Guardian quote: Germany’s foreign minister has described a military conflict in the Taiwan strait as a “horror scenario” that would directly affect her own country, striking a different tone to the French president, Emmanuel Macron, who recently faced criticism for saying Europe must not get involved in US disputes. — “Do we [Europeans] have an interest in speeding up on the subject of Taiwan?”, the French president said. “No. The worst of things would be to think that we Europeans must be followers on this subject and adapt ourselves to an American rhythm and a Chinese overreaction.” — After meeting the Chinese foreign minister, Qin Gang, in Bejing, Annalena Baerbock said a confrontation between China and Taiwan would send “shock waves” around the world.
“A destabilisation would have consequences for all countries, the global economy and Germany, too,” said Baerbock, of the German Green party. “We are watching the growing tensions in the Taiwan strait with great concern. — https://www.theguardian.com/world/2023/apr/14/germany-annalena-baerbock-warns-horror-scenario-taiwan-strait-china

Abetterworld: 84155350

Mer oberoende experter anser, i varierande grad, att nedstängningen i förtid är tokigt och att man borde ha kört kraftverken vidare tills deras livslängd är över. Detta för att:

“Veronika Grimm, one of Germany’s leading economists, told CNN that keeping nuclear power plants running for longer would have allowed Germany more time “to electrify extensively,” especially as renewable energy growth “remains sluggish.””

Planen är att ersätta de 6% som de tre kraftverken ger upphov till med förnyelsebara elkällor, men även gas och kol. Kol står för 30% av Tysklands energi och kol kommer enligt beslut att vara i användning till 2038 då man planerar att fasa ut fossila bränslen.

edition.cnn.com

Mina kommentarer:

Problemet är dock att i och med en elektrifiering av fordonsflottan, brist på gas och de enorma mängder energi som kemiska industrier, elektrifiering av järn och ståltillverkningen kommer att sätta elnätet på sådana krav att man kanske inte klarar av det. Socialdemokraternas Olaf Scholtz vägrar diskutera kärnkraft eller vidare drift av sagda tre kraftverk.

Tyska elexperter fasar vid iden att låta omgivande länder ägna sig åt energinationalism, d.v.s. kapa elkablarna till Tyskland. Tyskarna blir helt beroende av omgivande länder och “exporterar” därmed sina egna höga elpriser tillbaka till bl.a. Sverige.

—-

allt.o.inget: 84163895

Och samtidigt äger tyska staten svensk kärnkraft i Sverige. Hur sjukt är inte det?

—-

Att starta om de svenska reaktorerna:

Abetterworld: 84164108

youtu.be

Björn Linde vrider och vänder sig som en mask, från omöjligt till möjligt, från teoretiskt möjligt till opraktiskt, från att behöva oändliga resurser till kompetens och personal, så krävs det bara 5 år och tillåtelse.

—-

YourPronouns: 84165064

Sverige borde bygga 30 nya kärnkraftverk och sälja elöverskottet till andra länder.

Det är så många idiotiska miljö muppar som kommer stänga sina kärnkraftverk i Europa så vi kommer ha ett enormt övertag om vi går i den andra riktningen.

—-

wwr: 84165218

Frankrike har beslutat att bygga 15 reaktorer till 2050. Vilket land tvingar EU att sammanträda 25% av tiden i sitt eget land? Vilket land är utsett att leda EU och tvinga Tyskland, Sverige och de övriga att bli energilösa slavstater? Svaret börjar på F.

Europas nye Hitler/Napoleon håller tal med reaktor-turbinhjul i bakgrunden:

snowleopard.info

Jag skulle tro han säger “Det är med sådana här vi skall erövra Europa” där Napoleon misslyckades.

—-

wwr: 84165396

Sverige och Tyskland slås isär genom att tyskarna tar energi från oss. Bl.a. genom EU:s luddiga “cross-zonal capacity”-regel. PPA-avtal för vindkraft. Tyskarnas (och svenskarnas) dåliga beslut att lägga ned kritiseras.

Men Frankrike skrivs inte mycket om medan de smäller upp 15 nya reaktorer.

Sverige och Tyskland hamnar i konflikt och blir blåsta medan Frankrike tar ledningen inom EU. Vi och tyskarna sitter där med våra vindsnurror och slåss om den sista strömmen. Sedan får vi stå med mösan i hand och tigga el av Macron.

—-

wwr: 84165664

Inga länder tar själva längre viktiga beslut i Europa. Det hela sker samordnat. EU kontrollerar Europa. EU reglerar det mesta inom Europa men låtsas inte reglera kärnkraften. EU gav bara kärnkraften en diffus grön stämpel förra sommaren.

Frankrike bygger ut kärnkraft medan Sverige och Tyskland stänger.

Det handlar om att centralisera ekonomi och makt till Frankrike samt sätta Sverige och Tyskland i konflikt.

Skall man kunna centralstyra Europa måste de som styr vara starkare än vi som skall bli styrda. Vi skulle ju inte lyda order från kontinenten om vi inte var beroende av deras energi.

—-

Solcellsparker motsvarande 8 kärnkraftverk är planerade i Sverige

fb

Abetterworld: 81236622

Enligt en nylig gjord rapport tros den nya reaktorn på 1600 MW vara återbetald inom 5 år och sju månader enligt en kalkyl av Helsingin Sanomat.

hs.fi

hs.fi

“En överslagsberäkning baserat på totalbudgeten 8,5 miljarder euro, en årsproduktion på 13 TWh el och ett elpris på 117,80 euro/MWh (genomsnittspriset i Finland hittills i år) landar i vart fall på en återbetalningstid på nämnda fem år och sju månader.”

second-opinion.se

Dock, en exakt ekonomisk kalkyl går inte att göra för Olkiluoto 3, redan av det skälet att ingen i dag vet vilket det slutliga priset på projektet blir. Så enligt:

“Utgår man från den prislapp, 11 miljarder euro, som den kärnkraftskritiska World Nuclear Report anger som de totala kostnaderna för kärnkraftverket, förlängs återbetalningstiden till sju år och två månader.”

Helsingin Sanomat har inte gjort några räntekostnadet i sina kalkyler, men även med dessa inräknade och andra osäkerhetsfaktorer så är Olkiluoto 3 ändå en lysande affär.

“Också med fjolårsnivån på elpriserna i Finland, 72,3 euro/MWh, får kalkylen anses ge hyfsat resultat: för 11 miljarder euro blir återbetalningstiden då elva år och åtta månader.”

Detta utifrån tanken att reaktorn ska användas i 60 år! Så i VÄRSTA FALL så kommer 50 år utav 60 att bli ren vinst och DETTA med en av de stora och högeffektiva reaktorerna som förvisso är ny till sin konstruktion och har tagit tid att bygga.

Vidare så har enligt en artikel i Dagens Industri Vestas, den danska vindkraftsindustrins stora tillverkare stora problem. Kostnader för transport och tillverkning (stål) har gjort att produktionen ökat i kostnader med 10-40% och Vestas är OROLIGA när politiker börjar säga att de ska öka stabil och effektiv elproduktion igen med kärnreaktorer och kolkraftverk för det gör elen billigare och hela den ekonomiska kalkylen för vindkraft helt jävla olönsam.

—-

wwr: 84259414

Frankrike byggde 48 kärnreaktorer på 15 år.

Construction of the first three nuclear plants under the “Messmer Plan” started in December 1974. They were completed six years later.

And in just fifteen years, France went from breaking ground to producing electricity at forty-eight nuclear reactors.

—-

carboncredits.com

Nu har Frankrike 56 reaktorer och bygger fler.

Tyskarna förklarar sig villiga att köpa energi ur kärnkraft från Frankrike.

Germany will “acknowledge and not oppose” plans to recognise the contribution nuclear energy is making to the EU’s decarbonisation objective, a special advisor to the German

—-

twitter.com (9 mars)

This will be backed up by gas power plants for emergencies, which the government said will burn hydrogen. “I think that’s us being radical and aggressive,” Kukies told the panel.

Divesting from nuclear domestically while importing nuclear-induced hydrogen from France was a “very convincing dichotomy”, the public official added, as it encourages the EU to diversify its energy mix, rather than depend on one single source.

—-

euractiv.com

EU sätter Frankrike främst för att försöka styra Europa därifrån och andra länder som t.ex Tyskland och Sverige missgynnas

Tyskland och Sverige har fått order att vika sig

img-s-msn-com.akamaized.net

Ingen tvekan om att EU kommer att försöka styra Europa från Frankrike.

—-

wwr: 84281100

Man bygger upp ett nätverk av pipelines för vätgas i Europa. H2MED

d32r1sh890xpii.cloudfront.net

Germany to join Mediterranean hydrogen pipeline project

—-

dw.com

Man påstår att det skall föra “grön” vätgas från Portugal och Spanien till Frankrike och Tyskland.

Men Macron har redan försagt sig och avslöjat att det kärnkraft bakom vilket retade upp spanjorerna. Tyskar och andra får “rosa vätgas”. (vätgas från radioaktiv källa)

Macron himself slipped in his institutional statement, “The will is that it transports low-carbon hydrogen, clean hydrogen that can be achieved either with renewables or with nuclear.” France mentioned the potential for using the infrastructure to transport rose hydrogen, which is hydrogen produced using electricity from its nuclear reactors.

The remark made by the French president alarmed the Spanish government, which moved quickly to clarify its demand that the corridor only is used for the transportation of green hydrogen created using electricity from renewable sources. Spain has promised that H2Med will only be used to transport renewable hydrogen following the conflict.

Since France is a nuclear power, the hydrogen it produces will utilize this form of energy for electrolysis. This sort of hydrogen is known as “pink hydrogen.”

—-

energynews.biz

Frankrike kommer att elda på i sina 56 kärnreaktorer och bygga 14 till. Tyskland och oss har man lurat att lägga ned och vårt beroende flyttas från Putin och gas till Macron och kärnkraft. EU gnuggar händerna och efter nedläggningen av Sovjetunionen så fortsätter uppbyggnaden av dess tvilling EU. Bara vätgas istället för naturgas i rören. (Det skulle inte förvåna om det lägger till en och annan amerikansk tanker med LNG i Portugal, men det har jag inte bekräftat.)

Vi åker dit så det stänker om det. Vi sitter på åskådarplats och äter rovor med Greta Thunberg medan det nya Europa byggs upp. Snabbtågen till kontinenten lades ned.

—-

Hydrogen Pipeline System Is Starting To Take Shape In Europe

op

H2MED pipelines to supply Europe with hydrogen

ef

Germany joins green hydrogen pipeline partnership with France, Spain and Portugal

en

State aid: Commission approves €2 billion French guarantee scheme to support energy-consuming companies in the context of Russia’s war against Ukraine

Member States can support investments to phase out from fossil fuels, in particular through electrification, energy efficiency and the switch to the use of renewable and electricity-based hydrogen which complies with certain conditions.

The Commission concluded that the scheme will contribute to managing the economic impact of the current crisis in France. It is necessary, appropriate and proportionate to remedy a serious disturbance in the economy of a Member State, in line with Article 107(3)(b) TFEU and the general principles set out in the Temporary Crisis Framework, which the Commission has applied by analogy.

ec 2023 03 01

Regarding the European Commission’s draft new Temporary Crisis and Transition Framework for State Aid

Swedish Enterprise believes that it is not primarily additional public funding that is needed to accelerate the expansion of green energy, but faster and better permit processes.

Swedish Enterprise rejects the proposals in section 2.8. This type of aid, which is mainly introduced to match aid given in third countries, is not proportionate, it risks leading to a global state aid race and will further distort competition in the internal market in an unacceptable way.

https://www.svensktnaringsliv.se/english/publications/regarding-the-european-commissions-draft-new-temporary-crisis-and_1195209.html svenskt näringsliv 2023 02 09

Vi har i dag tillgång till mindre el än för 40 år sedan, och den el vi har tillgång till är dessutom av sämre kvalitet än tidigare.

timbro

wwr: 84373976

Tintin.i.Kongo: 84373812

Det där påminner starkt om Morgenthau-planen från slutet av andra världskriget. Det var judarnas plan för att pacificera Tyskland för all framtid genom att förbjuda all industri och göra hela landet pastoralt.

—-

Man kan alltid lära sig något nytt på Flashback. Historien består av upprepningar. Kalergi …

The Morgenthau Plan was a proposal to weaken Germany following World War II by eliminating its arms industry and removing or destroying other key industries basic to military strength. This included the removal or destruction of all industrial plants and equipment in the Ruhr. It was first proposed by United States Secretary of the Treasury Henry Morgenthau Jr. in a 1944 memorandum entitled Suggested Post-Surrender Program for Germany.[1]

—-

wiki

Henry Morgenthau Jr. (/ˈmɔːrɡənθɔː/; May 11, 1891 – February 6, 1967) was the United States Secretary of the Treasury during most of the administration of Franklin D. Roosevelt. He played a major role in designing and financing the New Deal.

Henry Morgenthau Jr. was born into a prominent Jewish family in New York City, the son of Josephine (Sykes) and Henry Morgenthau Sr., a real estate mogul and diplomat. His parents were born in Germany. He had three sisters. He attended Phillips Exeter Academy, later transferring to the Dwight School. And though he never earned a high school diploma, he studied architecture and agriculture at Cornell University. However, struggling to concentrate and read, he twice left school and also never received a college degree.[6]

In 1933, Roosevelt became President and appointed Morgenthau governor of the Federal Farm Board. Morgenthau was nonetheless involved in monetary decisions. Roosevelt adopted the idea of raising the price of gold to inflate the currency and reverse the debilitating deflation of prices … Morgenthau wrote in his diary: … “If anybody ever knew how we really set the gold price through a combination of lucky numbers, etc., I think that they really would be frightened. Saturday we increased the price 10¢.”

—-

wiki

—-

Abetterworld: 81236622

Den massiva kärnkraftsinvesteringen i Olkiluoto 3 tros vara återbetald inom 5-7 år

Enligt en nylig gjord rapport tros den nya reaktorn på 1600 MW vara återbetald inom 5 år och sju månader enligt en kalkyl av Helsingin Sanomat.

hs.fi

hs.fi

“En överslagsberäkning baserat på totalbudgeten 8,5 miljarder euro, en årsproduktion på 13 TWh el och ett elpris på 117,80 euro/MWh (genomsnittspriset i Finland hittills i år) landar i vart fall på en återbetalningstid på nämnda fem år och sju månader.”

second-opinion.se

Dock, en exakt ekonomisk kalkyl går inte att göra för Olkiluoto 3, redan av det skälet att ingen i dag vet vilket det slutliga priset på projektet blir. Så enligt:

“Utgår man från den prislapp, 11 miljarder euro, som den kärnkraftskritiska World Nuclear Report anger som de totala kostnaderna för kärnkraftverket, förlängs återbetalningstiden till sju år och två månader.”

Helsingin Sanomat har inte gjort några räntekostnadet i sina kalkyler, men även med dessa inräknade och andra osäkerhetsfaktorer så är Olkiluoto 3 ändå en lysande affär.

“Också med fjolårsnivån på elpriserna i Finland, 72,3 euro/MWh, får kalkylen anses ge hyfsat resultat: för 11 miljarder euro blir återbetalningstiden då elva år och åtta månader.”

Detta utifrån tanken att reaktorn ska användas i 60 år! Så i VÄRSTA FALL så kommer 50 år utav 60 att bli ren vinst och DETTA med en av de stora och högeffektiva reaktorerna som förvisso är ny till sin konstruktion och har tagit tid att bygga.

Vidare så har enligt en artikel i Dagens Industri Vestas, den danska vindkraftsindustrins stora tillverkare stora problem. Kostnader för transport och tillverkning (stål) har gjort att produktionen ökat i kostnader med 10-40% och Vestas är OROLIGA när politiker börjar säga att de ska öka stabil och effektiv elproduktion igen med kärnreaktorer och kolkraftverk för det gör elen billigare och hela den ekonomiska kalkylen för vindkraft helt jävla olönsam.

—-

Larsbeeffly: 84509524

Energimyndigheten i Finland misstänker att svenska statliga Vattenfall har manipulerat och därigenom försökt höja marknadspriset på el. Vattenfall hävdar att det handlar om oavsiktliga misstag. Om bolaget bedöms skyldigt till manipulation kan miljardböter hota, enligt finska Yle.

di.se

Lite citat:

“I praktiken ska Vattenfall ha erbjudit marknaden mindre mängder el än vad bolaget hade haft möjlighet att göra, eller alternativt ha köpt upp för små mängder, för att driva upp priset.”

“Det strängaste straffet för prismanipulation är 10 procent av bolagets omsättning under det år som brottet begåtts. I Vattenfalls fall uppges det i så fall kunna handla om 2,13 miljarder euro

“På Energimyndigheten säger chefen för marknadsövervakningen, Antti Paananen, att det fortfarande är straffbart att manipulera priset ”av misstag”.”

Att Vattenfall nu verkar skylla på ett misstag spelar mindre roll då det fortfarande är straffbart att manipulera priset.

2021 delade Vattenfall ut 23,4 miljarder till staten och 2022 blev det trots rekordhöga elpriser bara 4 miljarder i utdelning.

Finns det risk att vi skattebetalare nu istället riskerar att behöva skjuta in pengar?

—-

winny-: 84510478

Gränsfall OT men relaterat: jag är förvånad att ingen har granskat ”olyckan” på R4 där det räckte med att en person tryckte på en knapp så gick elpriserna upp faktor 4 i ett halvår. Produktionsbortfallet + reparationen är en piss i havet i jämförelse med alla andra produktionsanläggningar som plötsligt drog in fyra gånger så mycket utan ökade kostnader. Katching! Du betalar.

Att glömma erbjuda 2 GWh i Finland är en bagatell i sammanhanget.

—-

Sinnersten: 84510661

Klart dom har myglat och är i maskopi med varandra.

Hela den här avregleringen av kärnkraften har ju varit ett otroligt kassaklirr för Staten.

Lägg därtill drivmedelspriser och plastskatt.

Samt ett par olyckliga “driftstopp” i kärnkraften som kom väldigt “olägligt”, fast man aldrig någonsin har hört om detta förut + att det skedde i princip samtidigt på flera håll i Europa.

Då är det inte slumpen längre utan då har människan varit framme och saboterat.

—-

winny-: 84510806

Lite för bra. Riskerar teknikern livstid eller offentlig avrättning? Knappast. ”Olycka”. Stick åt grabben 50 lax i ett kuvert för att trycka på en knapp och hålla käften. Ledningen kan sedan visa mycket svarta siffror och inkassera bonusar. Det behövs inget monopol för att marknadskrafterna ska vara satta ur spel i ett elnät. Om du bara äger en hyfsad andel så är det bara att vänta på ett ansträngt läge och sätta planen i verket. Samma med BP i mexikanska gulfen. ”Å nej vad dyrt det kommer bli för BP”. Går världsmarknadspriset på olja upp 1 % i några månader så har det mer än betalat för alla skadestånd.

Tillbaka till Finland. Med lite mer progressiv lagstiftning än Sverige där fortkörningsböter är baserat hyfsat linjärt mot inkomst så svider det nog för alla. På samma sätt borde 10 % av årsomsättningen avskräcka tillräckligt, men jag utgår från att det blir tillräckliga politiska påtryckningar att ingen kännbar dom kommer att utdelas.

—-

wwr: 84512561

Precis samma “economic withholding” som med Enron i Kalifornien. Mycket detaljerat beskrivet i Wikipedia. Alla bolagen har säkert samarbetat men bara det statliga Vattenfall sätts dit.

As the FERC report concluded, market manipulation was only possible as a result of the complex market design produced by the process of partial deregulation. Manipulation strategies were known to energy traders under names such as “Fat Boy”, “Death Star”, “Forney Perpetual Loop”, “Wheel Out”, “Ricochet”, “Ping Pong”, “Black Widow”, “Big Foot”, “Red Congo”, “Cong Catcher” and “Get Shorty”.[10]

—-

en.wikipedia.org

en.wikipedia.org

Gretas miljökompis Arnold Schwarzeneggers möte med dirrarna efter krisen har diskuterats. En del tror han aldrig hade blivit guvernör utan det. Men det är svårt att bevisa. (Hjälpte han till att täcka över skandalen?) I en TV-intervju saknade han plötsligt sin omtalade “Total Recall” om mötet och även han fick “blackout” om mötet, har det skrivits 🤣🤣🤣

—-

wwr: 84512826

Lund-NoGo-zone: 84512798

Öh nej, Enron fanns i Texas. De hade som affärside att skapa elbrist i Californien genom att skicka all el österut för att få upp priset och vinsten. Detta bevisades via inspelade telesamtal och email. Vattenfall är statligt och har inte som affärside att lura folk.

Enron-chefen fick 24 år i fängelse om jag minns rätt.

—-

Enron var inblandat i skandalen i Kalifornien. Det statliga Vattenfall sätts dit för en mindre grej medan de privata och hela systemet går fria.

California had an installed generating capacity of 45 GW (Gigawatts, or billions-of-watts). At the time of the blackouts, demand was 28 GW. A demand-supply gap was created by energy companies, mainly Enron, to create an artificial shortage. Energy traders took power plants offline for maintenance in days of peak demand to increase the price

—-

(FB) Vattenfall misstänkts ha manipulera elpriset, kan få böta 24 miljarder

(Samma med ICA nu efter alla extrema prishöjningar som inte diskuteras. Några handlare anklagas för insiderbrott, istället. EU satte fast Eva Kaili för småsummor när de delar ut miljarder utan redovisning.)

—-

Expressen skriver om gamla insiderbrott i ICA när det aktuella problemet med ICA är prisstegringarna.

wwr: 84516579

Nanteq: 84514026

Nu skedde ju dock nämnda eventuella insiderbrott ett par år innan inflationen tog fart så det är helt ovesäntligt här.

—-

Exakt. Det är inte relevant. Men det är vad som kommer upp i tidningarna nu när folk ifrågasätter ICA:s prissättning. Det var på Expressens löpsedel igår. Det ser ut som om ICA kritiseras men som vanligt är det bara några enstaka personer som kritiseras. Eller som EU sätter fast Kaili (kanske riggat fall) för att ta blickarna från de miljardbelopp som delas ut utan att redovisas öppet.

Samma gäller Vattenfall. Det är så det fungerar idag. EU:s prissättning på marginalen med pay-as-clear-auktioner gör att de stora elföretagen kan manipulera marknaden, precis som i Kalifornien för 20 år sedan. Men bara en mindre affär kommer upp och en statlig aktör (som fått order att agera marknadsmässigt), Vattenfall, sätts dit, när det hela är ett systemfel.

Det kunde man förutse. Idag styr storföretagen pressen, internettrollen, administrationen och EU. Systemefelet med riggade auktioner diskuteras inte men givetvis attackeras en statlig aktör eftersom länder skall brytas ned och EU ta över. Det slutar alltid likadant. EU:s regler kommer inte upp till diskussion utan bara en statlig aktör medan hela problemet är privatisering med auktioner som är enkla att rigga. Den infomation vi får är maximalt vriden.

—-


Historical revisionism, Shift blame: Creating a scandal around a few workers when the price hikes were due to EU regulations:

EU Merkel Macron lead Minsk negotiations resulting in war. EU makes failed boycott of Russian gas leading to European price hikes of electricity. Private companies makes use of a manipulated energy market and hikes prices. Some months after this newsmeia reports that some Nordic electricity buyers were being prosecuted. (They were maybe 1% of the problem.) Finally Finnish official accuses Swedish (acting according to market principles) electricity producer. Thus: EU causes problem and lets Nordic countries blame it on each other:

Larsbeeffly: 84509524

Energimyndigheten i Finland misstänker att svenska statliga Vattenfall har manipulerat och därigenom försökt höja marknadspriset på el. Vattenfall hävdar att det handlar om oavsiktliga misstag. Om bolaget bedöms skyldigt till manipulation kan miljardböter hota, enligt finska Yle.

di.se

Lite citat:

“I praktiken ska Vattenfall ha erbjudit marknaden mindre mängder el än vad bolaget hade haft möjlighet att göra, eller alternativt ha köpt upp för små mängder, för att driva upp priset.”

“Det strängaste straffet för prismanipulation är 10 procent av bolagets omsättning under det år som brottet begåtts. I Vattenfalls fall uppges det i så fall kunna handla om 2,13 miljarder euro

“På Energimyndigheten säger chefen för marknadsövervakningen, Antti Paananen, att det fortfarande är straffbart att manipulera priset ”av misstag”.”

Att Vattenfall nu verkar skylla på ett misstag spelar mindre roll då det fortfarande är straffbart att manipulera priset.

2021 delade Vattenfall ut 23,4 miljarder till staten och 2022 blev det trots rekordhöga elpriser bara 4 miljarder i utdelning.

Finns det risk att vi skattebetalare nu istället riskerar att behöva skjuta in pengar?

—-

klinkerhofen: 84518614

fler som har råkat trycka på fel knapp..?

“Flera gripna för manipulation på den nordiska elmarknaden

Polisen i Danmark har gripit åtta personer för manipulation på den nordiska elmarknaden, rapporterar Berlingske.

Personerna arbetar på ett danskt energihandelsbolag och misstänks olovligen ha dragit in ett tresiffrigt miljonbelopp genom att påverka handeln på elbörsen.”

omni.se

—-

wwr: 84512561

Precis samma “economic withholding” som med Enron och de övriga bolagen i Kalifornien. Mycket detaljerat beskrivet i Wikipedia. Alla bolagen har säkert samarbetat men bara det statliga Vattenfall sätts dit.

(Fat Boy troligen en sammansättning av namnen för det två atombomberna Fat Man och Little Boy 😀 )

California had an installed generating capacity of 45 GW (Gigawatts, or billions-of-watts). At the time of the blackouts, demand was 28 GW. A demand-supply gap was created by energy companies, mainly Enron, to create an artificial shortage.

As the FERC report concluded, market manipulation was only possible as a result of the complex market design produced by the process of partial deregulation. Manipulation strategies were known to energy traders under names such as “Fat Boy”, “Death Star”, “Forney Perpetual Loop”, “Wheel Out”, “Ricochet”, “Ping Pong”, “Black Widow”, “Big Foot”, “Red Congo”, “Cong Catcher” and “Get Shorty”.[10]

en.wikipedia.org

en.wikipedia.org

Gretas miljökompis Arnold Schwarzeneggers möte med dirrarna efter krisen har diskuterats. En del tror han aldrig hade blivit guvernör utan det. Men det är svårt att bevisa. (Hjälpte han till att täcka över skandalen?) I en intervju saknade han plötsligt sin omtalade “Total Recall” om mötet och han fick även “blackout” om mötet, har det skrivits 🤣🤣🤣

Man sätter dit någon liten grej för att det skall se ut som om man gör något. Hela marknaden är manipulerad, utgående från EU:s prissättning på marginalen pay-as-clear.

—-

wwr: 84512826

Enron var inblandat i den konstruerade energikrisen i Kalifornien (förutom bolagets ekonomiska krasch). Men alla bolag samarbetar säkert, både där och i Europa.

California had an installed generating capacity of 45 GW (Gigawatts, or billions-of-watts). At the time of the blackouts, demand was 28 GW. A demand-supply gap was created by energy companies, mainly Enron, to create an artificial shortage. Energy traders took power plants offline for maintenance in days of peak demand to increase the price

(FB) Vattenfall misstänkts ha manipulera elpriset, kan få böta 24 miljarder

Det statliga Vattenfall sätts dit för en mindre grej medan de privata och hela systemet går fria. (Samma med ICA nu efter alla extrema prishöjningar som inte diskuteras. Några handlare anklagas för insiderbrott, istället. EU satte fast Eva Kaili för småsummor när de delar ut tusentals miljarder utan redovisning.)

—-

Nanteq: 84514026

Nu skedde ju dock nämnda eventuella insiderbrott ett par år innan inflationen tog fart så det är helt ovesäntligt här.

—-

wwr: 84516579

Exakt. Det är inte relevant. Men det är vad som kommer upp i tidningarna nu när folk ifrågasätter ICA:s prissättning. Det var på Expressens löpsedel igår. Det ser ut som om ICA kritiseras men som vanligt är det bara några enstaka personer som kritiseras. Eller som EU sätter fast Kaili (kanske riggat fall) för att ta blickarna från de miljardbelopp som delas ut utan att redovisas öppet.

Samma gäller Vattenfall. Det är så det fungerar idag. EU:s prissättning på marginalen med pay-as-clear-auktioner gör att de stora elföretagen kan manipulera marknaden, precis som i Kalifornien för 20 år sedan. Men bara en mindre affär kommer upp och en statlig aktör (som fått order att agera marknadsmässigt), Vattenfall, sätts dit, när det hela beror på ett systemfel.

Det kunde man förutse. Storföretagen kontrollerar idag politikerna, pressen, internettrollen, administrationen och EU. Systemfelet med riggade auktioner diskuteras inte utan givetvis attackeras en statlig aktör eftersom länder skall brytas ned och EU ta över. – Det slutar alltid likadant. EU:s regler kommer inte upp till diskussion utan bara en statlig aktör medan hela problemet beror på privatisering med riggade auktioner. Den infomation vi får är maximalt vriden.

—-

wwr: 84518589

Elprisstegringarna beror på en privatisering av elmarknaden där Vattenfall och andra företag har samarbetat om höga priser. (Vattenfall är ett statligt företag som arbetar enligt kommersiella principer.) Nu försöker man få det att se ut som att Vattenfall ensamt har orsakat våra prisstegringar. men problemet är att många aktörer samverkat till de europeiska prisstegringarna.

De höga priserna beror på EU:s regler om auktioner och sammankopplling av elnäten. Vattenfall är bara en av de aktörer som utnyttjat detta. Hade Sverige ensamt kontrollerat sin el hade prisstegringarna inte inträffat.

—-

wwr: 84518657

Nu försöker man skylla de höga elpriserna på olika individer, när det hela egentligen är ett systemfel.

Sverige producerar mer el än vi använder och hade inte alls behövt få några elprisstegringar om inte EU hade kopplat samman våra priser med den gas-kris som skapades på kontinenten. Det är grundproblemet.

—-

Historical revisionism:

wwr: 84518874

Det här är en ful vinkling av problemet. EU skapade gasbrist genom att försöka bojkotta Putin och alla elföretag utnyttjade detta. Sverige hade inte drabbats om inte EU kopplat samman våra elpriser med Europa. Nu kommer medierna att försöka skapa en skandal runt några handlare på Vattenfall och några danskar, vilka utgör kanske 1% av problemet.

Det är som vanligt. EU förstör oss och sedan får vi själva skulden!

—-

wwr: 84527876

Armadou: 84526169

Problemet är att liberaler sålt ut samhällsviktig och gemensam infrastruktur till marknadskrafter med en ”hitte-på” elbörs.

Skandal är vad det är.

—-

Stämmer.

Också typiskt hur EU:s regler om el-samordning slutat med en konflikt mellan grannländer, i synnerhet nordiska. Vi gnäller på att tyskarna tar vår ström, nu gnäller finländarna på att vi manipulerar marknaden. Norrmännen har visst gnällt på oss. Så var det inte före EU. Då hade de nordiska länderna och Tyskland löst detta med tydliga, bilaterala avtal.

Frankrike har 56 kärnreaktorer i gång och bygger 14 till, Super-industri-Tyskland har lagt ned alla sina 16 under detta sekel och vi är på väg. (Greta är ju populär i Norge (not) och hennes klimataktivism med Neubauer (tidigare i Soros-organisation) i Tyskland har säkert noterats.) Frankrike kommer troligen att exportera (kärnkraftsgenererad!) vätgas i pipelines till (“kärnkraftsfria”) Tyskland och kanske andra länder. Alla kommer att gnälla på alla och EU kan baxa sin koloss på lerfötter vidare.

There were vague commitments [by Zelensky] to “stop the shooting” in eastern Ukraine, but a jumble of ideas of how to do it. https://www.bbc.com/news/world-europe-47769118 — “President Zelensky made bringing peace to eastern Ukraine his number one election promise.” https://www.bbc.com/news/world-europe-49903996 — “swept into office last April on a promise to end the war in eastern Ukraine,” https://www.washingtonpost.com/world/europe/ukraines-zelensky-wants-to-end-a-war-in-the-east-his-problem-no-one-agrees-how-to-do-it/2020/03/19/ae653cbc-6399-11ea-8a8e-5c5336b32760_story.html

I detta fall tar man chansen att slå isär de nordiska länderna. För någon månad sedan kraschade en svensk forskningsraket på norska sidan gränsen och norska UD var upprörda över “gränskränkning”. Så starkt hade man inte reagerat före EU. (Det som sattte igång elkrisen var kriget som berodde på att förhandlingar (under EU-toppars ledning) om ett gränsområde misslyckats. – Den gränslösa världen gäller bara ibland.) (och elkrisen förstärktes av samma EU-toppars förslag att dela ut 750 mdr euro till företagen)

—-

Ringhals R4

winny-: 84510478

Gränsfall OT men relaterat: jag är förvånad att ingen har granskat ”olyckan” på R4 där det räckte med att en person tryckte på en knapp så gick elpriserna upp faktor 4 i ett halvår. Produktionsbortfallet + reparationen är en piss i havet i jämförelse med alla andra produktionsanläggningar som plötsligt drog in fyra gånger så mycket utan ökade kostnader. Katching! Du betalar.

Att glömma erbjuda 2 GWh i Finland är en bagatell i sammanhanget.

—-

Ett misstag med felinställda reglage ligger bakom haveriet i Ringhals 4.

Det meddelar Vattenfall som driver kärnkraftverket.

Elproduktionen i Ringhals 4 står still efter haveriet den 29 augusti.

Vattenfall räknar med att reparationerna ska vara klara den 31 januari.

2022

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/y6Re0A/misstag-i-kontrollrummet-bakom-haveri-pa-ringhals

wwr: 84569499

Snapcount: 84569435

Tyskland leder ju omställningen till grön el. Så här skall det bli att se ut :

Två procent av Tysklands landyta ska användas för elproduktion med vindkraft. Uckermark visar vad detta betyder för medborgarna på landsbygden. I byn Blankenburg har målet uppnåtts. Ändå ska byggandet fortsätta. Medborgarna känner sig förrådda.

welt.de

Sen så kom det ju mer dåliga tyska ekonominyheter idag :

Tysklands bruttonasjonalprodukt falt med 0,3 prosent i første kvartal. Dermed er Europas største økonomi i resesjon.

e24.no

Det här gröna skiftet verkar inte vara en hit :

Som en av få ekonomier i Europa och världen ligger Tysklands ekonomiska produktion nu långt under nivåerna före Corona. Endast den spanska ekonomin är nu ännu lägre. Men i Spanien växte ekonomin med 0,5 procent under första kvartalet, efter en ökning med 0,4 procent under fjärde kvartalet 2022.

welt.de

—-

Svensk och tysk ekonomi backar. Sverige och Tyskland avvecklar kärnkraft. Det finns paralleller. Det gröna kostar. Framöver får Tyskland köpa “rosa” vätgas av Frankrike.

rosa = ett förskönande uttryck för atomkrafts-genererad

—-

wwr: 84587986

Skall alla tyskar, och även vi svenskar, fortsätta sponsra bayersk industri? BMW och Audi lägger in en högre växel inför fajt om zonindelningen.

Germany gears up for EU fight over electricity bidding zones

—-

https://www.euractiv.com/section/electricity/news/germany-gears-up-for-eu-fight-over-electricity-bidding-zones/

—-

wwr: 84649159

Vattenkraft läggs ned. … liksom den farliga kärnkraften, och de klimatskadliga kolet och oljan. Den ryska gasledningen sprängdes. Oljeländerna Iran, Saudi närmar sig varandra under Kinas överinseende. Vi lurade nyligen hit en iransk regeringstjänsteman och dömde honom för brott begångna i Iran. Iran gillar inte detta. Våra relationer med oljeländer försämras. USA gillar inte Iran. Något kan komma att inträffa där.

En nationell plan med skärpta miljökrav gör att flera vattenkraftverk är på väg att försvinna och landskapsbilden är på väg att ändras.

—-

svt.se

Vi har haft en väldig otur på energisidan på sistone.

… och Frankrike ökar sina 56 kärnreaktorer med 14 till …

—-

wwr: 84717974

Tyskarna blir naturligtvis förbaskade när de “påverkats” att lägga ned sin kärnkraft och Frankrike försörjs till 70% med kärnkraft av 56 reaktorer och bygger fler. Hur kan kärnkraft klassas som förnybar, frågar tyskarna.

Fransmännen är stenhårda och säger att frågan är oförhandlingsbar. Tyskarna var för effektiva och slås nu ut. De får vika sig och köpa kärnkraftsgenererad vätgas (“rosa” vätgas, inte grön) av Frankrike. Detta är ett sätt som Frankrike/Belgien anvönder för att ta makten och bilda centrum i EU=det nya Sovjetunionen.

France says nuclear power is ‘non-negotiable’

Germany “respects diverging choices for other fossil fuel energy sources by other member states as France that may similarly contribute to achieve climate neutrality,” he added.

However “what we cannot accept is when nuclear energy is defined as renewable, or low-carbon hydrogen is equated with green hydrogen”.

—-

euractiv.com

—-

wwr: 84739019

Snapcount: 84738841

Ojoj vilken sits Tyskland har satt sig i. Så här kan det gå :

“Innan folket där fryser måste vi minska eller till och med stänga ner vår industri.”

Gastransitavtal mellan Ryssland och Ukraina löper ut nästa år – om länder som Österrike eller Ungern sedan kommer att fortsätta att levereras från Ryssland är fortfarande osäkert. Ekonomiminister Robert Habeck gör det nu klart att Tyskland skulle begränsa sin industri om det behövs för att hjälpa sina grannar.

Enligt ekonomiminister Robert Habeck (De gröna) kan Tyskland tvingas minska eller till och med stänga av industriell kapacitet om gastransitavtalet mellan Ryssland och Ukraina inte förlängs. “Ur min synvinkel är vi inte klara än”, sade Habeck på måndagen vid det östtyska ekonomiska forumet i Bad Saarow.

welt.de

Men att skruva på kärnkraften…, näää…, glöm det !

—-

Då kan man ta fram de här videorna igen, när Trump förklarade hur det fungerar och tyskarna skrattade åt honom 😀

twitter.com

Även Leyen:

youtube.com

—-

wwr: 84986020

Regeringen vill se stora reaktorer men vattenfall vill se små reaktorer. Därför blir det inga reaktorer alls. :no:

Det finns väl ingen som numera litar det minsta på våra politiker. Konstigt att inga yngre försöker bilda opinion och sätta landet på rätt spår igen.

Beskedet: Ingen ansökan om kärnkraft i närtid

Regeringen vill se nya stora reaktorer i klass med dem som nu försörjer Sverige med el. Men statligt ägda Vattenfall undersöker istället möjligheten att bygga betydligt mindre så kallade modulära reaktorer.

—-

https://www.svd.se/a/BW4bVe/stralsakerhetsmyndigheten-tror-inte-vattenfall-ansoker-om-karnkraft-2023

—-

wwr: 84989269

Regeringen skall bara tillsätta en styrelse som omedelbart bygger kärnkraft

—-

Pressmeddelande från Finansdepartementet

Ny styrelse föreslås för Vattenfall

Publicerad 03 april 2023

Finansminister Elisabeth Svantesson har i dag beslutat att nominera en ny styrelse för Vattenfall. Nomineringarna ger Vattenfalls styrelse ökad kompetens i linje med regeringens ambition att bolaget i framtiden ska bidra till utbyggnaden av planerbar och fossilfri elproduktion.

—-

regeringen.se

—-

wwr: 84989461

Som jag nyss citerade så säger regeringen att den tillsatt en styrelse I enlighet med regerings ambitioner.

ökad kompetens i linje med regeringens ambition

Men nu säger regeringen “stora kärnreaktorer” och styrelsen “små kärnreaktorer”. Därför blir det inga kärnreaktorer alls.

Det är alldeles uppenbart ett sätt att blåsa folket.

—-

wwr: 85377557

Regeringen tillsätter Vattenfalls styrelse och har alltså full rätt att bestämma om det byggs reaktorer eller ej. Men vi blir blåsta med rundsnack och inget byggs.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tycker inte att det är nödvändigt att beordra Vattenfall att bygga ny kärnkraft – trots överenskommelsen om att ge Vattenfall direktiv om det i Tidöavtalet.

—-

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wALmyG/romina-pourmokhtari-svanger-om-kravet-pa-vattenfall[/url]

—-

wwr: 85563541

Rust belt on the Rhine

—-

politico.eu

EU har tagit skamgrepp på oss med energipriserna. Flera artiklar talar om avindustrialisering av Tyskland och Europa.

Morgenthau-planen genomförd ✅

—-

Dekret ifrån EU: Sverige måste höja priserna på EL med 20% för lägre pris nere i Europa

31G350125: 86217922

Är det inte dags lämna EU?

En ny EU-förordning ska sänka elpriserna på kontinenten – men innebär sannolikt att Sveriges elpriser höjs med upp mot 20 procent. Det visar simuleringar som Svenska kraftnät har gjort.

Men det sker på Europanivå. Sverige som haft låga elpriser tack vare billig vattenkraft får istället sannolikt se höjda priser, medan de går ner på kontinenten.

Samtidigt har regeringen också aviserat höjd effektskatt efter årsskiftet, på 9,2 procent på elpriset. När nätavgifter också läggs på elpriset för en villaägare i Stockholm innebär det en total höjning med runt 4 600 kronor årligen om man förbrukar 20 000 kilowattimmar.

dn.se

Dekret ifrån EU : eur-lex.europa.eu

—-

wwr: 86388499

george.sthlm: 86388212

vattenfall har ju massa elproduktion utomlands, kanske dags att byta/sälja/köpa av Fortum och EON ?

Uniper som har mycket vattenkraft i sverige vet jag inte vem som äger

—-

Det verkar som om EU:s sanktioner kraschade Uniper och finnarna kunde lasta över en del av förlusten på tyskarna? Men energibolagen gjorde ju jättevinster på att svälta folken. Vet inte hur Uniper misslyckades.

Tänk om Sverige bara kört sin vatten- och kärn-kraft självt. Då hade allt fungerat utan problem.

EU:s taktik är att smyga fram Frankrike i små steg så att landet blir starkare än de övriga och kan ta kontroll över Europa. Frankrike nationaliserade energibolaget för ett par år sedan. De kör även 70% av elen på kärnkraft. De kommer att sälja kärnkraftsgenererad vätgas till tyskarna som lade ned kärnkraften! Frankrike utsågs nyligen av världspressen till Europas klimatskadligaste land, bara snäppet efter USA och Kina.

Uniper:

Sverige har tre aktiva kärnkraftverk: OKG, Ringhals och Forsmark. Uniper har en unik ställning då vi har ägarandelar i samtliga. Vi är majoritetsägare i OKG i Oskarshamn och minoritetsägare i Ringhals och i Forsmark. Vi äger även Barsebäcksverket – det första kommersiella kärnkraftverket i Sverige som nu rivs

—-

Hösten 2022:

Germany takes over Uniper, raising rescue bill to $29 bln

—-

Due to Uniper’s rapidly-deteriorating financial situation and significant increases in risks facing the company since a July bailout agreement, Fortum agreed in September to sell its entire stake in the company to Germany.

—-

Finnish utility Fortum (FORTUM. HE) on Thursday said it would focus on Nordic low-carbon energy again, after its five-year-long conquest of Germany’s Uniper (UN01.DE) ended last year with a loss of nearly 6 billion euros ($6.38 billion) for it.

—-

Nuon, 2012:

Totalt betalade Vattenfall 89 miljarder kronor för Nuon.

Vattenfalls köp av Nuon gav upphov till den så kallade Nuonaffären, då Vattenfall 2012 skrev ner värdet på Nuon med över 15 miljarder kronor och köpet kallades “Sveriges sämsta affär – någonsin”.[7]

—-

—-

wwr: 87108406

T.o.m. en brittisk startup inom kärnenergi flyttar till Frankrike.

Europa kommer att ställas i ett beroende av energi till Frankrike för att stärka EU:s makt.

A British nuclear startup has dropped plans to build a pioneering power plant in Cumbria and will invest £4bn in France instead, after it was lobbied personally by Emmanuel Macron…

—-

telegraph.co.uk

—-

wwr: 87111059

Fransk el baseras till 70% på kärnkraft. De har 56 reaktorer och bygger 14 till. Grannlandet Tyskland lade ned kärnkraften men kommer att tvingas köpa kärnkraftsgenererad el eller vätgas från Frankrike.

Elbörserna är rena skojeriet där företagen samverkar och kan sätta vilka priser de vill. Det bevisades i Kalifornien för 20 år sedan och nu i Europa hur priserna rakade i höjden men företagen gjorde jättevinster. EU har kopplat ihop elnäten och elpriserna. Enligt EU:s auktionsregler får alla elproducenter det högsta pris som bjudits! Sveriges el beror inte av den gasbrist EU skapat. Utan EU-regler hade vi haft kvar de gamla priserna.

Tidigare försökte man stoppa svensk kärnkraft genom att påstå att den var farlig men nu bygger andra länder kärnreaktorer så nu försöker man med uppdiktade ekonomiska argument baserade på SMR-reaktorer som är dyra och ännu inte i utbredd användning.

ASEA Atom byggde reaktorer på i genomsnitt 4 år. Företaget såldes till Westinghouse som nu tar emot uran från bl.a Ryssland till ASEA Atoms gamla lokaler i Västerås och skickar vidare till bl.a franska reaktorer!

Slutresultatet blir att Sverige, Tyskland och andra effektiva länder kommer att göras beroende av Frankrike. EU skall styras från Bryssel/Paris enligt Washington/New York-modellen. Fransmän och belgare gav sig på Kongo och dess naturresurser med krig och kaos som resultat. Nu är det Europas tur. Starka självständiga länder som inte blandat sig i krig och kolonialism, som de nordiska länderna, monteras ned och görs beroende av centralmakten i Europa.

Sverige måste bygga reaktorer snarast för att inte bli beroende. Nu skrivs om försvarsviljan. Men hur försvarar man ett land som drivs med vindsnurror?

Elbolagen kommer med lätthet att skapa nya elkriser och Frankrike kommer att kunna hålla Europa som gisslan. Frankrike tvingar EU att sammanträda 1/4 av tiden i Frankrike. Det är naturligtvis inte utan orsaker. OS i Paris i sommar kommer att ha vibbar av Berlin 1936.

France is set to build eight new nuclear plants on top of six already announced, the energy minister has said, arguing more reactors are needed to hit carbon reduction targets.

—-

(7 jan)

barrons.com

—-

wwr: 87180475

Ryssarna tog Zaporizhzhia-reaktorn så nu bygger ukrainarna nya reaktorer. Ukraina satsar på ryska reaktorer 🤣🤣🤣

Det där kriget verkar allvarligt. 😁

Ukraine to start building 4 new nuclear reactors this year

—-

Link

Two of the units – which include reactors and related equipment – will be based on Russian-made equipment that Ukraine wants to import from Bulgaria, while the other two will use Western technology from power equipment maker Westinghouse.

—-

Energiministern:

“I think (we’ll start construction) in summer-autumn

—-

Om de bara får reaktortankarna så tar bygget 2.5 år. (Ukraina ligger dessutom i krig!)

With the 3rd and 4th (Khmelnytkyi units) we want to compensate for Zaporizhzhia, and now we are in the talks with our Bulgarian partners on the two reactors we want to take. If we received the reactor vessels today, I think it would be 2.5 years and we would have a third reactor on line,” Galushchenko said.

—-

euractiv.com

ukrainianworldcongress.org

Och EU håller på med sina SMR som kanske (eller inte) kommer i framtiden. Men Frankrike bygger vanliga reaktorer.

Sverige, Tyskland och andra blir blåsta och svälts på energi.

—-

wwr: 87228216

Den “elintensiva industrin” i norr har ju hittills visat sig mycket vara pajasprojekt. Northvolt producerar ingenting och H2 Green Steel förefaller mycket osäkert.

Gällande elledningen till Finland:

Enligt Wallentin finns det långsiktiga prognoser som visar att det är en elintensiv industri som planeras i Norrbotten. Samtidigt poängterar hon att andra prognoser pekar åt det andra hållet: Att Norrbotten kommer behöva importera el.

– Och det är det som är så fiffigt med en sådan här ledning. Elen kan gå i båda riktningarna, säger hon.

Kommer man sälja elen till Finland nu?

– Om ledningen skulle vara i drift i dag, så skulle det förmodligen vara så.

—-

svt.se

Det handlar alltså om att sälja svensk el till Finland. Finland producerar bara 12 TWh vattenkraft per år (Sverige 65, Norge 132).

Vad jag förstår så är vattenkraft den mest reglerbara energikällan och kan användas för att balansera kärnkraftsel. Finland behöver alltså vår el. EU försöker ju skapa kallt krig mot Ryssland och påverkar Finland till “Russexit” så Sverige får skicka vår el istället.

I vilket fall handlar kabeln om att exportera svensk el vilket medför högre priser hos oss.

—-

Elmarknaden är speciellt mottaglig för manipulering av priser, säger två professorer som Yle har talat med. De efterlyser striktare tillsyn än vi har i nuläget.

Yle

wwr: 88505172

Det kommer uppgifter om att EU inte längre är beroende av rysk gas. (Men våra energipriser är höga.) Hur blir Europa då beroende av Ryssland?

Dårhuset I Bryssel skriver själva:

The share of Russia’s pipeline gas in EU imports dropped from over 40% in 2021 to about 8% in 2023. For pipeline gas and LNG combined, Russia accounted for less than 15% of total EU gas imports.

volumes of LNG imports from reliable partners like the United States and Norway are on the increase.

—-

consilium.europa.eu

Det har ju också spridits en mängd desinformation. Ibland påstås att Ryssland inte levererar men mest verkar det som om EU inte köper rysk gas. EU köper inte rysk gas men säger att Ryssland inte levererar. Men har inte detta haft effekt?

Ryssland ligger alltså trea om man lägger samman de två distributionssätten, så en viss del är det (14.8%)

market shares and values (in billion cubic meters) for various suppliers of gas to the EU in 2023.

Norway: 30.3%, 87.8 bcm.

United States: 19.4%, 56.2 bcm.

North Africa: 14.1%, 41 bcm.

Russia (pipeline): 8.7%, 25.1 bcm.

Russia (LNG): 6.1%, 17.8 bcm.

United Kingdom: 5.7%, 16.6 bcm.

Qatar: 5.3%, 15.5 bcm.

—-

Allt följer väl marknadspriser? Den ryska gasen via pipeline borde väl vara billigast. Den behöver inte transporteras via fartyg

Gäller det gröna klimatåtgärder så händer ingenting. Men gäller det att isolera Europa och skapa kallt krig för bara två struntprovinser i Ukraina som borde hanteras diplomatiskt, då verkar det som att EU gjort något?

Är det fortfarande så att man “skyller på Putin” när våra höga energipriser egentligen är manipulerade av energibolagen?

—-

%%%%% supply chain crisis

%%%%% energy crisis

%%%%% oil crisis

%%%%% electricity prices

%%%%% crisis

elräkningen

wwr: 83061550

Det finns fonder som spekulerar i elavtal. En fond låg under december i 75% fast avtal. Det gav t.ex. 3.28 kr/kWh i område 3. Är det bra eller dåligt?

—-

Jag bumpar den här frågan lite. Vad har ni haft under december beroende på fast eller rörligt avtal? Det kan hjälpa oss att välja framöver.

%%%%% elräkningen

 

TRANSLATE THIS PAGE

(can also use orange tab – zoom out page)

Innehållsförteckning:
innehållsförteckning 
 


A few earlier posts:    (scroll down list)


2024 05 30 Earlier: Iran saudi war trump eu energy starvation

2024 05 24 Earlier: Electric Vehicles are dying

2024 05 22 Earlier: Musk union karma

2024 05 20 Earlier: Global cleanup

2024 05 18 Earlier: Is Boeing doomed?

2024 05 16 Earlier: EU-Soviet

2024 05 12 Earlier: Malmö, Sweden’s Gaza

2024 05 10 Earlier: EU 2024

2024 02 27 Earlier: European Union EU price levels, CAP

2024 02 25 Earlier: Northvolt – too big to fail

2024 02 23 Earlier: space privatization

2024 02 22 Earlier: Northvolt – the enemy within

2024 01 01 Earlier: turn the global trend

2023 12 28 Earlier: EU supports failing Northvolt

2023 12 23 Earlier: Northvolt, no production revealed, media chaos

2023 12 09 Earlier: Fear of cryptocurrencies

2023 12 08 Earlier: Northvolt unions disabled?

2023 12 06 Earlier: No veto in EU

2023 12 02 Earlier: EU grabs power

2023 10 30 Earlier: Subsidies or third world

2023 10 28 Earlier: Northvolt – destruction & excuses

2023 10 22 Earlier: Musk/X take over

2023 10 24 Earlier: Global excuses

2023 10 20 Earlier: Fake nationalists

2023 10 17 Earlier: Failed privatization of trains

2023 10 08 Earlier: Green agenda kills Nordic countries. Demise of Scania.

2023 10 07 Earlier: EU’s imaginary enemies

2023 10 06 Earlier: Space privatization disaster

2023 10 05 Earlier: High speed trains

2023 10 04 Earlier: US scammed Europe, deportations and wall

2023 10 02 Earlier: No vote

2023 09 30 Earlier: Hamas attacks Israel

2023 09 21 Earlier: Global fall back?

2023 09 19 Earlier: Who commands NATO?

2023 09 17 Earlier: EU blocks Ukraine

2023 08 12 Earlier: Northvolt agenda

2023 08 10 Earlier: Libya, Ghadaffi

2023 07 30 Earlier: Wealth, control

2023 07 26 Earlier: Niger under global attack

2023 07 24 Earlier: Trump, creating a rebel, Europe’s downfall

2023 07 20 Earlier: Brics vs EU

2023 07 16 Earlier: F16 to Ukraine

2023 07 15 Earlier: Steel price

2023 07 10 Earlier: dawn of a muslim era

2023 07 09 Earlier: H2GS shows that EU=Soviet

2023 07 05 Earlier: LIV-golf, muslims now taking the role of the jews, financial dominance

2023 07 01Earlier: Thailand lost to neoliberals

2023 06 08 Earlier: Titan submersible

2023 06 05 Earlier: reactor size

2023 05 28 Earlier: steel price

2023 05 27 Earlier: NASA/H2GS global take over

2023 05 25 Earlier: LIV golf: attitude to free market chages rapidly

2023 05 24 Earlier: Hydrogen for global coordination

2023 05 23 Earlier: Elite gets away

2023 05 22 Earlier: Separate after ethnicity

2023 05 21 Earlier: Another Trump investigation

2023 05 20 Earlier: The green sting

2023 05 19 Earlier: Green whining

2023 05 18 Earlier: LIV golf polarization

2023 05 17 Earlier: No one celebrates national day (June 6)

2023 05 15 Earlier: Clinton-Lewinsky scandal

2023 05 14 Earlier: Iran, MEK, court case, possible war

2023 05 13 Earlier: Sweden falling

2023 05 11 Earlier: Northvolt battery hysteria

2023 05 10 Earlier: Turkey, stock rally, Erdogan

2023 05 09 Earlier: Trump – the scapegoat

2023 05 07 Earlier: Ron DeSantis – fake conservative

2023 05 06 Earlier: EU customs reform

2023 05 05 Earlier: Modern slavery?

2023 05 03 Earlier: Create scandal, shift blame on state for EU electricity price hikes – Historical revisionism

2023 04 30 Earlier: Escape for low tax and subsidies.

2023 04 28 Earlier: Energy, EU, ICA let’s decoys and fall guys take the blame.

2023 04 25 Earlier: Green transition = socialist revolution = religion

2023 04 23 Earlier: Too high grades in high school due to privatization.

2023 04 22 Earlier: Will China and Russia take the lead in the space race.

2023 04 21 Earlier: The Great Depression and The New Deal … again

2023 04 19 Earlier: German energy starvation: Morgenthau plan

2023 04 17 Earlier: Russians dodge sanctions by going to Thailand.

2023 04 15 Earlier: Democracies broken, dictatorships going forward.

2023 04 05 Earlier: H2MED, pink hydrogen pipelines, Macron, nuclear

2023 04 04 Earlier: France dictatorship, nuclear, agriculture, CAP

2023 04 03 Earlier: Above criticism: China, EU, France

2023 04 02 Earlier: Blackmail your country

2023 04 01 Earlier: Privatized space development

2023 03 31 Earlier: Council of Europe “solves” crisis and war by kicking out Russia.

2023 03 30 Earlier: EU, France, energy, control.

2023 03 29 Earlier: Unit size, sanctions

2023 03 28 Earlier: Amazon oligopoly

2023 03 27 Earlier: Nike ads

2023 03 26 Earlier: Another Trump investigation

2023 03 25 Earlier: EU pretends to ban combustion engine

2023 03 24 Earlier: Swedish nationalist party breakdown

2023 03 23 Earlier: US cowards does not dare war with Russia.

2023 03 22 Earlier: Lapland, the hydroelectric power and battery republic?

2023 03 21 Earlier: US on the sideline

2023 03 20 Earlier: Iran situation coming up

2023 03 19 Earlier: Kalergi exchange, genocide of Ukrainian people

2023 03 18 Earlier: Europe under attack

2023 03 17 Earlier: EU energy and trade starvation agenda

2023 03 16 Earlier: USA drives the Ukraine war

2023 03 15 Earlier: Putin – child abductor

2023 03 14 Earlier: system change to dictatorship

2023 03 13 Earlier: market volatility is part of system change

2023 03 12 Earlier: UK joins US

2023 03 11 Earlier: Philippines – a vision of Sweden in the future?

2023 03 11 Earlier: Northvolt summary

2023 03 10 Earlier: EU depleting Europe of energy

2023 03 09 Earlier: stock market levels and crash fabricated

2023 03 08 Earlier: crisis is the new normal

2023 03 04 Earlier: Oil producing countries moving in

2023 03 03 Earlier: ILO convention, native peoples

2023 02 26 Earlier: support for Russia regarding Ukraine, Russia not alone

2023 02 05 Earlier: Also Sweden Democrats a completely fake, false flag nationalist party

2023 01 31 Earlier: Sweden: Criminal gangs taking over local government

2023 01 30 Earlier: The fall of Rome due to Goth immigrants

2023 01 15 Earlier: follow the money

2023 01 14 Earlier: secret collaboration

2023 01 13 Earlier: Turkey, Erdogan

2023 01 12d Earlier: Värmland, a future Donbas

2023 01 12c Earlier: Greta, climate agenda collapse?

2023 01 12b Earlier: Northvolt coincidences

2023 01 12 Earlier: Northvolt production

2023 01 10c Earlier: Northvolt smears countries

2023 01 10b Earlier: Northvolt political message

2023 01 10 Earlier: Northvolt Virtual Reality, Poland assembly, Chinese stock?

2023 01 09 Earlier: EU-Putin collusion

2023 01 08c Earlier: manipulations

2023 01 08b Earlier: Own nothing, be happy (WEF)

2023 01 08 Earlier: World going backwards

2023 01 07 Earlier: Why run businesses at a loss

2023 01 06 Earlier: Virtual Reality

2023 01 05 Earlier: Battery production is located in Asia and Meta – Tesla, Northvolt, Virtual Reality

2023 01 04 Earlier: Anti-Russian sanctions starve Europe

2023 01 03 Earlier: Artemis woke

2023 01 02 Earlier: The crypto weapon

2023 01 01 Earlier: Sanctions are often useless

2022 12 31 Earlier: Trump summary

2022 12 30 Earlier: In practice a one-party system

2022 12 29 Earlier: The “green transition” is virtual

2022 12 28 Earlier: Suppressive moderation (Northvolt)

2022 12 27 Earlier: Northvolt may go to delapidated California

2022 12 26 Earlier: Northvolt questions

2022 12 25 Earlier: Greta Kurdistan

2022 12 24 Earlier: Forum agenda

2022 12 23 Earlier: US borrowing: In Fink We Trust

2022 12 22 Earlier: Green delay tactics

2022 12 21 Earlier: Biden-Zelensky bonding

2022 12 20 Earlier: Large corporations threaten to leave Europe

2022 12 19 Earlier: Security-, Corona- & CO2-rules lead to de-industrialization

2022 12 18 Earlier: Will PM be the fall guy? (Northvolt)

2022 12 17 Earlier: Gaslighting older

2022 12 15 Earlier: robots, AI

2022 12 14 Earlier: Wall St. & China, NWO

2022 12 13 Earlier: too complex solutions, energy chaos, creating a crisis

2022 12 12 Earlier: another EU fund

2022 12 10 Earlier: forums closing

2022 12 09 Earlier: More people, more batteries (Northvolt)

2022 12 08 Earlier: Northvolt, climate predictions

2022 12 07 Earlier: EU corruption, divert anger

2022 12 06 Earlier: Blame the victim

2022 12 05 Earlier: Harry & Meghan – on races

2022 12 04 Earlier: Democratic Republican cooperation – a different US policy for export. Twitter Files

2022 12 02 Earlier: EU energy

2022 12 01 Earlier: Enron (2)

2022 11 05 Earlier: Energy unions, France

2022 11 29 Earlier: France will control EU energy. Norway good politics.

2022 11 28 Earlier: Stress over energy prices

2022 11 27 Earlier: Inflation is really price hikes

2022 11 26 Earlier: The military – a financial tool

2022 11 25 Earlier: Is the left manipulated (“useful idiots”)

2022 11 24 Earlier: Air show crash

2022 11 23 Earlier: Chess smear campaign

2022 11 21 Earlier: Traditional advent calendary ridiculing prince

2022 11 20 Earlier: Greta, kurds,old folks

2022 11 19 Earlier: Israel builds Noah’s ark on the moon, tardigrade crash

2022 11 18 Earlier: Ernst & Young financial services – a political actor?

2022 11 17 Earlier: Does the left believe in its teachings?

2022 11 16 Earlier: National daily AB: How to sell your car.

2022 11 15 Earlier: Businesses have gone green to gain influence.

2022 11 13 Earlier: neolib

2022 11 12 Earlier: Privatization means impoverished space research

2022 11 10 Earlier: Sami activists cropped out of Greta picture

2022 11 08 Earlier: Artemis 1 – time for SpaceX to deliver

2022 11 07 Earlier: Sunak stares at Lavrov

2022 11 05 Earlier: NASA smears itself

2022 11 04 Earlier: Sweden elections 2022 (2): New gov’t, same policies

2022 11 03 Earlier: Google admits Crimea is Russian

2022 11 02 Earlier: “Crisis” is really price increase; centralization

2022 10 31 Earlier: Big Mac index

2022 10 30 Earlier: False flag rightist government; Sweden elections 2022 (1)

2022 10 28 Earlier: Turkey

2022 10 27 Earlier: Twitter buy. Musk-Trump oligarch empire forming?

2022 10 26 Earlier: World Economic Forum, WEF, is a decoy (2)

2022 10 25 Earlier: Sunak appointment means divide and conquer

2022 10 24 Earlier: Oil producers are “axis of evil

2022 10 23 Earlier: The decline of the West

2022 10 22 Earlier: India, networks

2022 10 21 Earlier: Politicians main objective: stop votes from having effect

2022 10 20 Earlier: Politicians (Johnson) manipulate the system.

2022 10 19 Earlier: Globalization intensifies

2022 10 18 Earlier: EU lack ofdemocracy

2022 10 17 Earlier: acting loser

2022 10 16 Earlier: Leader vs MP:s

2022 10 15 Earlier: Secretive courts protect the oil industry – Energy Charter Treaty

2022 10 14 Earlier: Destructive investments

2022 10 13 Earlier: Macronism

2022 10 12 Earlier: Women vs men

2022 10 11 Earlier: Terrorists in Sweden?

2022 10 10 Earlier: Energy privatization

2022 10 09 Earlier: Divide and conquer, common enemy

2022 10 07 Earlier: Election fine print

2022 10 06 Earlier: Sweden 2022 elections undemocratic

2022 10 05 Earlier: iran: Hijab unrest; Swedish courts obey The People’s Mujahedin

2022 10 03 Earlier: Entrepreneurs counteracted

2022 10 01 Earlier: “stan”-countries run over, sports for globalization

2022 09 29 Earlier: Asssange actor

2022 09 28 Earlier: Forming government, Sweden 2022

2022 09 26 Earlier: Tricking the people into believeing SD won

2022 09 25 Earlier: EU isolates the Nordic countries by slow trains

2022 09 24 Earlier: Sweden elections – same s… new wrap

2022 09 23 Earlier: Ransomware – privacy laws

2022 09 22 Earlier: EU loser mentality

2022 09 20 Earlier: Unwashed, stench, filth, dirt – trend

2022 09 19 Earlier: Forming government in Sweden 2014-2022, all delays, on EU orders.

2022 09 18 Earlier: So called “extreme right

2022 09 17 Earlier: Iranian PR – #1

2022 09 16 Earlier: Media “extreme right” is just normal

2022 09 15 Earlier: Germany supports EU irreversible federalization

2022 09 14 Earlier: EU meddling in elctions

2022 09 13 Earlier: EU’s self destructive sanctions against Russia, over Ukraine

2022 09 12 Earlier: Europe heading for a new Stone Age

2022 09 11 Earlier: US attack on Europe.

2022 09 10 Earlier: FED creates chaos.

2022 09 09 Earlier: Nationalist SD does not demand influence, SD opposes itself

2022 09 08 Earlier: Liberals switch sides.

2022 09 07 Earlier: Inflation is an excuse for increasing prices due to lack of competition.

2022 08 27 Earlier: Sweden elections: Parties split up to promote EU

2022 08 26 Earlier: The political system is broken.

2022 08 25 Earlier: EU oil starvation

2022 08 24 Earlier: Artsakh/Nagorno-Karabakh – a new Ukraine?

2022 08 23 Earlier: Money transfer to corporations

2022 08 04 Earlier: NASA can not fill propellent

2022 08 03 Earlier: Privatization is only good when you benefit (LIV golf)

2022 08 02 Earlier: Left and right united against the people

2022 08 01 Earlier: The community must regulate energy

2022 07 28 Earlier: NASA racism

2022 07 31 Earlier: Northvolt update

2022 07 26 Earlier: EU orchestrated energy chaos

2022 07 25 Earlier: Energy divide and conquer stragtegy

2022 07 24 Earlier: Save POW:s, not drug smugglers

2022 07 23 Earlier: Northvolt, EU battery frenzy

2022 07 22 Earlier: Delay tactics

2022 07 21 Earlier: Superpowers use cold war to dominate.

2022 07 20 Earlier: Is LIV golf an object to hate for future sanctions against Saudi.

2022 07 19 Earlier: EU energy crisis like California (2), Enron

2022 07 18 Earlier: LGBT – one piece in the fall of Rome

2022 07 17 Earlier: Energy crisis, like California (1)

2022 07 12 Earlier: Media focus on personal details when in fact SpaceX and Tesla are in trouble.

2022 07 11 Earlier: EU kamikaze crash (2)

2022 07 10 Earlier: EU Covid package

2022 07 04 Earlier: EU kamikaze crash (1)

2022 06 03 Earlier: Logging companies avoid being scrutinized.

2022 06 02 Earlier: Super powers vs people

2022 06 01 Earlier: Northvolt smearing Sweden.

2022 05 31 Earlier: Sweden going down

2022 05 30 Earlier: US renders president powerless

2022 05 29 Earlier: US doesn’t want to stop shootings

2022 05 28 Earlier: Cancel indians and other native/indigenous peoples

2022 05 27 Earlier: Russian deserters sue army

2022 05 26 Earlier: Nazi smearing

2022 05 25 Earlier: Why Greta is not in Swedish media.

2022 05 24 Earlier: Greta review

2022 05 23 Earlier: EU – Sovietcomparison

2022 05 22 Earlier: Ukraine, a new Korea (2)

2022 05 21 Earlier: War inflation attacks common people

2022 05 22 Earlier: False flag

2022 05 21 Earlier: Oil net import

2022 05 20 Earlier: Turkey in NATO supported IS. In NATO Sweden can end up in war with parctically any country.

2022 05 18 Earlier: US defends Taiwan, but not Ukraine. Joining NATO can mean war with China

2022 05 17 Earlier: 1. West employs cancel culture. 2. Jewish influence 3. Nordic systems were better.

2022 05 16 Earlier: A new Korea in Europe (1)

2022 05 15 Earlier: Why Europe is crashing (2)

2022 05 13 Earlier: Use blockade to blame foreign powers.

2022 05 11 Earlier: Burn quran is like burn kippah

2022 05 10 Earlier: Team USA-Russia vs Syria, Iraq, Kazakhstan …

2022 05 09 Earlier: Bombing independent countries

2022 05 08 Earlier: Why Europe is crashing (1)

2022 05 06 Earlier: Tesla – modern slavery

2022 05 02 Earlier: Join NATO in panic

2022 04 26 Earlier: Superpower take-over

2022 04 25 Earlier: Europe under attack

2022 04 23 Earlier: War destroys Europe

2022 04 21 Earlier: Musk SolarCity trial

2022 04 20 Earlier: Superppowers lose war.

2022 04 18 Earlier: Superpowers starve Europe of energy.

2022 04 15 Earlier: EU sanctions euro and blames Russia.

2022 04 14 Earlier: Ukraine war means energy depletion

2022 04 11 Earlier: It’s about war, not which side you’re on.

2022 04 09 Earlier: Ukraine war, global aspects

2022 04 10 Earlier: War will end when Europe is broken.

2022 04 08 Earlier: Ukraine war is not Putin’s war. It is EU:s war.

2022 04 06 Earlier: The war in Ukraine is orchestrated by globalists

2022 04 02 Earlier: No Russian bots (2)

2022 04 01 Earlier: Bitcoin and other cryptocurrencies self destruct.

2022 03 28 Earlier: Greta starvation, agenda controlled

2022 03 27 Earlier: There were no Russian bots (1)

2022 03 26 Earlier: Tesla sells conflicts, like in Texas

2022 03 25 Earlier: Zelensky chooses war

2022 03 24 Earlier: war and stock are globally directed

2022 03 22 Earlier: Reasons for war in Ukraine

2022 03 20 Earlier: EU decides fuel tax

2022 03 22 Earlier: must stop killing (2)

2022 03 21 Earlier: BlackRock’s Fink letter says gas and oil are good “transition fuels”

2022 03 20 Earlier: must stop killing in Ukraine (1)

2022 03 19 Earlier: International community must protect all

2022 03 18 Earlier: national socialism is very different from international socialism or nazism

2022 03 17 Earlier: Ukraine war is the superpowers attacking the European peoples.

2022 02 25 Earlier: Oligarch Kolomoisky runs Ukraine, president Zelensky, Azov batallion and Ukrainian air, allegedly shot down in Iran conflict.

2022 02 24 Earlier: finance crises, scandals; Europe is run from Brussels/EU like Congo was run from Brussels.

2022 02 19 Earlier: finance crises, scandals; finance timeline

2022 02 18 Earlier: EU rules send Swedish electricity to Germany

2022 02 17 Earlier: Ukraine war 2022

2022 02 16 Earlier: Racism is back

2022 02 06 Earlier: Kamila Valieva doping case rigged

2022 02 05 Earlier: Norwegian public service attacking Russia [Nordic sports /2]

2022 02 04 Earlier: Greta Thunberg discriminates (2)

2022 02 01 Earlier: indigenous peoples are only used for conflict. They will also be conformed.

2022 01 31 Earlier: nazi & other smearing of [Nordic sports /1]

2022 01 30 Earlier: Greta, criticism

2022 01 27 Earlier: Nobel prize to stop sexual violence, not wars.

2022 01 26 Earlier: Catalán Sharp murder media coverage cover up multi-nationals’ control. Belgium made a mess of Congo and now of Europe.

2022 01 25 Earlier: Catalán, Sharp, coltan, Congo, conflict; Assange, Manning, Bini, Kamphuis, Snowden, Kashoggi

2022 01 24 Earlier: Greta Thunberg’s backers, dangerously trying to recreate the Chinese cultural revolution

2022 01 23 Earlier: Northvolt global mess

2022 01 22 Earlier: Next crisis

2022 01 21 Earlier: Greta demonstrations rigged, express apartheid

2022 01 20 Earlier: Media covers up WEF 2022

2022 01 18 Earlier: Turkey

2022 01 17 Earlier: EU energy stavation agenda, cable refused

2022 01 16 Earlier: Energy crisis in Europe

2022 01 15 Earlier: Northvolt, EU – green socialism

2022 01 14 Earlier: Tesla, EU – socialism

2022 01 13 Earlier: Assange revealed US war crimes.

2022 01 12 Earlier: Going virtual

2022 01 11 Earlier: EU lets eastern European nuclear crisis grow

2022 01 07 Earlier: Ukraine Jewish president doesn’t fight nazis [-2-]

2022 01 05 Earlier: EU single candidate system

2022 01 04 Earlier: EU self destructive gas boycott

2022 01 03 Earlier: Hong Kong democracy clamp down

2022 01 02 Earlier: Silk Road, China is becoming part of the global agenda.

2021 12 31 Earlier: Global takeover

2021 12 27 Earlier: Biden acts senile not to have to fulfill his promises.

2021 12 26 Earlier: US and EU construct energy crisis in Europe. (press spoiler button at link target)

2021 12 23 Earlier: Christmas feeling

2021 12 22 Earlier: Privatization down sides, illustrated by Elon Musk

2021 12 21 Earlier: Kamala Harris – the fall guy?

2021 12 20 Earlier: nuclear delay

2021 12 19 Earlier: Northvolt – just a green delusion?

2021 12 17 Earlier: Reasons for the energy crisis

2021 12 14 Earlier: The crises are constructed

2021 12 08 Earlier: USA/EU democracy failure

2021 12 04 Earlier: EU uses psychological warfare against the European peoples.

2021 12 01 Earlier: Greta covers up four things

2021 11 30 Earlier: Greta is too white

2021 11 28 Earlier: Market economy, energy crisis

2021 11 27 Earlier: Musk and Tesla go for feodalism

2021 11 26 Earlier: EU exploits Ukraine

2021 11 10 Earlier: Climate refugees

2021 11 08 Earlier: Musk vs authorities

2021 11 04 Earlier: Refugees from EU

2021 11 03 Earlier: EU energy scam helps the EU

2021 10 28 Earlier: Putin helps the EU

2021 10 27 Earlier: EU constructs energy crisis

2021 10 28Earlier: shirking responsibility

2021 10 27 Earlier: Biden no climate action

2021 10 26 Earlier: origins of climate theory

2021 10 25 Earlier: Greta Thunberg builds generation gap

2021 10 24 Earlier: climate predictions

2021 10 23 Earlier: child shaming

2021 10 22 Earlier: Greta Thunberg discriminates (1 )

2021 10 21 Earlier: big oil not at COP26. Greta anonymous in Sweden.

2021 10 20 Earlier: European energy crisis

2021 10 17 Earlier: Weapons of mass migration

2021 10 16 Earlier: Streisand effect, muslims

2021 10 15 Earlier: information shifts

2021 10 08 Earlier: The cold war is back

2021 10 05 Earlier: The climate weapon

2021 09 25 Earlier: Banks, big corporations

2021 09 19 Earlier: Aukus

2021 09 09 Earlier: The Fall of Rome

2021 09 07 Earlier: Greta – the witch doctor.

2021 09 03 Earlier: Construct problems to split the population.

2021 08 30 Earlier: Energy consumption stops crypto.

2021 08 15 Earlier: Big corps

2021 08 10 Earlier: Argumentation against the person

2021 08 08 Earlier: Climate models exaggerated.

2021 08 06 Earlier: Olympic gold sprinter Jacobs’ nutritionist under police investigation for distribution of anabolic steroids. Attacking the messenger/person.

2021 07 23 Earlier: Controlled opposition

2021 07 20 Earlier: Globalization is dysfunctional.

2021 06 30 Earlier: EU demands elicit government crisis in Sweden.

2021 06 29 Earlier: EU climate tariffs

2021 06 25 Earlier: EU m.o. is crisis. Crisis timeline

2021 06 24 Earlier: Is Greta Thunberg bluffing about her education? [ -1-, -2- ]

2021 06 23 Earlier: Greta Thunberg uses parliament for dancing not debate.

2021 06 22 Earlier: The privatization of space activities is at the expense of research and development.

2021 06 21 Earlier: Greta accuses Nordic countries vaguely, without presenting evidence.

2021 06 20 Earlier: Fake government crisis

2021 06 19 Earlier: EU ramps up CO2. Media twists refugees from US warfare to be “climate refugees”.

2021 06 18 Earlier: US keeps up the oil price.

2021 06 16 Earlier: EU supports regime that encourages death squads.

2021 06 14 Earlier: EU creates cold war

2021 06 12 Earlier: US out of lockdown but not Europe

2021 05 27 Earlier: EU puppet regime, Belarus

2021 05 26 Earlier: EU fakes hi-jack to buy Belarus.”

2021 05 24 Earlier: climate “science

2021 05 22 Earlier: nwo m.o.

2021 04 24 Earlier: Cryptocurrencies hype yet another way to deprive country through reduced tax base. Bitcoin “mining” is really transfer fee. Ethereum hacker became lawful owner of loot.

2021 04 22 Earlier: Tesla crash used to hide lack of sales

2021 04 19 Earlier: climate attack on Nordic countries

2021 04 14 Earlier: US – taliban win-win

2021 04 13 Earlier: Resistance to EU/global control is connected to nazis, terrorists etc.

2021 04 10 Earlier: Media and politicians attack white men.

2021 04 03 Earlier: National states vaccinate more efficiently

2021 04 02 Earlier: Covid is used to form airline monopoly

2021 04 01 Earlier: Airlines don’t want you to travel!

2021 03 31 Earlier: Biden attacks Europe using the climate agenda.

2021 03 20 Earlier: EU-Covid

2021 03 18 Earlier: Georgia

2021 03 12 Earlier: Holodomór terror famine

2021 03 09 Earlier: Biden chosen by Dems meant manipulating democracy to promote Harris.

2021 02 21 Earlier: Archeology on Mars is psychological warfare.

2021 02 06 Earlier: Will agriculture and food supply be the next crises?

2021 02 02 Earlier: Tesla stock is inflated to support green take over by f.ex EU.

2021 01 31 Earlier: Bill Gates knew society would respond to Covid with disproportionate strength.

2021 01 30 Earlier: The World Economic Forum (WEF) is a decoy (1)

2021 01 29 Earlier: The true nature of The (not so) Great Reset

2021 01 12 Earlier: starvation

2021 01 08 Earlier: Trump-Assange agenda

2021 01 06 Earlier: Global lockdown

2020 12 26 Earlier: Maggie Thatcher on EU.

2020 12 26 Earlier: Brexit – a complete success for UK.

2020 12 12 Earlier: Covid mostly affects politicians media dislike.

2020 12 01 Earlier: European Union 7 year budget negotiations 2020.

2020 11 30 Earlier: Belarus 2020 – “revolution” is only newspaper feminist agenda and likely EU influencing

2020 11 26 Earlier: Greta – the modern Don Quixote

2020 11 25 Earlier: EU-satellite deals are better than EU membership.

2020 11 23 Earlier: Future of globalization

2020 11 22 Earlier: Climate doom

2020 11 22 Earlier: Dictatorship: Sweden ban meetings.

2020 11 10 Earlier: Internet communication has led to globalists going for broke.

2020 11 06 Earlier: Diet and body shape are abused to divide the population

2020 11 01 Earlier: Globalism will bring chaos until units of control are shrunk.

2020 10 16 Earlier: Authorities still havn’t published recommendations for those w/symtoms, positive test or anyone really.

2020 10 15 Earlier: Corona restrictions will demand rewriting the constitution.

2020 10 13 Earlier: Greta is not environmental, she is EU and Hong Kong activist.

2020 10 12 Earlier: Greta turns to Macron, not Swedish politicians.

2020 10 08 Earlier: The climate issue is political.

2020 10 02 Earlier: Is the Estonia ferry disaster fake?

2020 09 20 Earlier: Assange trial

2020 09 08 Earlier: Globalists incite subversion and rebellion against the national government

2020 09 05 Earlier: Soros, Nixon, FED

2020 08 31 Earlier: Activism creates tthe problems it claims to counteract.

2020 08 28 Earlier: European Union

2020 08 18 Earlier: EV-charging

2020 08 15 Earlier: Sweden pays Italian Olympics.

2020 08 14 Earlier: Media spread mental problems.

2020 08 11 Earlier: Soros is a decoy.

2020 08 09 Earlier: When Soros crashed Sweden.

2020 08 07 Earlier: Brexit will increase EU power.

2020 08 05 Earlier: Controlling Europe through debt

2020 08 03 Earlier: polarization

2020 08 02 Earlier: “Covid rescue” illegal in two ways

2020 07 26 Earlier: “Covid rescue” is really euro bailout

2020 07 25 Earlier: False idols look appealing

2020 07 23 Earlier: PM Löfven tricked out of EU rebate.

2020 07 20 Earlier: Macron & Merkel dictate the EU agenda

2020 07 12 Earlier: Immigrants ridiculed in headline for not recieving information

2020 07 10 Earlier: white males – slandered in media

2020 07 05 Earlier: US elections – a show for foreign countries

2020 07 03 Earlier: Cross-country skiing champion Marit Bjorgen – a product of the globalist agenda

2020 06 20 Earlier: Swedish PM splits Nordic unity for no reason. – He must be under globalist control.

2020 06 18 Earlier: Black Lives Matter/All Lives Matter [BLM]

2020 06 16 Earlier: The Brexit dilemma (1)

2020 06 12 Earlier: Why the media hate Latin America

2020 06 11 Earlier: Why the UK can not get a deal with the EU.

2020 06 10 Earlier: Why SpaceX recovers boosters.

2020 05 27 Earlier: Send Greta to the European Union to stop Corona recovery. We in Northern Europe are paying for it.

2020 05 22 Earlier: Blackmail the European Union

2020 05 02 Earlier: Norwegian police never tries to find the missing person

2020 05 06 Earlier: Fairy tales newspapers compose

2020 05 02 Earlier: Elon Musk plays the fool

2020 04 30 Earlier: Brexit, current status

2020 04 12 Earlier: fake rebels

2020 04 06 Earlier: The government/press/elite are less likely to use espionage against other states, but would rather use it against their own people.

2020 03 25 Earlier: Corona & climate – full panic but no real action taken.

2020 03 12 Earlier: US elections 2020 are rigged.

2020 03 08 Earlier: US liberal chaos is only for export.

2020 02 29 Earlier: Assange extradition trial

2020 01 27 Earlier: Is Mars rover “Curiosity” fake??

2020 01 25 Earlier: Climate gender conflicts

2020 01 22 Earlier: The scare factor

2020 01 20 Earlier: The European Union threatens w/ bank blockade to make United Kingdom to follow EU rules.

2019 12 19 Earlier: Neil Farage: Parties like SverigeDemokraterna (SD) become corrupt in the European Union.

2019 12 14 Earlier: Elon Musk is intentionally a poor role model, to destroy youth values.

2020 01 26 Earlier: Are Starlink spy satellites?

2019 12 08 Earlier: Obama tries to break US self confidence by cutting the space program.

2019 12 01 Earlier: Are the Iranian ayatollahs CIA-agents?

2019 11 26 Earlier: Arjen Kamphuis‘ disappearance

2019 10 10 Earlier: Greta Thunberg‘s true, dark motives

2019 08 10 Earlier: Edward Snowden – US operative

2019 04 14 Earlier: Wikileaks, Julian Assange and Ola Bini are likely American agents.

2019 04 12 Earlier: Ola Bini, Arjen Kamphuis connection

2019 02 01 Earlier: Elections 2018: Globalist parties pretended to have different opinions. Collaborate to favor large corporations at the expense of workers.

2019 02 01 Earlier: Bilderberg calling the shots: Center party is hi-jacked and Liberal party is ordered to self-exterminate.

2018 09 10 Earlier: News media gives birth to a political party – Ny Demokrati

2018 09 09 Earlier: All parties unite to refuse party SD posts as chairman according to election results.

2018 09 08 Earlier: The media monopoly sells outdated technology to the Swedish gov’t @ SEK 10 bn.

2018 09 07 Earlier: Feeding frenzy, the media monopoly disposes of politicians that do not follow the agenda

2018 09 06 Earlier: Quotes

2018 09 05 Earlier: Control of the Internet, Google, troll farms

2018 08 30 Earlier: Soros’ funds used to influence Swedish politics

2018 05 30 Earlier: Fake news

2018 05 22 Earlier: False flag awards

2018 05 10 Earlier: Who owns the news media

2018 05 01 Earlier: Journalist wounded by IS ?

2018 04 27 Earlier: The Cold War and other anti-Russian activities. The image of conflict; The useful enemy

2018 04 25 Earlier: Why only few air crash investigations are accurate. – Passengers lives are at an unnecessary risk.

2018 04 22 Earlier: The Iraq war 2003 was built on fake evidence. / So far, no accusations of chemical warfare have been proven true. / Also the war on IS was built on fake evidence.

2018 04 10 Earlier: Bjärred-case. Politically correct psychiatry exterminates a whole family?

2018 04 02 Earlier: UN obstructs murder investigation – UN supports an illegal regime. The true reason why Catalán and Sharp were killed.

2018 03 10 Earlier: The terrorists’ objectives

2018 03 01 Earlier: Tesla, Ubuntu/Linux – self destructive moles & Google, Facebook – political control mechanisms

2017 12 25 Earlier: Geopolitisk krigföring – Media/USA attackerar Europa med flyktingar. The enemy within. Weapons of Mass Migration

2017 12 18 Earlier: Destabilisering genom feminism och HBTQ

2017 12 15 Earlier: Destabilisering genom invandring

2017 12 12 Earlier: IOK saknar bevis – Internationella Olympiska Kommittén stänger av Ryssland utan bevis

2017 12 09 Earlier: Trump om Jerusalem – den verkliga orsaken till Trumps uttalande funnen


Table of Contents (in English)

Summary 04

Summary

[keywords:
Massmedia och demokratin
News media and the democracy]

     

Nästa:

03.1.002.018.00.0400 restrictions of mobility and travel; blocks; isolation, pets, robots, drones;

Innehållsförteckning:

20.04 (00000 links) Innehållsförteckning, ToC

 

++++

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »