Categories
electricity energy supply chain zAll pages

03.1.002.018.00.0116 Supply chain crisis…, energy crisis …, electricity crisis, electricity prices; oil crisis 002; <-- ; food, famine, gas, cost of living, prices, inflation, stagflation; stock market crash; wheat;

TRANSLATE THIS PAGE:
(can also use tab at screen bottom right)

TITLE

Continued from here

wwr: 78341650

Snapcount: 78339119

Tempo, tempo, tempo..

Rekordhøy gasspris tilsvarer 246 dollar i oljepris: – Et vanvittig rally

Gassprisene i Europa har nådd nye rekorder etter ny uro rundt Ukraina og bekymring for fremtidige forsyninger. – Et vanvittig rally, sier DNB-analytiker.

– Det ble satt ny rekord i gassprisen i går. Det har vært et vanvittig rally de siste par dagene, men onsdag avtar prisene noe, senior oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets til E24.

Kontrakter knyttet til den nederlandske gassprisen TTF steg til 131 euro per megawattime tirsdag, opp fra rekordhøye 116 euro per megawattime mandag

e24.no

Jag lite varnade för detta när den tyska utrikesministern började komma med ultimatum till Putin. Men vad annat kan man vänta sig ifrån en miljöpartist med roterande vindsnurror i muttan !

Man kommer att styra hela sulamiten till en recession eller något värre, nu när räntorna även börjar stiga !

—-

Energikrisen är uppenbart ännu en konstruerad kris. För att kunna kontrollera Europa är EU tvunget att fortsätta bomba oss med kriser efter bl.a eurokris flyktingkris, Coronakris, klimatkris (pågående).

Krisen i Ukraina har kraftigt blåsts upp. ​EU har länge täckt 1/3 av sitt oljebehov från Ryssland men påstår sig ändå lägga oljesanktioner mot Ukraina! Sanktionerna är obetydliga i sammanhanget och blåses upp i media. En video från CNN i våras var förfalskad och man visade bilder på transporter av “ryska” stridsvagnar men nu har CNN fått backa och lagt in andra stridsvagnar i videon och en rättelse att de tidigare bilderna visade ukrainskt krigsmaterial. Den ukrainske presidenten är en TV-komiker som tillsatts genom hård marknadföring av en TV-mogul som nu bor i Geneve och tidigare i Tel Aviv. Men när nu EU vill skapa en kris i Europa så används Ukraina som ett svepskäl. Att svälta de europeiska folken på energi (EU/Tyskland håller den ryska gasen stängd) eftersom man vill “straffa Ryssland” är en helt orimlig orsak. Varken regeringen eller EU-kommissionen behöver ju träda fram och försvara detta agerande. EU närmar sig att bli ett nytt Sovjetunionen.

Klimatkrisen är naturligtvis också starkt överdriven. Man har varnat för att en katastrof kommer att inträffa inom 10 år, ända sedan 1970-talet!

Fler faktorer för krisens orsaker står att finna inom EU:

(FB) Spitprisrt

[ ref ]

Norge utanför EU (men inte helt oberoende) gör i alla fall mer än Sverige

(FB) Spotpriset

[ ref ]

“forsyninger” i citatet längst upp översätts som förnödenheter, supplies, provisions

Det har sedan en tid spekulerats i att en kris i försörjningskedjorna är på väg att uppstå/skapas. Efter en europeisk transportkris kommer man att skapa en kris i försörjningskejorna där bl.a el ingår. Det kan få katastrofala ekonomiska konsekvenser. Ett annat varsel om elkrisen var påstådda ryska hackerattacker mot elnät för flera år sedan.

(FB) Spotpriset

[ ref ]

(FB) kris i försörjningskedjan

[ ref ]

Andra mycket troligt kommande kriser är livsmedel. (Klimataktivisten Greta är naturligtvis inte vegan av en händelse, samt var trådsmal under sin storhetstid, hårt nedbantad speciellt inför talen i FN och EU.)

Det är Europa kvar och EU bombar oss med kriser. Lyckas vi slingra oss ur denna tippar jag att nästa kris kan handla om livsmedelsförsörjning. Sitter just på snabbköpet som har stora posters där de skryter om hur de tar hand om matsvinnet. WFP fick Nobelpriset förra året och Gates har blivit USA:s största ägare av jordbruksmark. I god tid före Corona köpte han in sig tungt i läkemedelsindustrin …

—-

(FB) Spotpriset

[ ref ]

Bostadskris är också att förvänta. De nya koldioxidtullar (CBAM) som EU vill införa är speciellt kraftiga mot stål och cement samt missgynnar Kina. En faktor som bidrar till kris är det kalla krig mot Kina som börjat byggas upp genom fokusering på Taiwan.

(FB) EU-förslag om koldioxidtullar på bl.a stål, cement och el

ref

Det citerade inlägget nämner alltså Gates. Han köpte läkemedelsaktier redan runt 2008 och började syssla med infektionssjukdomar flera år innan samhället överreagerade på Corona. Numera talar han om kött, stål och cement så det står ganska klart att kriser inom dessa områden planeras.

Det är Europa kvar och EU bombar oss med kriser. Lyckas vi slingra oss ur denna tippar jag att nästa kris kan handla om livsmedelsförsörjning. Sitter just på snabbköpet som har stora posters där de skryter om hur de tar hand om matsvinnet. WFP fick Nobelpriset förra året och Gates har blivit USA:s största ägare av jordbruksmark. I god tid före Corona köpte han in sig tungt i läkemedelsindustrin …

—-

(FB) Spotpriset på elen nära 2kr/kwh idag, alltså nästa 4kr/kwh. Hur är det ens möjligt?

[ ref ]

Dataexperten Bill Gates sadlade märkligt nog om till att bli “expert” inom infektionssjukdomar och epidemier långt innan Corona. Han höll TED-talk om pandemier 2015 och hade möten med Fauci, t.ex 2017

TED 2015

mercurynews.com

Fauci 2017

cnbc.com

Det finns en hel del ledtrådar i Gates böcker.

New book by Microsoft billionaire plays down impact of flying and driving and calls for focus on steel, meat and cement

—-

theguardian.com

Här låter sig Bill fascineras av en betongpelare!

Have you hugged a concrete pillar today?

A fascinating look at the stuff that makes modern life possible.

—-

gatesnotes.com

Koldioxiden kan användas för att attackera nästan vad som helst. Man kan välja ut nästan vilka frågor eller länder som helst att angripa. Greta angriper ju t.ex den svenska skogen! Hon hade möte i Sundsvall i fredags mot svenskt skogsbruk!

Det här resonemanget är inte OT. För att förstå orsaken till energikrisen och hur regeringen eller EU-kommissionen sitter närmast helt tysta och inte vidtar åtgärder måste man betrakta energikrisen som ett led i den serie av kriser som EU belastar de europeiska länderna med för att kunna kontrollera dem. En sådan rad av kriser som vi nu underkastas uppträdde inte före EU.

Vad man gör åt detta problem är en svårare fråga. EU-politikerna och regeringen är köpta av storföretagen och politikerna styrs helt från dessa och har inte folkets intressen med i planeringen.

—-

Pristak el UK Storbritannien

Madagascar: 78345766

ca 21 pence per kwh el och 4 pence per kwh gas

theguardian.com

Nätavgifter är inkluderade. Moms/energiskatt är mycket lägre än här.

—-

wwr: 78346963

Det handlar om psykologisk krigföring för att försvaga de europeiska folkens motståndskraft. EU-kommissionen och vår regering sitter tysta och vägrar bl.a vrida på den ryska gasen. För att försöka täcka över bristen på handling låter de vänstern säga att de vill klippa Tysklandskabeln eftersom ingen ändå tar vänstern på allvar. Moderaterna får mumla om kärnkraftsforskning om 20 år och säga att energiskatten skall sänkas. Men M har man naturligtvis placerat utanför regeringen för att kunna bedriva invandrarkaos. Man använder bara M:s budget för att skydda storföretagen som styr EU.

Nu ökar politikerna trycket i sin psykologiska krigföring mot folket:

Din el kan komma att stängas av i vinter

Energipolitik”Är du beredd på att din el kan komma att stängas av i vinter? Det scenariot kan bli sant, om det blir tillräckligt kallt och vindstilla, enligt myndigheten Svenska kraftnät. ”

Efter att rödgröna regeringar – genom straffbeskattningar och politiska påtryckningar gentemot Vattenfall – stängt fyra kärnkraftsreaktorer sedan 2014 är industrinationen Sverige nu helt beroende av att det blåser tillräckligt mycket vindar här och i Europa.

—-

barometern.se

Bra sagt fast tidningen är förmodligen lokal för Oskarshamn.

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen

L är också tillräckligt obetydliga för att få uttala sig. Deras saga är nog all efter nästa val.

—-

—-

wwr: 78350079

EU:s ledare verkar eniga om att svälta sina folk. Maggan har varit i Bryssel idag men jag har inte sett något. Hon var även där i fredags och fick väl instruktioner av de två presidenterna om vad hon skulle säga idag.

Idag:

Germany urged to use pipeline threat to deter Russia over Ukraine

Olaf Scholz faces calls from some EU leaders to threaten Moscow with termination of Nord Stream 2

—-

theguardian.com

I fredags:

Andersson i Bryssel – nu också som ja-sägare

Som finansminister har Andersson stolt utnämnt sig själv till snålast i EU. Frågan är om hon kommer att vara lika mycket nej-sägare när hon nu flyttat upp ett hack till posten som statsminister.

Både och, blir svaret efter fredagens möte med EU:s rådsordförande Charles Michel i Bryssel.

– Oavsett vilken roll jag har så är det klart att jag är en tuff förhandlare. Men det är ju en helt annan bredd på frågor. Klimatfrågorna är ju någonting som ligger väldigt högt upp på dagordningen och där kommer Sverige att ha en väldigt drivande roll som ja-sägare, säger Andersson på sin första pressträff som statsminister i Bryssel.

—-

msn.com

—-

wwr: 78361713

Man låter MP lämna regeringen med svepskäl om budgeten för att slippa ansvar. Sedan sitter regeringen och EU-kommissionen tysta medan priserna rusar.

Självklart är detta en konstruerad kris där EU och politiker vill försvaga länderna så att EU kan kontrollera dem.

—-

wwr: 78366744

Efter bl.a euro-, flykting-, corona- och klimat-kris har EU nu givit oss energikris. Jag har tidigare skrivit att det finns tydliga tecken på att livsmedel, bostäder och klimatflyktingar är områden där EU kommer att attackera oss härnäst. Det går inte att styra en hel världsdel med olika kulturer och länder från Bryssel om länderna är starka och välfungerande.

Nedbrutna gränser och massinvandring är andra metoder fär att behålla kontrollen över ett stort imperium. Nästan alla invandrare (även vi när vi flyttar utomlands) får helt andra prioriteter i det nya landet. En invandrare har inte grund i språk och kultur för att förstå landets politik i grunden utan de flesta vill snabbt få ett jobb, skicka hem pengar och en bild på sin Mersa som visar att de lyckats i världen. Det är naturligt.

Inte så många människor är rasister och behandlar andra efter hudfärg. Men massinvandringen skapar en uppsplittring i grupper som gör att folk inte kan ställa gemensamma krav på politikerna. Speciellt som media indirekt hetsar mot invandrarna när terrorattacker och skjutningar (som naturligtvis är problem) hela tiden slås upp maximalt i media. Media och politiker fruktar integration.

EU, liksom pressen, styrs av storföretagen. I Bryssel sitter ledamöterna på styrelseposter samtidigt som de representerar sina länder. Wikström hade 75.000 kr/mån som ledamot och ungefär lika mycket från två företag som hade verksamheter hon inte hade några kunskaper inom. Hon fick gå, men situationen är inte ovanlig. Hennes Wikipediasida nämner inget om denna affär.

Detta är möjligt eftersom kontrollen utövas långt från folket. Under energikrisen kan nu EU-kommissionen och regering sitta närmast helt tysta. Inga medier pressar politikerna.

Norge och Storbritannien är något friare från EU. Storbritannien försöker börja vända det hela med små kärnkraftverk av Rolls-Royce och en kabel från Marocko, runt EU. Den norska regeringen tar i alla fall från en annan av folkets fickor och ger till de med högst stegring. Den svenska regeringen har inte gjort något alls. Den gör bara idiotuttalanden som att “Sverige har billigare el” (självklart låter man en minister med invandrarnamn göra uttalandet för att försöka öka på hatet lite). V, M och facken får göra verkningslösa utspel. Vanligt folk får ta stöten.

Ingen ifrågasätter priserna. Kraftföretagen fortsätter göra storvinster. Utsläppsrätter flyttar folks pengar rakt ned i kraftbolagens fickor. Pay-as-clear-auktioner gör att vi får betala det högsta pris som företagen bjuder etc.

Samma gäller klimatet. Vanligt folk skall lösa klimatkrisen genom att köra elbil fast inga subventioner ges och elen är svindyr. Tillgången på laddstolpar är begränsad. Men Mutti Hitler provsatt gärna elbilar inför fotograferna. (och Der Scholzomat verkar faktiskt ännu sämre.)

www2.pictures.gi.zimbio.com

i0.wp.com

Britter och ryssar fick i alla fall stopp på det tredje riket, undrar om de kommer till hjälp mot det fjärde.

Vi skall även äta vegetariskt, vilket är uppvärmnning inför den kommande livsmedelskrisen. Ingen ifrågasätter oljebolagens vinster. De står på sidolinjen vid klimatmötena. De nästa två årens COP-möten sker i Egypten och Förenade Arabemiraten!

I media rapporteras Gates bygga vätedriven lustjakt och vill lösa klimatkrisen med tomma löften om att Microsoft skall ha återvunnit all CO2 företaget någonsin producerat till 2050. Men ingen frågar sig varför vi måste byta dator vart fjärde år eller varför EU förra året samlade in 750 miljarder euro för att sätta fart på industriproduktion och koldioxid igen. – Detta skedde med tomma gaslager vilket starkt bidragit till energikrisen.

Koldioxiden används för att försöka dra upp selektiva tullar (!) mot bl.a Kina för att låsa in Europa ännu mer och lägga världsdelen under storföretagens kontroll. Invallningen av Europa används som medel för att skapa kallt krig mot Ryssland och vägra släppa på den ryska gasen.

EU föröker styra 27 länder (och lägga till fler) med en taktpinne. Därför måste länderna hållas svaga. Politiker och media är köpta. Därför kostar elen nu två spänn per kWh. En viktig del av lösningen är ta bort onödiga regleringar mot kärnkraft (men naturligtvis aldrig tumma på säkerheten).

—-

wwr: 78368803

LaurentiusLucidor: 78368568

Snart drar produktionen igång:

https://www.di.se/nyheter/northvolts-vd-lovar-produktionsstart-fore-arsskiftet-om-det-sa-ar-pa-nyar/

Northvolt och Skellefteå kraft har ett nära samarbete då elbolaget är delägare i bolaget. Tomten som fabriken uppfördes på ägdes tidigare av Skellefteå kraft.

Skellefteå kraft står som beställare av 70 km mellanspänningskabel:

https://www.energinyheter.se/20200703/22171/de-levererade-de-viktiga-kablarna-till-northvolt

—-

Jag känner inte alls till Northvolt i detalj. Men Carlsson har jobbat hos mytomanen Musk. Giga Berlin är redan försenad men “fabriken öppnade” i oktober. Det visade sig innebära fest med Musk och 0 produktion. Sedan har olika “miljöprövningar” strulat. Nu skall visst produktionen komma igång denna månad. Men Musk har redan varnat för att ‘det tar år att komma upp i volym’. (Modell S och X leveransstoppade.)

Man skall inte sticka ut huvudet inom områden man inte känner. Men om Carlsson följer sin guru Musks exempel skulle jag gissa att han själv meckar ihop ett (1) batteri på nyårsafton i fotoblixtarnas sken 😉 Det går inte att dra några slutsatser av det.

Jag tror inte de svenska folkets elräkningar kommer att rusa pga Northvolt. Och gör det de så måste industri betala mer, t.ex genom skattejämkning mot privatkonsumenter. Och kärnkraftverk måste byggas nu.

Det osar propaganda om Northvolt

De levererade de viktiga kablarna till Northvolt

Tillsammans med Onninen fick Reka Kabel prestigeuppdraget att leverera mellanspänningskablar till Sveriges största industriprojekt på flera decennier

– batterifabriken Northvolt utanför Skellefteå. Hela 70 kilometer optimerad kabel har lagts ner. Ett jätteprojekt som kännetecknas av nära och gott samarbete med beställaren Skellefteå Kraft Elnät AB.

—-

energinyheter.se

Ser nu att försäljningschefen på kabelföretaget varit medförfattare till artikeln.

Maximal uppblåsning av gröna drömmar. Få se hur mycket som blir verklighet.

—-

svk kontrollrummet

wwr: 78370044

Regeringen duckar och låter folket ta smällen.

Nu kommer en video i en lokal sida av SvT, som jag såg i tråden.

Så hanterar regeringen en kris. Det är alldeles uppenbart att vår regering gått order av EU att inte försöka lösa krisen eller göra minsta möjliga.

Hör energiministerns svar på elpriskritiken

svt.se lokalt helsingborg

—-

svt.se

—-

US persuades EU not to buy Russian gas but US itself buys.

Companies in the United States are trying to force Russia out of the European gas market. Now, though, it has emerged that Russian liquefied natural gas is being supplied directly to the US.

dw.com

wwr: 78373182

EU täcker även 1/3 av sitt oljebehov genom att köpa från denne tydligen välförsedde herre [Putin]. Måste vi inte skära ned lite på de inköpen också så han verkligen får lida i sitt överflöd av gas och olja. Sådana varor är ju bara skräp som endast EU köper av välvilja.

Så här mäktig ser en gastanker ut förresten, när den lägger ut med gas för export på världsmarknaden.

Why would Russia be selling natural gas to the US?

From ports in northern Russia, liquefied natural gas can be shipped worldwide

—-

dw.com

(2018)

*ironivarning utfärdad*

Sedan säljer ryssarna gas till USA som visst är någon småförbrukare som aldrig kan ta över det tapp som EU:s principfasta blockad medför. Vår elräkningar skenar inte förgäves.

News that Russian liquefied natural gas from Yamal is being transported to the United States for the first time, via a French intermediary, came as quite the surprise. To the US! Washington is doing everything it can to make it harder for Russia to export gas to Europe. And now the US itself is buying Russian gas?

—-

—-

panterino: 78370329

Putins long game är helt fantastiskt.

Ryssland är numera skuldfritt, guldreserven är all time high, militären är moderniserad, internt självförsörjande på alla sätt och vis. Låg kriminalitet, låg invandring från tredje världen, bra framtidsutsikter.

Med allt detta i åtanke, varför i helvete skulle Ryssland invadera Ukraina?

—-

wwr: 78375316

Helt riktigt. EU målar upp en kris för att kunna ta kontroll över Ukraina.

Att blockera rysk gas skapar bara kris i Europa och EU:s kontroll över medlemsländerna ökar när vi försvagas. Se våra rusande elpriser nu!

Ryssarna säljer gasen till andra länder istället

—-

wwr: 78374080

Men är inte den här energkrisen och gasblockaden bara en EU-bluff?

För det första kan EU aldrig svälta ut Ryssland. EU svälter bara medlemsländerna (oss). Vi köper dessutom stora mängder olja av ryssarna.

Och ryssarna kan väl bara sälja gasen till andra länder. Alla behöver ju energi. Gasen går väl bara ut på världsmarknaden t.ex genom gastankers från ryska hamnar istället?

—-

wwr: 78380962

Madagascar: 78380723

Ryssarna har i princip stängt av gasen till Tyskland i den ledning som går via Vitryssland och Polen:

twitter.com

—-

Tack. Intressant. EU köper alltså gas av ryssarna redan, även utan Nordstream2 (och Ukraina). Energikrisen i Europa är konstruerad. Att NS är avstängd beror på EU:s kalla krig mot ryssen.

Men det är old news. Putin värmer oss med en gasmässig björnkram.

Russian gas exports to Europe via Yamal up after Saturday drop

December 19, 202111:25 AM CETLast Updated 26 minutes ago

—-

reuters.com

—-

[Nordstream2]

“If the German regulator hands its clearance for supplies tomorrow, supplies of 17.5 billion cubic metres will start the day after tomorrow,” Putin told a televised forum.

Den tyska nätverksmyndigheten har stoppat tillståndsprocessen för gasledningen Nord Stream 2. Ledningen är färdig och fylld med naturgas, men gasleveranserna kan börja först då de tyska myndigheterna ger sitt tillstånd.

hbl

Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki said on Thursday Germany should stop the Nord Stream 2 gas pipeline from Russia to Europe if it wants to work for peace, linking the project to his country’s handling of migrants on the Belarus border.

We are defending the EU border here in Poland! And speaking of the bigger picture, let’s work together for peace and not give (Russian President) Vladimir Putin extra money through energy payments so he can continue to upgrade,”

—-

reuter

EU says it does not need Nord Stream 2, but only Germany can block it

reuter

COV-NL63: 78382004

NS2 ej nödvändig.

The European Union does not need the Nord Stream 2 pipeline for its energy security but any decision to stop the project carrying Russian natural gas to Germany would have to come from Berlin, a senior European Commission official said on Tuesday.

reuters.com

—-

wwr: 78382087

Ja det visar ju hur vansinnigt EU tänker. Vi behöver gasen men EU säger att den inte är nödvändig. Vi har energikris med skenande elräkningar.

—-

wwr: 78382695

Men det är EU:s propaganda. Den är fel. Med mer gas i Europa skulle elräkningarna sjunka. Men EU ger oss en energikris. En del i detta är att inte öppna Nordstream2.

EU-kommissionen tar inte ansvar. De låter en tjänsteman uttala sig. Och den skyller på Tyskland. Det är skandal. (Sedan gömmer de sig bakom en formulering om “säkerhet”)

EU-kommissionen har skaffat sig enormt inflytande i Europa. Den skapar och deklarerar kriser.

Men nu ger EU oss en kris och tar inte ansvar. Den borde uttala att Tyskland borde öppna Nordstream2. Det är en europeisk angelägenhet.

—-

wwr: 78391664

arbetet: 78391578

Jag måste ha hjälp här för att förstå Magdalena Anderssons val av minister i frågan. Annika Strandhäll i dagens Expressen:

”Kärnkraft är inte framtidens melodi”

Annika Strandhäll brinner för jobben och industrin – men lovar att värna om tuffa miljökrav när regeringskollegerna uttalar sig ivrigt om kärleken till gruvor.

För Expressen ger den nya miljö- och klimatministern sin syn på konflikten med Miljöpartiet, uppgörelserna med Moderaterna och kärnkraftens framtid.

– Det är inte framtidens melodi att förlita sig på en energikälla som vi fortfarande i dag inte har hittat smarta lösningar för att ta hand om avfallet efter, säger hon.

—-

expressen.se

archive.ph

Och helst ska inte Europa köpa någon gas från Ryssland heller. Så hur har Strandhällskan tänkt sig framtiden egentligen?

—-

Politikerna är helt enkelt fjärrstyrda från Bryssel. EU kan bara styra en hel världsdel med olika länder och kulturer om länderna ligger i inre konflikter baserade på massinvandring och feminism samt hålls svaga genom energisvält. (Vänta bara så kommer riktig svält med livsmedelsbrist. Gates ligger redan i startgroparna med uppköp av jordbruksmark. Inför Corona köpte han läkemedelsaktier.) Självklart kan en befolkning som främst tänker på el- och bensinräkningen lättare hållas under kontroll.

(Strandhäll säger ju bara det som andra sagt åt henne att säga. Hon har väl aldrig sysslat med energi förut.)

—-

wwr: 78392020

COV-NL63: 78391827

Statens Elransoneringsnämnd se affisch twitter.com

Statens elransoneringsnämnd 1970-71.

Inledning.

Med anledning av det under driftåret 1969/70 ansträngda kraftförsörjningsläget begärde Centrala Driftledningen (CDL) de större privata, kommunala och statliga elkraftföretagens samarbetsorganisation i februari 1970 i skrivelse till Kungl. Maj:t författningsrättsliga underlag för en reglering av elkraftförbrukningen i landet. Genom riksdagsbeslut den 11.3.1970 trädde dagen därpå i kraft lagen och kungörelsen om reglering av förbrukningen av elektrisk kraft (SFS 1970:37-38) samt Kungl. Maj:ts instruktion för Staten Elransoneringsnämnd (SFS 1970:39). Enligt dessa författningsbestämmelser skapades alltså den 12.3.1970 Statens Elransoneringsnämnd (SERN-70) med uppgift att omhänderha regleringen av elkraftförbrukningen omfattande dels ransonering dels restriktioner.

Som SERN-70:s förberedande och verkställande organ inrättades ett kansli som för sin verksamhet disponerade lokaler inom Statens Vattenfallsverks huvudkontor i Stockholm (Råcksta). Nämndledamöterna utsågs av Kungl. Maj:t och personalen på kanslit inlånades från några av landets större elkraftföretag, främst Vattenfall.

sok.riksarkivet.se

—-

Jag tänker nog inte kommentera energikrisen på 70-talet mer i denna tråd. Den skedde i hela västvärlden. Den var bl.a kopplad till krig i Israel och Iran. Det har länge skett globala manipulationer. Vi måste fokusera på dagens läge.

Efter EU-inträdet bombas vi med ständiga kriser: euro-, klimat-, flykting-, corona-, energi-kris. Livsmedelskris och klimatflyktingar verkar finnas på programmet. Skall länder fjärrstyras måste de slås sönder och attackeras.

—-

fermion: 78392075

—-

Ursprungligen postat av arbetet

Det blir som i Tyskland där välbetalda akademiker tycker det är värt att betala skyhöga elräkningar för att rädda klimatet.

—-

Men, icke att förglömma, värmer de inte sina hus i Tyskland med el utan med (fossil) gas för c:a 80-90 öre per kWh i totalkostnad. Då går det an att posera med att folk ska “släcka lamporna” och “sluta spela dataspel”.

I Sverige känns det inpå bara skinnet, vi får hoppas att globala uppvärmningen skyndar på, så tack Tyskland, Kina och USA.

—-

wwr: 78393136

arbetet: 78392611

Så här tycker man på DN:s ledarredaktion.

Let them eat cake!“, som någon uttryckte det på Facebook:

Susanne Nyström: Tack och lov har vi råd med skyhöga elpriser

Det är lätt att få intrycket att ”vanligt folk” har det kärvt, eller åtminstone bra mycket sämre än förr. Det gäller inte minst barnfamiljer och pensionärer, där det återkommande basuneras ut att barnfattigdomen är alarmerande hög samtidigt som politiker tävlar om att lova mest till alla så kallade fattigpensionärer.

I själva verket har gemene man aldrig haft det bättre. Och det gäller även dem med minst marginaler, vilket framför allt handlar om att kakan har växt. Som idéhistorikern Johan Norberg, aktuell med boken ”Det kapitalistiska manifestet”, påpekar har reallönerna i Sverige höjts med 70 procent sedan 1995, vilket visar att den bästa (för att inte säga enda) vägen till ökat välstånd är tillväxt, som i sin tur är outstanding som krockkudde.

—-

dn.se

—-

Utveckling innebär naturligtvis inte energikris. Energikris är skandal i ett modernt samhälle som dessutom påstår sig kunna integrera Europas energitillgångar. (Vilket verkar innebära att skicka den el vi har till tysk industri vilket inte hjälper de svenska reallönerna.)

Och så finns det fortfarande människor som tror att massmedia och politiker arbetar för det svenska folket!

Det finns inget annat än EU-robotar att rösta på och tydligen är massmedias propaganda så effektiv att folk fortfarande tror att politikerna försöker förbättra situationen.

Men folk har fullt jobb att få ihop till bensin, el, undvika att bli smittade eller skjutna och oroa sig för vårdköerna att de inte hinner engagera sig.

Få människor är rasister och behandlar andra efter hudfärg. Men när grannarna talar ett annat språk och är mest intresserade att få ihop till första avbetalningen på en Mersa så blir det svårt att organisera sig.

Vi kan komma att sluta helt isolerade i ett nedsläckt land med begränsade rörelsemöjligheter om utvecklingen fortsätter i denna riktning.

—-

wwr: 78393897

arbetet: 78391578

Professor: Stort slöseri med el i Sverige

/…/Men enligt Louise Ödlund, professor i energisystem vid Linköpings universitet, gömmer siffrorna också en onödigt hög elanvändning som vuxit fram på grund av Sveriges relativt sett mycket låga elpriser.

– Om man tittar bakåt så har vi historiskt sett haft väldigt låga elpriser jämfört med andra länder. Vi har helt enkelt vant oss vid att ha billig el, och därför har vi byggt in oss i ett system där man inte behöver bry sig särskilt mycket om hur elen används.

—-

dn.se

Glömde hon jämföra medeltemperaturen mellan länderna eller vilket pucko :whoco5:

—-

Men det är ju nu EU har sänkt oss. Att vi plötsligt måste höja alla priser där vi ligger under något slags medelvärde är helt orimligt.

EU och dess hantlangare är desperata nu och famlar efter halmstrån.

“Svenskar har vant sig vid en levnadsstandard som är högre än genomsnittet i världen. Vi har helt enkelt tagit för givet att våra samhällen skall fungera bra. Vem säger att det måste vara så?”

(Givetvis eftersom våra samhällen har varit väl planerade.)

“Svenskar har helt enkelt tagit för givet att sjukvården varit gratis och lättillgänglig för alla.”

“Svenskar har tagit för givet att de skall våga gå ut utan att bli skjutna. (Bortskämda j-vlar.)”

“Vi lever i en global värld. Svenskar måste acceptera att allt blir lika dåligt som i omvärlden!”

Alla försök att förbättra ett land måste slås sönder. Annars hotar landet den globala diktaturen.

Välståndet hänger naturligtvis inte samman med kriserna, som DN försökte utmåla, tvärtom. Vi hade bra välstånd även innan våra samhällen förstördes av EU. Förstörelsen är bara ett medel för global kontroll.

Spoiler:
Nixon:

The professors are the enemy

youtu.be

—-

why the energy crisis is constructed

1. the crisis comes in a series of crises orchestrated by the EU

2. government and EU commission do not make statements (government lets energy minister speak in video in local news page, climate minister says nuclear waste can not be disposed of, opposition M talks about nuclear research, EU commission lets official blame Germany for not opening Russian gas) or take action; insignificant party MP was a scapegoat for cancelling nuclear and is now allowed to hide outside government

3. media do not bring up the problem, some articles cover up

4. russian gas is not imported even though other gas and oil is imported

DeValera: 78402599

Ja låter man Sveriges energibehov baserar på sol och vind så kommer det inte finnas någon el att konsumera när det är kallgrader. Att påstå att det funkar med sol och vind är som att bedriva sol & vår. Blåsiga och solindränkta Kalifornien lyckades inte med detta och Sverige kommer inte heller att lyckas med detta.

De höga energipriserna driver upp inflationen vilket leder till reallönesänkningar och urgröpta pensioner. Således kommer vi har råd med färre mindre. Mycket grundläggande ekonomi.

—-

wwr: 78402923

sneebeen: 78402898

Det bästa vore om all ström bryts till de som röstat på MP så att de fattar konsekvenserna av sitt miljötaliban vurmande.

Att lägga ner fungerande kärnkraft innan det finns fungerande/stabila alternativ är bara hål i huvet.

Hade jag ägt en tappstation där Idioten Bolund håller till hade jag nekat han att tanka varje gång han kom, bara sagt att det är en fossilfri tappstation köp en trampcykel gubbe.

Att 4% idioter i detta land gör att 96% andra får ett helvete är helt otroligt.

—-

Men MP är borta ur regeringen och inget händer ändå. S (Strandhäll) har nyligen sagt att det inte blir någon kärnkraft). Ett så litet parti kan inte styra Sveriges och Europas energisvält. MP är bara syndabocken politikerna ställer upp. Sedan skyddar politikerna MP genom att plocka bort dem ur regeringen när de sätter in attacken med energisvält mot landet.

BummingAround: 78402867

Kommer att toppa på 6:38 idag zon 3 o 4.

Januariräkningarna för rörliga avtal blir nåt att bita i !

—-

Det finns alltså inget statligt tak som går in och skyddar konsumenterna, utan detta är vad konsumenter får betala, beroende på typ av avtal?

Har inte britterna ett tak på 21 pence?

—-

wwr: 78402979

Men en person (Bolund) från ett så litet parti (MP) kan inte styra energipolitiken. De finns bara där för att ta smällen åt S. (Nu under krisen låter politikerna MP ducka utanför regeringen.) Minister Strandhäll (S) sade nyligen att kärnkraft inte är acceptabel eftersom avfallet inte går att förvara på ett bra sätt (anser S).

M gör ju heller ingenting nu utan mumlar om kärnkraftsforskning med osäkra resultat om 20 år.

De stora partierna är också påverkade av EU och försöker hålla Sverige svagt.

Bolund = The fall guy

—-

An ‘ideal’ parasite must not even dare kill its host because the death of the host means the death of the parasite. An “ideal” parasite does not even exist because the slightest effects of all parasites are detrimental to their hosts [2]. Caullery [3] considers that “parasitism is a case of balance of power; the parasites and the host form a functional balance system which is placed in opposition to the external environment. Both the parasite and host make the best of a bad job. The host reacts to keep the parasite away or to a minimum while the parasite attempts to live as un-obstructively as possible, despite all the host’s reactions which threatens the parasites’ existence.

biomed research

wwr: 78403150

wwr: 78403053

Ingen skillnad. Strandhäll (S) och Bolund (MP) står båda för att låta svälta Sverige på energi genom att inte bygga ut kärnkraft.

Men regeringen S låter det obetydliga partiet MP ta smällen för att S fått order från EU att hålla Sverige svagt genom energikris. Politikerna samarbetar enligt order från EU.

Hela Europa har energikris nu.

—-

raikkonen: 78403138

Härmed kan jag meddela alla kära medborgare att Olkiluoto 3 har startats imorse kl.03.22 i Finland och energikrisen är över..

—-

Jag tror du skojar. Hela Europa har energikris. Det finns ingen förbättring i sikte. Det finska kraftverket är bara en marginell företeelse även om den går i rätt riktning. Svensk energi rinner t.ex till Tyskland i stor omfattning. Och vi behöver också bygga kärnkraftverk, men regeringen och de andra partierna vägrar eftersom de fått order av EU attt hålla Sverige (och andra europeiska länder) svagt.

Vi får se vad som händer med den finska energiimporten. Kanske EU väljer att isolera sig ännu mer genom att minska den ryska importen. Det vore förväntat med tanke på hur EU agerar med gasen. I vilket fall kommer Sverige bara att påverkas marginellt.

Självklart skall vi hjälpa våra finska bröder tills de får fart i spisen. Men det är onödigt att göra det med händerna bakbundna. Vi måste få använda kärnkraft till det.

Spoiler:
(Finland låg så långt ned att “parasiten” (EU) riskerade döda “värddjuret” (Finland). Därför var EU tvungna att släppa upp Finland lite samt minska beroendet av den lede ryssen (som EU ser det). Om godsherrens (EU:s) slav dör har godsherren förlorat en användbar ägodel. Hade slaven (Finland, Sverige …) fått ännu dyrare energi kunde slavarna börja fundera på att rymma eller göra slavuppror. Slavar skall svältas precis så mycket att de orkar arbeta in EU-avgifterna men inte orkar rymma. 😉 )

—-

Madagascar: 78403532

Så är det. Vi exporterar massor netto. Andra länder har brist och tvingas importera. Årets första 10 månader har vi nettoexporterat 20 TWh (varav 12 TWh till Finland). Under samma period har vi producerat 133 TWh. Så vi har exporterat 15%.

Och vad som är konstigt i marknaden/Nordpool är att ALLA får betala för vad den dyrast producerade kWh kostar. Och omvänt alla elproducenter får betalt lika mycket som den dyrast producerade kWh. Så t ex statliga Vattenfall, när elpriserna nu är superhöga (t ex pga att någon gasturbin i Tyskland måste skruvas på för att täcka dagens/timmens behov), tjänar MULTUM på vår vattenkraft och kärnkraft som har väldigt låg driftkostnad (t ex kraftverk som drivs med fossilt bränsle har mycket höga driftkostnader).

Här ser man elexporten:

scb.se

Finns mycket ytterligare bra och aktuell statistik här:

scb.se

—-

kontrollrummet

Madagascar: 78403908

Vi äger alla aktier i statliga Vattenfall, självklart ska vi ha megapengarna tillbaka som de har tjänat på att sälja vår vattenkraft och vår kärnkraft till överpris till oss.

Ja, ju mer jag förstår av hur Nordpool fungerar, desto mer blir det uppenbart av konsumenter blir skinnade. Jag har inte klurat ut ett alternativ än? Har du? Att klippa kablarna till kontinenten känns inte rimligt även om det absolut skulle ge lägre priser i Sverige.

—-

Exakt hur ett alternativt system skulle se ut är svårt att skissa upp direkt, men problemen är tydliga.

EU:s auktioner gör att vi får betala det högsta priset istället för det verkliga priset.

EU:s utsläppsrätter gör att prisnivån för el från alla källor höjs till den högsta nivån.

EU: s rekommendationer om att ställa 70% av gränsnära el till förfogande gör att Tyskland kan ta åt sig av vår el men vi får inget tillbaka. Tyskland är så starkt inom EU så vi har inget att sätta emot när denna och andra frågor blandas i förhandlingarna.

Tyskland följer inte EU:s rekommendationer utan utgör ett enda elområde och svenskar i södra delen av Sverige får betala samma pris som tysk industri i sydtyskland. Vi skall ha gott samarbete med Tyskland också, men Mercedes och BMW har råd att betala för energin när de svenska hushållen har kris. (Nu blir det gnäll. Men tydliga avtal skulle det bli samarbete.)

EU säger inte åt Tyskland att vrida på den ryska gasen för att hålla Europas länder på sparlåga så den inte blir starka nog att kunna skapa egna projekt.

EU drog igång Europa med tomma gaslager efter pandemin.

Kraftbolagen gör jättevinster.

Regeringen bygger inte kärnkraft eftersom den arbetar på EU:s order och håller starka länder svaga.

Problemet är att när EU kan använda länder som spelpjäser eller “slavar” så spelar EU länderna mot varandra och håller dem svaga.

Det enda som fungerar är att varje land skriver tydliga bilaterala avtal med grannländerna. Det innebär aboslut inte att man “tjuvhåller” på energi. Svenskar och nordiska länder är solidariska. Vi skulle säkert hjälpa finländarna tills de får igång sina kraftverk och Norge verkar skicka in en hel del i Sverige redan nu.

wwr: 78405511

Madagascar: 78405055

I morse stängde ryssarna av gasen totalt till tyskland via polen. (Mallnow)

montelnews.com

—-

Men Ryssland stänger inte av gas av politiska orsaker som EU gör.

De polska pipelines verkar styras av efterfrågan:

Levels of flows and their direction through Yamal are managed according to customers’ requests,

Russian natural gas shipments to Germany through a major transit pipeline reversed direction on Tuesday

—-

reuters.com

Idag vände flödet MOT Ryssland. Det verkar som om EU svälter oss på energi genom att skicka vår gas till ryssen! EU tömmer Europa på gas.

(Yamal)

—-

Madagascar: 78406373

I Sverige finns endast himlen som tak… och sedan MOMS ovanpå det 🙂

Det stämmer att britternas pristak till konsument ligger på ungefär 21p. I april ska de jacka upp det. Många är oroliga för hur högt det blir.

—-

wwr: 78410332

EU försöker föra kallt krig mot ryssen genom att inte köpa deras gas i Nordstream. EU köper inte heller gas genom polsk pipeline så gasen flyter UT ur Europa. EU inledde kallt krig genom att lägga oljesanktioner mot Ryssland efter det Krim gick tillbaka till Ryssland. (De ville inte stanna efter CIA-kuppen på Maidan) Men EU täcker ändå 1/3 av sitt oljerbehov från Ryssland. Krim gick tillbaka till Ryssland eftersom det var en gåva från Ryssland på 50-talet. 97% röstade för att bli ryssar.

Nu använder EU kallt krig mot ryssen som motiv för att svälta Europa på gas. EU orsakar ännu en kris (efter eurokris, flyktingkris, klimatkris, coronakris) och kaos. Europeiska forum slås sönder av EU-troll som frågar vad som helst, när som helst.

Putin säger att rysk gas börjar flöda dagen efter Europa begär. EU-kommissionen gömmer sig bakom Tyskland. Vår regering gömmer sig bakom MP som fått söka skydd utanför regeringen.

EU-kaos till jul så folk inte hinner börja tänka.

Förra julen lyckades de förhandla fram en Brexitavtal precis på julafton. De hade ehållit på i 4.5 år men det löste sig en vecka innan Brexit. De kom på att de kunde fortsätta som förut. Förra julen körde politbyrån i Bryssel även igenom sjuårsplanen under mörkläggning genom fejkad opposiiton av Orban (Sorosstipendiat) et al om “rule of law”.

Svenska riksdagen sammanträdde under julhelgen 2020 första gången sedan tsunamin för att klubba igenom diktatur-pandemi-lagen trots invändningar från både JO och Kammarrätten. Denna jul ökar Sverige restriktionerna igen. Uppmärksammas t.o.m. högst upp i Guardian.

Nu är det jul igen med EU

Jul med EU betyder kaos och energikris. God svart nedsläckt jul önskar EU.

—-

Snapcount: 78410782

Realism/nykterhet/framtidstro i Sverige ! :yes:

Uppgifter: Regeringen godkänner utbyggt slutförvar

expressen.se

—-

wwr: 78411480

Om nyheten är riktig, vilken betydelse skulle den ha för en utbyggnad av kärnkraften?

Därmed kommer det finnas svar om hur man ska hantera den metallskrot och betong som kommer att vara radioaktiv i omkring 1 000 år.

Det långlivade kärnbränslet, där svaret dröjer, är i konstrast aktivt i 100 000 år.

Dvs går det att bygga ut kärnkraft om man enbart vet vad man skall göra med grejor som är radioaktiva i 1000 år?

—-

Snapcount: 78411715

Ett första steg som jag ser det. Man börjar röra sig ifrån mp`s förhalande och “anti-kärnkraft” politik. En utbyggnad.., det tror jag kommer på tapeten först efter nästa val.

Man får ju se förstås, går ju snabbare att starta upp ett kärnkraftverk (vilket det nu var ?) som var mera i malpåse i första hand. Det tror (hoppas jag iallafall) kommer först.

Blir (förhoppningsvis) lättare efter valet.

—-

wwr: 78411788

Men nyheten är alltså bara betydelselöst sk-tsnack? Det går inte att köra kärnkraft om man enbart anser sig kunna garantera förvaring i 1000 år (och inte 100.000 år).

(Det är en ärlig fråga eftersom jag inte kan tekniken.)

I så fall är det alldeles uppenbart att regeringen inte jobbar åt folket utan åt EU och hjälper EU att hålla Sverige svagt genom energibrist. Regering och media lägger ut en nyhet om att det går att förvara avfall men det går ändå inte att driva kärnkraftverk?

I så fall lägger regeringen bara ut svammel för att försöka dupera folket. (Då kan Strandhäll lika bra berätta hur länge hon kan förvara sin kompostpåse. Det har ingen betydelse.)

Skall de komma på att det går att förvara grejor i 10.000 år vid nästa energikris?

Detta kallas i så fall förhalningstaktik, i ordlistan slår man upp det under globalt svammel. Elon Musks bild visas.

—-

Diskussionen verkar riggad. När regeringen skämmer ut sig och låtsas tillåta slutförvar så verkar inte ens trollen kunna försvara eller mörklägga denna tabbe och samtliga skribenter slutar skriva som på ett kommando och bara ett extremtroll skriver 12 inlägg under ganska kort tid där hen citerar en mängd tidigare postare.

LaurentiusLucidor: 78417361

Miljöpartiet vill ha “kredd” för nedstängningen av kärnkraft:

Miljöpartiet: Vi stoppade kärnkraften och gruvorna

Miljöpartiet har tvingat Socialdemokraterna att motarbeta både kärnkraft och svensk gruvnäring. Det säger riksdagsledamoten Rebecka Le Moine, som emellertid konstaterar att partiet inte får ”kredd” för att de ser ”till att saker inte görs”. När det gäller kärnkraften har den gjorts olönsam genom höjda avgifter och säkerhetskrav enligt en uppgörelse mellan S och MP hösten 2014.

Under den rödgröna regeringen har både gruvnäringen och kärnkraften i Sverige medvetet motarbetats. Det säger den föräldralediga riksdagsledamoten Rebecka Le Moine (MP) till Svenska Dagbladet

– I regeringen har vi kunnat stoppa sossarnas framfart vad gäller till exempel gruvindustrin och kärnkraft. Men att se till att saker inte görs är inget man får kredd för, säger Le Moine.

https://www.svd.se/sorjer-forlorade-makten-steg-i-totalt-fel-riktning

—-

wwr: 78417910

Jag skulle tro att artikeln handlar om att försöka ta tryck från de övriga partierna.

Inget parti säger klart att kärnkraften måste byggas ut (i alla fall inte S eller M).

Så nu skall vi hata MP för att försöka glömma att regeringen S nu inte gör ett sk-t för att förbättra situationen.

MP är bara en betydelselös slagpåse och har förmodligen alltid varit.

—-

fermion: 78419254

Glöm inte moms på skatten…

—-

Madagascar: 78419601

Ja, den är kul. De skämtar med oss Aprillo. Galet.

Som jag har förstått det så är det mycket få som betalar dygnspriser. De flesta betalar rörligt per månadspris. (Vissa betalar per timme.)

Om vi tar månadsexemplet

Genomsnittet Nordpool spot december ligger just nu på 1.95 kr i SE3. Säg det slutar på 2 kr för december, vad blir då genomsnittspriset per kWh för konsument som bor i SE3 i december?

Spot: 2.0

Elhandlarens påslag: 0.2 (?)

Nätavgift: 0.4

Energiskatt: 0.356

Summa: 2.956

Summa inkl moms: 3.7 kr/kWh

Så 2 kronor i genomsnitt på spotmarknaden blir ca 3.7 kronor för konsumenten.

Sedan tillkommer fasta avgifter på nätbolag och elhandlare, totalt 100-200 kr inkl moms per månad tror jag…

—-

wwr: 78428114

Jag anser det alldeles uppenbart att politikerna har skapat denna energikris. Ingen vill göra något åt den. Det räcker att se att DN skriver att eftersom vårt välstånd har ökat så måste energipriserna öka, så förstår man att politikerna inte vill försöka lösa den. (Det är helt fel resonerat. Energikrisen har kommit nu. EU-kommissionen släpper inte på den ryska gasen, t.ex) DN låter en professor i energi säga att eftersom Sverige tidigare haft låga elpriser internationellt så måste dessa nu öka. Det är inte alls nödvändigt. Ett kallt land har behov av billig energi och vårt samhälle var tidigare välplanerat. Därför har vi planerat elförsörjningen väl. Det finns ingen orsak att detta skall försämras.

Det gäller att ha så goda kontakter som möjligt med grannländer och internationellt. Men EU och globaliseringen innebär att kontrollen flyttas till EU och Bryssel. När man försöker styra 27 länder från Belgien så använder man självklart länderna som spelpjäser och spelar dem mot varandra. EU försöker hålla länderna svaga eftersom starka länder hotar Bryssels makt. Skall man kunna styra en hel världsdel, måste man hela tiden sträva efter att utjämna skillnader i ekonomi, kultur etc. Sverige hade ett välplanerat samhälle med låga elpriser. Nu måste det slås sönder.

Det kommer bara undanflykter och förhalning från politiker och media.

* Man påstår att vi har glömt bort hur man bygger kärnkraftverk. Det är naturligtvis fel. Och vore det riktigt så borde man vara ändå snabbare med att vända utvecklingen så att konstruktion kommer igång.

Man ger publicitet till betydelselösa åtgärder eller betydelselösa aktörer för att försöka få det att se ut om att något görs

* Man talar om att EU skall klassificera kärnkraften som hållbar. Men vem som sagt det och när det skall ske är inte klart. Det är inte heller klart vilka effekter det skulle få när t.ex den svenska regeringen inte vill bygga kärnkraft.

* Man låter Greta och hennes kompisar säga att de är oroliga för att kärnkraften skall klassas som hållbar.

* V säger att de vill minska elexport till kontinenten.

* Man skyller på det obetydliga partiet MP som nu dessutom är utanför regeringen. Man visar bilder på en brydd Bolund som undrar varför folk inte vill ha höga elräkningar. Det väsentliga är vad de stora partierna säger. Om t.ex S och M bestämde sig för att satsa på kärnkraft och sänka svenskarnas elräkningar så skulle naturligtvis detta genomföras.

* Den svenska regeringen kommer med trams om att den kan acceptera kärnavfall som är radioaktivt i 1000 år. Men det har ingen betydelse eftersom avfall från kärnkraftverk är radioaktivt i 100.000 år.

* Många talar om SMR som inte finns tillgängligt nu och som kan vara ett rent villospår genom den fördyrning som nedskalningen innebär.

EU-kommissionen, regeringen, S, M och andra större aktörer hukar helt enkelt och uttrycker inget intresse för att lösa problemet. (EU-kommissionen uttalar sig inte själv utan låter en tjänsteman skylla på Tyskland.)

En mängd administrativa och andra åtgärder inom EU ökar elpriserna, t.ex: Utsläppsrätter ökar priset inte bara på “smutsig” el. Pay-as-clear-auktioner gör att vi får betala det högsta pris leverantörerna erbjuder. EU släpper inte på den ryska gasen. EU drog igång Europa med Coronapengarna när gaslagren var tomma. EU-regler gör att svenska konsumenter konkurrerar med sydtysk industri om samma el. Kraftbolagen gör storvinster men behöver inte dela med sig till folk som drabbas på samma sätt som oljebolagen står utanför när vanligt folk antas vidta åtgärder mot den påstådda klimatkrisen. Bolagen styr i Bryssel genom lobbying och mutor (t.ex styrelseposter). Svenska skatteregler ger dessutom privatkkonsumenter betydligt dyrare el än industrin. Jag har sett siffran 400%.

Problemet beror som sagt helt enkelt på att demokratin upphört att fungera. Våra politiker styrs inte längre av folket utan från EU. Folk vill ha lägre elräkningar men EU vill försvaga länder genom att svälta dem på energi. Som ofta drabbar attacken extra svårt de tidigare starka nordiska länderna under en kall tid i vårt klimat. Tdigare i år attackerade Greta och EU den nordiska skogsindustrin. I år utbetalades Coronafonderna. Sverige fick 33 miljarder och t.ex. Italien 1700 miljarder och Spanien 1400. (Italien slog ut Sverige som OS-arrangör 2026 och kan knappast kallas u-land.)

—-

SMR Small Modulär Reactors

Madagascar: 78429810

Vad är problemet med det stora? T ex Kepco kan leverera.

SMR finns väl inte ens än!?

—-

fermion: 78430390

Nej SMR verkar kunna utnyttjas som nya fördröjningsstrategien även om det kanske är en bra idé.

—-

wwr: 78431983

infidel: 78431497

Små Modulära Reaktorer [SMR] kommer att garantera att priset på elen som produceras blir hög, vilket sedan kommer att användas som argument för att kärnkraft inte är lönsamt. De reaktorer som kineserna planerar att bygga är på 1700 MW elektrisk energi, och därmed 6 gånger större än en SMR. Ryssarnas är inte mycket mindre. Kollar man på teknikhistorien så har kärnreaktorer konstant ökat i storlek pga skalningsfördelar. Det är så jävla mycket vansinnesskit som marknadsförs som nästa stora grej trots att det handlar om uppenbara svindlerier.

—-

Mycket intressant och förväntat. Därför blir det inget av dem heller.

Jag hade också gissat att det är enklare att dra trådar från den stora producenten än att vi alla skall ha ett atomkraftverk i kvarteret. Många kablar finns ju redan men krämen räcker inte.

Mest falska rykten nu som skall få oss att tro att något görs. Klassisk psykologisk krigföring från ockupationsmakten EU.

—-

Darkwing Duck: 78432177

Enligt lag så får man bara ansöka om att bygga nya kärnkraftverk i Sverige:

– På de platser där det redan finns ett i drift, och

– Om man är det företag som redan driver kärnkraftverket på platsen.

Annars får man inte ens skicka in en ansökan. Idag finns det två företag som driver kärnkraftverk: Uniper och Vattenfall. Vattenfall är helt tydligt politiskt detaljstyrt så de lyder regeringens minsta vink. De ville uppgradera och bygga nytt, men så fort S/Mp kom till makten så hemligstämplade de sina planer och bestämde sig för att lägga ned flera reaktorer i stället. Fast i Estland bygger de en ny…

Återstår då Uniper. De har sagt att de är intresserade av att bygga ny kärnkraft, men eftersom vi envisas med att välja regeringar som inte ens vill låta våra befintliga reaktorer köra vidare så är det lite vanskligt för ett företag att investera tiotals miljarder kronor i ett projekt som kanske aldrig ens får starta.

—-

wwr: 78434861

infidel: 78434487

“Electricite de France SA said last week it will halt four reactors accounting for 10% of the nation’s nuclear capacity, straining power grids already faced with the prospect of a spell of cold weather. At the beginning of January, almost 30% of France’s nuclear capacity will be offline, increasing the country’s reliance on gas, coal and even oil.”

Någon som fortfarande tror att det här inte är konstgjort? Nästan var tredje reaktor avställd för “underhåll” i januari. Det här är exakt samma skit som hände i Kalifornien med Enron, de stängde av kraftverk för underhåll under perioder med hög förbrukning för att maximera energipriserna och minimera sina egna dynamiska utgifter. Det ledde till rullande brownouts i det stora niggersupermaktslandet västerut. Naturligtvis var det kroksnokar i farten där med.

bloomberg.com

Tyskland vägrar köpa gas från Ryssland efter amerikansk subversion, amerikanarna vill inte att gasen ska köpas via Nordstream 2 eftersom då stänger ryssarna av all gastrafik genom Ukraina, och då Ukraina kontrolleras av judiska maffiaoligarker som då förlorar en inkomstkälla, så har kroksnokarna i Ukraina fått kroksnokarna i USA att pressa tyskarna till att inte öppna Nordstream 2.

—-

Det är bedrövligt. Ingen kan tro annat än att detta är konstruerat. Främst ser man ju att politikerna inte gör något. Varken regering eller EU-kommission. (Att något skulle komma efter euro-, flykting-, klimat- och corona-kris var helt säkert. Det visade sig bli energikris.)

Jag anser att orsaken är politisk kontroll. Ekonomiskt är de som styr detta oberoende. Nu handlar det om att hålla Europa svagt så att länderna inte kan skapa något eget som hotar EU.

—-

Madagascar: 78434930

Ja, jag börjar också få Enron-vibbar. Tre tyska reaktorer stänger ner om en vecka. Fr o m nästa år får holländska fossila kraftverk bara köra på max 35% av kapaciteten. Mer om hur Enron manipulerade marknaden till artificiell brist på kraft:

en.m.wikipedia.org

För övrigt verkar det finnas ett max-pris på Nordpool!?45 kronor per kWh?? Vad som händer därefter är för mig oklart.

nordpoolgroup.com

Skönt att man har fast pris 53 öre.

—-

wwr: 78438252

[De nya nationalkommunisterna vill stoppa el export.]

V har visst även EU-utträde i partiprogrammet! Men självklart stöder kommunisterna den globala agendan.

Politkerna samarbetar och nu lägger man ut vissa vettiga ideer på partier som inte sitter i regeringen. Det skall bara se ut som om någon politiker inte fått order av EU att hålla Sverige svagt. Politikerna vill säga saker utan att behöva genomföra dem.

Ingen bryr sig ändå om vad V tycker. Skulle de få fler procent skulle de bara göra som SD gjorde när det partiet fick lite fler röster – lägga ned EU-motståndet.

Politikerna försöker bara förvirra och försöker få det att se ut som om någon skulle värna om landet.

—-

wwr: 78437994

ensamkrigaren: 78436716

Enligt kontrollrummet i detta nu:

Tack vare att el köps och säljs på en öppen marknad inom Europa sätts elpriset på en internationell börs, ‘Nord Pool’. Tillgång och efterfrågan i Europa sätter alltså priset på el i Sverige. För övrigt ett svenskt påfund. Vi har uppenbarligen inte brist på el i Sverige eftersom vi är nettoexpprtörer med råge. Vi talar storleksordningen fyra reaktorer här.

Europa är beroende av rysk gas, vad har hänt med priset på gas?

https://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=russian-natural-gas&months=60

Sedan 2020 har priset rusat, närmare 20-faldigats. Vad händer då med priset på el? Inte svårt att räkna ut. Efterfrågan på el ökar då kraftigt. Du och jag drabbas av vad som händer i Europa och får betala för det, inte på grund av elbrist i vårt eget land. När får vi se elupproret med krav på Sverige att dra sig ur Nord Pool?

—-

Joltino: 78436773

Jag håller med dig 100%. Så mycket frågor dyker upp.

Varför exporterar vi? Vad skulle priset bli om vi inte exporterade?

Priset styrs ju av båda innan och produktion/förbrukning i Sverige och Tyskland kanske.

Allt hänger ihop så blir priset rekordhögt. Hade Sverige ännu större produktion skulle priset sjunka?

Så mycket frågor och så lite svar i denna tråd men det diskuteras friskt ändå.

De som verkar sitta på svar i tråden lägger mest dimridåer och har uppenbarligen liten eller ingen kunskap om det hela.

Alternativt dumma rent ut sagt.

—-

ensamkrigaren: 78437025

Allt är kopplat till ökade energipriser överlag; olja, kol, gas etc. Med en global nedstängning stryps all tillgång till. När allt öppnar upp i väldigt snabb takt ökar efterfrågan enormt på kort tid. Då är alla leverantörer av råvaror ovilliga att öka tillgången i samma takt, det är ju då det är guldläge att kapitalisera på efterfrågan. Ingen vill därför förse marknaden med större produktion än nödvändigt. Ta OPEC som exempel, som ju är en öppen kartell i praktiken och som sätter produktionen av olja globalt. Detsamma gäller övriga branscher. Ökar ett tillgångslag spiller det också över på ett annat. Olja dyrt ger ökad efterfrågan på gas, kol och el. Med ökade energipriser, som ligger till grund för all industriell produktion, följer sedan inflation. Att det finns länkar mellan länder är naturligt, men vad som händer i Europa påverkar även oss. Det är spot-priset på Nord Pool som påverkar elpriset mest i nuläget och som är boven. Att tvinga elleverantörerna till annan prissättningsmodell vid elnettoexport skulle kanske vara ett alternativ. Att elbolagen säljer el som i mångt och mycket är sprunget ur svenska naturtillgångar och skattefinansierad infrastruktur måste gynna oss som befolkning. Nu blir vi alla köpare på Nord Pool trots att vårt land nettosäljer el i stora mängder.

—-

Det där är sant. EU måste angripa medlemsländerna för att hålla dem svaga och kunna kontrollera dem.

EU drog igång Europa efter pandemin snabbt med de stora coronafonderna (750 mdr euro) de tog av oss och skuldsatte alla länderna, även detta för att hålla länderna svaga. Sedan användes coronapengarna till att rivstarta Europa på tom tank (tomma gaslager efter pandemin). Det är en viktig faktor hur energikrisen har skapats. Sedan vägrar EU köpa gas av ryssarna (och skyller på tyskarna), Nordstream har ännu inte öppnats.

Vad jag kan förstå så har inte världsmarknadspriset på gas stigit så mycket. Det är bara i Europa EU har skapat en brist på gas och femdubblat pris.

Europa: runt 25 dollar/MMBTU

indexmundi.com

USA: runt 5 dollar / MBTU

eia.gov

(vad jag kan hitta snabbt så är “Metric BTU” och BTU samma sak)

USA: 4 dollar / MMBTU

markets.businessinsider.com

—-

Knut-Anne: 78457934

SSAB:s ordförande ger Dadgostar rätt

SSAB

Publicerad 21 dec 2021 kl 13.47

SSAB:s ordförande Lennart Evrell säger till DI att V-ledaren Nooshi Dadgostar har rätt om byggandet av elkablar i Europa.

Vänsterpartiets ordförande Nooshi Dadgostar föreslog i förra veckan att regeringen borde stoppa byggandet av elkablar till Europa.

Nu ger SSAB:s nye ordförande Lennart Evrell in i debatten – och anser att hon har rätt.

– Jag har i många år sagt att om vi bygger kablar till kontinenten så för vi in höga elpriser i Sverige, säger Evrell till Dagens industri.

expressen.se

Kort sagt, vill elbolagen sälja el till Europa skall de få göra det, men de skall då också bekosta elkablarna själva, det är inget som svenska skattebetalare skall göra.

Misstänker att det är en anledning till de höga nätavgifterna, ena annan är att man tvingas dra elledningar till varje avkrok i landet, där man bygger ut vindkraften.

—-

Storinkvisitorn: 78458151

Vi kan bygga hur många kärnkraftverk och propellrar som helst i Sverige utan att elpriset här hemma påverkas. Eftersom elen är subventionerad i bl. a. UK och Norge kommer elpriserna bara att rusa så länge vi säljer elen utomlands.

—-

Madagascar: 78466478

På fredag stänger Tyskland ner hälften sin kärnkraft. De stänger ner 3 reaktorer med totalt 4000 MW effekt.

Vad är det vi kan vänta oss? Högre elpris i Tyskland och grannländer (Sverige bl a) samt mer fossilkraft antar jag. Något annat?

app.electricitymap.org

—-

wwr: 78466579

Ursäkta att jag svarar med en motfråga. Men tyskarna måste väl ha planerat för avstängningen. Så den fasas inte ut gradvis? Vet du eller någon annan hur de har tänkt möta bortallet? Överbelasta kabeln från “die dummen Schweden” tills den glöder? Be till vädergudarna om vind? 😉

Den gröna agendan är främst ett EU-påfund för att hålla länderna svaga och fogliga!

—-

Madagascar: 78466604

Utfasningen har skett gradvis sedan Fukushima. De sista tre reaktorerna ska enligt plan stängas om ett år.

Från grafen jag bifogade syns att det finns mer tysk kapacitet i form av kol- och gaskraft. (Iofs är det en dålig tidpunkt just nu att avgöra hur mycket tillgänglig kapacitet som finns.)

Ökad fossil kraft leder bl a till högre priser. Även på det som de köper av sina grannländer.

Vädergudarna ber de nog till 🙂 Kanske ber de även till Putin, så att gaspriserna normaliseras igen.

—-

wwr: 78466625

Ja gasen flöt ju i riktning UT ur Tyskland ett tag förra veckan och Nordstream kopplas inte in. EU/Tyskland köper inte maximalt med gas.

Så nog är energikrisen konstruerad för att hålla Europas länder svaga.

Skall bli intressant att se tyskarnas CO2-avtryck. Det kommer alltså att stiga? :whoco5:

—-

Madagascar: 78466634

Ja, tyskarnas utsläpp av CO2 kommer öka.

—-

wwr: 78466657

Det bevisar praktiskt taget att den gröna agendan inte används ur miljösynpunkt. Det påstås att vi har klimatkris och “inom 10 år” kommer jorden inte att gå att rädda om vi inte minskar CO2.

I detta läge ökar man nu CO2, liksom EU gjorde med Coronafonderna!

Det bevisar att den gröna agendan används för att hålla Europas länder på sparlåga, svaga och fogliga. Den används inte för att förbättra miljön.

—-

wwr: 78466706

Men den främsta orsaken att Europa saknar gas är att Tyskland/EU inte öppnar Nordstream eller köper maximalt i de befintliga pipelines.

Att “Putin” skulle ha höjt gaspriset till Europa har jag inte sett några seriösa uppgifter om annat än antydningar i svenska kvällstidningar.

Om så är fallet måste EU sätta in handelsförhandlingar och kräva att få köpa till världsmarknadspris. Men det sker inte.

—-

Checkmate, Putin! Russia facing gas BAN in Europe with new tough sanctions: ‘Massive cost’

expresee

fb

wwr: 78466881

Madagascar: 78466867

Jag är inte helt säker på min sak.

Men visst är det intressant? Om gasmarknaden funkar på liknande sätt som elmarknaden så kan man som producent tjäna mer genom att producera mindre.

—-

Swordomer: 78466871

Läs vad Gazprom säger: In essence, the long-term contracts are service contracts that allow buyers to exercise flexibility with regard to both daily and annual volumes supplied, while the seller has an obligation to deliver the pre-paid take-or-pay volumes. Moreover, long-term contracts provide a guarantee of gas deliveries over a substantial period of time. Spot gas, meanwhile, is a fundamentally different product, which makes direct comparisons between contract and spot prices unjustified.

gazprom.com

Européerna har inte gillat långtidskontrakt utan velat handla rysk gas på spot-marknaden: powernext.com Detta sägs vara skälet till att priserna är instabila.

—-

Men i detta fall är det alldeles uppenbart att EU/Tyskland inte öppnar Nordstream. Det har man tydligt uttalat.

Putin vill sälja.

If the German regulator hands its clearance for supplies tomorrow, supplies of 17.5 billion cubic metres will start the day after tomorrow,” Putin told a televised forum.

—-

reuters.com

—-

wwr: 78466894

Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki said on Thursday Germany should stop the Nord Stream 2 gas pipeline from Russia to Europe if it wants to work for peace, linking the project to his country’s handling of migrants on the Belarus border.

We are defending the EU border here in Poland! And speaking of the bigger picture, let’s work together for peace and not give (Russian President) Vladimir Putin extra money through energy payments so he can continue to upgrade,

mobile.reuters.com

Det här problemet ligger inom EU och så försöker man skylla på ryssen som vanligt. Det landet är inte perfekt men EU försöker använda det som svepskäl för att hålla Europa svagt med höga elpriser.

—-

Madagascar: 78466899

Vad är din förklaring till att gasflödet genom pipelinen till Polen fallit till noll, men i Nordstream I flödar gasen som vanligt?

—-

wwr: 78466900

De styrs av tillgång och efterfrågan. Man verkar inte ha lagt in bud om köp från den europeiska sidan.

—-

wwr: 78466920

New York Times:

Putin Suggests Germany Approve Nord Stream 2 to Solve Energy Crisis

In his most direct comments to date on the contentious Russian pipeline, President Vladimir V. Putin called it an “obvious” way to relieve Europe’s soaring natural gas prices.

nytimes.com

—-

wwr: 78466931

Tyska tillstånd medges ej:

The European Union does not need the Nord Stream 2 pipeline for its energy security but any decision to stop the project carrying Russian natural gas to Germany would have to come from Berlin, a senior European Commission official said on Tuesday.

hbl.fi

—-

wwr: 78466956

EU-kommissionen gömmer sig och låter en tjänsteman uttala sig

The European Union does not need the Nord Stream 2 pipeline for its energy security but any decision to stop the project carrying Russian natural gas to Germany would have to come from Berlin, a senior European Commission official said on Tuesday.

reuters.com

German regulator puts brake on Nord Stream 2 in fresh blow to gas pipeline

reuters.com

Sedan har man försökt med bolagsbildningen:

Germany suspends certification for Russian’s Nord Stream 2 pipeline

The decision comes as pipeline operating company failed to properly set up a subsidiary in a legal form under the German law.

—-

Germany suspends certification for Russian’s Nord Stream 2 pipeline

Tyska statsägda media själva, DW:

German agency suspends certification for Nord Stream 2 pipeline

The controversial gas pipeline connecting Germany and Russia has been completed — but German officials have now blocked its certification process.

—-

dw.com

—-

Snapcount: 78467168

Holland har kommit på nya tankar :

Nederland snur helt: Vil bygge to nye atomkraftverk

Ja til nye atomkraftverk. Nei til enorme datasentre. Slik skal Nederland få råd til strøm i fremtiden.

aftenposten.no

—-

Madagascar: 78467284

I Norge fattar de mer än i Sverige. Norska centerpartiet önskar omförhandlingar av hur elexporten sker:

nettavisen.no

—-

Reimer: 78467299

Och Sverige sitter fast med Facebook bland annat, givetvis subventionerat av oss skattebetalare.

(Apropå datacenter)

—-

infidel: 78467608

Ryssarna måste sälja gas för att tjäna pengar och EU har lagt locket på för gasköp från Ryssland. Istället så köper man in amerikansk flytande naturgas på spotmarknaden till redigt mycket högre pris än vad ett långtidskontrakt med Gazprom skulle kosta. Det här är återigen rent roffande signerat den evige kroksnoken.

—-

Madagascar: 78467680

Ryssarna säljer opåverkat genom Nordstream 1.

—-

wwr: 78467706

EU kan inte släcka hela Europa totalt, utan EU håller Europa svagt genom att minska gasinköpen (genom att påverka Tyskland).

EU har pressat upp gaspriset inom Europa till 25 dollar (/MMBTU). USA ligger runt 4-5 dollar nu.

Spoiler:
‘EU vill inte förlora värdefulla slavar genom att låta slavarna dö, bara hålla dem så svaga att de inte orkar rymma men fortfarande klarar av arbetet på plantagen. Vi köper tydligen även gas made in the US via the company store” ‘ 😉

—-

wwr: 78468023

COV-NL63: 78467899

Daglig uppdatering av europeiskt gaspris (Natural Gas EU Dutch TTF) i EUR/MWh

EU natural gas prices slid for a fourth session in a row to €91 per megawatt-hour on Monday, almost 50% lower than a record high of €180.27 reached last week and the lowest level in three weeks, following reports that Russia was withdrawing more than 10,000 troops from near Ukraine and US LNG tankers were headed to Europe to ease the current supply squeeze. With Ukraine-Russia tensions deescalating, prospects of harsh economic sanctions on Russian gas exports seem more unlikely. Meanwhile, as of Friday, 15 US LNG tankers had declared destinations in Europe, with another 11 undeclared ships heading towards the continent, as prices for spot cargoes in Europe have surpassed Asian prices. Regarding the reversal of flows in the key Yamal-Europe pipeline, which have been moving east since last week, President Putin said German importers were reselling natural gas to Poland and Ukraine.

—-

tradingeconomics.com

—-

Daå kan man alltså bekräfta uppgifterna nedan att vi betalar alldeles för mycket för gasen.

infidel: 78467608

Ryssarna måste sälja gas för att tjäna pengar och EU har lagt locket på för gasköp från Ryssland. Istället så köper man in amerikansk flytande naturgas på spotmarknaden till redigt mycket högre pris än vad ett långtidskontrakt med Gazprom skulle kosta. Det här är återigen rent roffande signerat den evige kroksnoken.

—-

Här är ett lite äldre inlägg som visar att vi betalar 5 gånger mer än amerikanerna!

https://www.flashback.org/p78437994#p78437994

—-

wwr: 78468740

Det är helt uppenbart hur energikrisen har skapats av EU.

Ryssland vill sälja gas i NS2. Tyskland köper inte. EU säger inget om detta.

Flera mekanismer under EU-kontroll ger högre elpriser t.ex pay-as-clear-auktioner och utsläppsrätter (ökar även priserna på grön el). Svenska elkonsumenter i söder konkurrerar med sydtysk industri i samma auktioner.

EU drog igång Europa efter pandemin på tomma gaslager.

Kraftbolagen gör storvinster men detta ifrågasätts inte trots rådande energikris.

Svensk och mycket av europeisk kärnkraft har lagts ned och ersatts med otillförlitlig vindkraft som inte ger utbyte när det är kallt och behövs.

EU-kommissionen och regeringen sitter i det närmaste helt tysta och handlingsförlamade under rådande energikris! Inget görs för att hjälpa konsumenten. Pressen tar fram obetyliga aktörer och skyller på dessa:

“Det är Bolunds och MP:s fel att elen kostar 2 kronor.”

De övriga politikerna som inte har inflytande får ge tips

“Vänstern vill klippa Tysklandskabeln”

“M vill utveckla kärnkraftsforskningen med resultat om 20 år”

EU ger oss nu bara nästa kris efter eurokris, flyktingkris, klimatkris, Coronakris. EU kan inte hålla 27 länder under kontroll om inte konstant kris råder i Europa.

—-

wwr: 78468740

Det är helt uppenbart hur energikrisen har skapats av EU.

Ryssland vill sälja gas i NS2. Tyskland köper inte. EU säger inget om detta.

Flera mekanismer under EU-kontroll ger högre elpriser t.ex pay-as-clear-auktioner och utsläppsrätter (ökar även priserna på grön el). Svenska elkonsumenter i söder konkurrerar med sydtysk industri i samma auktioner.

EU drog igång Europa efter pandemin på tomma gaslager.

Kraftbolagen gör storvinster men detta ifrågasätts inte trots rådande energikris.

Svensk och mycket av europeisk kärnkraft har lagts ned och ersatts med otillförlitlig vindkraft som inte ger utbyte när det är kallt och behövs.

EU-kommissionen och regeringen sitter i det närmaste helt tysta och handlingsförlamade under rådande energikris! Inget görs för att hjälpa konsumenten. Pressen tar fram obetyliga aktörer och skyller på dessa:

“Det är Bolunds och MP:s fel att elen kostar 2 kronor.”

De övriga politikerna som inte har inflytande får ge tips

“Vänstern vill klippa Tysklandskabeln”

“M vill utveckla kärnkraftsforskningen med resultat om 20 år”

EU sprider diffusa förhoppningar om att klassa kärnenergi som grön i nya “taxonomin”.

Vi tvingas köpa dyrare amerikansk gas när USA pressar oss att inte köpa rysk.

EU ger oss nu bara nästa kris efter eurokris, flyktingkris, klimatkris, Coronakris. EU kan inte hålla 27 länder under kontroll om inte konstant kris råder i Europa.

—-

liksom-fb: 78468073

Enligt info så levererar bara Gazprom enligt långa avtal. Och då lär priset ha varit bestämt sedan tidigare.

Det borde betyda att Gazprom inte tjänar en cent från EU-land pga de höga gaspriserna.

Utan det Gazprom får in extra är från Turkiet och asien som de istället levererar till.

—-

infidel: 78468942

Ja precis, men EU har lagt locket på för mer inköp från Gazprom. Att leverera gas via pipeline är överlägset billigast, Gazprom kan lägga sig en bra bit under dagens spotpris och ändå gå med rejäl vinst förutsatt att de får ett långtidskontrakt, men det är förbjudet att använda den fina nya pipelinen Nordstream 2 efter amerikanska påtryckningar. Istället handlar man in amerikansk gas som säljs för flera gånger inköpspriset. Det här krigshetsandet i Ukraina ska ses som ett steg i att skära av ryssarna från att få sin gas såld till Europa, marknaden ska istället reserveras för amerikansk exportgas, en export som aldrig någonsin kan konkurrera med den ryska gasen rent prismässigt. Ju fortare vi går ur EU och stänger den amerikanska ambassaden desto bättre. Vi behöver också lagar som begränsar amerikanskt inflytande och amerikanskt ägande i Sverige.

—-

Storinkvisitorn: 78468974

Särskilt för “speciella” amerikaner med för en oinvigd tyskklingande efternamn.

—-

liksom-fb: 78468583

Nej, men nu fantiserar du väl mycket. Vad är det för fel på logik och fakta.

Att man i Tyskland stänger ned kärnkraft har inget med någon grön agenda att göra. Det var en konsekvens av Fukushima-katastrofen.

Skall du nu visa att detta är en konspiration får du visa hur konspiratörerna ordnade en jordbävning och tsunami.

Sätt igång.

—-

Knut-Anne: 78469420

Finns det risk för en stor jordbävning och tsunami i Tyskland?

Jo, att man stängde ned kärnkraften hade enbart med en “grön” agenda att göra.

—-

Du försöker bara trasa sönder diskussionen med feltolkningar, frågor som redan besvarats och fokusering på detaljer. Klassisk EU-troll-taktik.

wwr: 78470754

EU-kommissionen och regeringen gör inget utan tvärtom låter bli att öppna Nordstream2. Kommissionen låter en tjänsteman skylla på Tyskland. EU-kommissionen borde uttala och verka för att gas köps in till Europa.

Dvs EU har skapat krisen.

Se detta i sitt sammanhang. Jag har lagt till lite grand jämfört med tidigare inlägg

Det är helt uppenbart hur energikrisen har skapats av EU.

Ryssland vill sälja gas i NS2. Tyskland köper inte. EU säger inget om detta.

Flera mekanismer under EU-kontroll ger högre elpriser t.ex pay-as-clear-auktioner och utsläppsrätter (ökar även priserna på grön el). Svenska elkonsumenter i söder konkurrerar med sydtysk industri i samma auktioner.

EU drog igång Europa efter pandemin på tomma gaslager.

Kraftbolagen gör storvinster men detta ifrågasätts inte trots rådande energikris.

Viss kraft från vindkraftverk säljs direkt utomlands. Privarisering av kraftbolag gör att utländska aktieägare måste vara med och dela på förtjänsten som svenska elkonsumenter bidrar till.

Svensk och mycket av europeisk kärnkraft har lagts ned och ersatts med otillförlitlig vindkraft som inte ger utbyte när det är kallt och behövs.

EU-kommissionen och regeringen sitter i det närmaste helt tysta och handlingsförlamade under rådande energikris! Inget görs för att hjälpa konsumenten. Pressen tar fram obetyliga aktörer och skyller på dessa:

“Det är Bolunds och MP:s fel att elen kostar 2 kronor.”

Regeringen gör helt meningslösa uttalanden, t.ex att den accepterar kärnbränsle om lagras i 1000 år när 100.000 år egentligen krävs.

De övriga politikerna som inte har inflytande får ge tips

“Vänstern vill klippa Tysklandskabeln”

“M vill utveckla kärnkraftsforskningen med resultat om 20 år”

EU sprider diffusa förhoppningar om att klassa kärnenergi som grön i nya “taxonomin”.

Svenska skatteregler gör att privatkonsumenter betalar 4 gånger mer än företag för elen.

En professor skriver att vi slösar med el (!) och DN skriver att vi blivit vana vid en låg prisnivå. (Självklart har vi blivit det. Vi har planerat samhället väl efter ett kallt klimat. Det finns ingen orsak att vi måste ha lika dåligt som alla andra. Men globaliseringen medför det.) Vår reallöneökning anförs som argument för elprisstegring vilket är helt fel. Energikrisen har kommit nu och det finns ingen orsak att samhällsutveckling skall medföra kriser, tvärtom.

EU låtsas bedriva ett kallt krig mot Ryssland, och tar detta som intäkt för att inte kräva att Nordstream2 öppnas. Men i själva verket köper EU 1/3 av sitt oljebehov av Ryssland. (Detta trots att man lagt “oljesanktioner” efter Krim 2014, där egentligen 97% av befolknigen röstade för att Krim skulle återgå till Ryssland som på 50-talet, efter en CIA-orkestrerad statskupp i Kiev som ledde Ukraina mot väst.) I Kiev och andra delar av Ukraina firar folket jul som vanligt och säger bara att “talet om rysk invasion har vi hört förut”

Att försöka svälta ut det gas- och olje-rika Ryssland är naturligtvis omöjligt. De säljer bara gasen någon annanstans, t.ex med gastankers eller pipelines till andra asiatiska länder. [Checkmate, Putin! Russia facing gas BAN in Europe with new tough sanctions: ‘Massive cost’ express] EU svälter bara sina medlemsländer.

Vi tvingas köpa dyrare amerikansk gas via tankers när USA pressar oss att inte köpa rysk via pipelines.

EU ger oss nu bara nästa kris efter eurokris, flyktingkris, klimatkris, Coronakris. EU kan inte hålla 27 länder under kontroll om inte konstant kris råder i Europa.

—-

—-

wwr: 78472187

liksom-fb: 78472070

Vem i all världen har lurat i dig att EU-kommissionen köper gas.

I Nordkorea är det antagligen så att det är regeringen som är inblandad i all import. Där sköter staten allt. Men så blir det därefter också. Kan det vara så att du vill att EU skall vara som Nordkorea?

Men i EU-land är det i huvudsak privatkapitalistiska företag som köper gas. EU-kommissionen har exakt inget med det att göra.

—-

Du verkar ligga under order att förstöra diskussionen genom att plocka ut enstaka meningar och vantolka dem. EU-kommissionen har skaffat sig den högsta verkställande makten i Europa och nu uttalar den t.ex inte att Tyskland omedelbart måste köpa in den gas som är tillgänglig. Det vore självklart om den försökte lösa krisen.

Men allt måste ses i ett sammanhang. Jag har skrivit till några punkter till på listan som visar att EU medvetet har skapat krisen.

Det är helt uppenbart hur energikrisen har skapats av EU.

Ryssland vill sälja gas i NS2. Tyskland köper inte. EU säger inget om detta.

Flera mekanismer under EU-kontroll ger högre elpriser t.ex pay-as-clear-auktioner och utsläppsrätter (ökar även priserna på grön el). Svenska elkonsumenter i söder konkurrerar med sydtysk industri i samma auktioner.

EU drog igång Europa efter pandemin på tomma gaslager.

Kraftbolagen gör storvinster men detta ifrågasätts inte trots rådande energikris.

Svensk och mycket av europeisk kärnkraft har lagts ned och ersatts med otillförlitlig vindkraft som inte ger utbyte när det är kallt och behövs.

EU-kommissionen och regeringen sitter i det närmaste helt tysta och handlingsförlamade under rådande energikris! Inget görs för att hjälpa konsumenten. Pressen tar fram obetyliga aktörer och skyller på dessa:

“Det är Bolunds och MP:s fel att elen kostar 2 kronor.”

De övriga politikerna som inte har inflytande får ge tips

“Vänstern vill klippa Tysklandskabeln”

“M vill utveckla kärnkraftsforskningen med resultat om 20 år”

EU sprider diffusa förhoppningar om att klassa kärnenergi som grön i nya “taxonomin”.

En professor skriver att vi slösar med el (!) och DN skriver att vi blivit vana vid en låg prisnivå. (Självklart har vi blivit det. Vi har planerat samhället väl efter ett kallt klimat. Det finns ingen orsak att vi måste ha lika dåligt som alla andra. Men globaliseringen medför det.) Vår reallöneökning anförs som argument för elprisstegring vilket är helt fel. Energikrisen har kommit nu och det finns ingen orsak att samhällsutveckling skall medföra kriser, tvärtom.

Vi tvingas köpa dyrare amerikansk gas när USA pressar oss att inte köpa rysk.

EU ger oss nu bara nästa kris efter eurokris, flyktingkris, klimatkris, Coronakris. EU kan inte hålla 27 länder under kontroll om inte konstant kris råder i Europa.

—-

—-

wwr: 78473840

Det verkar dimmigt eftersom massmedia försöker skydda EU-kommissionen som inte går in och försöker lösa krisen. Tyska myndigheter har t.ex stoppat Nordstream2 trots att Ryssland vill sälja gas. Men kommissionen säger bara att “tyskarna bestämmer”. EU-kommissionen har stor verkställande makt i Europa. Skulle den uttala och verka för att vi mäste fylla på gas i Europa skulle läget snabbt ändras till det bättre. Men EU försöker hålla Europa svagt genom energibrist för att kunna kontrollera det.

Här är några inlägg med länkar som visar att Tyskland inte köper gasen.

fb

fb

fb

fb

fb

fb

—-

wwr: 78481501

Jag vill bara passa på att lägga in min uppfattning om varför eläkningarna skenar samt passa på att önska alla en riktigt god fortsättning!

—-

EU-kommissionen och regeringen gör inget utan kommissionen låter tvärtom bli att öppna Nordstream2. Kommissionen låter en tjänsteman skylla på Tyskland. EU-kommissionen borde uttala och verka för att gas köps in till Europa.

Det är helt uppenbart hur energikrisen har skapats av EU.

Ryssland vill sälja gas i NS2. Tyskland köper inte. EU säger inget om detta.

Flera mekanismer under EU-kontroll ger högre elpriser t.ex pay-as-clear-auktioner och utsläppsrätter (ökar även priserna på grön el). Svenska elkonsumenter i söder konkurrerar med sydtysk industri i samma auktioner.

EU drog igång Europa efter pandemin på tomma gaslager.

Kraftbolagen gör storvinster men detta ifrågasätts inte trots rådande energikris.

Viss kraft från vindkraftverk säljs direkt utomlands. Privarisering av kraftbolag gör att utländska aktieägare måste vara med och dela på förtjänsten som svenska elkonsumenter bidrar till.

Svensk och mycket av europeisk kärnkraft har lagts ned och ersatts med otillförlitlig vindkraft som inte ger utbyte när det är kallt och behövs.

EU-kommissionen och regeringen sitter i det närmaste helt tysta och handlingsförlamade under rådande energikris! Inget görs för att hjälpa konsumenten. Pressen tar fram obetyliga aktörer och skyller på dessa:

“Det är Bolunds och MP:s fel att elen kostar 2 kronor.”

Regeringen gör helt meningslösa uttalanden, t.ex att den accepterar kärnbränsle om lagras i 1000 år när 100.000 år egentligen krävs. De säger även att det finns mark avsatt för nya kärnkraftverk (vilket inte säger något om sådana kommer att byggas eller ej).

De övriga politikerna som inte har inflytande får ge tips

“Vänstern vill klippa Tysklandskabeln”

“M vill utveckla kärnkraftsforskningen med resultat om 20 år”

Fackföreningarna uttrycker sig mycket fösiktigt och vill ha möte med regeringen för att “fråga lite” om det rådande läget.

EU sprider diffusa förhoppningar om att klassa kärnenergi som grön i nya “taxonomin”.

Svenska skatteregler gör att privatkonsumenter betalar 4 gånger mer än företag för elen. De svenskal politikerna står under inflytande av EU där företagen kontrollerar politikerna genom lobbying och mutor (t.ex styrelseposter). Så länge företagen har billig el så låter de privatkonsumenterna svälta på energi vilket gynnar företagen. Att hålla folk och nationer svaga så att de lättare kan kontrolleras av organisationer som EU är enn av globbaliseringens ideer.

En professor skriver att vi slösar med el (!) och DN skriver att vi blivit vana vid en låg prisnivå. (Självklart har vi blivit det. Vi har planerat samhället väl efter ett kallt klimat. Det finns ingen orsak att vi måste ha lika dåligt som alla andra. Men globaliseringen medför det.) Vår reallöneökning anförs som argument för elprisstegring vilket är helt fel. Energikrisen har kommit nu och det finns ingen orsak att samhällsutveckling skall medföra kriser, tvärtom.

EU låtsas bedriva ett kallt krig mot Ryssland, och tar detta som intäkt för att inte kräva att Nordstream2 öppnas. Men i själva verket köper EU 1/3 av sitt oljebehov av Ryssland. (Detta trots att man lagt “oljesanktioner” mot Ryssland efter Krim 2014, där egentligen 97% av befolkningen röstade för att Krim skulle återgå till Ryssland som på 50-talet, efter en CIA-orkestrerad statskupp i Kiev som ledde Ukraina mot väst.) I Kiev och andra delar av Ukraina firar folket jul som vanligt och säger bara att “talet om rysk invasion har vi hört förut” (EU bedriver kallt krig för att isolera sig och stärka medlemsländernas beroende samt motivera “hjälp” till Ukraina.)

Att försöka svälta ut det gas- och olje-rika Ryssland är naturligtvis omöjligt. De säljer bara gasen någon annanstans, t.ex med gastankers eller pipelines till andra asiatiska länder. [Checkmate, Putin! Russia facing gas BAN in Europe with new tough sanctions: ‘Massive cost’ / express

EU svälter bara sina medlemsländer.

Vi tvingas köpa dyrare amerikansk gas via tankers när USA pressar oss att inte köpa rysk via pipelines.

EU ger oss nu bara nästa kris efter eurokris, flyktingkris, klimatkris, Coronakris. EU kan inte hålla 27 länder under kontroll om inte konstant kris råder i Europa.

Kan man dessutom släcka ned en nationell tradition som julfirande betraktar de internationella nätverk och storföretag som styr EU, detta som en bonus, tyvärr.

—-

EU m.o. is crisis.

Bill Gates predicted the pandemic

EU constructs energy crisis:

EU constructs energy crisis

Energy crisis made in EU

Russia would deliver

polish border

Germany delays

energy price

energy perfect storm

energy lockdown

psychological warfare

energy crisis is part of a series of crises constructed by the EU

the energy crisis is constructed

Reasons for the energy crisis

nuclear delay

Energy crisis in Europe

UK cable refused

next EU-crisis

wwr: 78484638

Snapcount: 78484417

Lite överraskad att skribenterna i tråden, inte har kommenterat dagens svenska nyheter angående kärnkraftens framtida plats :

Sveriges energiminister välkomnar ny kärnkraft

I en intervju för Svenska Dagbladet säger energiministern Khashayar Farmanbar att det redan finns tre förberedda platser för ny kärnkraft i Sverige.

hbl.fi

Verkar som sossarna svänger snabbt i saken…, nu när MP har blivit dumpade !

—-

Politikerna säger bara saker för att försöka få det att se ut som om de vill göra något.

Det är energikris och regeringen påpekar att det finns platser förberedda!

säger energiministern Khashayar Farmanbar att det redan finns tre förberedda platser för ny kärnkraft i Sverige

—-

Regeringen har order av EU att inte göra något.

Senast sade regeringen att de accepterade kärnavfall som är radioaktivt i 1000 år. Men det är ett helt meningslöst uttalande. För att använda kärnkraft fordras att ta hand om avfall som är radioaktivt i 100.000 år.

De bara pratar.

—-

wwr: 78491275

DeValera: 78489692

Många socialdemokratiska väljare lider hårt av det höga elpriset. Därför måste sossarna ge sken av att de kommer att lösa energikrisen.

Men detta är helt orealistiskt ifall S kommer att sitta kvar vid makten. Samtliga av de övriga 3 partierna i det socialistiska blocket, MP, C och V är emot kärnkraft, de två förstnämnda starkt emot den. Så S ka aldrig bilda en regering med avsikt att bevara kärnkraften.

De socialdemokratiska väljarna blir helt enkelt blåsta av dylika utspel.

Hamnar S i opposition så är situationen annorlunda, dessutom om MP faller ur riksdagen. Då kan vi få se ett samarbete mellan en konservativ regering och dess underlag och socialdemokratin om att trygga den svenska energiförsörjningen.

—-

Det är vad politikerna kommer att försöka lura oss att tro. Men det stämmer inte. Inget parti går nu ut tydligt och säger att situationen är ohållbar. (Elen har visst stigit 8x i pris sedan 2015.) M mumlar något om kärnkraftsforskning som kanske kan ge resultat om 20 år. Svenska politiker samarbetar enligt order av EU. De försöker hålla Sverige och de europeiska länderna svaga så att vi blir beroende av EU och inte tror vi klarar oss själva.

Så länge inte M går ut och tydligt säger att situationen är ohållbar och vi måste bygga ut kärnkraften snarast så kan man inte lita på dem. Annars kommer de bara att fortsätta med samma politik som S om de får “makten”. Det gjorde de med invandringen.

Konrad: 78491093

I skrivande stund levererar vindkraften ungefär samma energimängd som solceller. D.v.s helt försumbart i det stora hela. Avspeglar sig också på elpriset i norr där lejonparten av vindkraftverken är placerade.

Inget konstigt med det. Det är kallt och vindstilla.

Vindkraften är helt opålitlig. Enda som kan förändra detta är att bygga ut vindkraften över större arealer. Någonstans blåser det väl alltid. Till havs möjligen men dyrt blir det och protester lär det bli bli. Flygvapnet är inte glada och många kustbor lär protestera.

—-

Det stämmer. Men det förefaller extremt ologiskt och oekonomiskt att fortsätta en dålig politik. “Det ska gå.”

adam7: 78491191

Svenska politiker bestämmer över vilka skatter de olika energiformerna har och svenska politiker bestämmer vem sitter i det 100% statsägda bolaget Vattenfalls styrelse.

Genom att höja skatter för kärnenergi och sätta kärnkraftmotståndare in i Vattenfalls styrelse, har svenska politiker lyckats med att förstöra kärnkraftproducerad baskraft, som inte är beroende på hur mycket det blåser.

Genom att man inte kräver att vindkraften måste ha en lagringsmetod, blir det synbarligen billig elkraft som docjk inte är pålitlig. Det betyder att pålitliga källor stänger på de är för dyra att driva, vilket i sin tur leder till att då det inte blåser, stiger priserna till helt tokiga nivåer.

Allt detta har åstadkommits med kortsiktiga politiska beslut.

… det har ingenting att göra med lönekostnader.

Det har att göra med planeringsprocessen som man i Sverige lyckats att göra så tungrodd att det tar närmare 12 år att få en kraftledning byggd. Själva byggandet av ledningen är en bråkdel av tiden. Motsvarade ledning går att bygga på ca. 5-8 år i Finland, och ändå är det i princip samma sak som görs, d.v.s. markägarna hörs och naturvärden bedöms.

Se:

energi.se

Så igen har politiken en betydelse i hur processen ser ut, genom att politikerna stiftar lagarna som reglerar processen.

… samtidigt beror marknaden och de priser som förekommer på marknaden på politiska beslut, som t.ex. utsläppsrätter, och deras pris. De är ju helt politiska beslut.

—-

Intressant inlägg.

—-

Reimer: 78491330

Den hypade vindkraften levererar just nu 1,5% eller313 mw ungefär lika mycket som den ospecifierade kraften enligt svk.

svk.se

Kärnkraften står för 32,6% och vattenkraften 56,9%.

—-

wwr: 78491571

Men det är så politikerna arbetar för att försöka lura oss att tro att vi har alternativ. De är “förhållandevis positiva”, men om de får “makten” finner de lätt svepskäl att inte genomföra vad de “i grunden är positiva till”. (Se hur Bidens alla klimatlöften helt smulats sönder genom olika politiska manipulationer.)

“förhållandevis positiva” kommer inte att betyda någonting om de hamnar i regeringsställning eftersom även de partierna jobbar på order av EU och fortsätter hålla landet svagt.

Får de något att säga till om så viker de undan. SD var EU-motståndare tills de kom upp runt 15% i väljarstöd och kunde kräva inflytande. Då lade de ned EU-motståndet.

Vi har inget alternativ att rösta på om vi vill ha lägre elräkningar och bygga ut kärnkraft. Då lär det bli svårt att få en förbättring.

—-

wwr: 78492271

DeValera: 78492002

Det är möjligt att det förhåller sig som du skriver. Svenska politiker har en väldigt starkt tendens att vara servila gentemot EU och dess institutioner. Men det går att trots allt att stå upp emot EU, det har bla Polen och Unger bevisat.

Men de höga elpriserna kommer att bli en het politisk fråga i framtiden. Från att ha gått till en i det närmaste icke-fråga till en av de viktigare frågorna i dag, och i framtiden när elbehovet kraftigt har ökat kommer dess politiska betydelse att vara mycket hög så pass hög så att man förmodligen kan vinna val på denna fråga.

De höga energipriserna är inte bara dyra direkt vid fakturorna utan de driver även på inflationen som gör att priserna på tex livsmedel kommer att öka markant.

Energiförsörjningen kommer att få mycket större plats i den politiska debatten och partier har mycket på att vinna för att framstå som energivänliga som möjligt. Och det handlar då inte bara att framföra floskler utan även prestera resultat.

—-

Visst blir det svårt för politiker att gå emot den EU-vänliga pressen. Problemet är att industri och storfinans styr EU. Och vad jag förstår så betalar industrin 50 öre för elen i Sverige när privatkonsumenter betalar 2 kronor, pga våra skatteregler. Och då bryr sig inte industrin. Den tjänar på att hålla medborgarna svaga och beroende.

Konrad: 78492102

Jag är självklart för kärnkraft i första hand men jag är ganska säker på att ev. nybyggnation och t.o.m återstart måste prövas av miljölagar från 90-talet. Det är något helt annat än de miljölagar som gällde när kärnkraften en gång byggdes ut i Sverige.Miljölagstiftningen måste förmodligen modifieras om det ens ska vara lönt att lämna in en ansökan om att återstarta produktion. Jag ser inte framför mig den politiker som vågar säga detta rakt ut. Det vore politiskt självmord i dessa tider.

Vi talar säkert om minst tio år innan alla miljötillstånd skulle vara klara. Det är bara att studera gruvnäringen och återstart av gamla gruvor.

Svenska politiker har fördärvat och förstört det produktiva i Sverige. Jag litar inte ett dugg på att de nu kommer att kunna förändra detta.

—-

Ja. Det ligger i politikernas intresse att hålla landet svagt. Då tar det 10 år att gör om lagar etc. Men handlar det om flyktingar, klimat, Corona så förklarar man snabbt krisläge och allt flyter. EU-kommissionen bröt EU:s egna regler när den skänkte upplånade pengar (Corona recovery) till medlemsländer (de får bara låna ut upplånade pengar). Men de skrev de bara på sin hemsida, pga krisen bryter vi regeln. Långt innan Brexit skulle genomföras tömde EU katastroffonderna som vi betalt in för att aktiveras vid jordbävningar, översvämningar etc. Detta bara för att Brexit ansågs komma att medföra kris. När regeringen ville genomföra pandemilagen röstas den igenom över julhelgen (2020) trots invändningar från både JO och Kammarrätten. (Det var första gången sedan tsunamin 2004 riksdagen sammanträdde under julen.)

Vi har ju klimatkris. Vi måste ha kärnkraft. Vi och andra länder driver ju kärnkraft nu. Elräkningarna slutar skena. Det borde inte vara svårt att driva den frågan. Dvs om politikerna vågade driva frågan utan att fråga EU först …

—-

wwr: 78507371

Det är naturligtvis ett skämt när ett modernt samhälle ber till vädergudarna om ljus och värme. Det har blivit uppenbart att den gröna agendan inte bara innefattar diktatur utan även energisvält.

De gröna aktörerna är naturligtvis sponsrade av regimen. Se bara hur Greta lyfts fram i media.

I grunden är de höga elpriserna ett demokratiproblem. Folk vill ha låga elpriser men bolagen vill sälja dyrt.

Inom Sverige fanns vissa möjligheter att ställa t.ex en energiminister till svars. Men nu har EU tagit över och EU-kommissionen ställs aldrig till svars. Besluten fattas så långt bort att EU-politikerna kan avskärma sig från folket. (EU-presidenten tillsätts i slutet möte.) Lobbying och mutor (t.ex styrelseuppdrag) samt massmedia gör att politikerna styrs av samma intressen som företagen och inte av folket.

Därför kostar elen nu 2 kronor. (Den kostar visst 50 öre för företagen i Sverige, vad jag läst.)

—-

wwr: 78510373

En viktig orsak till de höga elpriserna är att privatpersoner betalar mer än industrin.

Privatpersoner betalar ungefär tvåkronor per kilowattimme, medan industrin betalar ungefär 50 öre. Bakgrunden är de stora skattelättnaderna till industrin.

sverigesnatur.org

(2019)

—-

fermion: 78518263

… vår nye energiminister ljuger med siffror och anger kostnad för ny kärnkraft till minst 100 öre per kWh i Aktuellt 29 december,

1) Kostnad för OL3 anges enligt ägaren TVO till 42 öre per kWh med den aktuella finansieringsformen

Svenska regeringens myndighet anger kostnaden till 60 öre. energimyndigheten.se

2) Det finns Juktan, och inget mer nytt Juktan att bygga. Var? Vi har redan byggt ut stora delar av fjällvärlden för enorma vattenmagasin där man ej behöver pumpa för att lagra enorma mängder el. Dock ligger de där de ligger precis som dina påhittade nya Juktan.

3) För att få nytta av 10-tals GW vindkraft måste man lagra halva effekten veckovis. 5GW i 144 timmar är 700 miljoner kWh ( 0,7 TWh). Denna lagring finns inte på ditt sätt och skulle *inte* kosta 20 öre per kWh. Däremot lagrar vi ofantliga mänder i våra vattenmagasin.

4) Kostnad för intermittent vindkraft till lands brukar anges till 54 öre per kWh, till havs till 84 öre.

—-

nordpool

Day-ahead overview

wwr: 78520281

Här är en kul internationell jämförelse med karta. (Såg inte vilket år)

Tyskland, Danmark, Kuba, Mali, Somalia, Guinea-Bissau och Falklandsöarna i “illrött” på kartan. 🤣🤣🤣

(>30 US cent/kWh)

Mycket kan Europa tacka Mutti Hitler och det Fjärde Riket (EU) för detta.

cable.co.uk

—-

wwr: 78519575

Vad gör kärnkraftverken om de helt enkelt inte finner konsumenter? Hur lång tid tar det att starta upp igen?

Kan vindkraften regleras ned? Kan de “flöjla” propellern?

—-

wwr: 78520281

Här är en kul internationell jämförelse med karta. (Såg inte vilket år)

Tyskland, Danmark, Kuba, Mali, Somalia, Guinea-Bissau och Falklandsöarna i “illrött” på kartan. 🤣🤣🤣

(>30 US cent/kWh)

Mycket kan Europa tacka Mutti Hitler och det Fjärde Riket (EU) för detta.

cable.co.uk

—-

infidel: 78521661

Man kan köra en kärnreaktor på lågfart men det krävs kylning för 12-20 megawatts termisk effekt även utan fission eftersom det finns kortlivade radioaktiva atomsopor i bränslestavarna. Kärnreaktorer för skeppsbruk har inga problem med att gå från 1% till 100% effekt på några ögonblick. Kärnkraften är således utmärkt för reglerkraft men på grund av den låga elproduktionskostnaden och brist på kärnreaktorer i Sverige så har den bara körts som baskraft.

Ja vindkraft kan regleras ner, vindkraftverk används bara i ett visst vindintervall, blåser det för mycket så måste rotorn flöjas, bromsas in och låsas fast, för spinner den för fort så går den i bitar.

—-

wwr: 78524180

Men pay-as-clear-auktioner räcker det väl att de påstår att de måste dra igång någon dyr gasturbin eller annat en liten stund, så måste alla betala det högsta priset enligt tokstolle-EU-regler.

—-

fermion: 78541026

Vill återigen påminna sig om att tyskarna kan värma sig för betydligt mindre än 1 kr/kWh då de använder naturgasens värme. Ett årligt abonnemang på 18000 kWh gas hos v´Vattenfall i Berlin kostar 16000 kronor.

Omvandlar man denna värme till el så får vi marginalkostnad för gas-el, som nu sätter priset för att svenskarna skall kunna få en varm dusch.

Tyskland och nästan hela resten av Europa ( Undantag: Sverige, Norge, Schweiz, Frankrike och Belgien ) får en *mycket stor* del av sin elektricitet och all uppvärmning från fossila bränslen. De går nu över från Kol till Gas i vissa fall, vilket EU kommer att klassificera som hållbart.

I Sverige råder vedbrist. Sverige skall ju elektrifieras, men till skillnad från resten av Europa så har vi förkastat gasen.

Vi lägger av “ekonomiska” skäl ned kärnkraft i förväg.

Vi tillsätter lättstyrda politiska djur som ansvariga.

Vi tillhandahåller reglerkraft för att hjulen i den tyska industrin skall snurra.

Vi subventionerar elexploaterande utländska jätteföretag ( Kinesiskägd vindkraft, serverhallar ).

Vi experimenterar med stålproduktionen (risk för tvingande regler om fossilfri produktion av stål tas på förhoppningar om vätgaskedjor från företag som inte svara på mail om detaljer )

Vi har antagligen omöjliggjort nykonstruktion av kärnkraft pga våra myndigheter som lätt kan tas över av stjärnögda eller förrädiska aktivister och naiv tilltro till att resten av EU vill oss väl.

Vilken framtid får ett sådant land?

—-

wwr: 78562691

Driftstopp: 78556693

Mycket bra. Så folk får högre elräkningar tack vare socialism och miljö och höga skatter.

När min mormor fick sin senaste elräkning på 6700kr som dessutom är sosse.

Så kunde jag bara skratta henne i ansiktet och förklara att hon förtjäna den räkningen. Det var ju detta hon rösta för. Höga skatter på el.

Jag känner ingen empati för en sosse. Oavsett vad som händer denne.

På julbordet förklara jag att alla som röstar på dessa partier som älskar höga skatter , förtjänar att betala detta. Alla ska med.

—-

RobbanUC: 78562015

Tyskarna får bita i citronen när man läger ned kärnkraften, och Svennebögarna blir lyckliga av att få betala centraleuropeiska elpriser när priset sätts av vad exportköparna betalar under den dagliga högpris/högförbrukningsperioden.

Man får vad man röstar för.

—-

Politikerna missbrukar systemet genom att förena sig mot folket. EU styr politikerna istället för att folket gör det. EU vill hålla medlemsländerna svaga genom kriser som energibrist. Tyskarna köper ej heller rysk gas. I den svenska riksdagen finns det bara 8 partier som alla tycker samma sak.

Inget parti ställer sig nu upp och säger att vi måste sänka elräkningarna genom bl.a utbyggnad av kärnkraften. Därför går det inte att rösta bort problemet.

Det är inte vi väljares fel. Storföretag, EU, massmedia och politiker har förenat sig mot folket.

Tyskland och Sverige fungerar där på samma sätt.

—-

wwr: 78564454

USA kontrollerar EU genom storföretagen och ligger bakom en attack mot de europeiska länderna genom att EU kraftigt stöder klimatagendan i Europa. Globala krafter skapar en energikris i Europa för att hålla de europeiska länderna svaga och fogliga. Klimatagendan används även för att stärka EU:s kontroll genom fortsatt centralisering.

De viktigaste metoderna som EU använder för att försvaga och kontrollera medlemsländerna är:

1. krav på ökad inblandning av biobränsle med höjda bränslepriser som följd (i USA kostar diseln 8-9 kr litern)

2. påverka EU att inte köpa rysk gas vilket gör att elräkningarna skenar

3. inte bygga ut kärnkraft

—-

EU can never starve Russia or overthrow Putin. Not buying gas is only how EU weakens member countries.

Russia has good economy, Putin 77% in elections. Can sell gas anywhere.

wwr: 78652088

Hur blev Putin schackmatt när Ryssland har piplines överallt och gastankers som kan segla vartsomhelst?

researchgate.net

Ryssland sägs även ha andra exportprodukter än gas.

Sett till bensin- och el-priser är det väl EU som är schackmatt.

—-

Ken Dryden: 78662174

Elpriserna i Ryssland är kraftigt subventionerade – framför allt i de asiatiska delarna. Priset för “slutkonsumenten” har nog inte ändrat sig ännu. Man vet att detta potentiellt skulle kunna orsaka oro. Staten tar de där kostnaderna.

Här är en internationell jämförelse från 2020 (ex: Sverige 18 cent/kWh, Ryssland 6 cent/kWh):

de.statista.com

Här är ett factsheet över rysk elmarknad med nedbrytningar från 2018:

german-energy-solutions.de

—-

wwr: 78662218

Det ryska systemet fungerar alltså bättre. Hos oss pressar EU upp priserna för att gynna företagen och försvaga medlemsländerna.

Det har diskuterats i den här tråden

(FB) Spotpriset på elen nära 2kr/kwh idag, alltså nästa 4kr/kwh. Hur är det ens möjligt?

Det är vi som blir schackmatt. Inte ryssarna.

—-

wwr: 78664064

Bra taktik av EU. Vi blockerar vår egen tillförsel av gas från Ryssland så svälter … Ryssland. (ironi)

Ryssland har väl närmast utplånat sin statsskuld, vad jag vet. EU var panka förra året och vi blev tvungna att låna pengar och ge till EU för att klara en influensa.

Putin är snart schackmatt. Bara vi köper ännu mindre gas och svälter oss själva ännu mer. (ironi)

Spoiler:
Bryssel har stora taktiker. Sassoli avled tyvärr idag i immunsjukdom. Personligen beklagar jag sorgen, självklart. Men hans instaser kommer jag inte att sakna. Fast det kommer säkert bara någon ännu värre, som Der Scholzomat.

Inte ens EU poster girl, Greta verkar sakna Sassoli

cdn.newsapi.com.au

—-

Raukberg: 78665084

Har EU lånat pengar? Berätta mer.

Antingen biter vi ihop och gör oss kvitt beroendet av Putler eller så låter vi skurken i öst diktera villkoren för Europa för överskådlig framtid. För mig är det inget svårt val.

—-

wwr: 78665214

Det tillhör andra trådar men jag måste ju svara. För första gången någonsin hamnade EU i skuld förra året genom stor upplåning av det senaste Coronapaketet på 7500 miljarder kronor.

Vi kan aldrig störta Putin genom att svälta oss själva på gas.

EU backar hela tiden och då försöker man inbilla oss att vi gör detta för att störta en ond diktator. Det är bedrövlig propaganda.

Så här såg det ut när Sveriges och Rysslands utrikesministrar träffades i Stockholm förra månaden. Det ser inte direkt ut som om Linde skulle försöka störta Lavrov.

imgur.com

—-

wwr: 78665540

Obligationsmarknaden blir för komplicerad att gå in på. Det går bra för Ryssland.

Russia’s debt ratio is one of the lowest in the world at 19.48% of its GDP. Russia is the ninth least indebted country in the world. Russia’s debt is currently at a total of over 14 billion руб ($216 billion USD). Most of Russia’s external debt is private.

worldpopulationreview.com

USA:s skuld ligger över 100%

Vi kan naturligtvis aldrig svälta ut ett land rikt på naturresurser.

De säljer gas via båtar eller bygger en pipeline till. Putin hade 77% stöd i senaste valet. (I senaste undersökningen hade Biden 36%.) Putin sitter säkert.

Det tillhör andra trådar men jag måste ju svara. För första gången någonsin hamnade EU i skuld förra året genom stor upplåning av det senaste Coronapaketet på 7500 miljarder kronor.

Vi kan aldrig störta Putin genom att svälta oss själva på gas.

EU backar hela tiden och då försöker man inbilla oss att vi gör detta för att störta en ond diktator. Det är bedrövlig propaganda.

Så här såg det ut när Sveriges och Rysslands utrikesministrar träffades i Stockholm förra månaden. Det ser inte direkt ut som om Linde skulle försöka störta Lavrov.

img

Se på bilden från december. Skulle Linde försöka störta Lavrov? Det är dumheter att påstå det.

—-

wwr: 78671601

Det är en helt idiotisk taktik som EU använder. Det går aldrig att störta Putin genom att inte köpa gas från Ryssland. Landet har andra vägar att sälja gasen samt andra exportprodukter. Det är Europa som får lida av denna helt felaktiga taktik. Det syns på elpriserna. De europeiska elpriserna skenar och i Ryssland ligger de oförändrade.

—-

wwr: 78671967

Det har tolkats så i tråden. Det handlar väl om att störta ledningen, inte om att skada det ryska folket? Det är en naturlig tolkning när man läser att någon toktidning försöker inbilla oss att Putin är schackmatt.

Det är i alla fall helt idiotiskt av EU att inte köpa den gas vi kan.

Våra elpriser skenar och Rysslands ligger oförändrade.

Ryssland har en mängd produkter landet kan exportera till andra länder.

Om inte EU skärper sig kommer andra länder att upparbeta kontakter med Ryssland och när tokarna i Bryssel till slut (förhoppningsvis) tar sitt förnuft till fånga och försöker få ned våra elpriser, så kommer kanske gasen att vara dyrare eftersom Ryssland skaffat andra kunder.

—-

wwr: 78672194

Det där är marginella förändringar som påverkas av många faktorer. Sett över hela förra året har euron fallit mot rubeln.

imgur.com

Det idiotiska är att EU inte köper rysk gas. Det skadar bara oss själva. Vi kan inte störta Putin på det sättet. Ryssland skaffar på sikt bara andra kunder.

—-

wwr: 78673411

Det är fullständigt osunt att elpriserna skenar i Sverige och Europa. Det är inte marknadsekonomi när EU låter oss betala det högsta pris som leverantörerna erbjuder i auktioner. Utsläppsrätter gör att även grön el fördyras. EU drog igång Europa efter pandemin på tomma gaslager och priserna rusade.

Hela Tyskland utgör ett elområde och EU-regler gör att 70% av gränsnära el måste ställas till förfogande till Tyskland. Sydsvenska konsumenter konkurrerar med sydtysk industri om samma el! El måste regleras statligt.

I vilket fall har systemet gått åt pepparn i Europa. Då måste staten träda in. Den har gjort det i Norge. Det har rests krav i Sverige. Men det har inte skett.

Det är helt vansinnigt att utsätta oss européer för energikris. Det går aldrig att störta Putin genom att inte köpa gas.

—-

wwr: 78738193

EU låter bli att köpa rysk gas och gasen flödar ut ur Europa. Energiminstern säger att andra länder skall bygga kärnkraft.

EU tillåts svälta Europas länder på energi för att göra dem svaga och fogliga. Främst drabbar det befolkningen eftersom den betalar 4 gånger mer för elen än företagen.

Det är katastrof att inga unga politiker kan ta tag i situationen och försöka pressa ned elpriserna. Sverige har bra förutsättningar för att göra detta.

MOSCOW, Jan 17 (Reuters) – The Yamal-Europe pipeline, which usually sends Russian gas west into Europe, continued to send gas eastward from Germany to Poland for a 28th successive day on Monday, data from German network operator Gascade showed.

—-

reuters.com

Energiministern: Ny kärnkraft kan behövas – i andra länder

—-

svt.se

—-

wwr: 78750594

Tidningarna ljuger mest om detta nu. Långt tillbaka var SvD en av de minst dåliga tidningarna i Sverige, nu har den blivit precis lika dålig som de övriga.

Det som sker är att EU skapar energikris i Europa för att hålla medlemsländerna svaga och fogliga. Om EU gick in och medgav att Europa saknar gas och måste köpa rysk gas så skulle Tyskland köpa gas och våra elräkningar sjunka.

Den påstådda militära krisen i Ukraina är överdriven. Ukrainarna själva säger bara att “Det där har vi hört förut” och firade t.ex. jul som vanligt.

I ett dramatiskt försämrat säkerhetsläge reser Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock till Kiev och Moskva – samtidigt som den nya tyska regeringen är djupt splittrad om rysk gas och vapen till Ukraina.

—-

svd.se

—-

wwr: 78753623

Så här såg det aldrig ut före EU. (På 70-talet var det krig i Mellanöstern.) Sverige har bra energitillgångar och bör fortsätta ha låga elpriser. Energikrisen är bara nästa kris i raden av EU-problem: eurokris, klimatkris, flyktingkris, Coronakris.

EU-regler med ETS, pay-as-clear och att 70% gränsnära el går utomlands bidrar. Likaså idiotiskt kallt krig mot Ryssland att inte köpa gas.

Självklart är det enklare att kontrollera svaga och krisande medlemsländer än starka och livskraftiga.

—-

COV-NL63:

Efer WWII bildades Europeiska kol- och stålgemenskapen för att neutralisera konflikten om de fransk-tyska gränsområdena och att ställa produktionen och försäljningen av kol och stål under gemensam övervakning eftersom det då betraktades vara grunden för vapentillverkning. Kort sagt för att förhindra fler krig i Europa. 1967 bildades EG genom fusion av gemenskapen med två andra institutioner (EURATOM och EEG) och antalet medlemmar ökade löpande. 2009 bildades sedan EU som fortsatte arbetet. Sovjetunionen och senare Ryssland är negativ till detta eftersom förekomsten av EU minskar möjligheterna att påtvinga europeiska länder deras vilja. Där är sannolikt orsaken till att du skyller så mycket på EU.

Sen kan vi ju diskutera olika beslut inom EU och om de är bra eller dåliga. 70 % gränserna ingår i Article 16(8) of Regulation (EU) 2019/943 of the European Parliament and of the Council of 5 June 2019 on the internal market for electricity. Dessa regler är under ständig översyn och när man började med reglernas företrädare var kunskapen om hur införandet av vindkraft skulle inverka inte så uppenbart, utan det är först på senare år som de extremt negativa konsekvenserna av intermittent elproduktion har framkommit. I korthet kan sägas att reglerna fungerar mycket bra om det inte finns vind och solkraft i elnäten.

—-

infidel: 78764829

Tyskarna har bara gas för 17 dagar kvar i lager. Genom att vägra att skruva på den ryska gaskranen har tyska gasförsäljare – inte producenter, utan distributörer – tjänat monstruösa mängder pengar. Den gas som levererats på äldre långtidskontrakt från Gazprom har köpts in till ett pris som är en bråkdel av försäljningspriset, den gas som kommer in från USA säljs med en vinst på 3-400%.

rt.com

Ryssarna är sura och hävdar att Tyskland är en amerikansk slavstat som inte ens får köpa mat på egen hand (energiresurser är att anse som mat för samhället). Räkna med att tysklandskabeln från Skåne kommer att gå rödglödgad när tyskarna får slut på gas, för amerikansk gas via tankbåt kan inte tävla med rysk gas direkt från källan via pipeline i vare sig transportkostnad eller inköpspris.

Det här snacket om ryssarna si och ryssarna så är trams, det är EU-mongo-medlemsstater som fördärvat sitt eget energioberoende genom att lägga ner fullt fungerande kärnreaktorer för att köra med vind och sol istället och lita på olja och gas när det är vindstilla eller mörkt. Ryssen ser en möjlighet för att tjäna cash och bygger en extra pipeline, men amerikanska subversionsagenter försöker först fördröja byggandet av den och sedan förhindra att pipelinen används. Det verkar som om den amerikanska planen har varit att bedriva påverkansoperationer mot Europa för att skapa ett akut energibehov genom en vansinnig “grön energiomställning” och sedan styra detta mot inköp av amerikansk gas. Rena rama juderierna alltså.

Nu säger ryssarna rakt ut att Tyskland är kapat av amerikanska subversionsagenter. Givet hur genominfiltrerat det tyska samhället är så är Tyskland defacto en av USA ocuperad stat, och detsamma kan sägas om Sverige. Vi skulle ha tjackat in oss på en del av Nordstream 2 så vi kunde få lite extra möjligheter att producera el och fjärrvärme men istället så har riksdagen bestämt sig för att kriga mot Ryssland å amerikanarnas vägar.

Det här hetsen mot ryssarna är totalt skitsnack, efter 70 år med judisk marxism är det ryska folket totalt slutkört och under pågående utrotning genom massinvandring precis som svenskarna. För ryssarnas del så består deras ersättare av centralasiatiska churkas (“svartskallar”) av samma sort som den där svartmuskingen Akhimov som körde ihjäl fyra svennar på Drottninggatan. Den ryska ekonomiska supereliten består av bankirjudar precis som i Sverige. De suger ut så mycket pengar det går ur Ryssland och skeppar ut dem till skatteparadis utomlands. Det är dags att stänga ambassaderna för USA och deras hangarounds och även bossen Israel.

rt.com

—-

wwr: 78770788

EU-kommissionen har skaffat sig det högsta exekutiva ansvaret i Europa. Den måste tydligt gå ut med att vi behöver gas för att få ned elpriserna.

Svenska energitillgångar måste regleras av den svenska regeringen. Nu har privata krafter och EU-regler för stort inflytande. Privatkonsumenter i Sydsverige kan inte konkurrera med Sydtysk industri om samma energi medan de dessutom är belastade av tunga energiskatter.

Elen kostar enligt uppgift från Naturskyddsföreningen 50 öre för företagen och 2 kronor för privatpersoner. Så länge den skillnaden består kommer kanske inget att göras åt energikrisen.

Samtliga de svenska partierna agerar på uppdrag av EU som vill skapa en energikris. Ingen går ut och säger att vi måste genomföra förändringar enligt ovan samt bygga ut kärnkraft. Därför kan man inte beskylla väljarna.

—-

Snapcount: 78773920

Tysklands statsminister som “fiskar” efter fler kablar ifrån Norge ?

Scholz ønsker enda tettere energipartnerskap med Norge

Statsministrene Jonas Gahr Støre og Olaf Scholz fremhevet begge behovet for tett samarbeid om energiforsyning da de møttes til samtaler i Berlin onsdag.

e24.no

Tyskland vil over på grønn energi og hydrogen. Støre vil heller at de skal kjøpe norsk gass.

BERLIN/OSLO (Aftenposten): Statsminister Jonas Gahr Støre vil bruke norsk gass i en overgangsfase til grønn energi. Tyskland er skeptisk til løsningene han satser på.

aftenposten.no

—-

Snapcount: 78774575

Oh yes…

Tysk avvisning til mindre kraftutveksling – vil ha flere kabler

– Mer ren energi

Nå kommer advarslene fra den tyske regjeringen om å avgrense eksporten av strøm til Europa.

– Vi ser på muligheten for mer samarbeid i Europa når det gjelder elektrisitet og gass. Samarbeid går alltid begge veier. Reforhandling tror jeg ikke er riktig vei å gå, sier statssekretær Patrick Graichen i det tyske nærings-og klimadepartementet til TV 2.

tv2.no

Det fjärde riket vill ha mer, ännu mer !!!

—-

Snapcount: 78775006

Mycket trist läsning, rekommenderar att man läser allt :

For Norge innebærer ACER-avtalen at energipolitikken i praksis er overlatt til EU. Behovet for lave og stabile priser for norske forbrukere og for norsk kraftkrevende industri er ikke nevnt i avtaleteksten.

Utover det å beslutte å bygge kraftkabler eller la være, er det fint lite norske politikere kan gjøre. Er først kablene der, kan ikke myndighetene gripe inn for å stanse eksporten eller, uten videre, gjøre noe til fordel for egne innbyggere.

Vedtaket ble begrunnet med at det ville være lite inngripende for kompetanseoverføringen i henhold til Grunnloven § 26. Men i virkeligheten har politikerne som Odyssevs bundet oss til masten, og som vi har hørt til det kjedsommelige: ‘Vi kan ikke gjøre noe’.

nettavisen.no

—-

wwr: 78775017

Det här är vansinne. Tyskland stänger kärnkraft och kräver mer energi från Sverige och Norge, allt medan energipriserna rusar.

Vissa kallar EU för ett fredsprojekt men sanningen är som ofta omvänd. Energikrisen kommer inte att leda till krig men till sämre relationer mellan grannländerna eftersom EU har så röriga regler vilket gör att denna gång Sverige och Norge missgynnas.

EU:s målsättning är att skapa konflikt inom och mellan länder så att länderna inte kan ta sig samman och styra sig själva. I detta fall skapas gnissel mellan Tyskland och Sverige/Norge. Det hade varit mycket bättre om Sverige och Tyskland skrivit bilateralt avtal om energi. Båda länderna är hi-tech-länder som kan planera verksamheter. Vi hade säkert kunna få fram avtal som båda länderna accepterat. Men med nuvarande EU-inflytande uppstår bara kaos och irritation.

—-

Styrkelyftare: 78771697

Det är inte klokt. Det är tyvärr inte mycket som fungerar i Sverige längre. Häromdagen läste jag att många maskinentreprenörer börjar ställa undan sina maskiner på grund av det skyhöga dieselpriset. När många maskiner drar 15 liter/timme så blir det ohållbart för ägarna att använda sina maskiner.

Regeringen måste sänka drivmedelsskatterna om vi ska kunna upprätthålla vägunderhåll, sophämtning, varutransporter och all annan samhällsnyttig verksamhet som är beroende av transporter. Och det snabbt. Men det bästa av allt vore ju om vi skulle få till ett regeringsskifte, annars är min gissning att situationen kommer fortsätta eskalera. Den stora frågan är om den folkliga viljan är tillräckligt stark för det? Förmodligen inte.

—-

Västkustskt: 78772672

Jag har en åkare som granne, liten firma några lastbilar och lite grävskopor, gör vägarbeten och husgrunder och sånt.

Han får inte några jobb längre för så många avvaktar pga priserna på virke och betong.

Firman gick bra för nara några månadet sen, men nu räknar han med konkurs innan sommaren.

—-

ReijoHervonen: 78775076

De flesta har räknat med att priserna på byggmaterial ska gå neråt under vintern och sitter och avvaktar. Priserna steg med ungefär 100% under förra sommaren. Hittills har dom inte gått ner alls.

Dom måste ner, annars kommer det att skita sig riktigt ordentligt.

—-

wwr: 78779175

LaurentiusLucidor: 78777762

Och Ole Norman och dumme herr Svensson nöjer sig med att få en klapp på huvudet.

«Europas batteri» och «elektrisk stormakt» pyttsan…. :yes:

—-

🤣🤣🤣

Spoiler:

Ja. Europas batteri byggde väl Amerika-Carlsson i Skellefteå nyligen. Europas enda Giga-fabrik med 500 man som fått 3.5 miljarder av våra pensionspengar har byggt 1 (ett) batteri! Både det och det äldre moderföretaget går inte oväntat med miljardförluster.

Strömmen far runt i Europa enligt luddiga multilaterala avtal där stora länder kan sätta sig på mindre. Alla skyller ifrån sig. EU-kommissionen har ett övergripande ansvar men duckar och ställer fram en tjänsteman som säger att Tyskland bestämmer. Internettrollen skyller på väljarna. Men väljarna har bara 8 EU-robotar som vägrar kärnkraft att rösta på. Robotarna säger att allt är Bolunds skuld.

Storföretagen kör lobbying och mutor (styrelseposter) till politikerna och kontrollerar Bryssel helt. Även våra politiker är köpta.

Allt är riggat. Alice Bah Kuhnke ställde upp i val till president i Europaparlamentet för ett par dagar sedan. Men hon kunde aldrig vinna. Två partier har riggat valen sedan 80-talet och vinner var annan gång. Nu “vann” EPP:s kandidat eftersom förra presidenten var socialist.

EU håller länderna svaga för att kunna kontrollera dem. EU skapar konflikter mellan länder och mellan individer (massinvandring) för att kunna kontrollera 27 länder från Belgien. Energikrisen följer bara euro-, flykting-, corona- och klimat-kris.

EU fikar efter Ukraina och öppnar kallt krig med Putin och köper inte gasen vi behöver. Egentligen är de kompisar men Europa skall krossas.

imgur.com

(förra månaden)

Tvi f-n vad EU har förstört Europa! 😉 Så här var det aldrig före EU, det vet alla, men med mutade politiker är det svårt att angripa problemet.

Det enda som fungerar är tydliga bilaterala avtal. Sverige, Norge, Tyskland skulle aldrig ha samma problem med samarbetet då.

EU-kommissionen måste sluta gömma sig. Be att de länder som kan köper in gas och industrin ev sänker produktionen något en kort tid tills vi kommer tillbaka dit vi var före krisen.

—-

Snapcount: 78780372

Tydligen skall det hållas elpris-demonstrationer runt hela norge idag. Detta är helt nytt för mig och de enda som skriver om detta är “Nettavisen”. Detta medium kan kallas lite för “katten bland hermelinerna” bland msm. Skulle jag ha vetat om det så skulle jag ha pallrat mig själv ner till Oslo-C. (Det ser ut att vara folk där..)

Intressant är att det rödaste av rött i norge : Rödt, och det blåaste av det blått : FRP…, har med sina partitoppar med i detta. Dvs ett politiskt engagemang ifrån ytterheterna.

Hörde nyss ett slagord : “-Störe, detta är bara röre, max 50 öre !”

nettavisen.no

Myyycket intressant att det hela har fått så lite skriverier.., mycket..

Nu snackar man i Oslo. Man påpekar under det nordiska samarbetet så fungerade allt bra. Med de två nya kablarna (Tyskland/England) så gick priserna i taket och…, mer..

—-

wwr: 78781753

Det som är så sjukt och svårt att inse för den som inte är insatt i europeisk politik är att vi inte får bygga starka länder i Europa utom möjligen Frankrike och Tyskland. Det hotar USA och den globala världsordningen. Europa måste hållas svagt. Norge och Storbritannien har ju mer självständighet men alla drabbas.

Här är ett konsortium som vill dra en kabel från Frankrike till Storbritannien men fick avslag av de egna politikerna i Storbritannien.

Kwasi Kwarteng rejects Tory donor’s plan for £1.2bn subsea cable

Aquind Energy’s project faced fierce opposition over national security and environmental concerns in UK and France

Aquind applied more than two years ago for permission to run the giant subsea cable from near Dieppe to Portsmouth. It would have carried one of Europe’s biggest internet data links and enough electricity to meet almost 5% of the UK’s annual demand.

—-

theguardian.com

Det har säkert skapats riggad aktivism i Portsmouth för att förhindra att kabeln dras. Man talar även om säkerhetsrisk att bli beroende av energi från Frankrike. (Att dra från Marocko eller Norge går däremot bra.) Dessutom skulle den ta energi från EU.

Brittiska politiker avslog den kraftiga kabeln som hade hjälpt det egna landet!

Europeisk politik handlar mest om att lägga krokben för sig själv.

Europeisk politik påminner om det klassiska arkadspelet whack-a-mole. Så fort något land försöker göra något bra så saboteras det av EU.

Det måste vara USA som ligger bakom Europas förfall. De körde krigen som gav upphov till flyktingarna. USA snackar bara bort klimatlöftena. Soppan kostar 8 kronor litern där.

—-

wwr: 78812637

Det är naturligtvis EU som förhindrar Tyskland och andra länder att köpa t.ex rysk gas. Inget land som fick sköta sina egna affärer skulle vara så dumt att det inte köpte gas.

EU driver ett kallt krig mot Ryssland för att motivera att EU skall ta över Ukraina. Samtidigt utnyttjar även EU situationen till att försvaga medlemsländerna, däribland Sverige, genom att skapa energikris i Europa. Naturligtvis blir vi i medlemsländerna fogliga när vi knappt har råd med elräkningen och dieseln kostar nästan 3 gånger så mycket som i USA.

EU bara hukar och skickar fram en tjänsteman som säger att Tyskland bestämmer.

Det är konstruktionen EU som är problemet. EU styrs av storfinans, globala storföretag och press som även kontrollerar nationella politiker. Genom EU vill de skapa en diktatur. Därför låter man länderna svältas genom energibrist. Sovjetunionen/Stalin använde Terror-svält (Holodomor) mot Ukraina på samma sätt.

Den kortsiktiga lösningen är att säga åt EU att sluta larva sig och tillåta energiköp. Den långsiktiga lösningen är att minska EU:s maktambitioner, lämna diktaturen och gå tillbaka till samarbete i Europa.

—-

A network of high finance, multinational corporations and press are trying to take control of Europe and the world. Democracy is lost and EU and national politicians are already under the network’s control. Politicians are no longer controlled by the people.

In nations the distance between people and politicians is less than in the European Union. Therefore the networks wish to move authority from nations to EU, so that the networks can control the politicians without any influence of the people. Another way to reduce the influence of the people is to split it up by mass immigraiton and feminism. (Cold war is mostly to hide the network.) It will also be easier to continue building a world dictatorship if people gradually realize that Europe is goverened from one place. Paris is a probably capital of Europe. The president of the EU-commission is a likely president, only being a puppet for the invisible netorks

Since the European Union is set to control nations, nations must be weakened. This is done by f.ex energy starvation, in the same way that the Soviet Union used terror famine against Ukraine (Holodomor).

Since the networks control both EU and national politicians, they let national politicians perform impopular actions like not buying gas and raising electricity bills. The EU hides and lets an official say “Germany decides”.

The problem is the structure of the EU. When a union is trying to control nations, nations must be weakened and set to lose their will and identity.

Sejfu: 78858615

180 öre i snitt i december. 😮

Elproducenterna täljer guld. Bara att kolla på vinstmarginalerna.

472% högre elpriser E3 i dec jämfört med året innan.

—-

wwr: 78863997

Det är USA som bestämt att vi skall ha höga elräkningar och köpa dyr gas av dem.

Nord Stream 2 gas pipeline will not open if Russia invades Ukraine, says US

if Russia invades Ukraine one way or another, Nord Stream 2 will not move forward,” [US state department spokesperson Ned Price] Price told National Public Radio. “I’m not going to get into the specifics. We will work with Germany to ensure it does not move forward.”

—-

theguardian.com

Det är vansinne. Allt beror på EU. Medlemsländerna skall svältas på energi för att hållas fogliga och kallt krig mot Ryssland genomförs för att motivera förstärkt närvaro i Ukraina som med tiden skall inkluderas i EU.

—-

After taking care of refugees from US warfare, Europe is now set for harsh climate regulations and energy crisis due to US desire to have cold war with Russia.

Pope-Palpatine: 78887373

Gazprom och Ryssland har länge velat ha långa kontrakt, men EU och Tyskland har vägrat. Varför dom inte vill ha billig rysk gas är naturligtvis hänsyn till USA och NATO som istället vill exportera flytande gas ifrån USA för att hålla upp imperiet.

—-

wwr: 78942036

Madagascar: 78941738

Det som motverkar är att ytterligare 700 MW kabel från Norge till UK snart öppnar upp. Jag tror innevarande månad.

—-

Däremot gav den brittiska regeringen avslag till en brittisk affärsman som ville dra en kabel från Frankrike till Storbritannien. Jag misstänker de medvetet hade aktiverat “miljöprotester” där kabeln skulle nå land. Jag vill minnas att det var i Southampton. Den brittiska regeringen talade också om att man inte fick bli “beroende” av Frankrike!

Affärsmannen ville väl bara hjälpa sitt land, tjäna lite pengar och betala skatt för det. Men det tilläts inte!!

EU gör att de centrala europeiska länderna utnyttjar de mer perifert belägna. Frankrike sätts i centrum. Frankrike kräver att EU sammanträder en vecka av fyra varje månad i Frankrike, t.ex.

Tyskland tar energi från Sverige, och Storbritannien som fortfarande är integrerat i Europa på många sätt naturligtvis, kan ta energi från Norge.

Och vi i Norden halkar mer och mer efter. Sverige och Norge får utgöra “Europas batteri”. Vi får väl snart lära oss att vi är “elektriska stormakter”. Vi har förlorat enormt på EU, se t.ex bara flyktingkrisen.

EU handlar om maktkoncentration. Annars fungerar inte en toppstyrd diktatur. I detta fall skall vi i periferin svältas på energi.

—-

COV-NL63: 78931457

Räkna med högre elpriser

År 2025 minskar den installerade kapaciteten i SE4 på grund av att Karlshamnsverket i

modelleringen antas försvinna. Detta till följd av att avtalet för effektreserven

inte förlängs. Effektreserven upphandlas av Svenska kraftnät och består fram till vintern 2024/2025 av 562 MW elproduktion från Karlshamn 2 och 3.

—-

svk.se

Omstridda oljekraftverket kan försvinna

Det oljeeldade Karlshamnsverket som körts mer än på många år antas försvinna ur det svenska elsystemet efter 2025. Anledningen är att avtalet med kraftverket att ingå i den nationella effektreserven kan bli svårt att förlänga. Det uppger Svenska kraftnät.

—-

di.se

—-

COV-NL63: 78942484

Det tar tid att ta bort miljöpartiets inflytande bland beslut och tjänstemän, de har haft 7 svåra år på sig.

—-

wwr: 78942531

MP är bara en syndabock. Ett så litet parti har ingen praktisk inverkan. Bolund har inte skapat energikrisen.

De stora partierna (alla partier) styrs av EU-intressen och nu kör man ut energisvält för att hålla Europas länder svaga, fogliga samt i konflikt om energin. Precis på samma sätt som t.ex Sovjetunionen använde hungersnöd mot Ukraina på 30-talet. Företagen styr i Bryssel och nu drar energibolagen in rekordvinster.

—-

wwr: 78945032

LaurentiusLucidor: 78944912

Men som “tur” är så lägger pappersbruk ner produktionen (märkligt, var det inte någon som sa att de täljde guld genom att på eget bevåg inställa produktionen och få betalt av SVK?), vilket leder till lägre elanvändning! :yes:

Vi räddar I-landsstatusen genom att ha en energipolitik värdigt ett U-land. Hållbart?

—-

Så pappersbruken får ersättning för att stänga under vissa omständigheter. Är det de själva som avgör eller sker det efter förfrågan av myndigheter? Får de bra betalt?

Detta är rent vansinne. EU stänger yttre provinser som Sverige, suger ut energin som levereras till EU:s centralländer. Hur får man stopp på detta?

Precis som Sovjetunionen gjorde med det rika Ukraina “Sovjetunionens kornbod” som utsattes för hungersnöd.

—-

wwr: 78945593

LaurentiusLucidor: 78945376

Förbrukningsreduktion innebär att SVK upphandlar en reserv för nödlägen av exempelvis pappersbruk vars tillverkningsprocess kräver mycket el och därmed gör en synbar skillnad i totalförbrukningen under nödlägen.

Ersättningen var tydligen inte stor nog för att hålla det 450 år gamla pappersbruket i Klippan vid liv….

SVK aktiverar reserven.

—-

Det är uppenbart att EU försöker stänga Sverige. Skog är viktig i Sverige. Men Greta och EU attackerar svensk skogsnäring. Skogen får inte fällas. EU gjorde razzior mot nordisk skogsindustri och letade karteller. Nu stänger de pappersbruken och skickar strömmen till Tyskland.

EU blir Sveriges död. Våra politiker är mutade med styrelseposter och andra extraknäck.

Det verkar kört för Sverige.

—-

wwr: 79080804

Det här är katastrof. USA säger åt Europa att vi inte får köpa gas från Ryssland. Därför svälts Europa, elpriserna rusar. USA tvingar oss köpa dyrare gas på korta kontrakt som levereras på ett dyrare sätt, via tankbåtar.

Biden says the Nord Stream 2 pipeline won’t move ahead if Russia invades Ukraine

—-

npr.org

—-

wwr: 79114446

Svenska myndigheter har nu upptäckt att elektrifieringen tagit fart. Man har även framsynt noterat kritiken mot fossil energi. Man planerar en experimentell form av kärnkraft som kan exporteras till andra länder. Vem vet, kanske vi kan bli en nukleär stormakt som försörjer hela världen med billig energi, om vi bara håller uppe våra egna elpriser.

Vi tänker dock inte ladda reaktorn med bränsle. Men alla hoppas på serietillverkning.

Den som inte inser att politikerna blåser oss med ren BS, måste få hjärnan undersökt 😉

Börja bygg vanliga kärnkraftverk nu, helst igår.

”De senaste två åren har vi sett hur elektrifieringen tagit fart på allvar. Nu ser vi också ett ökat intresse för satsningar på fossilfri elproduktion som kan bli nödvändiga för vår nationella omställning, men också en möjlighet att exportera lösningar för att möta den globala klimatutmaningen”, säger Rémy Kolessar, chef för Energimyndighetens avdelning forskning, innovation och affärsutveckling.

Prototyp av blykyld reaktor laddas inte med kärnbränsle

Prototypreaktorn på 2,5 MW ska dock inte laddas med kärnbränsle – men fungerar allt som det ska finns planer på att bygga en demonstrationsreaktor med kärnbränsle framöver. Förhoppningen är att reaktorerna sedan ska kunna serietillverkas i fabrik.

—-

dagensps.se

—-

wwr: 79143692

Det hela är mycket enkelt. USA har bestämt att de europeiska länderna skall svältas på gas eftersom USA via EU skall ta över Ukraina.

Biden har tutat i dårhuset i Bryssel att vi skall sluta använda gasspisen. Då kommer gasbolaget (Ryssland) att gå under. Alla förstår att detta är idioti. Man svälter bara Europa och försvagar oss så att USA får ett försprång.

Denna energikris skulle aldrig ha inträffat om t.ex. Sverige, Norge och Tyskland skött oss själva och inte blivit indragna i EU:s storpolitik. Då hade vi skrivit tydliga avtal mellan länderna och hjälpt varandra om äkta kriser uppstått.

Biden says the Nord Stream 2 pipeline won’t move ahead if Russia invades Ukraine

—-

npr.org

—-

klinkerhofen: 79152534

det kostar att ligga på topp! (och att rösta på miljöpartiet)

“I måndags blev svensk diesel dyrast i världen. Nu passar skåningarna på att fylla tanken i Danmark.”

dn.se

iofs är det väl fler partier som vill att vi ska tanka i finland eller danmark så att staten går miste om skattekronorna?

“Det var förra året som sju av åtta riksdagspartier sa ja till skärpta klimatkrav för drivmedel”

—-

wwr: 79193864

EU-roboten Scholzomat vägrar köpa gas av ryssen eftersom EU och Ryssland kivas om Ukraina. Bättre att ta elen från Sverige anser han nog.

Vi betalar.

Germany halts Nord Stream 2 approval over Russian recognition of Ukraine ‘republics’

Chancellor Olaf Scholz suspends gas pipeline over ‘grave breach’ of international law

—-

https://www.theguardian.com/world/2022/feb/22/germany-halts-nord-stream-2-approval-over-russian-recognition-of-ukraine-republics

Maggan gömmer sig nog i samma garderob som Löfven brukade sitta.

—-

wwr: 79210671

Biden lägger sanktioner mot … Europa?

Vi får fortsatt höga elräkningar när Nordstream2 inte öppnas

Det är alltså Biden som bestämmer även om man påstår att Scholzomaten håller med. Då är naturligtvis Scholz en idiot som svälter sitt land och vi får betala.

När man bedömer geopolitik har det ingen betydelse vad länder eller allianser heter. Allt handlar om att stora enheter skall svälja mindre. Europa består av små länder som skall sväljas av EU, t.ex. Ukraina.

Vid USA:s krig är det inte arabländerna som drabbas utan de kan skicka sina medborgare som flyktingar till utvecklade länder i Europa men Europa kommer på efterkälken av flyktingströmmen.

När USA/EU kivas med ryssen så är det inte Ryssland som lider utan Europa igen eftersom vi inte får någon gas och elräkningarna rusar.

Det är alltid Europa som är målet. Samma gäller klimatet där EU planerar dyra åtgärder medan Bidens omtalade förslag smulas sönder i Senat eller av domstolar. EU:s utsläppsrätter höjer priserna för alla energislag, även de miljövänliga.

Det är alltid Europa som är måltavlan när USA kivas med andra. Det påminner om ett uttalande av Irans utmärkte, förre utrikesminister Zarif, fast då om USA:

Netanyahu was also instrumental in pushing the US into the Afghanistan quagmire? The same one that you now cannot get out of?

His motto since 1986: Fight to the last American soldier.

—-

twitter.com

Samma med USA nu. USA kämpar mot ryssen tills inte en europé till har råd att betala elräkningen.

USA/EU och Ryssland spelar upp detta, men attacken är riktad mot de europeiska länderna.

Det är ryssarna som är våra vänner som vill säja gas till oss. USA är vår fiende som inte tillåter oss att köpa gas.

Det här kostar inte ryssarna ett dugg. De kanske rullar lite tanks fram och tillbaka på sin sida gränsen. USA gör ingenting, snackar strunt och tvingar Scholz att inte köpa gas. USA tjänar på att sälja gas åt oss istället för att ryssen får göra det!

Till sist “hjälper” EU till att “försvara” Ukraina och sväljer landet.

41m ago

19:16

Biden announces sanctions on Nord Stream 2 company

The White House has issued a statement from Joe Biden, confirming the president’s decision to impose sanctions on Nord Stream 2:

Since Russia began deploying troops to the Ukrainian border, the United States has worked closely with our allies and partners to deliver a strong, unified response. As I said when I met with Chancellor Scholz earlier this month, Germany has been a leader in that effort, and we have closely coordinated our efforts to stop the Nord Stream 2 pipeline if Russia further invaded Ukraine.

Yesterday, after further close consultations between our two governments, Germany announced that it would halt certification of the pipeline. Today, I have directed my administration to impose sanctions on Nord Stream 2 AG and its corporate officers. These steps are another piece of our initial tranche of sanctions in response to Russia’s actions in Ukraine. As I have made clear, we will not hesitate to take further steps if Russia continues to escalate.

Through his actions, President Putin has provided the world with an overwhelming incentive to move away from Russian gas and to other forms of energy. I want to thank Chancellor Scholz for his close partnership and continued dedication to holding Russia accountable for its actions.

According to my colleague Joan E Greve, Biden had previously blocked congressionally approved sanctions on Nord Stream 2 AG, out of concern for the relationship with Germany, but Chancellor Olaf Scholz’s decision to halt the project’s certification has now cleared the way.

—-

theguardian.com

—-

wwr: 79268905

LaurentiusLucidor: 79268799

Tja, det är väl en fråga för regeringen vad de vill göra med alla miljarder som kommit in.

Jag skulle då inte kalla valfläsk (den största återbetalningen går till elkunder som förbrukat över 2 000 kWh per månad) för välfärd…..

ACER ska även kolla över hur många elområden Sverige ska ha i framtiden, något som givetvis kommer att leda till ytterligare förhöjda elpriser och nedstängning av industriprojekt som utgår från att dagens elpriser ska leda till vinst.

—-

Ja tyskarna gör som de vill och kör bara med ett elområde så de som bor i Sydsverige får bjuda i auktion om samma ström som Mercedes och BMW-fabrikerna vad jag förstått. Det kan bli dyrt.

EU-myndigheten är lika hipp som Elon Musk och Twittrar. Här är referens om regeln

#Lack of sufficient cross-border #capacity is a #barrier for the #integration of #electricity #markets🌐.

🟢Despite some #progress, 2019 analysis showed the amount of #crossborder capacity available to trade does not meet the #70% minimum #target required by the #CEP.

—-

twitter.com

1 retweet, 1 like, klart sämre än Musk 🤣🤣🤣

Vi måste ha mer cross-border #capacity säger Acer.

Det här är ett skämt. Vi borde bara går ur EU.

—-

wwr: 79269192

LaurentiusLucidor: 79269014

Jösses, nu kommer du garanterat att bli beskylld för att sprida svammel av liksom-adhd.

Det är ju nämligen enbart han och ingen annan som har minsta koll på dessa frågor!

Inte ens de som utfärdat reglerna vet vad de handlar om. Oklart om de ens vet att de inte existerar. :yes:

—-

EU:s CEP är nog lika populär som deras CAP (jordbruk). Inte ens EU-förespråkare som Guardian eller Greta Thunberg gillar CAP. Ingen gillar CAP heller.

Ofattbart at EU kan driva detta. Tyskarna struntar i att ge oss 70% men vi ger dem 70% vad jag förstått.

​​​​​What is the minimum 70% cross-zonal electricity capacity target?​

​Europe’s Clean Energy Package (CEP) has set a binding minimum 70% target for electricity interconnector capacity for cross-zonal trading (the “minimum 70% target”).

—-

documents.acer.europa.eu

—-

wwr: 79269407

The minimum 70% target is legally binding since the start of 2020, but Member States may also adopt transitory measures, such as action plans or derogations, thus allowing TSOs to reach gradually the minimum 70% target, by the end of 2025 at the latest.

—-

documents.acer.europa.eu

Jag tror det här är svaret. Beviset hur tyskarna snor vår el:

https://documents.acer.europa.eu/Official_documents/Acts_of_the_Agency/Publication/MACZT%20report%20-%20S1%202020.pdf>documents.acer.europa.eu

imgur.com

“one bidding zone below the target” = DE

documents.acer.europa.eu

Polackerna likaså.

Vad jag kan se är det Sverige som står som de stora idioterna i diagrammet?

—-

wwr: 79278438

De som kritiserar de höga elpriserna kallades just rysskramare. Det är helt fel. Ryssarna har gjort en idiotgrej i Ukraina nu. Men att vi inte köper gas påverkar inte dem alls. Vi köper deras olja.

De som “kramar ryssar” försvarar ofta bara sina egna länder.

Systemet med EU bygger på att USA bestämmer. Biden säger att Tyskland inte får köpa gas. Tyskland tar vår el. Norge säger att vi tar deras. Frankrike tar Tysklands el.

Allt bygger på röriga EU-avtal som skapar konflikt mellan länderna.

I det globala systemet är rangordningen

USA

Frankrike, Tyskland

Sverige

Så USA håller Europa svagt genom att vi inte får köpa rysk gas.

—-

Depleting Europe of oil

Sverige ska bidra med 551.000 fat olja till Internationella energibyråns (IEA) gemensamma avtappning av olja ur beredskapslagren, skriver Regeringskansliet i ett pressmeddelande.

DI

—-

BAB7: 79505099

Med anledning av Ukrainakrisen och de aktuella drivmedelspriserna har regeringen idag presenterat ett paket för att kompensera svenska bilägare.

Sammanfattning av åtgärdspaketet:

– skatten på diesel och bensin sänks till den lägsta tillåtna nivån som EU tillåter mellan 1 juni till 31 oktober, vilket blir en sänkning på 1,30 kr per liter, därtill kommer sänkningen på den redan beslutade summan på 50 öre/litern. Priset vid pump minskar därmed med 1,80 kronor per liter.

– alla bilägare kommer dessutom att få en drivmedelskompensation på 1.000 kr resp 1.500 kronor per bil, dock max 2.000 kr resp 3.000 kronor per hushåll.

– reduktionsplikten fryses för 2023, det blir alltså ingen höjning av bensin och dieselpriset 1 jan 2023.

– bnp-indexeringen för bensin och dieselskatterna fryses också, därmed blir det inte heller någon prishöjning för bensin och diesel via bnp-index.

Vänsterpartiet vill gå ännu längre och sätta ett pristak på bensin och diesel till max 18 kronor litern vid pump.

Med tanke på valet i höst kan vi nog se fram emot fler utspel i denna fråga.

Bränslepriserna vänts sjunka något till sommaren i vilket i fall som helst, och med sänkningen kan vi åter räkna med ett bensin och dieselpris på under 20 kr litern.

Den senaste veckan sjönk tex priset på diesel med 4.50 kr per liter.

Jämfört med övriga västeuropeiska EU-länder kommer därmed Sverige få några av de lägsta bensin och dieselpriserna i EU.

Diskutera ämnet.

expressen.se

aftonbladet.se

live.aftonbladet.se

—-

wwr: 79685902

Det verkar vara EU som har bestämt det höga dieselpriset. Vi kan inte göra något. Maggan kan bara tacka och ta emot.

Inget gehör för Sveriges begäran om sänkt dieselskatt på EU-mötet

di.se

—-

wwr: 79687874

Vi har högsta dieselprisest i Europa (och kanske världen) och Maggan säger att EU förbjuder henne att sänka.

Ryssland: under 5 kronor

Ukraina: 12 kronor

Sverige 25 kronor

Frankrike 21 kronor

Bulgarien 15 kronor

Man måste bara gå ur EU. Vi får inte sänka skatten fast vårt pris är högst.

European Fuel Prices

21 March 2022

Country, Gasoline (Euro 95), Diesel, LPG

EUR EUR EUR

Belarus 0.604 0.604 0.346

Belgium 1.746 1.860 1.069

Bulgaria 1.437 1.467 0.781

Czechia 1.778 1.861 0.861

Denmark 2.114 2.114 –

Finland 2.107 2.154 –

France 1.937 2.005 0.959

Germany 2.083 2.168 1.099

Hungary 1.282 1.281 0.889

Iceland 2.044 2.029 –

Italy 2.093 2.070 0.880

Netherlands 2.340 2.217 1.106

Norway 2.262 2.298 –

Poland 1.443 1.614 0.806

Portugal 1.922 1.843 0.921

Romania 1.565 1.639 0.795

Russia 0.438 0.455 0.240

Serbia 1.492 1.595 0.822

Spain 1.784 1.782 0.932

Sweden 2.045 2.457 1.270

Switzerland 1.940 2.076 0.922

Turkey 1.112 1.267 0.679

Ukraine 1.062 1.145 0.619

United Kingdom 1.987 2.131 0.845

—-

cargopedia.net

—-

wwr: 80045998

Gasen är direkt kopplad till elpriserna.

Biden har sagt till Scholtz att inte öppna Nordstream.

EU-länder köper inte all gas som går genom andra pipelines.

EU:s regler för utsläppsrätter och auktioner skapar överpriser.

Svensk el rinner i kabel till Tyskland.

Tyskland går mot EU-rekommendationer och gör inte el tillgänglig till Sverige. Tyskland utgör ett elområde (också mot EU-rekommendationer) så privatkonsumenterna i Sydsverige konkurrerar med Sydtysk industri om samma el.

Skulle Sverige sköta sin egen elproduktion skulle inte elpriserna rusa. Då skulle vi förmodligen ha som i norra Sverige just nu, 25 öre/kWh.

Men internationella aktörer inkl EU använder nu Ukrainakriget som en orsak att svälta Europa på energi för att kontrollera världsdelen. I USA kostar dieseln forfarande runt 12-13 kr litern. Vi tvingas köpa amerikansk gas när USA säger åt oss att inte köpa rysk.

Nu har förmodligen Bulgarien och Polen fått order om att strypa importen ytterligare. Att växla pengarna till rubel är en formalitet. Vi kommer att bli tvungna att hjälpa dem.

Supermakterna tvingar gradvis Europa på knä i energibrist. Kärnkraft och kol betraktas som dödsfällor.

—-

wwr: 80262702

EU är rena Sovjetunionen. Ren kommunisttaktik. Skyll alla missförhållanden på blockaden. Precis som Castro och Kuba. Fast vi blockerar oss själva. :no:

ipsnoticias.net

Blame domestic problems on Uncle Sam … or Putin.

De europeiska energibolagen gör stora vinster trots att vi har energikris.

Problemen började långt innan kriget. Konsumentprisindex:

scb.se

EU:s självsvält bidrar givetvis. I botten ligger konstruerat hat mot all energiproduktion utom möjligen de värdelösa propellrarna.

—-

%%%%% supply chain crisis

%%%%% energy crisis

%%%%% oil crisis

%%%%% electricity prices

%%%%% crisis

food, famine, gas, cost of living, prices; inflation, stagflation

Matprischock väntar i Sverige

SvD

fittslem: 79500439

Inflationen enligt KPIF var 4,5 procent i februari, enligt SCB.

Det var högre än väntat.

—-

Stigande livsmedelspriser pekas ut som en viktig faktor bakom

expressen.se

Som vi alla vet så lär inflationen fortsätta öka duktigt året ut. Vad tror ni den kommer ligga på i slutet av 2022?

—-

Ulrik.Agren: 79657145

Den övergödda julgrisen Amie Bååth gråter ut i kvällspressen.

Inflationen skenar – Amie, 26, har knappt råd med mat

”Vänder på varenda krona”

aftonbladet.se

Amie är sjukskriven på grund av ryggbesvär, vilken inte är konstigt med 40 kg övervikt.

Inflationen kommer att göra henne och hennes rygg gott. :yes:

—-

wwr: 79657261

Men har det inte blivit skitdyrt? Idag kostade billigaste tomaterna 54 kronor på ICA och en vanlig limpa surdeg 35 kronor. Kostar väl en tia i öststaterna. Den som äter nyttigt får dessutom betala mer. Dieseln runt 25, medan den kostar 10 kronor i USA. Hon är ingen idiot. På med gula västarna!

Fast alla Flashbacktrollen har naturligtvis oerhört höga löner (där de sitter i sin farmors källare) och bryr sig inte ett dugg om sina medmänniskor.

—-

wwr: 79657467

De skulle istället ha artikel om någon som inte har råd med ekologiska produkter längre eller måste äta mindre grönsaker och satsa på bukfylla med stuvade makaroner och falukorv med kort datum.

Dyrt har det blivit och det skall inte medierna försöka maskera med någon som kanske inte anpassat sig helt perfekt.

—-

Bob-Dylan: 80141371

Förutom Glencore och Anglo American kan du annars bygga upp en egen motsvarande portfölj, BGF har en jävla avgift.

Glencore och Anglo American ska väl gå att handla via Avanzas telefonmäkleri ? Någon som vet ?

Andra gången du frågat om livsmedel och jordbruksprodukter, så jag tar mig för att svara.

Jag själv har innehav i Nutrien, Mosaic och Gladstone Land.

Sök runt så hittar du närmare info om varje bolag.

Nutrien och Mosaic kom i veckan med rapporter, brutala resultat men också väldigt högt ställda förväntningar på bolagen.

Många här gillar även norska Yara.

Men ovanstående är min lilla hedge mot global svält, eller hur jag ska uttrycka det…

Ska inte glömma att nämna de gamla IG-Farben bolagen BASF och Bayer (finns på DAX), men jag har inte gått in i något av dem. Problem med gasleveranserna så går det snabbt åt helvete. BASF VD har redan varit ut och klagat rätt högljutt.

Finns förövrigt ett par amerikanska ETF:er som är mer viktade på livsmedlen i sig, t ex majs, soja mm mm… Såg jävligt intressanta ut men det går ju inte att köpa amerikanska ETF:er genom Avanza. Vet någon någon europeisk motsvarighet vore det intressant.

—-

%%%%% food

%%%%% famine

%%%%% gas

%%%%% cost of living

%%%%% prices

%%%%% inflation

%%%%% stagflation

stock market crash

wwr: 80134708

Coronadippen kom också lite fördröjd. Den var som mest -29%. Nu har vi “bara” fallit -23% sedan 15/11. Vi måste falla ytterligare 16 %-enheter till -39% för att ens komma tillbaka ned till maxnivån före Corona. Visst ser det dåligt ut, men har man kapital så man klarar sig ett tag tror jag man skall “sitta still”, fast visst är det svårt.

Nasdaq Comp

10/2 2020: 9.731 -> 16/3: 6.879 = -29%

15/11 2021: 16.057 -> 5/5 2022 just nu: 12.335 = -23%

16.057 -> 9.731 = -39%

—-

Dollarn håller sig precis under tiokronan.

Börsen bygger på konkurrens. Men nu styrs systemet globalt. Fri konkurrens har satts ur spel och börsen manipuleras av storfinansen. Systemet saknar naturliga jämviktsmekanismer. Allt kan hända.

—-

wwr: 80135613

Är detta ett bra alternativ för den försiktige råvaruspekulanten? Eller finns det bättre?

avanza.se

—-

jnilsson: 80135801

Ser ut att följa oljepriset rätt väl. Frågan är om etf:en följer råvaruindex eller innehåller aktier. Skulle tippa på index.

Blackrock Energy är förmodligen bättre för då får du avkastning även om oljepriset står still.

Det enklaste och billigaste är annars att plocka ihop en “fond” med bolag på OMX, t.ex. IPCO, AOI, Tethys, MAHA.

—-

wwr: 80135881

TAck för svaret.

Så här ser index ut

1crude oilUSD1/12

2Brent crude oilUSD1/12

3low sulphur gas oilUSD1/12

4natural gasUSD1/12

5goldUSD1/12

6silverUSD1/12

7platinumUSD1/12

8palladiumUSD1/12

9copperUSD1/12

10zincUSD1/12

11nickelUSD1/12

12aluminiumUSD1/12

—-

TheRiddle-: 80135891

Det är väl bra om du vill ha metall- och energi-råvaror. Inga spannmål alltså. Hyfsat låg avgift. Futures som är ganska nära (just nu Juni), vilket borde leda till rörelser ganska nära spot-priset. Bra om du vill ha mer volatiliet, vilket alltid är bra om du är bullish råvaror.

—-

Blackrock Energy:

jnilsson: 80136063

Den heter “BGF World Energy A2”:

avanza.se

—-

brolinlever: 80136052

Kolla Josh Young på twitter eller Eric Nutall så finns det tips på massor med oljebolag i varierande storlekar om du vill ha lite större utbud än det som finns på svenska börsen. Så länge du har Avanza eller Nordnet har du tillgång till massor.

Vill du inte det så är det ett alldeles utmärkt tips att göra som föregående inlägg föreslog.

Just Shamaran skulle jag vänta lite med då det “snart” släpps aktier som folk fått köpa för 52 öre, kanske blir bättre ingång då??

Minns inte när det var, men det går nog att googla

—-

wheat certificate vete ava vete certifikat

vete ava

guardian

wwr: 80146960

Tog en minimal position i vete vid midddagstid. Steg 1.4% till stängning. (men föll jämfört med gårdagens stängningskurs). Förmodligen en mycket riskabel placering. Det är för sent i kriget att göra detta (som tur är). Man får inte bli destruktiv och hoppas på sönderbombade vetefält. Det handlar om att försöka förstå vad som händer. “Blankning” är osund.

Man får se upp så man inte blir som Soros i den legendariska 60-minutes intervjun. Ärlig är gubben i alla fall, på sitt eget sätt.

I am basically there to make money. I cannot and do not look at the social consequences of what I do

—-

facebook.com

—-

Riskfritt att trycka upp hur mycket pengar som helst”

expressen

slutataxera: 80180888

Den självförvållade covidcrashen.

“Vi” valde ju detta genom massiva stimulanser och nedstägningar av större delar av samhället.

Vi hatar ju vara pengar.

Bra grund till krig också.

—-

ZiggeZiggarett: 80181737

Det “festliga” är att kina fortfarande ångar på med samma politik..,

Vi får väl se om man drar linjen tillbaka dit. Egentligen har vi ju kört med detta sedan PIIGS. Och USA sänkte räntan innan Covid.

Ingves höjde väl aldrig ens…

—-

wwr: 80181815

Bra skrivet.

Och en energipolitik som svälter oss själva på energi samt kamikazesanktioner mot Ryssland. Och så flyktingkrisen förstås.

“Kamikaze-kraschen”

—-

%%%%% stock

%%%%% market

%%%%% crash

wheat

Vetet ryckte ett par procent igen klockan 6.

Wheat prices continued to march higher today as traders assessed a variety of factors, including poor U.S. crop quality, a drought-stressed crop in France and limited export capacity in Ukraine.

Russia is the world’s No. 1 wheat exporter and has not seen noticeable grain export disruptions since waging war against Ukraine.

—-

farmprogress.com

%%%%% wheat

 

TRANSLATE THIS PAGE:
(can also use tab at screen bottom right)

Innehållsförteckning:
innehållsförteckning 
 

A few earlier posts:    (scroll down list)

2017 12 09 Earlier: Trump om Jerusalem – den verkliga orsaken till Trumps uttalande funnen

2017 12 12 Earlier: IOK saknar bevis – Internationella Olympiska Kommittén stänger av Ryssland utan bevis

2017 12 15 Earlier: Destabilisering genom invandring

2017 12 18 Earlier: Destabilisering genom feminism och HBTQ

2017 12 25 Earlier: Geopolitisk krigföring – Media/USA attackerar Europa med flyktingar. The enemy within. Weapons of Mass Migration

2018 03 01 Earlier: Tesla, Ubuntu/Linux – self destructive moles & Google, Facebook – political control mechanisms

2018 03 10 Earlier: The terrorists’ objectives

2018 04 02 Earlier: UN obstructs murder investigation – UN supports an illegal regime. The true reason why Catalán and Sharp were killed.

2018 04 10 Earlier: Bjärred-case. Politically correct psychiatry exterminates a whole family?

2018 04 22 Earlier: The Iraq war 2003 was built on fake evidence. / So far, no accusations of chemical warfare have been proven true. / Also the war on IS was built on fake evidence.

2018 04 25 Earlier: Why only few air crash investigations are accurate. – Passengers lives are at an unnecessary risk.

2018 04 27 Earlier: The Cold War and other anti-Russian activities. The image of conflict; The useful enemy

2018 05 01 Earlier: Journalist wounded by IS ?

2018 05 10 Earlier: Who owns the news media

2018 05 22 Earlier: False flag awards

2018 05 30 Earlier: Fake news

2018 08 30 Earlier: Soros’ funds used to influence Swedish politics

2018 09 05 Earlier: Control of the Internet, Google, troll farms

2018 09 06 Earlier: Quotes

2018 09 07 Earlier: Feeding frenzy, the media monopoly disposes of politicians that do not follow the agenda

2018 09 08 Earlier: The media monopoly sells outdated technology to the Swedish gov’t @ SEK 10 bn.

2018 09 09 Earlier: All parties unite to refuse party SD posts as chairman according to election results.

2018 09 10 Earlier: News media gives birth to a political party – Ny Demokrati

2019 02 01 Earlier: Bilderberg calling the shots: Center party is hi-jacked and Liberal party is ordered to self-exterminate.

2019 02 01 Earlier: Elections 2018: Globalist parties pretended to have different opinions. Collaborate to favor large corporations at the expense of workers.

2019 04 12 Earlier: Ola Bini, Arjen Kamphuis connection

2019 04 14 Earlier: Wikileaks, Julian Assange and Ola Bini are likely American agents.

2019 08 10 Earlier: Edward Snowden – US operative

2019 10 10 Earlier: Greta Thunberg‘s true, dark motives

2019 11 26 Earlier: Arjen Kamphuis‘ disappearance

2019 12 01 Earlier: Are the Iranian ayatollahs CIA-agents?

2019 12 08 Earlier: Obama tries to break US self confidence by cutting the space program.

2020 01 26 Earlier: Are Starlink spy satellites?

2019 12 14 Earlier: Elon Musk is intentionally a poor role model, to destroy youth values.

2019 12 19 Earlier: Neil Farage: Parties like SverigeDemokraterna (SD) become corrupt in the European Union.

2020 01 20 Earlier: The European Union threatens w/ bank blockade to make United Kingdom to follow EU rules.

2020 01 22 Earlier: The scare factor

2020 01 25 Earlier: Climate gender conflicts

2020 01 27 Earlier: Is Mars rover “Curiosity” fake??

2020 02 29 Earlier: Assange extradition trial

2020 03 08 Earlier: US liberal chaos is only for export.

2020 03 12 Earlier: US elections 2020 are rigged.

2020 03 25 Earlier: Corona & climate – full panic but no real action taken.

2020 04 06 Earlier: The government/press/elite are less likely to use espionage against other states, but would rather use it against their own people.

2020 04 12 Earlier: fake rebels

2020 04 30 Earlier: Brexit, current status

2020 05 02 Earlier: Elon Musk plays the fool

2020 05 06 Earlier: Fairy tales newspapers compose

2020 05 02 Earlier: Norwegian police never tries to find the missing person

2020 05 22 Earlier: Blackmail the European Union

2020 05 27 Earlier: Send Greta to the European Union to stop Corona recovery. We in Northern Europe are paying for it.

2020 06 10 Earlier: Why SpaceX recovers boosters.

2020 06 11 Earlier: Why the UK can not get a deal with the EU.

2020 06 12 Earlier: Why the media hate Latin America

2020 06 16 Earlier: The Brexit dilemma (1)

2020 06 18 Earlier: Black Lives Matter/All Lives Matter [BLM]

2020 06 20 Earlier: Swedish PM splits Nordic unity for no reason. – He must be under globalist control.

2020 07 03 Earlier: Cross-country skiing champion Marit Bjorgen – a product of the globalist agenda

2020 07 05 Earlier: US elections – a show for foreign countries

2020 07 10 Earlier: white males – slandered in media

2020 07 12 Earlier: Immigrants ridiculed in headline for not recieving information

2020 07 20 Earlier: Macron & Merkel dictate the EU agenda

2020 07 23 Earlier: PM Löfven tricked out of EU rebate.

2020 07 25 Earlier: False idols look appealing

2020 07 26 Earlier: “Covid rescue” is really euro bailout

2020 08 02 Earlier: “Covid rescue” illegal in two ways

2020 08 03 Earlier: polarization

2020 08 05 Earlier: Controlling Europe through debt

2020 08 07 Earlier: Brexit will increase EU power.

2020 08 09 Earlier: When Soros crashed Sweden.

2020 08 11 Earlier: Soros is a decoy.

2020 08 14 Earlier: Media spread mental problems.

2020 08 15 Earlier: Sweden pays Italian Olympics.

2020 08 18 Earlier: EV-charging

2020 08 28 Earlier: European Union

2020 08 31 Earlier: Activism creates tthe problems it claims to counteract.

2020 09 05 Earlier: Soros, Nixon, FED

2020 09 08 Earlier: Globalists incite subversion and rebellion against the national government

2020 09 20 Earlier: Assange trial

2020 10 02 Earlier: Is the Estonia ferry disaster fake?

2020 10 08 Earlier: The climate issue is political.

2020 10 12 Earlier: Greta turns to Macron, not Swedish politicians.

2020 10 13 Earlier: Greta is not environmental, she is EU and Hong Kong activist.

2020 10 15 Earlier: Corona restrictions will demand rewriting the constitution.

2020 10 16 Earlier: Authorities still havn’t published recommendations for those w/symtoms, positive test or anyone really.

2020 11 01 Earlier: Globalism will bring chaos until units of control are shrunk.

2020 11 06 Earlier: Diet and body shape are abused to divide the population

2020 11 10 Earlier: Internet communication has led to globalists going for broke.

2020 11 22 Earlier: Dictatorship: Sweden ban meetings.

2020 11 22 Earlier: Climate doom

2020 11 23 Earlier: Future of globalization

2020 11 25 Earlier: EU-satellite deals are better than EU membership.

2020 11 26 Earlier: Greta – the modern Don Quixote

2020 11 30 Earlier: Belarus 2020 – “revolution” is only newspaper feminist agenda and likely EU influencing

2020 12 01 Earlier: European Union 7 year budget negotiations 2020.

2020 12 12 Earlier: Covid mostly affects politicians media dislike.

2020 12 26 Earlier: Brexit – a complete success for UK.

2020 12 26 Earlier: Maggie Thatcher on EU.

2021 01 06 Earlier: Global lockdown

2021 01 08 Earlier: Trump-Assange agenda

2021 01 12 Earlier: starvation

2021 01 29 Earlier: The true nature of The (not so) Great Reset

2021 01 30 Earlier: The World Economic Forum (WEF) is a decoy.

2021 01 31 Earlier: Bill Gates knew society would respond to Covid with disproportionate strength.

2021 02 02 Earlier: Tesla stock is inflated to support green take over by f.ex EU.

2021 02 06 Earlier: Will agriculture and food supply be the next crises?

2021 02 21 Earlier: Archeology on Mars is psychological warfare.

2021 03 09 Earlier: Biden chosen by Dems meant manipulating democracy to promote Harris.

2021 03 12 Earlier: Holodomór terror famine

2021 03 18 Earlier: Georgia

2021 03 20 Earlier: EU-Covid

2021 03 31 Earlier: Biden attacks Europe using the climate agenda.

2021 04 01 Earlier: Airlines don’t want you to travel!

2021 04 02 Earlier: Covid is used to form airline monopoly

2021 04 03 Earlier: National states vaccinate more efficiently

2021 04 10 Earlier: Media and politicians attack white men.

2021 04 13 Earlier: Resistance to EU/global control is connected to nazis, terrorists etc.

2021 04 14 Earlier: US – taliban win-win

2021 04 19 Earlier: climate attack on Nordic countries

2021 04 22 Earlier: Tesla crash used to hide lack of sales

2021 04 24 Earlier: Cryptocurrencies hype yet another way to deprive country through reduced tax base. Bitcoin “mining” is really transfer fee. Ethereum hacker became lawful owner of loot.

2021 05 22 Earlier: nwo m.o.

2021 05 24 Earlier: climate “science

2021 05 26 Earlier: EU fakes hi-jack to buy Belarus.”

2021 05 27 Earlier: EU puppet regime, Belarus

2021 06 12 Earlier: US out of lockdown but not Europe

2021 06 14 Earlier: EU creates cold war

2021 06 16 Earlier: EU supports regime that encourages death squads.

2021 06 18 Earlier: US keeps up the oil price.

2021 06 19 Earlier: EU ramps up CO2. Media twists refugees from US warfare to be “climate refugees”.

2021 06 20 Earlier: Fake government crisis

2021 06 21 Earlier: Greta accuses Nordic countries vaguely, without presenting evidence.

2021 06 22 Earlier: The privatization of space activities is at the expense of research and development.

2021 06 23 Earlier: Greta Thunberg uses parliament for dancing not debate.

2021 06 24 Earlier: Is Greta Thunberg bluffing about her education? [ -1-, -2- ]

2021 06 25 Earlier: EU m.o. is crisis. Crisis timeline

2021 06 29 Earlier: EU climate tariffs

2021 06 30 Earlier: EU demands elicit government crisis in Sweden.

2021 07 20 Earlier: Globalization is dysfunctional.

2021 07 23 Earlier: Controlled opposition

2021 08 06 Earlier: Olympic gold sprinter Jacobs’ nutritionist under police investigation for distribution of anabolic steroids. Attacking the messenger/person.

2021 08 08 Earlier: Climate models exaggerated.

2021 08 10 Earlier: Argumentation against the person

2021 08 15 Earlier: Big corps

2021 08 30 Earlier: Energy consumption stops crypto.

2021 09 03 Earlier: Construct problems to split the population.

2021 09 07 Earlier: Greta – the witch doctor.

2021 09 09 Earlier: The Fall of Rome

2021 09 19 Earlier: Aukus

2021 09 25 Earlier: Banks, big corporations

2021 10 05 Earlier: The climate weapon

2021 10 08 Earlier: The cold war is back

2021 10 15 Earlier: information shifts

2021 10 16 Earlier: Streisand effect, muslims

2021 10 17 Earlier: Weapons of mass migration

2021 10 20 Earlier: European energy crisis

2021 10 21 Earlier: big oil not at COP26. Greta anonymous in Sweden.

2021 10 22 Earlier: Greta Thunberg discriminates (1 )

2021 10 23 Earlier: child shaming

2021 10 24 Earlier: climate predictions

2021 10 25 Earlier: Greta Thunberg builds generation gap

2021 10 26 Earlier: origins of climate theory

2021 10 27 Earlier: Biden no climate action

2021 10 28Earlier: shirking responsibility

2021 10 27 Earlier: EU constructs energy crisis

2021 10 28 Earlier: Putin helps the EU

2021 11 03 Earlier: EU energy scam helps the EU

2021 11 04 Earlier: Refugees from EU

2021 11 08 Earlier: Musk vs authorities

2021 11 10 Earlier: Climate refugees

2021 11 26 Earlier: EU exploits Ukraine

2021 11 27 Earlier: Musk and Tesla go for feodalism

2021 11 28 Earlier: Market economy, energy crisis

2021 11 30 Earlier: Greta is too white

2021 12 01 Earlier: Greta covers up four things

2021 12 04 Earlier: EU uses psychological warfare against the European peoples.

2021 12 08 Earlier: USA/EU democracy failure

2021 12 14 Earlier: The crises are constructed

2021 12 17 Earlier: Reasons for the energy crisis

2021 12 19 Earlier: Northvolt – just a green delusion?

2021 12 20 Earlier: nuclear delay

2021 12 21 Earlier: Kamala Harris – the fall guy?

2021 12 22 Earlier: Privatization down sides, illustrated by Elon Musk

2021 12 23 Earlier: Christmas feeling

2021 12 26 Earlier: US and EU construct energy crisis in Europe. (press spoiler button at link target)

2021 12 27 Earlier: Biden acts senile not to have to fulfill out his promises.

2021 12 31 Earlier: Global takeover

2022 01 02 Earlier: Silk Road, China is becoming part of the global agenda.

2022 01 03 Earlier: Hong Kong democracy clamp down

2022 01 04 Earlier: EU self destructive gas boycott

2022 01 05 Earlier: EU single candidate system

2022 01 07 Earlier: Ukraine Jewish president doesn’t fight nazis [-2-]

2022 01 11 Earlier: EU lets eastern European nuclear crisis grow

2022 01 12 Earlier: Going virtual

2022 01 13 Earlier: Assange revealed US war crimes.

2022 01 14 Earlier: Tesla, EU – socialism

2022 01 15 Earlier: Northvolt, EU – green socialism

2022 01 16 Earlier: Energy crisis in Europe

2022 01 17 Earlier: EU energy stavation agenda, cable refused

2022 01 18 Earlier: Turkey

2022 01 20 Earlier: Media covers up WEF 2022

2022 01 21 Earlier: Greta demonstrations rigged, express apartheid

2022 01 22 Earlier: Next crisis

2022 01 23 Earlier: Northvolt global mess

2022 01 24 Earlier: Greta Thunberg’s backers, dangerously trying to recreate the Chinese cultural revolution

2022 01 25 Earlier: Catalán, Sharp, coltan, Congo, conflict; Assange, Manning, Bini, Kamphuis, Snowden, Kashoggi

2022 01 26 Earlier: Catalán Sharp murder media coverage cover up multi-nationals’ control. Belgium made a mess of Congo and now of Europe.

2022 01 27 Earlier: Nobel prize to stop sexual violence, not wars.

2022 01 30 Earlier: Greta, criticism

2022 01 31 Earlier: nazi & other smearing of [Nordic sports /1]

2022 02 01 Earlier: indigenous peoples are only used for conflict. They will also be conformed.

2022 02 04 Earlier: Greta Thunberg discriminates (2)

2022 02 05 Earlier: Norwegian public service attacking Russia [Nordic sports /2]

2022 02 06 Earlier: Kamila Valieva doping case rigged

2022 02 16 Earlier: Racism is back

2022 02 17 Earlier: Ukraine war 2022

2022 02 18 Earlier: EU rules send Swedish electricity to Germany

2022 02 19 Earlier: finance crises, scandals; finance timeline

2022 02 24 Earlier: finance crises, scandals; Europe is run from Brussels/EU like Congo was run from Brussels.

2022 02 25 Earlier: Oligarch Kolomoisky runs Ukraine, president Zelensky, Azov batallion and Ukrainian air, allegedly shot down in Iran conflict.

2022 03 17 Earlier: Ukraine war is the superpowers attacking the European peoples.

2022 03 18 Earlier: national socialism is very different from international socialism or nazism

2022 03 19 Earlier: International community must protect all

2022 03 20 Earlier: must stop killing in Ukraine (1)

2022 03 21 Earlier: BlackRock’s Fink letter says gas and oil are good “transition fuels”

2022 03 22 Earlier: must stop killing (2)

2022 03 20 Earlier: EU decides fuel tax

2022 03 22 Earlier: Reasons for war in Ukraine

2022 03 24 Earlier: war and stock are globally directed

2022 03 25 Earlier: Zelensky chooses war

2022 03 26 Earlier: Tesla sells conflicts, like in Texas

2022 03 27 Earlier: There were no Russian bots (1)

2022 03 28 Earlier: Greta starvation, agenda controlled

2022 04 01 Earlier: Bitcoin and other cryptocurrencies self destruct.

2022 04 02 Earlier: No Russian bots (2)

2022 04 06 Earlier: The war in Ukraine is orchestrated by globalists

2022 04 08 Earlier: Ukraine war is not Putin’s war. It is EU:s war.

2022 04 10 Earlier: War will end when Europe is broken.

2022 04 09 Earlier: Ukraine war, global aspects

2022 04 11 Earlier: It’s about war, not which side you’re on.

2022 04 14 Earlier: Ukraine war means energy depletion

2022 04 15 Earlier: EU sanctions euro and blames Russia.

2022 04 18 Earlier: Superpowers starve Europe of energy.

2022 04 20 Earlier: Superppowers lose war.

2022 04 21 Earlier: Musk SolarCity trial

2022 04 23 Earlier: War destroys Europe

2022 04 25 Earlier: Europe under attack

2022 04 26 Earlier: Superpower take-over

2022 05 02 Earlier: Join NATO in panic

2022 05 06 Earlier: Tesla – modern slavery YY

2022 05 08 Earlier: Why Europe is crashing (1)

2022 05 09 Earlier: Bombing independent countries

2022 05 10 Earlier: Team USA-Russia vs Syria, Iraq, Kazakhstan …

2022 05 11 Earlier: Burn quran is like burn kippah

2022 05 13 Earlier: Use blockade to blame foreign powers.

2022 05 §5 Earlier: Why Europe is crashing (2)

2022 05 20 Earlier: WW XX YY


Table of Contents (in English)

Summary 04

Summary

[keywords:
Massmedia och demokratin
News media and the democracy]

Nästa:

03.1.002.018.00.0118 Supply chain crisis, energy crisis, electricity crisis, electricity prices, oil crisis 003

Innehållsförteckning:

20.04 (00000 links) Innehållsförteckning, ToC

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »