03.1.004.014 (040) Starlink (SpaceX)

Starlink

This text is continued from here

Januari 2020: På fredag eftermiddag skjuter SpaceX upp 60 Starlink-satelliter till. Totalt 240 satelliter kommer man upp i då. Det planeras att skjuta upp 60 satelliter var annan vecka, kanske upp till 42.000 satelliter. Men satelliterna fungerar inte som avsett. Inga optiska länkar finns. Ingen har ens sett de antenner man skall använda för att koppla upp sig mot dem. Dessa antenner torde dessutom vara mycket avancerade med elektronik som följer satelliternas bana!

Kan det vara så att Starlink istället egentligen är spionsatelliter?

De flyger lågt, på en höjd som passar spionsatelliter. Inte på den höjd t.ex geostationära kommunikationssatelliter befinner sig.

“Lidar” är en teknik som används både för spionsatelliter och för självkörande bilar. Tesla utvecklar sådana bilar. Musk har varit i diskussion om Lidar men säger att det inte är bra teknik för bilar.

Satelliterna väger 227 kg (totalt 1.3 ton skjuts upp). Vissa uppgifter säger att detta är för lite för att rymma högupplösande kameror. Men jag tror inte man säkert kan säga det. Teknik utvecklas och i synnerhet satellitbilder och data hemlighålls.

Sammantaget verkar det troligare att Starlink kan vara ett nätverk av spionsatelliter än ett Wi-Fi-nätverk. Man kanske är i färd med att smyga på oss mer massövervakning under falska förespeglingar.

Kulturmarxist: 70006364
Tanken har slagit mig också att det är en “skenmanöver” men jag tror inte det. Idag finns det 1400 aktiva satelliter som SpaceX inte skjutit upp. Tänkte att det är “mördar robotar” som kan leta upp fiendens satelliter och är stand-by beredda att sabba dem på något sätt fysiskt – alt jamma deras sändningar. Men jag tror inte det. Kineserna och ryssarna har kanske 100-200 spionsatelliter Max. Man behöver inte 42 000 st för att sabba dem.

För 30-40 år sedan var det en amerikansk miljardär som skulle börja plocka malm på havsbotten. Värdefulla mineraler sades ligga som kulor på havbotten. (man visade suddiga bilder på kulor i DN) Han började bygga ett gigantiskt skepp för detta ändamål men i själva verket var det CIA som byggde ett specialfartyg för att plocka upp en skjunken rysk atom-Ubåt full med kärnvapen och krypteringnycklar. Man storyn runt var enorm och stora artiklar i Svenska tidningar om den “galne miljardären” och hans planer. – Lögnen fungerade faktiskt. Sovjet visste inte var ubåten skjukit men USA hade pingat in explotionen och visste på metern var den låg.

I England fanns en socialistisk miljardär som skänkte pengar till ANC för många år sedan. Stora artiklar om detta i svenska medier. I Själva verket var det svenska sossarna som skickade ner DINA skattepengar och “Den gode socialsitiske miljardären i london” var en narcissist som tog 10% i egen ficka av DINA pengar. SAP/LO har sysslat med sånt här i många år även i Zimbawe. Intervenerar demokratier lite överallt.

F.ö. hänvisar jag till mina tidigare inlägg: [ -1- -2- ]

wwr: 70015565
Det är definitivt mycket märkligt att SpaceX skjuter upp stora mängder satelliter som inte kan kommunicera med varandra. Det gäller även om satelliterna har en livslängd på 5 år. Man kan nästan säga att SpaceX verkar fylla på med rymdskrot utan uppenbar anledning.
F.ö. hänvisar jag till mina tidigare inlägg: [ -1- -2- ]

Det är ännu inte fastslaget och låter nästan ofattbart. Men det verkar som om amerikanerna håller på att skjuta upp en armada av 42.000 spionsatelliter som kommer att övervaka oss dygnet runt. Men inga diskussioner om detta förekommer. (Utom bland astronomer som blir bländade av den stora mängden satelliter.) Ingen har ens ställt frågan till Musk eller amerikanska myndigheter. Jag menar att grundproblemet ligger hos massmedia. Idoler som Greta eller Elon får aldrig en enda, allvarligt menad, kritisk fråga.

Nästa gång du tittar upp, Säg “omelett”!

wwr: 70017134
Inom en tid kan vi ha 42.000 satelliter seglande över oss, på en höjd som passar spionsatelliter. De fungerar inte som avsett, med kommunikation mellan satelliterna, det går inte att köpa deras påstådda Internet, ingen har ens sett att kundernas antenner existerar. Man påstår att man skall finansiera en Marsresa med ett rymdskepp som inte ser flygdugligt ut. Man har inte sålt en enda uppkoppling men investerat massor.

Lägg till USA:s nya vapengren, rymdförsvaret.

Det räcker mer än väl för att ifrågasätta vad som sker.

wwr: 70017256
Man kan inte uppgradera en satellit som redan skickats upp när den inte har optisk utrustning.

Det tekniska är nog svårt att diskutera. Vem vet hur mycket spionutrustning jänkarna kan pressa in i 227 kg? Sannolikt en hel del.

Jag hänvisar till mitt tidigare inlägg. Det finns tillräckligt många märkligheter i det projektet för att det behöver granskas. Det skall man inte behöva gissa om på Internet.

Vi verkar inte komma vidare med detta just nu, jag tar nog lite paus från sett en stund. Men om USA skickar upp 42.000 spionsatelliter och ljuger om det och kallar det WiFi är det en enorm skandal.

wwr: 70019219
Det är nog ganska klokt att säga att man inte vet vad det går att stoppa in i en modern spionsatellit. Bilder från och data om dessa tillhör bland de mest skyddade hemligheterna.

Vi kan inte utgå från vår gamla systemkamera och använda gymnasiefysiken för att räkna ut upplösningen i en modern spionsatellit. Den kan säkert använda helt andra tekniker.

Lidar t.ex

Vi kommer att ha 42.000 satelliter seglande över oss på lagom höjd för spionsatelliter. De påstås ingå i WiFi. Fast ingen Wi-Fi fungerar. Länkarna finns inte ens på ritbordet.

Självklart skall man bara skeptisk och kräva svar. Men heter man Elon eller Greta kan man säga vad man vill, media bara jublar.

Also the orbiting telescope Hubble could be a spy satellite, controlled from the US. Some claim it can not move quickly enough to synchronize with earth movement or that sensors have wrong light sensibility range. These explanations seem unlikely. These problems could easily be modified to take photos of the earth.

Landing rockets and catching fairings in nets are employed to take focus from satellites that do not function as expected, i.e. not being Internet satellites, but most likely spy satellites.

wwr: 70107662
Sedan förra året skjuter SpaceX upp Starlink-satelliter. Man skjuter upp 60 st i taget och har för närvarande 240 satelliter i omloppsbana. Man planerar att skjuta upp 60 satelliter var annan vecka, kanske upp till 42.000 satelliter.

Satelliterna uppges väga 227 kg (500 lbs) och ha som uppgift att skapa ett Internetnätverk vars uppkopplingar skall säljas till allmänheten. Man säger att inkomster från detta skall finansiera en Marsfärd. Satelliterna färdas på låg höjd (“LEO”).

Satelliterna är planerade att kommunicera med infrarött ljus, men detta är ännu inte färdigutvecklat.

För att ta emot signaler från satelliterna uppger företaget att man behöver en fast antenn av “pizzastorlek”. Den torde dessutom ha rörliga delar eller avancerad elektronik som följer satelliterna. Företaget har ännu inte visat upp någon sådan antenn. Det går inte för allmänheten att använda nätverket nu.

Vi har haft en del diskussioner om detta i SpaceX-tråden men moderatorerna har bett oss dela tråden så det här inlägget startar en Starlink-tråd.

Eftersom Starlinks Internet inte fungerar så tror jag att satelliterna istället skulle kunna vara spionsatelliter. Här finns en diskussion om det i SpaceX-tråden:
(FB) SpaceX
– Uppskjutningar med mera.

wwr: 70107844
Det finns beräkningar. Jag är inte säker på att detta är den senaste.
youtu.be

Men eftersom satelliterna ännu inte kan kommunicera alls med varandra så gäller inte denna video. Satelliterna kan eventuellt skicka ned signalen igen till en basstation i närheten. Men inte heller detta är säkert.

wwr: 70108698
Orsaken jag startade tråden var bl.a för att referera dessa artiklar:

Ett nytt Nya Zeeländskt företag, Rocket Lab, gör uppskjutningar. De liknar delvis Starlink, därför refererar jag dem här.

Maxvikten för deras uppskjutningar är 227 kg (500 lbs), exakt den vikt som angivits för en Starlink-satellit.

Företaget planerar även att återanvända raketsteg på ett spektakulärt sätt, liksom SpaceX. Rocket Lab planerar att låta raketstegen falla tillbaka i fallskärm och hämtas med helikopter. (Man använder också “festliga namn” på uppdragen etc.)
space.com

Företaget planerar, liksom SpaceX, täta uppskjutningar.

Och det mest intressanta:

Rocket Lab sköt nyligen upp en satellit åt NRO, vilket är USA:s myndighet för kontroll av spionsatelliter.

One of Rocket Lab’s two-stage Electron boosters lifted off from the company’s New Zealand launch site today (Jan. 30) at 9:56 p.m. EST (0256 GMT and 3:56 p.m. local New Zealand time on Jan. 31), carrying the NROL-151 payload for the U.S. National Reconnaissance Office (NRO).

The NRO operates the United States’ fleet of spy satellites and tends to keep details about these spacecraft and their missions secret.

Today’s launch was the 11th overall for the 57-foot-tall (17 meters) Electron, which can loft about 500 lbs. (227 kilograms) on each roughly $5 million mission.

Att NRO skickar upp raketer som kan ta maxvikten 227 kilo, passande för en Starlink-satellit, skulle alltså även detta tala för att Starlink kunde vara spionsatelliter.

space.com

space.com

wwr: 70109780
“Spionsatellit” är ett vedertaget begrepp.

Massövervakning är på snabb frammarsch. Trump har publicerat en bild med upplösning på 10 cm. I verkligheten har säkert satelliterna ännu bättre upplösning.

USA kan få möjlighet att övervaka hela den bebyggda delen av jordklotet i extrem detalj i varje sekund. Det kommer att kombineras med Googles kartläggning av oss, hur vi surfar, var vi och våra telefoner befinner oss. Kanske även vad vi handlar med våra kreditkort. All epost vi skickar läses. AI byggs på.

Om USA/NWO kontrollerar allt detta så kontrollerar de världen.

wwr: 70116885
Det påstås att Starlink skall ge oss Internet. Det finns redan 240 satelliter uppskickade. Det kan komma att skickas upp 42.000 satelliter. Det går inte att köpa uppkoppling idag. SpaceX har inte ens visat upp den antenn som kommer att behövas för att koppla upp sig. De optiska kopplingar som krävs för att satelliterna skall fungera effektivt finns inte i satelliterna. Satelliterna flyger lågt, på en höjd passande för spionsatelliter.

Då är det sunt att ifrågasätta om satelliterna verkligen är till för Internet. Kan de istället utgöra ett nätverk av spionsatelliter?

wwr: 70140169
Man har skjutit upp 240 satelliter som inte ens innehåller den teknik (optiska kopplingar) som behövs för ett effektivt Internet. Man planerar fortsätta med att skjuta upp 60 satelliter var annan vecka.

För att ta emot signaler behövs en mycket avancerad antenn som kan följa satelliternas rörelse, antingen elektroniskt eller mekaniskt. Företaget har inte ens visat upp antennen.

Datum för när nätverket skall kunna användas skjuts fram. Tidigare har sagts i år. Nu kallas detta mjukstart. Nu påstår man istället nästa år. Och man begränsar till Nordamerika fast satelliterna flyger över stora delar av världen.

Man har byggt en raket som man påstår att man skall flyga till Mars med. De pengar man tjänar från Starlink skall användas till en Marsfärd. Men Marsraketen ser inte flygbar ut. Istället för att SpaceX tjänar pengar så pumpar tydligen Google (massövervakningsföretaget nummer ett) in pengar i SpaceX.

Som front för detta ställer man upp en “nice guy” med avväpnande charm. Elon Musk tilldelas övermänskliga egenskaper. (Har grundat PayPal, SpaceX, Tesla, Hyperloop, har IQ 145. Men när man läser om honom går han mest på fester, röker hasch, jobbar aldrig, hänger mest på Twitter. När han visar upp Teslas SUV så går rutorna sönder. “Tänk vad festligt. En sådan skojare kan ju aldrig ligga bakom spionsatelliter.”)

Starlinks uppskjutningar är ett spektakel där man försöker dra uppmärksamheten från satelliterna. Man återvinner raketsteg, fångar upp noskonen i någon slags “basketmatch” mellan två båtar etc Tilldelar olika projekt festliga namn.

Liknelsen med fotbollen beskriver precis ett problem som spionsatelliter har. Skall de övervaka mindre ytor i detalj krävs många satelliter.

Problemet är som oftast pressen. Den ställer inte längre kritiska frågor till makthavare. Man skulle självklart fråga varför SpaceX skickar upp satelliter som inte ens är utrustade på nödvändigt sätt. Man skulle begära att få se mottagarantennernna som alltså skall säljas i år.

wwr: 70154524
SpaceX har fått ett allmänt tillstånd för Starlink i Australien. Artikeln talar bl.a om luftrum men nästan alla satelliter flyger högre än det man brukar räkna till ett lands luftrum. Däremot tas även frågor upp om störning av befintliga sändningar.

SpaceX ansökan kan vara äkta, men kan också vara ett villospår. SpaceX uppmärksammas bara de söker tillstånd för något. (Jfr Marsraketens provflygning) Bara framtiden kan utvisa om de har något att sätta bakom gällande Starlink och Marsfärder.

Fortfarande är allt runt Starlink mycket diffust. Vad kommer antennen att kosta? Hur ser den ut? Hastigheter, kostnader för abonnemangen etc. Vilka områden täcks?

Ingen journalist frågar Musk något. De citerar hans Twitter!

Det är fortfarande mycket märkligt att inte fler konkreta detaljer presenterats när 240 satelliter redan sänts upp och man skall starta i år.

Artikeln talar om USA, Kanada, Australien. Dessa tre länder ingår (+ NZ, UK) i signalspaningsalliansen Five Eyes …

amp.theguardian.com

Hugo.Drax: 70154969
Nu handlar iofs den här tråden om Starlink så jag tänker inte gå för mycket offtopic. Men om ni nu vill ha en konspiration med lite mer kött på benen så skulle jag föreslå att ni tittar närmare på Project Kupier.

Project Kupier är Amazons projekt att skapa en konstellation med lågflygande satelliter i likhet med Starlink från SpaceX. Till skillnad från SpaceX så har Amazon dokumenterade kopplingar till tveksamt beteende genom företaget Ring som dom köpte för några år sedan. Så ställ er gärna frågan vilket av dessa två konstellationer som högst troligen kommer att sluta som spionsatelliter. SpaceX som spelar med öppna kort eller Amazon som har dokumenterat en massa fuffens för sig.

trustedreviews.com

wwr: 70155622
Spåret blir allt hetare, de misstänkta försöker kasta varandra framför bussen 😉

Men tack för bra tips.

Jeff och Elon är ju stöpta i samma form. Wikileaks (CIA-kopplad?) började på Amazon-server. Kupier flyttar till Redmond där Microsoft håller till samt där även Starlink tillverkas. Ubuntu sålde användardata till Amazon. Både Shuttleworth och Elon kommer från Sydafrika. Shuttleworth har flugit i rymden (samt rest till Antarktis). Alla tre kommer från ingenstans med massor av pengar.

Självklart bör man hålla ögonen på samtliga. Jag gissar de samarbetar. Liksom Rocket Lab:
(FB) Starlink (SpaceX), är det egentligen spionsatelliter?

Namnet på Jeffs “New Shepard” ger otäcka religiösa vibbar (Uppenbarelseboken/New World Order). (Precis som Greta Thunberg.) Men den påstås vara uppkallad efter astronauten med samma namn. Om Starship alls flyger i år blir det kanske samma typ av flygning som New Shepard?

Ring gör väl en dörrklocka med inbyggd videokamera? Allt skall följas. Men tills vidare smäller 242 “bredbandssatelliter” utan utrustning för kommunikation mellan satelliterna högst.

Fittahora: 70155790

[ OneWeb, SpaceX, Telesat, Kupier (från Amazon), Samsung, Athena (Facebook) Det är dom sex stora bolagen som planerar att erbjuda bredband från lågflygande satelliter ]

En snabb sökning om företagen ovan visar att samtliga (undantaget Samsung) grundades och kontrolleras av judar.

För oss icke hjärntvättade vet vi att judarna är inblandade i all misär på jorden. Deras mål är att utrota alla icke judar (goyim) på jorden. Problemet för judarna är att dom är i minioritet och allmänt hatade. Därav behöver dom utföra sin agenda i hemlighet med hjälp av lögner.

Information är nyckeln till makt. Den som har tillgång till mest information har den största förutsättningen att tillförskaffa sig makt.

Den amerikanska försvarsmakten har via sina underättelseprogram tillgång till information genom inplanterade funktioner på hårdvarunivå. Militären kan övervaka individer om elektronik med någorlunda modern hårdvara (~10 år) finns i närheten.

Judarna via deras underättelsetjänster (CIA, Mossad etc) har inte tillgång till denna hårdvara utan måste införsamla sin information via mjukvara. Dessa underättelsetjänster kontrollerar samtliga stora it- och telekombolag av vikt; Microsoft (alla grundarna är judar, inkl Bill Gates), Apple (Jobs är jude), Tesla (Elon Musk är jude), Facebook (Zuckerberg är jude), Google och dess dotterbolag (judar hela högen). Listan kan göras oändlig.

Att ett gäng judekontrollerade bolag vill lansera satelliter har absolut ingenting med att gynna männskligheten att göra. Det är ännu ett av deras vapen till att samla in information om goyims som kan användas för kontroll och utrotning.

Jag har argumenterat för att Space Force är patrioternas motsvar.

Värt att tänka på är att CIA agenten Edward Snowden läckte information om försvarsmaktens NSA i ett försök att underminera (och troligtvis sedan ta kontroll över) militärens underättelsesystem. Informationen läcktes med hjälp av juden Glenn Greenwald via judekontrollerade The Guardian (redaktören Katharine Viner är judinna). Lyckligtvis misslyckades operationen.

Edward Snowden kommer att dömmas för landsförräderi och avrättas. Samma öde väntar för många av judarna i ovan nämnda bolag.

wwr: 70155850
Fast Elon har ett hemligt familjeträd. Han har fått sitt judiska namn efter farfar. Men vidare släkt och etnicitet är okända. Broder Kimbal var lite intrasslad i Epstein-härvan. Vissa rätter på hans restauranger innehåller fläskkött

Kopplingarna mellan Sydafrika och Israel är starka.

Hugo.Drax: 70155861
Minst sagt med tanke på att den ivrigaste försvararen av SpaceX & Starlink här på forumet har Bondskurken Hugo Drax som avatar och användarnamn. :sly:

Spoiler:

en.wikipedia.org

Hugo Drax is a billionaire who owns Drax Industries, a private company which constructs space shuttles for NASA.

[…]

Bond follows a trail around the world to investigate the theft of a space shuttle that Drax had loaned to the UK. He begins his investigation in California at Drax Industries, and follows it to Italy, then to Brazil, then into space.

Drax reveals that he seeks to destroy the entire human race except for a small group of carefully selected humans, both male and female, that would leave Earth on six shuttles and have sanctuary on a space station in orbit over Earth.

wwr: 70155922
Självklart har jag redan noterat din brillianta avatar/användarnamn. Klassisk metod att överdriva för att avväpna. “Att tro att Starlink är spionsatelliter är lika orealistiskt som en Bond-film” eller “Att utveckla elbilar (Tesla) är lika omöjligt som Marsfärder.”

Starlink satellites launched 2020 01 30 do not contain optical links. Stackexchange

Falcon 9 launches 60 Starlink satellites to orbit – targeting up to 6 Starlink launches this year and will accelerate our cadence next year to put ~720 satellites in orbit for continuous coverage of most populated areas on Earth https://t.co/HF8bCI4JQD
May 24, 2019, SpaceX

Starlink Feb, 7 2020

wwr: 70305727
Den senaste gruppen satelliter kommer att släppas tidigare och till en början hamna i oval omloppsbana.

SpaceX’s Falcon 9 rocket will deliver 60 flat-panel Starlink satellites into an elliptical, or egg-shaped, orbit ranging between 131 miles (212 kilometers) and 239 miles (386 kilometers) above Earth. The satellites will use their ion thrusters to maneuver into their higher orbit for testing, before finally proceeding to an operational orbit at an altitude of approximately 341 miles (550 kilometers).

Monday’s mission will introduce a change from SpaceX’s previous four dedicated Falcon 9 launches for the Starlink network, which deployed their payloads into circular orbits around 61 minutes after liftoff while flying south of Australia.

On Monday, SpaceX plans separation of the 60 Starlink platforms — held to the Falcon 9 upper stage with retentions rods during launch — around 15 minutes into the mission while flying over the North Atlantic Ocean.

SpaceX has not identified a reason for the change in the launch profile Monday.

spaceflightnow.com

wwr: 70318634
Om satelliterna kommer att ligga kvar i denna elliptiska omloppsbana eller övergå i rund bana, som länken säger, vet vi nog inte säkert. Men en elliptisk bana verkar vara ett sätt att få satelliterna att fokusera på vissa områden (t.ex längre norrut).
en.m.wikipedia.org

SpaceX’s Falcon 9 rocket will deliver 60 flat-panel Starlink satellites into an elliptical, or egg-shaped, orbit ranging between 131 miles (212 kilometers) and 239 miles (386 kilometers) above Earth. The satellites will use their ion thrusters to maneuver into their higher orbit for testing, before finally proceeding to an operational orbit at an altitude of approximately 341 miles (550 kilometers).

Monday’s mission will introduce a change from SpaceX’s previous four dedicated Falcon 9 launches for the Starlink network, which deployed their payloads into circular orbits around 61 minutes after liftoff while flying south of Australia.

On Monday, SpaceX plans separation of the 60 Starlink platforms — held to the Falcon 9 upper stage with retentions rods during launch — around 15 minutes into the mission while flying over the North Atlantic Ocean.

SpaceX has not identified a reason for the change in the launch profile Monday.

spaceflightnow.com

Vad jag kunde hitta utövar en jonmotor bara kraft motsvarande mindre än 50 gram. (0.5 N). Man får köra dessa en hel del då, för att få till den runda banan hos de 227 kilo tunga satelliterna??

ion thruster estimates
thrust 0.5 N
fuel 285 gr/24 hrs
0.5 N / 227 kg = 0.0022 m/s
s = a t^2 /2
Move 75 km acc and 75 km dec
t = sq ( 2s / a)
Half t = sq ( 2 * 75.000 / 0.0022 )
8260
förflytta satellit 150 km och bromsa den
(8260 * 2) / 60 = 275 timmar
(275 / 24 ) * 0.285 3.3 kg drivmedel
11.5 dygn

Northrop-Grumman
Northrop Grumman makes history, Mission Extension Vehicle docks to target satellite
nasaspaceflight

Northrop Grumman to develop jam-resistant payload for U.S. military communications satellites
spacenews

wwr: 70624567
SpaceX har tidigare talat om att sälja aktier i ett separat företag för Starlink. Men det förnekas nu. Googles ägare Alphabet äger däremot 7.5% i SpaceX

Passar bra med tanken att Starlink är spionsatelliter. Googles affärsidé kan ju ses som massövervakning.

spacenews.com
fool.com

wwr: 70626356
Än så länge inget som talar mot att Starlink egentligen fungerar som spionsatelliter. Vi får se …

[SpaceX, OneWeb]
Both companies expect to start regional service in high northern latitudes by the end of the year, with global service following in 2021 — OneWeb with around 650 satellites and SpaceX with around 1,500 of an eventual 12,000 satellites

OneWeb expects to have user terminals between $1,000 to $1,500 for community Wi-Fi services, Browne said.

OneWeb has launched 40 satellites to date and has another 34 scheduled to launch later this month. Airbus and OneWeb are building satellites through a joint venture called OneWeb Satellites

SpaceX, whose satellites are in a lower orbit that requires more satellites to achieve global coverage, has launched 302 satellites and has another 60 launching March 15,

In contrast to OneWeb, SpaceX is building its user terminals in-house, he said.

OneWeb has described parabolic dish antennas and flat electronically steered antennas as part of its intended user terminal portfolio.

Electronically steered antennas have the benefit of connecting to two or more satellites simultaneously, but have historically been too expensive for consumers. SpaceX has so far only discussed electronically steered antennas, a technology Hofeller said is “extremely difficult” to build at consumer-ready prices.

spacenews.com

Vad jag kommer ihåg har SpaceX sagt att systemet kan börja användas med runt 750 satelliter. Snart är det upp till bevis …

wwr: 70627729

Bäst att komplettera ovanstående. Vem som äger Starlink är ju av stort intresse. SpaceX verkar vilja ge ut aktier för $500 M.

SpaceX authorized $500.06 million in new funding at a price of $220 per share, documents obtained by CNBC show.

Det verkar dock fortfarande vara så att allmänheten inte får köpa.

SpaceX shares rank among the most in demand of any pre-IPO companies.

cnbc.com

Hugo.Drax: 70771364
Dom testar nya snällare parametrar för att skjuta upp sina egna Starlinksatelliter på. Som jag förstår det så är det för att vara mer skonsam mot förstasteget. Dock i samband med förra landningsmissen så nämnde dom att deras vädermodeller behövde uppdateras, dvs deras beräkningar om hur väder och vind påverkar landingsfasen. Jag skulle tro att det är något dylikt strul även denna gång.

Jo, det är någonting med “spännbanden” som håller ihop alla satelliterna som dom inte vill att hela världen ska se. Man kan ställa klockan efter när den delen av sändningen inte visas. Landningarna dock finns det nog ingenting konstigt med, där har dom till och med släppt en blooperrulle så det skäms dom nog inte för att visa.

wwr: 70771861
Jag såg inte när satelliterna släpptes, denna gång. Men tidigare har ju kvalitén på videon varit mycket hög.

Däremot klarar de ju som sagt inte att visa landningsögonblicket från pråmen på havet! (Jag gissar de mörklägger något. Men som sagt, de visar ju krascher, annars.)

Men tillbaka till släppet av satelliter. Perfekt kvalitet hela tiden.

Boeing hade ju t.ex helt tappat kontakten med raketen när de körde vilse nyligen.

Skulle hela filmsekvensen av släppet av satelliter kunna vara fejkad/animerad?

Edit
Avstånd SpaceX HQ, Hawthorne – Hollywood: 20 km, bara gatan ner

Hugo.Drax: 70778302
En alternativ teori om det ändrade sättet att skjuta upp Starlinksatteliter på. Det är kanske inte bara är för att vara snäll mot boostern som denna ändring gjordes.

twitter.com

En av motorerna var lite strulig under uppskjutningen oklart om det påverkade landningen också.

twitter.com

wwr: 70780686
Efter motortesten (“static fire”) blev uppskjutningen fördröjd, vad jag minns. På Twitter spekulerades i nedsatt drakraft i någon av motorerna, vid testen.

Vilka omloppsbanor man lägger satelliterna i torde ha med satelliterna att göra. Boostern måste ju komma i andra hand. Nu har man förlorat en booster till.

Det nya sättet att skjuta upp är mycket märkligt tycker jag, utan att vara raketforskare. Det vore bättre att direkt lägga satelliterna i rätt omloppsbana. Jag skulle gissa att det kan gå åt flera kilo krypton och kan ta många dagar eller flera veckor att fixa till omloppsbanorna. Det vore bättre att direkt lägga i avsedd bana. Elliptiska banor skulle kontinuerligt förändra vinklarna för laser-optokopplingar mellan satelliterna, som dock ännu ej är monterade. Men jag är ej expert.

Det borde gå att få fram de exakta omloppsbanorna, presenterade på ett överskådligt sätt. Men jag har inte lyckats. (Wikipedia har t.ex bara spekulationer om latitud. Mark Handley har heller inget konkret om omloppsbanorna.)

Nu är systemet snart klart att tas i bruk!

According to the program’s website, SpaceX plans on rolling out that coverage to the United States and Canada sometime this year. With one more flight, the company could potentially have the minimum number of satellites to do so, as Musk previously said that the company needs somewhere between 400 and 800 satellites in orbit to begin offering its service.

space.com

Hugo.Drax: 70782685
Jag nämner T.S. Kelso men glömmer att länka in till hans hemsida.. ..Jag börjar bli gaggig :skamsen:

Nåja, SpaceX släpper exakta data något som T.S Kelso hämtar in och presenterar på sin hemsida celestrak.

celestrak.com

Det är en tungladdad sida som inte blir bättre i startläget då den visar alla satelliter som finns i hans katalog. Så klicka i övre vänstra hörnet, välj satellite cataloge. Längst ner får du då en vit ruta där du skriver in starlink. Klicka på entertangenten och nu visar den bara starlinksatelliter. Jag har sett att man ska kunna finessa en hel del, bland annat så ska man kunna få sidan att bara visa satelliter från en uppskjutning exempelvis den senaste.

Men poängen min här är att den sidan får sina grunddata från Norad och utöver det får dom mer exakta data från SpaceX. Så exempelvis från +- 2 km noggrannhet så har du data därifrån som visar satelliternas position med upp till +-200 meter. (Se celestrak.com )

wwr: 70783137
Det var ingen dålig sida! Tack.
Geografiskt har jag inte kunnat se något mönster ännu annat än att höga latituder inte täcks. Varför?
Man verkar inte ha fokuserat över t.ex Nordamerika, men det är kanske svårt att uppnå?
Satelliterna som sköts upp igår är nog inte med?
Men den senaste laddningen som släpptes över Atlanten finns med. Men de verkar inte ligga i elliptiska banor. Däremot ligger de avsert lägre. (Även om man tror på gissningen att de skall jobba sig högre med kryptonmotorerna så borde de ha gjort detta nu.)
Vad tror du om de tolkningarna?

Hugo.Drax: 70788753
Det verkar som att celestrak har en egen katalog med supplemental TLE’s för Starlink. Jag killgissar och påstår att dom borde dyka upp i huvudkatalogen så fort Norad släpper sina officiella data. Men här har man i alla fall 352 Starlinksatteliter.

celestrak.com

Skärmdump på klungan från gårdagens uppskjutning.
minfil.com

Är man bara intresserad av höjden så rekommenderar jag nedanstående konto.
twitter.com

@StarlinkUpdates
heavens above

wwr: 70796565
Celestrak var ju en väldigt bra länk du gav. Nu finns 352 st. med. Man får väl anta att de skjuts upp i nummerordning. I så fall har de senaste satelliterna redan börjat sprida sig. De uppvisar även elliptiska banor.

Varför man nu skjuter upp på detta sätt är oklart. Jag kan inte detta område, men gissar lite. Jag tror man under många år undvikit att skjuta upp sol-synkrona satelliter från Florida. Dessa skjuts ganska rakt söder ut över Kuba. Några år före Kuba-krisen kraschade en raket på Kuba och dödade en ko, påstås det. Den här senaste omgången satelliter verkar också ha skjutits söderut.
i.imgur.com
Kan det vara så att man modifierat uppskjutningsmönstret för att undvika att flyga alltför lågt över bebyggelse? Om boostern kraschar i Havanna får man problem. Kan den teorin stämma?

Vissa satelliter verkar man inte ha rubbat alls. Att färdas på det sättet fyller väl ingen funktion? Har man tekniskt fel? De verkar ha spridits i färdriktningen, det kanske sker “av sig själv” på något sätt, eller måste motorerna aktiveras för det?
i.imgur.com
i.imgur.com

Musk said the Starlink network will reach the “hardest to serve” Internet customers, and will not be a major threat to established telecom operators.
“It’s not like Starlink is some real threat to teclos,” he said.
sfn

Hugo.Drax: 70797479
Fast det är mestadels en fysisk effekt av uppskjutningen. Falcon 9 ger satelliterna en riktning och i det här fallet en hastighet av 7543 Meter per sekund när dom släpps. Över tid så kan den lilla jonmotorn på satelliten höja och sänka omloppsbanan men den kan inte rå på den ursprungliga farten som Falcon 9 gav gruppen av satelliter. Effekten av det är att man får en grupp av satelliter efter varandra. (Någonting som också är önskvärt då det ger täckning över en större del av jordytan)

Nja, jag ser ingenting konstig här. Det är samma med Oneweb, Iridium och alla andra uppskjutningar före dom när en raket släpper av en grupp med satelliter. Dom får en riktning och en hastighet som till stor del blir bestämd från marken. Vad man kan göra är att sprida ut dom under tid, men även över yta med hjälp av orbital precession.

Just nu ligger vissa Starlinksatelliter på en prydlig och ganska tät rad efter varandra men om två månader så är dom utspridda och redo att börja arbeta. Jag ska klura lita på hur man får Celestrak att visa satelliter från en viss uppskjutning, då borde man kunna se hur satteliterna från den första eller dom första uppskjutningarna nu har funnit sin arbetsposition. (Och inte ligger i ett pärlband efter varandra)

Det blir dock helgens göromål, nu ska jag dricka morgonkaffe och läsa på om nattens nyhetshändelser. 🙂

wwr: 70798794
Man kan slå in varje uppskjutnings “kod” i samma ruta.
Maj 2019 blir 029, Nov 2019 blir 074 etc
Det blir lite kul mönster, sorterat efter uppskjutning
Januariuppskjutningen går två och två (har det att göra med hur satelliterna ligger packade? i.imgur.com
Av de som sköts upp i februari, har en och annan avvikit ur ledet.
Alla 5 uppskjutningarna:
i.imgur.com (sorterat efter uppskjutningsdatum)
(de från i förrgår ligger mycket tätt)

wwr: 70814382
Starlink har fått tillstånd att sälja 1 miljon användarterminaler i USA. Vi vet dock inget om pris eller utseende annat än att de ser ut som “ett UFO på en pinne” samt är 48 cm i diameter. Det här också framgått att Starlink satsar på de användare som är svårast att nå med traditionell teknik. Man kommer inte att konkurrera med de befintliga operatörerna i t.ex storstäder.
cnbc.com


reddit
mfb- wrote
It’s certainly somewhere with more details, but here is the basic idea:
Launch 60 satellites to a low orbit, raise them to ~350 km over a few days to reduce drag. Keep raising 20 of them to 550 km (~1 month), leave the other 40 at 350 km. ~40 days later start to raise the next batch of 20, again 40 days later raise the last batch. Overall it takes about 4 months from launch to the last satellites reaching 550 km. The difference in precession rate at 350 km and 550 km is enough to shift the satellites by 20 (or was it 15?) degrees over 1 month, that means every launch fills three rings with 20 satellites each. SpaceX needs 18 (24?) of these rings for an initial constellation, which means 6 (8?) launches, or one (three?) more. The November launch (“L1”) just finished that process, with a few satellites doing other things. L2 has the second batch raising their orbits, L3 should start that soon. L4 does something weird. It has been speculated that they deviate from the pattern to start operation earlier.

reddit
mfb- wrote
By the usual counting the last launch was L5 (and the 60 test satellites are separate, or launch 0).
Some satellites seem to misbehave or be used for tests or whatever. They might join the rest later.
The distance within a batch of 20 isn’t important for now, but SpaceX seems to spread them out when they get close to 550 km.

reddit

softwaresaur wrote:

> The reason I posted was that I found the satellites were more irregularly spread than I had “expected”.

There are several reasons for that. SpaceX is not deploying planes in a visually regular pattern. You see 5 planes in the final positions and 6 planes in intermediate positions. In the table below **bold** values are planes that are now in the target position relative to L1.P1, _italic_ values are planes that are not formed/not launched yet, and the regular values are not achieved yet (the actually plane position is between the value and value + 14.5°)
| Launch | P1 | P2 | P3 |
|—-|—–|—–|—–|
| L1 | **0°** | **340** | **320** |
| L3 | **60** | 40 | _20_ |
| L2 | **120** | 100 | 80 |
| L4 | 180 | 160 | _140_ |
| L6 | _240_ | _220_ | _200_ |
| L5 | 300 | 280 | _260_ |
Another reason is v0.9 mission is contributing 22 satellites that are either broken or in experimental orbits or being deorbited so they are all over a quarter of the sphere.
One more reason is because some satellites experienced issues and paused for a while. That made them remain lower in altitude and nodal precession made them drift out of the plane.

reddit

softwaresaur wrote:

> 20 satellites lagging ~45°, also one lone frontrunner.

Remember that altitude is inversely proportional to speed in orbit. 20 satellites lagging are leading in orbit raising. One lone frontrunner is lower than the other. So they are following [the same deployment pattern as L3 and L4](Twitter). A group of 20 starts raising orbits within 1-2 days and goes directly to 550 km. The others wait a few days longer (that separates them from the first group in a few days) and then raise to 350 or 380 km (that’s a recent change) to wait for longer.
> Seeing this efficiency of the krypton engines, why use precession at all?
Plane change is very costly: delta-v is 2v\*sin(angle/2). At 550 km you need 2\*7885\*sin(20°/2) = 2624 m/s. For comparison orbit raising from 290 km to 550 km delta-v is only 146 m/s and it takes 45 days with Starlink engines. So it will take more than 18x propellant (see [Tsiolkovsky rocket equation](Tsiolkovsky) and more Falcon 9 performance to bring that extra propellant to 290 km orbit. And what is a real killer is that it will take 810 days.

wwr: 70864145
… Någon skrev att det går åt 18 gånger mer krypton att flytta satelliten i sidled än att flytta upp den. Det verkar vara detta man optimerar på bekostnad av tiden det tar. Det har tagit ungefär 4 månader att få satelliterna som sköts upp i november, att hamna rätt:
i.imgur.com
Så den sista uppskjutningen i denna första serie kommer snart att ske. Därefter kanske man får vänta i 4 månader. Men då skall alla satelliter vara på plats och systemet vara färdigt att tas i bruk.Youtube

wwr: 70868023
Siffror till Hugo.Drax utmärkta video:

En Starlink färdas runt jorden på 92.5 min
På den tiden hinner jorden rotera
92.5 / (24*60) * 360 = 23 grader

Precession på den höjden är bara
4 grader per dag, dvs
~0.25 grader per varv för satelliten

Så glidningen av banorna man ser är hur jorden roterar under satelliterna, 23 grader per varv som satelliten fullgör.

softwaresaur wrote:
Assuming that’s a typo, it was v1.0-L4 group 2 and 3 launched on Feb 17 and now idling in the temporary parking orbit at 380 km. Yes, that’s normal since November v1.0-L1 launch. They split 60 launched satellites into 3 groups. The first group goes directly to 550 km orbit, the second and the third reach 350 or 380 km and then wait for 40+ and 80+ days respectively before going to the target 550 km orbit.

Starlink seems to be delayed, but not Crew Dragon. April 2020.

reddit

A malfunctioning engine may be taken as a cause for delay. But no information has been given.

But isn’t that the same type of engine they use for crewed flights they plan next month? And Covid virus hasn’t stopped SX from planning crewed launch. Strange if only Starlink launch is cancelled.
reddit

wwr: 71053435
Det behövs alltså en sjätte uppskjutning för att satelliter skall ha levererats till alla omloppsbanor. Därefter tar det 4 månader innan satelliterna hamnat på plats och systemet skall börja fungera som planerat, sommaren 2020.

Vid den femte uppskjutningen 18/3 uppträdde ett ovanligt fel. En motor stoppade lite för tidigt. Men de övriga motorerna kompenserade och satelliterna hamnade på rätt plats.

Felet skulle utredas. Ännu har inga kommentarer givits. SpaceX ligger redan långt efter sitt schema för 2020 med två uppskjutningar i månaden. Däremot planeras som tidigare en bemannad uppskjutning under maj. Corona verkar ännu inte inblandat i bortförklaringarna. Raketernas återanvända förstasteg används för Starlink men ej för bemannade uppskjutningar då nybyggen används.

Om det nu är så att Starlink inte kan producera bra Internet utan har en annan funktion, t.ex att agera spionsatelliter, så vill man naturligtvis fördröja avslöjandet så länge det går. Det är då tänkbart att man avsiktligt slagit av en av motorerna lite för tidigt för att kunna fördröja programmet ytterligare genom “utredning” av detta. Genom att “utreda” de återanvända förstastegen behöver man bara fördröja Starlink, inte andra uppskjutningar.

Men datum för nästa uppskjutning av Starlink är ännu inte fastställt. Vi får se om den kommer att ske före maj då man nog fokuserar på den bemannade uppskjutningen.

Ingen utomstående har ännu ens sett den mottagarantenn som skall börja säljas i sommar. Systemets bärande idé, hur satelliterna kommunicerar med varandra, fungerar inte eftersom nödvändig utrustning inte ens monterats. Var satelliternas Internet nu kommer att tas emot har inte beskrivits.

Ett mycket märkligt projekt där press sköts av Elon och honom får ingen ställa kritiska frågor till. Alla, inklusive pressen bara läser hans Twitter och gissar utifrån det!

wwr: 71066944
Om det nu visar sig att satelliterna inte kan leverera effektivt Internet kommer det att spekuleras om deras funktion. (Med tanke på kostnaderna för uppskjutningarna torde man behöva sälja många uppkopplingar.)

Att ett spionage skulle rikta sig mot både civila och militära mål är troligt. De civila kommer säkert att överväga i antal. Den nya världsordning man nu bygger innefattar extrem massövervakning, vad och var vi handlar med kort, CCTV, hur vi surfar, all epost scannas och mycket läses säkert, var vi befinner oss med våra telefoner, telefoner avlyssnas, Google maps etc, etc

Att till detta lägga någon form av optisk övervakning kan säkert gynna makthavarna. Men visst kan även någon form av signalspaning vara möjlig.

Den nya världsordningen är en form av socialism där makthavarna håller varandra om ryggen och tillsammans arbetar för att splittra befolkningarna. De militära hoten blåses upp i media. Motsättningarna idag råder inte främst mellan länder, utan mellan regering/press/elit och vanligt folk. Civila mål är viktiga för spionsatelliter.

Snowden och Kamphuis kan tolkas som två fall som använts för att skydda massövervakning.

Lidar är en intressant teknologi. Musk har talat om den. Den skulle kunna användas i självkörande bilar (Tesla). Men den skulle även kunna användas i spionsatelliter. När Lidar började utvecklas för många år sedan var ett Hughes-företag inblandat. Hughes-företag har tidigare tjänat som front för CIA när de letade efter en sjunken sovjetisk ubåt.

Om man nu lägger ut villospår om Internet men det egentligen är spionsatelliter så kan det tala för massövervakning. Militära underrättelsetjänster kan man inte lura med Elons prat om Internet i media. Det är istället vanligt folk man försöker dupera.

Det är också mer legitimt med militära spionsatelliter än spionage not vanligt folk. Motiven att maskera dem som Internet är något mindre starka om de vore rent militära.

Min gissning är att Starlink kan vara spionsatelliter främst mot civila mål eller vanligt folk. Om de arbetar optiskt, med radar, lidar, annat, signalspanar eller kombinerat, det lämnar jag öppet.

wwr: 71086944
Eftersom satelliterna inte kan kommunicera med varandra måste den signal användaren skickar till satelliten direkt skickas ned till en mottagarstation som är kopplad till Internet (“bent pipe”). Det har just kommit ut en karta som visar var SpaceX har ansökt om att bygga sådana stationer.

Man har också ansökt om att använda vissa stationer.

In addition today SpaceX filed a special temporary authority request to use 9 southern and mid-US gateways for 60 days. That suggests the gateways are either ready or will be ready very soon.

reddit.com

anon666: 71089848
inverse.com

Din tur

anon666: 71089865
reviews.org

wwr: 71095536

anon666|71089848 wrote:
inverse.com

Din tur

anon666: 71089865
reviews.org

Det där var intressanta länkar. I tidningarna får man intrycket att SpaceX och Starlink närmast utgör välgörenhet som vill ge bra Internet till mindre rika amerikaner. Men här ges ett annat intryck. Kontraktet med Pentagon talas inte så mycket om i media.

“We are delivering high bandwidth into the cockpit of Air Force planes,” SpaceX President and Chief Operating Officer Gwynne Shotwell said

Den testning som alltså utförts har skett mot militära flygplan. Det man talar mest om i media är däremot att framåt sommaren sälja en miljon Internetmottagare till privatpersoner. Men dessa har man ännu ej visat upp. Det är t.o.m. hemligt var de tillverkas.

Även spionsatelliter behöver bra uppkopplingar för att kunna leverera sina data. Än så länge är det svårt att utesluta att Starlink är spionsatelliter. Alla militära uppgifter måste tas med en nypa salt. Det anges inte heller hur många uppkopplingar med den angivna hastigheten som satelliten klarar. Huruvida flygplan är det väsentligaste militära användningsområdet får anses osäkert.


The Air Force program, known as Global Lightning, started testing with SpaceX in early 2018 and used Starlink’s first two test satellites to beam to terminals fixed to a C-12 military transport plane in flight, demonstrating internet speeds of 610 megabits per-second, SpaceX Senior Vice President Tim Hughes said. That’s fast enough to download a movie in under a minute.

Shotwell said the program, part of a $28 million Pentagon contract awarded to SpaceX in late 2018, is ongoing and expects to test Starlink with “a number” of additional military aircraft types. That contract also includes testing communications between satellites in orbit.

The head of the new U.S. Space Command, General John Raymond, told reporters in September that he visited SpaceX’s Starlink factory in Redmond, Washington, but did not go into details about the Pentagon’s plans.

(Är Tim Hughes släkt med Howard Hughes? )
reuters.com (okt. 2019)
The Air Force’s Global Lightning program will test all SpaceX Starlink satellites
tesmanian

Max3x: 71096293
Ok, en användare på hög höjd erhöll 600 Mb/s. Säger egentligen inget om kapaciteten när 3 mech-noder (satelliter) skall försöka mata 100k användare samtidigt. Kanske det just är ett system för att förse flyget med ett globalt höghastighets datanätverk, men varför har man inte sagt det isf.

[ NOT POSTED: ]

Det håller jag med om. Reuterstexten talar så mycket om flygplan att man kan tro de försöker lägga ut villospår. Man borde börja testningen på marken. Den talar även om kommunikation mellan satelliter, vilket skulle antyda Internet, men sådan laser finns inte monterad i satelliterna. Är det dessutom rimligt med tusentals satelliter för Internet till flygplan? Om satelliterna vore civila skulle mer information ges. Flygande stridsledningscentraler finns redan. Massövervakning är under stark utveckling och hemlighålls. När USA försöker kontrollera Europa så är det inte med stridsflyg. Vi behöver knappast heller frukta ryska robotar eller flyg. Jag satsar fortfarande på att Starlink kan vara spionsatelliter. Jag undrar om SpaceX kommer sälja stora mängder Internetmottagare i USA i år, som antytts. Men ingen vet, vi får se.

“We are delivering high bandwidth into the cockpit of Air Force planes,” SpaceX President and Chief Operating Officer Gwynne Shotwell said

The Air Force program, known as Global Lightning, started testing with SpaceX in early 2018 and used Starlink’s first two test satellites to beam to terminals fixed to a C-12 military transport plane in flight, demonstrating internet speeds of 610 megabits per-second, SpaceX Senior Vice President Tim Hughes said. That’s fast enough to download a movie in under a minute.

Shotwell said the program, part of a $28 million Pentagon contract awarded to SpaceX in late 2018, is ongoing and expects to test Starlink with “a number” of additional military aircraft types. That contract also includes testing communications between satellites in orbit.

The head of the new U.S. Space Command, General John Raymond, told reporters in September that he visited SpaceX’s Starlink factory in Redmond, Washington, but did not go into details about the Pentagon’s plans.

reuters.com (okt. 2019)

Det är också oväntat tyst efter uppskjutningen 18/3. SpaceX säger att de vill tjäna pengar på Internet. De borde därför vara intresserade av att genomföra nästa uppskjutning så snart som möjligt. De har redan genomfört 6 av dessa uppskjutningar och enligt planerna skulle de göra en uppskjutning var annan vecka. Inte heller någon information om raketmotorn som slogs av något för tidigt (avsiktligt?).

[ recole.org.uk/starlink/Orbital_planes-April.jpg ]

wwr: 71110054
Nästa uppskjutning av Starlink planeras om en vecka, torsdagen den 16 april, kl 23:31 svensk tid.
Man säger inget mer om den felande motorn.

The mission is set for launch at around 5:31 p.m. EDT (2131 GMT) next Thursday, April 16, from pad 39A at NASA’s Kennedy Space Center in Florida.

spaceflightnow.com

wwr: 71194696
Den sista uppskjutningen i den första serien verkar ha fördröjts en vecka, till den 23 april 2020.
reddit.com

Här är en lite krånglig tabell som dock visar de tidigare uppskjutningarna och gör antaganden om de kommande.
recole.org.uk

4 månader efter efter nästa uppskjutning är alltså systemet klart att tas i bruk i “fas 1”. Initial constellation complete står det i tabellen.

Det borde alltså bli den 23 augusti i år.

Synthetic Aperture Radar

wwr: 71225147
Nya företaget Rocket Lab planerar att börja skjuta upp satelliter för det japanska företaget Synspective i år. RL planerar också att återanvända raketer, mha helikopter.

Satelliterna är spionsatelliter som använder Synthetic Aperture Radar, SAR vilken kan se i mörker, genom moln samt i regn. Den här bättre detaljrikedom än vanlig radar.
forbes.com
en.m.wikipedia.org

Big Brother är här för att övervaka oss.

Enligt bilder från SpaceX är Starlinksatelliterna platta och de suddiga bilder som amatörastronomer tagit kan stödja detta. Detta kan tala mot optisk övervakning. Däremot är kanske SAR-antenner möjliga.

Kanske SAR är en övervakningsteknologi som ingår i Starlink?

This year the startup Rocket Lab in New Zealand (also aiming for reusable rockets) will launch the the first StriX-α satellite for Japanese company Synspective. (Forbes) They aim to build a constellation for earth imaging using Synthetic Aperture Radar (SAR). (SAR) can see in dark and through rain or clouds. It has better resolution than traditional radar.

Could Starlink also include surveillance technology?

reddit

The distance the SAR device travels over a target in the time taken for the radar pulses to return to the antenna creates the large synthetic antenna aperture
Wikipedia

Regardless of the platform used, a significant advantage of using a Synthetic Aperture Radar (SAR) is that the spatial resolution is independent of platform altitude.

Can

At altitudes of several hundred kilometres, spaceborne radars can image comparable swath widths, but over a much narrower range of incidence angles, typically ranging from five to 15 degrees. This provides for more uniform illumination and reduces undesirable imaging variations across the swath due to viewing geometry.

A spaceborne radar does not have this degree of flexibility, as its viewing geometry and data acquisition schedule is controlled by the pattern of its orbit. However, satellite radars do have the advantage of being able to collect imagery more quickly over a larger area than an airborne radar, and provide consistent viewing geometry.

spaceborne SAR:
much narrower range of incidence angle

airborne SAR:
environmental (weather) conditions. In order to avoid image artifacts or geometric positioning errors due to random variations in the motion of the aircraft, the radar system must use sophisticated navigation/positioning equipment and advanced image processing to compensate for these variations. Generally, this will be able to correct for all but the most severe variations in motion, such as significant air turbulence. Spaceborne radars are not affected by motion of this type.

—-

Vad man kan läsa om Synthetic Aperture Radar, SAR så verkar det idealiskt för spionsatelliter. Det ger lika bra detaljrikedom oberoende av från vilken höjd bilden tas. SAR begränsas inte av öppningen (aperture) på linsen/antennen eftersom satelliten förflyttar sig hela tiden och den öppning som blir gällande är en längre sträcka utefter satellitens rörelsebana.

Det verkar nästan bli bättre bilder från satelliter än från flygplan eftersom satelliter förflyttar sig mer regelbundet och den vinkel man betraktar marken i, är mer konstant.

Eftersom man ser detaljer så bra så kan man bara betrakta en liten bit i taget. Det skulle förklara varför SpaceX behöver så många satelliter samtidigt.

Can


According to this reference, many civilian companies sell images down to 0.3 m/pixel
quora

Airbus
Pléiades Neo (up to 0.3 m/pxl)
Pléiades 1A, 1B (up to 0.5 m/pxl)
QuickBird (up to 0.6 m/pxl)
IKONOS (up to 1 m/pxl)
SPOT 6, 7 (up to 1.5 m/pxl)
SPOT 5 (up to 2.5 m/pxl)
Digital Globe
Worldview 3 (up to 0.3 m/pxl)
Worldview 2 & 1 (up to 0.5 m/pxl)
Geo-Eye 1 (up to 0.45 m/pxl)
Planet
SkySat (up to 0.8 m/pxl)
PlanetScope (up to 3 m/pxl)
RapidEye (up to 5 m/pxl)
SI Imaging
KOMPSAT 3A (up to 0.55 m/pxl)
KOMPSAT-3 (up to 0.7 m/pxl)
KOMPSAT-2 (up to 1 m/pxl)
Spaceview
SuperView-1 (up to 0.5 m/pxl)
GF-2 (up to 0.8 m/pxl)
GF- 1 (up to 2 m/pxl)
ZY-3 (up to 2.1 m/pxl)
21 AT
TripleSat (up to 0.8 m/pxl)
UrtheCast
Deimos-2 (up to 0.75 m/pxl)

wwr: 71240271
Synthetic Aperture Radar, SAR verkar vara mycket lämplig för spionsatelliter. Detaljrikedomen i bilderna verkar inte sjunka på samma sätt som för optisk övervakning om man tar bilderna på större avstånd.

Här säljer Airbus civila radarbilder från satelliter. Bilderna har upplösningen 25 cm! Jag gissar att de använder SAR.
intelligence-airbusds.com

Även reklamen för deras optiska övervakning låter klatschig.

Pléiades is an optical satellite constellation providing very high-resolution products (50cm) with a 20km swath.

Both the space and the ground segment have been designed to provide information in record time, offering daily revisit capacity to any point on the globe and outstanding acquisition capabilities to meet the full spectrum of civil and military requirements.

The Pléiades constellation is the right answer to extract accurate information and bring powerful insight to make informed decisions.

Pléiades key features:
Very-high-resolution multispectral twin satellites [50-cm products]
Daily revisit capacity and highly reactive tasking
Advanced agility including 5 collection scenarios: Target, Strip Mapping, Tri-Stereo, Corridor and Persistent
Surveillance
Truly available satellite resource capacity
Stereo / Tristereo capacity and fresh archive

Our Radar satellites acquire datasets ranging from very high-resolution to wide area coverage. Data is acquired independent of weather conditions.

Om Starlink är spionsatelliter som är del i en militär operation har de förmodligen även bättre upplösning än Airbus radarsatelliter med 25 cm.

Trump Tweetade en bild förra året med upplösning ~10 cm. Den är säkert inte den bästa.

esa sar tutorial

What is very interesting is that *[SAR resolution] (http://www2.geog.ucl.ac.uk/~mdisney/teaching/teachingNEW/3051/PPRS_7/esa_sar_tutorial.pdf)* is
1. independent of the distance between the satellite and the ground
2. becomes better with a smaller antenna. the resolution is quite simply *half the size of the antenna*
(An amazing discovery from 1951.)
So there seems to be almost no theoretical limitation for SAR resolution. Maybe a practical limitation in how much power you can put into the pulses that should be reflected and recorded by the small antenna?
reddit Snowleopard222

wwr: 71258164
Om Starlink är spionsatelliter så är det möjligt att de använder Synthetic Aperture Radar, SAR. Det verkar vara en enastående uppfinning, gjord 1951. Detaljrikedomen i bilden minskar inte trots att man tar bilden på stort avstånd. Antennen behöver inte vara stor (som med vanlig radar eller teleskop) utan kvalitén blir bättre om antennen är liten! Teoretiskt kan föremål motsvarande halva antennens längd avbildas. Här är en lite teknisk förklaring som jag bara börjat läsa.
www2.geog.ucl.ac.uk

Om antennen skall vara liten kanske det betyder att man måste blåsa på med större strålningsmängder och SpaceX håller på att bygga in jorden i en mikrovågsugn. Men detaljerna kan inte avgöras ännu.

De som argumenterar mot att SAR skulle kunna ingå i Starlink säger att energin från solpanelerna kanske inte räcker till både Internet och SAR. Men Internet har vi inte sett ännu och allt är osäkert. Det beror ju på hur många bilder man tar.

SAR passar bra med de många satelliter SpaceX skickar upp och ämnar skicka upp. Eftersom bilderna är så detaljrika kan bara små områden avbildas och man behöver många satelliter. Man får också då fler solpaneler som alstrar energi.

Man ger alltså pulser för att kunna ta bilder. Det går att ta bilder i mörker, regn och genom moln.

Det är inte säkert ännu att Starlink innehåller SAR eller annan övervakning. Men det är absolut något som skall följas upp. Massmedia har ju slutat undersöka och då får vanligt folk försöka ta reda på vad som sker.

SpaceX värmde upp motorerna i fredags och den sista uppskjutningen i den första serien planeras torsdag 23 april, kl 21.16 svensk tid. Det tar 4 månader för satelliterna att komma på plats och den första versionen av nätverket borde då fungera i slutet av augusti. Då kommer man i alla fall att säkert kunna säga om Starlinks Internet fungerar.

Much will likely go wrong on 1st mission. Also, 6 more launches of 60 sats needed for minor coverage, 12 for moderate.
Elon Musk, Twitter May 12, 2019
inverse

wwr: 71306298
Gårdagens uppskjutning gick bra. Nu finns c:a 360 satelliter i omloppsbanor. Elon Musk säger att “beta-testning” för allmänheten (av Starlinks Internet) skall börja om ett halvår på nordliga breddgrader. Det nordligaste för Starlink är alltså breddgrad 53, så Sverige är knappast att räkna in.

Private beta begins in ~3 months, public beta in ~6 months, starting with high latitudes

twitter.com
2020 04 23

There are now 420 operational Starlink satellites 🛰 😉
Elon Musk, Twitter

dammluckor: 71306322
vem betalar för detta, var kommer pengarna ifrån för det är knappast den hårfagre sydafrikanske juden som betalar för detta.

wwr: 71306344
En fond med Elons namn kontrollerar företaget. Google äger även 10%.

Den frågan du ställer är mycket intressant. Officiellt är ju Elon ett geni som grundat PayPal, Tesla, Hyperloop, SpaceX etc. Han har skapat en förmögenhet.

Jag betvivlar detta lite grand. Jag tror Elon, liksom Greta och många andra har ställts upp som frontfigurer för globala nätverk.

Shuttleworth (också rymdflygare från Sydafrika) kom in med stort kapital och lade mycket av Linux under sig. (Officiellt kom kapitalet från försäljning av digitala certifikat.)

Försök även spåra det stora kapitalinflödet i Google de flesta åren. Inte så lätt.

Jag gissar även Zuck och Facebook kan höra hit.

Man ställer upp frontfigurer för inflöde av globalt kapital. Det är ett slags kommunistiskt system där duktiga entreprenörer inte kan slå sig fram längre.

Jag känner inte till Gates så bra. Men nog har jag ett intryck att “på den tiden” kunde duktigt folk, som Gates, kämpa sig upp. (Fast jag gillar inte allt med Microsoft.) Idag är företagandet förutbestämd av globala nätverk. Jag tror SpaceX kan höra hit.

Jag känner inte till detaljerna. Men tittar man bakåt så verkar företagsledarna mer aktiva. Bransons rymdflygande just nu går inte så bra, han är även lite äldre nu. Men han ger ett mer aktivt intryck än Musk. Det gäller även det intryck man får av Hughes, med vem Musk ibland jämförs.


There are now 420 operational Starlink satellites 🛰 😉
Elon Musk, Twitter, 2020 04 23

Private beta begins in ~3 months, public beta in ~6 months, starting with high latitudes
Elon Musk, Twitter, 2020 04 23

Does Germany count as high latitude? 🤞
Twitter, 2020 04 23

Yes
Elon Musk, Twitter, 2020 04 23

https://www.teslarati.com/spacex-starlink-internet-service-beta-program/

Good summary
Elon Musk, Twitter, 2020 04 23

Starlink will deliver high speed broadband internet to locations where access has been unreliable, expensive, or completely unavailable
SpaceX, Twitter, 2020 04 23

Wow ! 🤩will it be available across the globe 🌏?#SpaceX #Starlink
Twitter, 20 04 23

Yes
Elon Musk, Twitter, 2020 04 23

(gif)

warp99:
The satellite does not have multiple beams that track each receiver but directs a beam that covers thousands of receivers at a time.

Each user terminal operates on one of four different frequencies, two different polarisations and many different time slots to get a unique combination for communication to and from the satellite.

The beam width is adjustable on a phased array system and as they add more satellites to the constellation they can narrow the beam. This means that each satellite will be communicating with roughly the same number of customers.
The user terminals do not have to be stationary and can be on ships travelling over waves or planes turning and banking. The beam is electronically adjustable and can switch direction very quickly.

Snowleopard222:
1000 users, each at 50 Mbps, would need 50 Gbps. I can only find information of moderate bandwidths:
“spot-beam Ku, using new High Throughput Satellites (HTS). For example, Intelsat’s EpicNG promises up to 80 Mbps per aircraft and 200 Mbps per spot beam”

warp99
All networks rely on diversity as not all users will need full bandwidth at the same time. So typically that would a 10:1 factor so 1000 users with 50 Mbps peak bandwidth each need 5 Gbps rather than 50 Gbps. With four frequencies and two polarisations that would allow 8000 customers per satellite.

One satellite 40 Gbps
HTS
High-throughput satellite

wwr: 71335085
I samband med den sjunde uppskjutningen har det kommit lite ny information.

Privat testning börjar om 3 månader. Allmän “beta-testning” börjar om 6 månader. Man kan tolka Elons Twitter som att bl.a delar av USA, Kanada och Tyskland täcks av nätverket. (Nordliga breddgrader upp till 53° kommer att fungera bäst till att börja med. Sverige täcks alltså inte alls ännu.)

Alla 420 satelliterna ingår i nätverket.

twitter.com

twitter.com

twitter.com

teslarati.com

twitter.com

twitter.com

twitter.com

Det verkar som om satelliten skickar tillbaka Internet till användaren utan att specifikt rikta strålen mot enskilda användare. Därför får man anta att materialet är starkt krypterat, eftersom det Internet användaren tar emot sprids över stora ytor.

Inofficiella uppgifter kan antyda att varje satellit skulle kunna klara runt 40 Gbps. Det skulle motsvara 8000 användare med en medelbelastning av 5 Mbps.
reddit.com

Den närmaste konkurrenten heter OneWeb. Den är nära konkurs. Till skillnad från Starlink har det företaget dock visat bilder av sina användarterminaler. Men eftersom inget har testats ännu så kan man inte vara säker på vad som fungerar.
canadasatellite.ca

Om Starlink är något annat än Internet så menar jag att radar (SAR) ligger närmast till hands. Satellitradarbilder med detaljupplösningen 25 cm finns redan att köpa från t.ex Airbus.

Det kommer att bli mycket intressant att följa den vidare utvecklingen.

wwr: 71378814
SpaceX har ansökt om att bygga ännu fler markstationer för Starlink, i USA. De illustrationer som cirkulerar på Internet ger intryck av god geografisk täckning.
reddit.com

Those circles show just the sky coverage at 40° elevation angle. Firstly SpaceX intends to intitially operate gateway antennas down to an elevation of 25° which would increase the above radius by 25% and secondly the satellites’ footprint will additionally extend coverage by a few hundred miles beyond the circles’ boundaries, so service coverage will be significantly wider than my map suggests.

reddit.com

Sony and Japan’s space agency make 100Mbps laser Ethernet in space
dcd
reddit

Starlink faq Reddit

Looks like a thin, flat, round UFO on a stick. Starlink Terminal has motors to self-adjust optimal angle to view sky. Instructions are simply:
– Plug in socket
– Point at sky
These instructions work in either order. No training required.
Twitter

fcc application

wwr: 71552628
Starlink Internet skall börja “privat betatestning” i slutet av juli. Det finns inte så mycket uppgifter ute. Ännu inga bilder på användarterminalerna. Den här bilden har fått uppmärksamhet de denaste dagarna. Den kan föreställa den elektronik som kan ha använts i militära flygplan för att kommunicera med satelliterna. Någon antennen är inte med på bilden.
twitter.com

Det har visats kartor med imponerande geografisk täckning. Men dessa kartor visar enbart ansökningar om att bygga markstationer, från slutet av april. Om något beviljats eller byggts är osäkert. (Alaska är t.ex helt utanför nätverkets nuvarande räckvidd.)
reddit.com

De bilder jag hittat på markststioner är dels vad vissa gissar kan vara “temporära markstationer”, dvs små antenner/radomer på en släpvagn.
m.imgur.com

Det finns även foton på antenner/radomer i SpaceX anläggningar i Boca Chica som vissa tror har med Starlink att göra. Men det ligger alltså i södra USA, ett område som inte ingår i den testning som nu kommer att ske.
m.imgur.com

Det är inte mycket information ute, med tanke på hur stort detta projekt är. Vi lever i en tid där storföretag, massmedia och politiker gått samman och isolerat sig från vanligt folks behov och frågor. Den information vi får är helt synkroniserad och inget ifrågasättande sker. Det är bara att försöka hänga med och se vad som händer.

wwr: 71565581
Nu skall SpaceX skicka upp ett annat företags spionsatelliter tillsammans med Starlink.

Planet announced that its next six SkySat satellites will fly to low Earth orbit on SpaceX Starlink missions scheduled later this summer.

The deployment of six more SkySats would add coverage to Planet’s fleet of 15 currently in operation. These remote sensing satellites collect high-resolution imagery, a capability that the company needs to compete in the national security market.

They will offer more targeted coverage, rapid revisits and raw image capacity in key geographic regions.

spacenews.com

wwr: 71579826
Det har dykt upp en bild på en pelare som kan innehålla radioantenner. Den fotograferades av fans vid en Tesla laddningsstation i Kanada.

twitter.com

landmarkdividend.com

Naturligtvis gissar vissa att det kan vara en markstation för Starlink. Det kan också ha med mobiltelefoni/5G att göra. Det senare kanske troligare.

Att inte redovisa vad det är, skulle kunna vara uttryck för listig marknadsföring. Men det vore mer seriöst om SpaceX berättade vad som sker, anser jag. Fast det skall bli mycket intressant att följa Starlink.

Hugo.Drax: 71679272
Jag tror den kartan bygger på data från deras ansökningar om att sända & mottaga radio på dessa platser. Jag har klickat in på en ansökan, den i Arbuckle CA men jag kommer inte vidare på FCC’s sida så jag vet inte om dom blev beviljade tillstånd.

Av dom bilder jag sett så fortsätter SpaceX med att sätta fartygsantenner på en släpvagn och köra ut den släpvagnen där markstationen ska vara. Så allt dom behöver i dagsläget är tillstånd från FCC och en plan yta för släpvagnen nära en internetnod.

Starlink markstation i Conrad MT
forumbilder.com

Här är en bild på OneWebs markstation i Alaska som jämförelse. Det är inte omöjligt att SpaceX bygger något liknande i framtiden, men dom gillar verkligen att snåla där dom kan.
twitter.com

Den i Alaska är som sagt verkligen intressant. Om dom redan nu har ansökt om en markstation där så borde dom närma sig en uppskjutning som kan täcka dessa breddgrader. (Något som kommer att ge oss Svenskar täckning för den som bara följer Starlink med ena ögat)

wwr: 71679455
Svårt att få grepp om detta. OneWeb har gjort flera uppskjutningar och har så stor parabolfarm i Alaska. Men aldrig gjort demonstration vad jag vet och nu i konkurs!

Undrar hur mottagningen är när det snöar in i parabolerna. (Varför så många paraboler och inte några större. Så många satelliter lär inte vara aktuellt nu.)

Edit
Bara 81 likes, 2 kommentarer på bilden från OneWeb. Här visar de upp en stor station i Norge med annan arkitektur. Man vill se fler bevis på att detta är deras.
newsfounded.com

Starlink i Wisconsin … sägs det (hattarna på sned som champinjoner)
reddit.com
Visar även användarterminaler (“UFO on a stick”) … gissar man. Varför står de där.

wwr: 71681107
Visst är en del lite mystiskt med Internet från satelliter på låg höjd. Starlinks närmaste konkurrent OneWeb har skjutit upp 74 satelliter som från 1200 km ger viss täckning. Man påstår sig ha byggt markstation i Alaska med 27 paraboler (alla på samma ställe!).
twitter.com

När allt är klart går OneWeb i konkurs!

Både Starlink och OneWeb måste konkurrera med ett nätverk av geoststionära Jupitersatelliter från Hughesnet. Det är långsamt men beprövat och behöver inte rikta om antennen mellan olika satelliter.

download speeds of 25 Mbps and upload speeds of 3 Mbps.

Hughesnet kostar $50-150/månad med olika mjuka databegränsningar.

OneWeb files for Chapter 11 bankruptcy protection
verge
(Ch 7 is complete bankruptcy, ch 11 means to try to reorganize)

wwr: 71722213
Starlinks närmaste konkurrent OneWeb har bara gjort “liten konkurs” (Chapter 11) och söker förmodligen omstrukturering. De har 74 satelliter uppe och minst två, ganska stora parabolfarmer. Nog tror jag att företaget sysslar med något, men vad?

En försäljningsingenjör för SpaceX skrev till de som ansvarar för Nebraskas bredband i glesbygd och lovade 100/40 uppkopplingar med Starlink. Få se om de kan hålla detta.

Anticipated Starlink speed: 100 Mbps down / 40 Mbps up [Source: SpaceX sales engineer, July 2019]
Jamie Hadden, a sales engineer for SpaceX wrote to Nebraska rural broadband task force in July 2019:

“Broadly speaking, Starlink is best at providing connectivity to remote, isolated users (farms, small towns, remote residences), so our system offers a good solution for those users who are hardest to reach via fiber. Service levels of 100 Mbps down / 40 Mbps up would generally be anticipated, but depends on how dense the user-base is within a region. Latency will be very low, ~30 ms or so, far quicker than existing satellite-based solutions due to our much lower orbit, and comparable to fiber. User segment is a 19-inch electronically steered antenna, mounted on one’s rooftop.”

Det ligger på en pdf jag inte kunnat öppna själv ännu
ruralbroadband.nebraska.gov

wwr: 71733148
Jag har inte hunnit lyssna på denna podcast. Jag hittar ingen tidsmarkering. Men det påstås att Musk säger att användarterminalerna ännu är “dyra”.
aviationweek.com
(vid 34 min, sägs det)

Stor nyhet som borde komma på ett klarare sätt.

Nyheten smygs ut i en podcast, efter en halvtimme, samtidigt som SpaceX snart gör sin viktigaste uppskjutning. Det ser inte bra ut.

wwr: 71734879
I April 2019 fick SpaceX tillstånd att montera kameror med låg detaljupplösning i Starlink

SpaceX #Starlink is authorized by NOAA for 60 satellites single low-resolution panchromatic video imager — since @SpaceXStarlink has grown past 60 satellites, are they violating NOAA earth imaging rules? #Satellite #SpaceX @SpaceXFCC @SpaceX t.co

twitter.com

Skall jag gissa så kan detta vara ett villospår. Min gissning är att Starlink kanske innehåller SAR-radar som skulle kunna ge extremt detaljrika bilder.

wwr: 71735302
Amerikanska armén skriver samarbetsavtal med SpaceX om Starlink

WASHINGTON — The U.S. Army will experiment using Starlink broadband to move data across military networks. An agreement signed with SpaceX on May 20 gives the Army three years to test out the service.

spacenews.com[/url]

Musk said Starlink will have continual coverage of limited geographies at around 400 satellites, or seven launches including tomorrow’s mission.
spacenews May 7, 2019

Podcast Gwynne Shotwell 14 launches needed
reddit
Transcript Starlink 16:52
Gwynne Shotwell
Oh, sure. It is. Yeah. We hope to roll it out this year. It has moved a little bit, not necessarily because of coronavirus, but we need, after the eighth launch, we’ll have continuous global coverage. Um, but uh, not a ton of bandwidth we’ll need – I think through the 12th and 14th launches, after we get 14 launches, we’ll roll out service in, um, in a more public way. And we’ll probably do some beta, you know, beta roll outs before that.

Starlink verkar skjuta ytterligare på när de kommer igång.

I april sade Musk “privat betatestning” om 3 månader och allmän betatestning om 6.

Private beta begins in ~3 months, public beta in ~6 months, starting with high latitudes

twitter.com

Men nu säger först Musk att man har problem att framställa användarterminalen till bra pris (se edit nedan). Sedan fyller Shotwell på med att upp till 14 uppskjutningar kan behövas. (Man har gjort 7 nu.) Båda uttalandena görs via podcast vid en tid när informationen om SpaceX är fokuserad på deras andra verksamhet som rör bemannade uppskjutningar.

Gwynne Shotwell:

Oh, sure. It is. Yeah. We hope to roll it out this year. It has moved a little bit, not necessarily because of coronavirus, but we need, after the eighth launch, we’ll have continuous global coverage. Um, but uh, not a ton of bandwidth we’ll need – I think through the 12th and 14th launches, after we get 14 launches, we’ll roll out service in, um, in a more public way. And we’ll probably do some beta, you know, beta roll outs before that.

aviationweek.com
temi.com
Transcript (16:52)

Jag måste säga att jag börjar undra om Starlink kan vara en bluff. Tills vidare får man nog anta att så är fallet och företaget bara bedriver förhalningstaktik. Nu är det upp till företaget att bevisa motsatsen genom att ge klar information och leverera sin produkt.

—-

Edit:
Det är svårt att hitta i denna podcast eftersom spelaren inte har tidsmarkering. Man kan få fram en tidsmarkering om man först klickar symbolen för olika avsnitt och sedan väljer Musks intervju. Då kan man gå till 34 minuter. Intervjun är över telefon och är av mindre bra kvalitet. SpaceX information är inte av bra kvalitet.
wwr: 71733148
Jag har inte hunnit lyssna på denna podcast. Jag hittar ingen tidsmarkering. Men det påstås att Musk säger att användarterminalerna ännu är “dyra”.
aviationweek.com
(vid 34 min, sägs det)

Stor nyhet som borde komma på ett klarare sätt.

Nyheten smygs ut i en podcast, efter en halvtimme, samtidigt som SpaceX snart gör sin viktigaste uppskjutning. Det ser inte bra ut.

wwr: 71810257
Nästa uppskjutning verkar bli på torsdag morgon 03.25 svensk tid.

Så här rör sig Starlink-satelliterna redan över oss. (422 st) (Hastigheten är ökad, “time lapse”)
youtu.be

Ännu igen användbar funktion i dessa satelliter enligt SpaceX. Nu verkar man påstå att man måste skjuta upp lika många till för att kunna erbjuda Internetservice.
(FB) Starlink

Elon Musk says the biggest challenge of SpaceX’s Starlink internet project is not satellites, but rather ‘UFO on a stick’ devices users will need to get online
bi prime, paywall

wwr: 71850566
Jag menar att Starlink är en bluff. Här är fler citat av Musk.

“We need to set the stage of [low-Earth orbit] constellations. Guess how many LEO constellations didn’t go bankrupt? Zero,” Musk said at the Satellite 2020 conference in March, according to Via Satellite. “We are focusing on making it not go bankrupt.”

If SpaceX can drive down the cost of phased-array user terminals – and quickly – it may be well-positioned to avoid similar hindrances to success. It could also handily beat Jeff Bezos’ planned Project Kuiper satellite internet network to creating a profitable service.

In his conversation with Klotz of Aviation Week, Musk spoke with a mix of confidence and realism about the challenge.

“The secret to SpaceX’s success is that we’ve got … a better engineering team than I think has ever existed working on Starlink,” Musk said. “I think we’ve got a strategy where success is one of the possible outcomes. … That’s high praise, because I think there’s a lot of them where success was not one of the possible outcomes.”

SpaceX har definitivt givit intrycket att de skall ge billigt Internet till många. De har skjutit upp 480 satelliter men vet nu inte hur de skall ta emot signalerna.

I nuläget kallar jag detta en bluff. Vi får se om något kommer upp som gör att jag måste ändra den uppfattningen.
reddit.com

Shotwell said millions of people in the U.S. pay $80 per month to get “crappy service.” She didn’t say whether Starlink will cost more or less than $80 per month but suggested that would be a segment of the public the company would target as well as rural areas that currently have no connectivity.
space

Thomas Hansen (@tweetmyinbox) Tweeted:
The classic Ponzi scheme time frame from Tesla securities fraudster & $SCTY con man Elon Musk
3 months maybe, 6 months definitely
Fate *loves* irony. Frankly, too much.
Fair warning
$TSLAQ
SpaceX t.co tmi

Twitter

Does anyone know what the shiny material is, covering the sides of the satellites? Doesn’t it have to come off before satellite deployment? I can not see it [here](img). (Sorry for new thread, I mispressed.)

www.reddit.com/r/Starlink/comments/gzxjdk/starlink_fairing_deploy_sequence/

reddit

YouTube fairing deployment

YouTube Starlink mission 29 min

Hugo.Drax: 70771364
Dom testar nya snällare parametrar för att skjuta upp sina egna Starlinksatelliter på. Som jag förstår det så är det för att vara mer skonsam mot förstasteget. Dock i samband med förra landningsmissen så nämnde dom att deras vädermodeller behövde uppdateras, dvs deras beräkningar om hur väder och vind påverkar landingsfasen. Jag skulle tro att det är något dylikt strul även denna gång.

Jo, det är någonting med “spännbanden” som håller ihop alla satelliterna som dom inte vill att hela världen ska se. Man kan ställa klockan efter när den delen av sändningen inte visas. Landningarna dock finns det nog ingenting konstigt med, där har dom till och med släppt en blooperrulle så det skäms dom nog inte för att visa.

wwr: 70771861
Jag såg inte när satelliterna släpptes, denna gång. Men tidigare har ju kvalitén på videon varit mycket hög.

Däremot klarar de ju som sagt inte att visa landningsögonblicket från pråmen på havet! (Jag gissar de mörklägger något. Men som sagt, de visar ju krascher, annars.)

Men tillbaka till släppet av satelliter. Perfekt kvalitet hela tiden.

Boeing hade ju t.ex helt tappat kontakten med raketen när de körde vilse nyligen.

Skulle hela filmsekvensen av släppet av satelliter kunna vara fejkad/animerad?

Edit
Avstånd SpaceX HQ, Hawthorne – Hollywood: 20 km, bara gatan ner

wwr: 71898532
Ny sekvens av Hollywood-kvalitet när noskonshalvorna ger sig av.
youtu.be

Men samma klipp i videon som tidigare. (Fast numera går det tydligen bra att visa raketstegens landningar!)

Men vad är det för blankt material som täcker satelliterna? Det finns inte med på tidigare bilder av satellittraven.
encrypted-tbn0.gstatic.com

Det blanka syns inte heller när dessa satelliter ger sig iväg. (Runt 30 minuter in i videon)
youtu.be

Det blanka måste ha försvunnit på något sätt när videon klipptes!

(De bländskydd man installerat ser annorlunda ut och sitter över antennerna.)

reddit visor

But the rocket cam (YT) (18:05) doesn’t seem to show any dustshield on the stack. Do those two videos really show the same event?
reddit

Rocket Lab to launch satellites for US spysat agency and NASA Saturday. Here’s how to watch.
Rocket Lab

wwr: 71921041
I morgon skjuter man upp spionsatelliter.

SpaceX har sparkat ut två av sina 60 Starlink för att ge plats åt tre av Planetlabs Skysat (#16-18) som har avbildande radar.

Rocket Lab är en liten konkurrent till SpaceX. De skjuter bl.a upp satelliter för den amerikanska spion-satellit-myndigheten i morgon. Liksom SpaceX planerar RL att återanvända boosters. De planerar använda helikopter men troligen ingen sådan show i morgon.

Rocket Lab to launch satellites for US spysat agency and NASA Saturday. Here’s how to watch.

The launch company Rocket Lab will launch five small satellites for NASA, a U.S. spy satellite agency and universities early Saturday (June 13)
space

Huruvida även Starlink kan utgöra spionsatelliter diskuteras i separat tråd.

wwr: 71932692
Investeringarna är redan gjorda. Man har 480 satelliter i omloppsbana. SpaceX fortsätter att göra dyra uppskjutningar. I morgon skjuts väl ytterligare 58 satelliter upp.

Nu är SpaceX i ett läge att börja tjäna pengar. Men nu backar man och säger att mottagarantennerna blir för dyra att tillverka.

Därför tror jag att Starlink är en bluff. Det kanske jag får ompröva framöver, men just nu ser det ut så, menar jag.

Man kan inte skjuta upp 480 satelliter, fortsätta göra uppskjutningar och samtidigt säga att det inte är användbart.

Det är likadant med OneWeb. De skjuter upp 74 satelliter. De har stora anläggningar av mottagarantenner i bl.a Alaska och Norge. Nu påstår de att de gått i konkurs. Men företaget “omorganiseras” ekonomiskt. Det existerar fortfarande. Konkursen är förmodligen en bluff, enligt min mening.

wwr: 71934772
Från och med igår kan amerikaner och kanadensare anmäla intresse för att vara med och testa Starlink.
starlink.com

De som fyller i får följande svar

Thank you for your interest in Starlink!

Starlink is designed to deliver high speed broadband internet to locations where access has been unreliable, expensive, or completely unavailable. Private beta testing is expected to begin later this summer, followed by public beta testing, starting with higher latitudes.

If you provided us with your zip code, you will be notified via email if beta testing opportunities become available in your area. In the meantime, we will continue to share with you updates about general service availability and upcoming Starlink launches.

“private beta” är alltså bara för SpaceX anställda.
“public beta” gäller för allmänheten

SpaceX bygger i alla fall upp bilden av att det kommer att fungera.

SpaceX told the FCC in April that Starlink “will begin offering commercial service in the northern United States and southern Canada” before the end of this year, “and then will rapidly expand to near global coverage of the populated world in 2021.” Additionally, SpaceX founder Elon Musk has declared that Starlink’s internet speed will rival existing Earth-bound services, saying in March that the network will have a “latency below 20 milliseconds, so somebody could play a fast-response video game at a competitive level.

cnbc.com

Why in the next decade companies will launch thousands more satellites than in all of history
OneWeb, Kuiper, Amazon
cnbc

Rajeev Badyal
Amazon hired the former leader of SpaceX’s satellite program, to run Project Kuiper after Musk fired him. Musk had become frustrated with the pace of Stalink’s development but Bezos brought on the former Starlink VP to lead his team.
cnbc

wwr: 71945935
En SpaceX/Tesla-direktör säger att han bara kopplade upp sig direkt mot Starlink och visar bild på hur han har kontakt med 6 satelliter! Detta verkar även vara i Hawthorne, CA som inte borde ha så bra mottagning, så långt söderut.

Looking up to the skies with open eyes!

Went to HQ and set up a Starlink terminal that connected to the satellites orbiting overhead. Simplest out-of-box experience imaginable.

Can’t wait to upgrade my broadband later this year! t.co

twitter.com
[ reddit ]

Skall bli spännande att se om de får igång något. Men jag är tveksam.

Man kan notera att Jurvetson även var indragen i SolarCity-härvan för vilken Elon är stämd till domstol. Jurvetson, Elons bror och andra köpte ut sig för $60 milj. Jurvetson satt i styrelsen för SolarCity. Sitter även i styrelserna för SX, Tesla och Planet Labs som skickar upp spionsatelliterna SkySat. Tre följde med Starlink igår.

Med SolarCity i bagaget måste man utvärdera hans uppgifter kritiskt, imho.

Around 20ms. It’s designed to run real-time, competitive video games. Version 2, which is at lower altitude could be as low as 8ms latency.
Twitter Elon Musk
2020 June 15

wwr: 71956411
Nu dyker det upp en påstått läckt bild på elektroniken i Starlinks användarterminal. Kontot är inte officiellt SpaceX men bilden kommer in i en diskussion mellan SpaceX-direktörerna Musk och Jurvetson utan att de dementerar.
twitter.com

Det ger ett osäkert intryck. Man frågar sig om detta kan vara någon märklig form av marknadsföring. Men både Musk och Jurvetson blev stämda till domstol i SolarCity-härvan. De har inget större förtroendekapital att spela med.

Nyligen sade Musk att man hade problem att göra användarterminalen till rimligt pris. Men idag twittrar han så här om latensen.

Around 20ms. It’s designed to run real-time, competitive video games. Version 2, which is at lower altitude could be as low as 8ms latency.

twitter.com

Några officiella bilder på användarterminalen har inte visats.

Starlinks Twittersignatur lyder

Starlink is targeting service in the Northern U.S. and Canada in 2020, rapidly expanding to near global coverage of the populated world by 2021.

SpaceX har 538 satelliter i omloppsbana men kan inte demonstrera någon användbar funktion annat än genom påståenden från anställda.

Obama lade ner rymdfärjorna vilket beredde vägen för SpaceX. Här är en bild på Obama tillsammans med SpaceX-direktören Jurvetsons (se ovan) hustru som är en stor givare till liberala/demokratiska organisationer. Bilden är tagen 2007, redan innan Obama blev president.

i.imgur.com

Tiden rinner på och man frågar sig alltmer om detta kan vara någon form av storsvindlarhärva med Obama i toppen. Obama borde väl även utredas för collusion med tanke på vad ryssarna tjänat på att skjuta upp amerikaner, när han lade ned det amerikanska programmet utan alternativ.

Men som alltid när det gäller förhalningstaktik så får man ge det en tid. Musk har tidigare sagt att 400 satelliter skulle räcka för begränsad service. Men nu skall “privat betatestning” börja i juli och allmän testning i oktober. Man får följa Starlink kritiskt och se vad som händer.

wwr: 71975702
SpaceX har problem att övertyga den amerikanska myndigheten FCC att Starlink kan leverera Internet med svarstider under 100 ms.

Citat:
The Federal Communications Commission said it has “serious doubts” that SpaceX and other low-Earth orbit (LEO) satellite providers will be able to deliver latencies of less than 100ms.

Den 29 oktober hålls auktion i USA och miljardbelopp kommer att delas ut för att bygga ut bredband i glesbygd. Ansökningar skall vara inne 15 juli. Musk talar om 20 ms latens. Men ännu ingen kommersiellt gångbar verksamhet för Starlink.

arstechnica.com

wwr: 71986979
Starlink-9 verkar skjutas upp den 23 juni, strax före midnatt. Då kommer det totala antalet satelliter upp i 598! Även denna gång tar man med några spionsatelliter från ett annat företag: Man tar med 2 små satelliter från BlackSky Global. BSG är baserat i Seattle där även Starlink tillverkas samt Kuiper (Amazon) har sitt huvudkontor.
spacenews.com

Starlink satellites coverage map
mmap

Considering earth rotates with as much as 7% the speed of Starlink (95 min orbit), I got higher correction factor
1-sqrt(sqr(sin53)+sqr(cos53-(95/(24*60))cos(observer_latitude))
observer at equator (3.8% slowing)
passage time 170 sek
observer at 53° latitude (2.3%)
passage time 168 sek
But those estimates do not come with a warranty 😉

wwr: 72153909
Hugo.Drax: 70797882
I dagsläget så är/var OneWeb den störste konkurrenten till Starlink så jag slänger in följande nyhet här.

msn.com

Brittiska regeringen går in med 5 miljarder kronor i OneWeb.

U.K. Business Secretary Alok Sharma confirmed the government has pledged to invest $500 million and take a “significant” equity share in OneWeb, which is headquartered in London. The stake is reported to be around 20%.

“The deal underlines the scale of Britain’s ambitions on the global stage,” said Sharma. “Our access to a global fleet of satellites has the potential to connect millions of people worldwide to broadband, many for the first time, and the deal presents the opportunity to further develop our strong advanced manufacturing base right here in the U.K.”

cnbc.com

I likhet med Starlink har inte heller OneWeb hållit någon demonstration så att allmänhet eller press kunnat se hur systemet fungerar. OneWeb har även ganska stora anläggningar med mottagarantenner. Lite underligt är det, anser jag. Brittiska regeringen går in med så mycket pengar ändå.

 

TRANSLATE THIS PAGE:

A few earlier posts:    (scroll down list)

2017 12 09 Earlier: Trump om Jerusalem – den verkliga orsaken till Trumps uttalande funnen

2017 12 12 Earlier: IOK saknar bevis – Internationella Olympiska Kommittén stänger av Ryssland utan bevis

2017 12 15 Earlier: Destabilisering genom invandring

2017 12 18 Earlier: Destabilisering genom feminism och HBTQ

2017 12 25 Earlier: Geopolitisk krigföring – Media/USA attackerar Europa med flyktingar. The enemy within. Weapons of Mass Migration

2018 03 01 Earlier: Tesla, Ubuntu/Linux – self destructive moles & Google, Facebook – political control mechanisms

2018 03 10 Earlier: The terrorists’ objectives

2018 04 02 Earlier: UN obstructs murder investigation – UN supports an illegal regime. The true reason why Catalán and Sharp were killed.

2018 04 10 Earlier: Bjärred-case. Politically correct psychiatry exterminates a whole family?

2018 04 22 Earlier: The Iraq war 2003 was built on fake evidence. / So far, no accusations of chemical warfare have been proven true. / Also the war on IS was built on fake evidence.

2018 04 25 Earlier: Why only few air crash investigations are accurate. – Passengers lives are at an unnecessary risk.

2018 04 27 Earlier: The Cold War and other anti-Russian activities. The image of conflict; The useful enemy

2018 05 01 Earlier: Journalist wounded by IS ?

2018 05 10 Earlier: Who owns the news media

2018 05 22 Earlier: False flag awards

2018 05 30 Earlier: Fake news

2018 08 30 Earlier: Soros’ funds used to influence Swedish politics

2018 09 05 Earlier: Control of the Internet, Google, troll farms

2018 09 06 Earlier: Quotes

2018 09 07 Earlier: Feeding frenzy, the media monopoly disposes of politicians that do not follow the agenda

2018 09 08 Earlier: The media monopoly sells outdated technology to the Swedish gov’t @ SEK 10 bn.

2018 09 09 Earlier: All parties unite to refuse party SD posts as chairman according to election results.

2018 09 10 Earlier: News media gives birth to a political party – Ny Demokrati

2019 02 01 Earlier: Bilderberg calling the shots: Center party is hi-jacked and Liberal party is ordered to self-exterminate.

2019 02 01 Earlier: Elections 2018: Globalist parties pretended to have different opinions. Collaborate to favor large corporations at the expense of workers.

2019 04 12 Earlier: Ola Bini, Arjen Kamphuis connection

2019 04 14 Earlier: Wikileaks, Julian Assange and Ola Bini are likely American agents.

2019 08 10 Earlier: Edward Snowden – US operative

2019 10 10 Earlier: Greta Thunberg‘s true, dark motives

2019 11 26 Earlier: Arjen Kamphuis‘ disappearance

2019 12 01 Earlier: Are the Iranian ayatollahs CIA-agents?

2019 12 08 Earlier: Obama tries to break US self confidence by cutting the space program.

2019 12 10 Earlier: Elon Musk, SpaceX Starlink network is fake. Starlink is mass surveillance.

2019 12 14 Earlier: Elon Musk is intentionally a poor role model, to destroy youth values.

2019 12 19 Earlier: Neil Farage: Parties like SverigeDemokraterna (SD) become corrupt in the European Union.

2020 01 20 Earlier: The European Union threatens w/ bank blockade to make United Kingdom to follow EU rules.

2020 01 22 Earlier: The scare factor

2020 01 25 Earlier: Climate gender conflicts

2020 01 26 Earlier: Are Starlink spy satellites?

2020 01 27 Earlier: Is Mars rover “Curiosity” fake??

2020 02 29 Earlier: Assange extradition trial

2020 03 08 Earlier: US liberal chaos is only for export.

2020 03 12 Earlier: US elections 2020 are rigged.

2020 03 25 Earlier: Corona & climate – full panic but no real action taken.

2020 04 06 Earlier: The government/press/elite are less likely to use espionage against other states, but would rather use it against their own people.

2020 04 12 Earlier: fake rebels

2020 04 30 Earlier: Brexit, current status

2020 05 02 Earlier: Elon Musk plays the fool

2020 05 06 Earlier: Fairy tales newspapers compose

2020 05 02 Earlier: Norwegian police never tries to find the missing person

2020 05 22 Earlier: Blackmail the European Union

2020 05 27 Earlier: Send Greta to the European Union to stop Corona recovery. We in Northern Europe are paying for it.

2020 06 10 Earlier: Why SpaceX recovers boosters.

2020 06 11 Earlier: Why the UK can not get a deal with the EU.

2020 06 12 Earlier: Why the media hate Latin America

2020 06 16 Earlier: The Brexit dilemma (1)

2020 06 18 Earlier: Black Lives Matter/All Lives Matter [BLM]

2020 06 20 Earlier: Swedish PM splits Nordic unity for no reason. – He must be under globalist control.

2020 07 05 Earlier: Cross-country skiing champion Marit Bjorgen – a product of the globalist agenda


Table of Contents (in English)

Summary

[keywords:
Massmedia och demokratin
News media and the democracy]

Nästa:

03.1.004.014 (080) How Obama sold out the NASA space shuttles, paid the Russians and replaced the shuttles w/ pothead Elon Musk/SpaceX; Boeing; Mars rovers, Curiosity, Perseverance


Innehållsförteckning:

20.04 Innehållsförteckning, ToC


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.